Saab 9000 CS 4wd

Het was een paar jaar geleden. Tijdens een bezoek aan het Saab-museum Trollhättan kwam het gesprek met museumconservator Peter Bäckström over de Saab 9000 en op vierwielaandrijving. Een 9000er aangedreven op alle vier de wielen? Nog nooit van gehoord. Het onderwerp heeft me zelfs maanden later nog niet vrijgelaten; het verhaal achter dit model is spannend.

Saab 9000 CS 4wd
Saab 9000 CS 4wd

Het verhaal van de Saab 9000 CS 4wd gaat ongeveer als volgt: de afdeling Saab Motorsport experimenteerde in de jaren 70 en 80 met allerlei ideeën om de tractie bij sportief gebruik te verbeteren. Sigvard "Sigge “Johansson, of kortweg Saab-Sigge, vond in 1980 een elektronisch sperdifferentieel uit om de rallyvoertuigen nog meer grip te geven.

Deze zekere Sigge Johansson is het nageslacht van een Saab-familie - oude Saab-adel, als je wilt. Zijn schoonvader Days Flodén werkte als een toolmaker in de Stallbacka, waarmee de Saab 92 het eerste serieproductievoertuig van het merk werd. Zijn zoon Peter Johansson was ook betrokken bij de ontwikkeling voor Saab. Hij was betrokken bij het gereed maken van de Turbo X, Saabs eerste model met vierwielaandrijving, klaar voor serieproductie.

Terwijl de autosportbetrokkenheid in Zweden in de jaren '80 en '90 steeds meer afnam, begon een merk uit Zuid-Duitsland zijn triomftocht met het Quattro-concept. Bij Saab een reden om zich ook in deze richting te ontwikkelen. In 1987 werd ten minste één prototype gemaakt op basis van de Saab 9000 CC en experimenteerde Saab met een verdere ontwikkeling van het "Sigge Johansson"-differentieel en een vierwielaandrijving op basis van Torsen-differentiëlen. Ten minste één ander prototype werd in 1992 gemaakt, nu gebaseerd op de 9000 CS.

De Saab 9000 CS 4wd-testvoertuigen, uitgerust met een handgeschakelde 5-versnellingsbak en een nieuwe achteras ontwikkeld door Saab, zouden goed hebben gewerkt. De tractie zou uniek zijn geweest, vooral op sneeuw en ijs. Toch werd de ontwikkeling gestopt.

Waarom? Met de Calibra 4 × 4 bracht GM-dochter Opel een model met vierwielaandrijving mee dat eenvoudiger was geconstrueerd dan wat kant-en-klaar in de schappen van Saab lag. De Calibra werd gezien als een sportief hoogtepunt in de groep - en als beelddrager. Saab deed een stap achteruit. Vrijwillig, hoe toe te geven. En het was een vergissing, zoals ze vandaag zeggen.

De Saab 9000 CS 4wd, met permanente vierwielaandrijving en opgeladen 280 PS - andere bronnen spreken van 285 PS - zou meer zijn dan alleen vergelijkbaar met het aspirant-merk uit Ingolstadt. Ondertussen was er al de V8-serie met Quattro-aandrijving, de drang van een zekere meneer Piech, waaronder de bereidheid tot conflicten in de richting van Wolfsburg, werd niet gecontroleerd. In Trollhättan werd de strijd met Detroit vermeden ...

De verblijfplaats van het eerste testvoertuig op basis van CC, mogelijk meer dan één exemplaar, is niet opgehelderd. Een Saab 9000 CS 4wd uit 1992 heeft het overleefd. Het staat, met iets meer dan 109.000 kilometer, in het depot van het Saab-museum in Trollhättan. De toestand van de eerste vierwielaangedreven Saab is zielig, geld voor restauratie is er niet. Het is niet wenselijk om foto's te maken van de objecten in het depot, de getoonde foto is uit 2012.

Op het Saab-festival 2015 was 30 jaar Saab een marginaal onderwerp, het verhaal van de vierwielaandrijving en de 9000 4wd bleven in het tijdschrift. Waarom? Kwam het door de slechte staat of was het niet geïnteresseerd in een spannend verhaal? Zelfs een niet-gerestaureerde 4wd zou meer aandacht hebben getrokken dan de rest van de, zeker goedbedoelde "It's my Saab"-tentoonstelling, die zou hebben gepast in een jaar zonder festival.

Terwijl Saab in de jaren negentig een grote kans negeerde, kwam het verhaal van de vierwielaandrijving tot een vergevingsgezinde conclusie voor de familie Johansson. Sigge Johansson verliet Saab in 1984, nam de sprong naar zelfstandig ondernemerschap en liet zijn uitvindingen patenteren. Haldex is ontstaan ​​uit zijn ideeën, een bedrijf met internationale bekendheid en bepaalde Saab-roots. Saab Sigge verliet deze wereld in 2011. Hij kon zijn zoon nog steeds zien Peter Johansson presenteerde in zijn hoedanigheid van Saab-ontwikkelaar de Turbo X als de eerste vierwielaangedreven Saab en 's werelds eerste auto met Haldex25-koppeling op de Circuit Paul Ricard in 4 met een vertraging van bijna 2008 jaar. Maar dat is een ander verhaal ...

14 gedachten over 'Saab 9000 CS 4wd"

 • blanco

  Een Popel Calibra als een premium voertuig op de troon? ? ?

  Dat is gewoon te stom! ! !

  Over het algemeen is dit soort interne concurrentiekracht van bedrijven gewoon banaan. De VW Groep bouwt (en verkoopt) zonder problemen stationwagons die qua grootte, doelgroep en techniek sterk op elkaar lijken. Een Calibra spelen tegen een 3 is niet langer de spreekwoordelijke vergelijking van appels en peren maar van vlees met groenten ...

  SAAB werd echt kunstmatig klein en gebroken.

  Zoals altijd spannend en informatief, dit artikel. En zoals altijd (het gaat natuurlijk over SAAB en het verhaal is zo triest) is het een beetje vervelend.

 • blanco

  Altijd spannend, wat had Saab in de koker en heeft nog steeds niet gebracht.

 • blanco

  een vierwielige 9k die zou zijn geweest, omdat ik waarschijnlijk de 9-7x niet het huis in zou komen, maar dat zou ook jammer zijn geweest.

  Wat ik nog steeds niet begrijp: waarom lieten de GM-mensen de Zweden niet alles doen? ... of zelfs innovaties uitgelokt? Uiteindelijk zou de Saabe hoogwaardige, innovatieve voertuigen in kleine series zijn en altijd voorop lopen op het gebied van prijs en technologie. De dingen die iedereen dan wil hebben geoptimaliseerd voor massaproductie en geïmplementeerd in wereldwijde merken. Dat zou de reputatie van de andere merken in de groep hebben verhoogd en SAAB's niet hebben beschadigd. Omdat het helaas andersom is gedaan ...., wel jammer !! Een winkel als GM zou zich een ontwikkelingsafdeling moeten kunnen veroorloven met een bijbehorende proefproductie.

 • blanco

  kunnen we wat geld inzamelen om de Saab 9000 TurboX te laten herstellen? 😉

  • blanco

   Misschien 9-5 2.8t Fwd? 😀

   • blanco

    Niet voor de groene, maar voor de 4wd. We werken eraan en willen later terugkomen.

  • blanco

   Wat zou zo'n restauratie kosten voor de 9000 vierwielaandrijving? Heeft iemand enig idee? Ik denk dat ik het volledig verkeerd zou beoordelen. Ik had tot nu toe niets met de roestige hobby te maken.

   • blanco

    We komen weer terug naar het onderwerp, Mark en ik zijn er over. Op dit moment: geen idee wat nodig zou zijn.

 • blanco

  Dus in het jaar 2002 de bepaald bedrijf heeft geprobeerd uit het kleine, vredige stad in de buurt van Göteborg, 8 9 kant-en-5 met dit zelfde wheel-drive-technologie als een zo-9 5 Viggen.
  Deze voertuigen hadden geleend van de Corvette, een V8 met 5.2 en 6.0 liter verplaatsing
  Helaas zei GM ook nee tegen massaproductie hier.
  Helaas weet ik niet wat er met de voertuigen is gebeurd, hoewel Angang 2002 er zelfs foto's van had gemaakt bij AMS.
  Dit zou de Zuid-Duitse merken hebben maar het water goed laten grazen.

 • blanco

  Niettemin blij dat er vandaag nog Haldex is; de technologie is er nog steeds. Geweldig verhaal Tom; Heel erg bedankt.

 • blanco

  Zoals gewoonlijk het geval is: de Zweden waren (en zijn?) Te timide - in die tijd vooral toen ze aan GM leken.

 • blanco

  Het zou waarschijnlijk nog steeds SAAB zijn. De afbeelding zou permanent zijn veranderd in de 90-jaren, zie het merk 4-ringen. De TX en de geweldige XWD waren net te laat, 2008 had de druppels al opgezogen.

 • blanco

  dat zou het zijn geweest! Het zou een hit zijn, (als) dan zouden we ook de 9-5 1 4wd… OMG 🙁 hebben

 • blanco

  Jammer dat hij nooit in serieproductie is gegaan. Ik zou blij zijn geweest als hij er op het festival was geweest, maar helaas geen nein

Reacties zijn gesloten.