NEVS: de reis voortzetten om een ​​verschil te maken

eerste dag van het Saabfestival 2015 werd gemarkeerd met veel boeiende evenementen op de agenda. Waarschijnlijk was een van de meest verwachte elementen van allemaal de presentatie door NEVS-president Mattias Bergman. Details over de visie voor de toekomst, het nieuwe productportfolio, de distributiestrategie, de nieuw aangekondigde Chinese partners, SAAB en hoe hij verder gaat om een ​​verschil te maken….

100_IMG_5602

“Welkom iedereen hier bij het NEVS open huis op het Saab Festival. Mijn naam is Mattias Bergman en ik ben de president bij NEVS. Vanmorgen zat ik in mijn kantoor bij de hoofdingang en zag ik auto na auto langskomen met kentekenplaten uit veel verschillende landen uit heel Europa. Echt fantastisch en ik wil jullie hier allemaal van harte welkom heten!

Wat ik vandaag wil doen, is om je te updaten. Dan beantwoord ik graag al je vragen.

101_IMG_5605

Ten eerste, het is heel duidelijk wat deed nevs opgericht met een zeer duidelijke missie: we willen een echt verschil maken voor toekomstige generaties. We weten dat fossiele brandstoffen zullen eindigen. We verwachten dat dit gebeurt rond 2050-2070, afhankelijk van welke rapporten u gebruikt. Dus we weten dat we hadden kunnen niet wachten tot de fossiele brandstoffen opraken als de vervuiling van de auto's zal moeten ook worden aangepakt. Dus als we om ons heen kijken, het is niet alleen in grote steden als Peking, Londen of Parijs hadden we deze vervuiling, de impact wordt breder en breder opgemerkt. 1 / 3rd van de totale vervuiling. De vervuiling doodt elk jaar ongeveer 4 miljoen mensen, dus we voelen dat we een verantwoordelijkheid hebben. We geloven in verandering en we geloven dat we echt een verschil kunnen maken. We zullen geen a zijn "Ik ook" product met een groot compromis, maar een premium auto die geeft om de toekomst.

102_IMG_5609

Dus als je kijkt naar de ontwikkeling van de auto - en ik hoop dat velen van jullie zullen bezoeken Frank Smitseminar over dat onderwerp - je moet nadenken over het proces en de tijd die nodig is om je te ontwikkelen. Als een proces 2-3-jaren te ontwikkelen heeft, duurt het autoprogramma meestal 10-jaren en 15-jaren. Het betekent dat we een heel lange blik moeten hebben wanneer we onze producten plannen. En natuurlijk is de belangrijkste trend om te begrijpen de zorg voor het milieu, dit is cruciaal. Dat gezegd hebbende, is een andere trend om te wegen de vorm van autobezit. Kijkend naar onze kinderen - en ik kijk er naar uit van u te horen auto. De sleutel voor hen is het vermogen om zichzelf te vervoeren. We kunnen nu al zien dat carpoolpools populairder worden. En wanneer we over elektrische auto's gaan praten, wil het bedrijfsmodel verandering.

103_IMG_5610

De helft van de waarde van de auto is de batterij en waarom zou u de batterij bezitten? Er zijn andere bedrijven die dat kunnen en ze kunnen ook deel uitmaken van het tweede leven van de batterij. 5 tot 8 jaar, je hebt een nieuwe batterij om te gebruiken voor je zonne-energie.

De andere trend is verbondenheid. Nogmaals, voor iedereen die kinderen heeft, kunnen we zeggen dat ze met elkaar verbonden zijn. Wilt u een signaal naar de alarmcentrale sturen, maar het wil ook zelfrijdend zijn.

Als ik dan met veel SAAB-fans praat, zeggen ze: "Waarom zou een auto zelf rijden? Ik wil rijden ", dat is nog steeds de optie. Maar denkend aan het feit dat 90% van alle ongevallen wordt veroorzaakt door de bestuurder, dat ze niet voorzichtig genoeg zijn. De bestuurder wordt afgeleid door e-mail of afgeleid door iets anders. Dus dat zal komen, maar ik denk dat dat nog niet klaar is.

Zelfs als de technologie binnenkort klaar wil zijn, hebben we nog niet de juridische systemen. Wie wil verantwoordelijk zijn in het geval van een probleem: is het de internetprovider, de hardwareleverancier, de autofabrikant, enz., Zodat het enige tijd kost om uit te zoeken.

104_IMG_5614

Nadenken over de ontwikkeling van onze nieuwe auto's. De auto's van vandaag hebben een waarde die beperkt is tot 5%. Maar als je 10 jaren vooruit kijkt - en dat hebben we ook in onze planning - schatten we dat de waarde van de software meer dan 60% zal zijn. Tegelijkertijd hebben we minder dan 10% van onze medewerkers in software engineering - en dit is een algemene trend in de branche - dus ofwel moeten we beginnen met technici van Sony Ericsson of enz. Of we moeten samenwerken. Als we naar de industrie kijken, is automotive waarschijnlijk het meest concurrerende landschap ter wereld. Het is heel kapitaalintensief, je moet echt de juiste dingen doen.

105_IMG_5615

Dus ze worden uitgedaagd door nieuwe acteurs. Tesla die begrijpt dat EV's de toekomst zijn, maar ook door nieuwe acteurs. We zien Virgin, we zien Apple, we zien Google die zegt dat EV de toekomst is, zelfsturing is de toekomst en dat ze de auto niet kunnen nemen. Of het de componentenmakers zoals Bosch en Continental? Ik geloof niet dat ze OEM zijn en hun eigen complete auto's produceren. Als we naar de trends kijken, zal er consolidatie plaatsvinden. Veel van de autobedrijven van vandaag begrijpen niet wat er gaande is rond het milieu, connectiviteit en veranderende bedrijfsmodellen, maar dat doen we wel. Jullie zullen iedereen, tenminste het Zweedse deel van het publiek van vandaag, onthouden aan Facit. Het verhaal over een bedrijf dat de tijd voor typemachines niet begreep was voorbij en dat de wereld naar computers verhuisde. En als u de toekomstige trends niet begrijpt, maakt u geen deel uit van de toekomst.

106_IMG_5617

En dan zijn we hier, gebaseerd op de trotse achtergrond in Trollhättan. Elke premium autofabrikant heeft zijn positionering nodig: veilig en premium kwaliteit, maar dat is vanzelfsprekend. Wat onderscheidt een SAAB-auto en wat onderscheidt hoe we de toekomst zien? Niet alleen het uiterlijk van de buitenkant moet mooi zijn, maar er moet ook op eenvoud en functies zijn gebaseerd. Je kunt het niet te ingewikkeld maken. Als klein bedrijf moeten we innovatief zijn. We kunnen niet zomaar volgen wat anderen doen en dat heeft ons echt gevormd dat we met beperkte middelen onze eigen basis moeten vinden en dat jij deel moet uitmaken van het stellen van de normen voor de toekomst. We hebben enkele van de belangrijkste ingenieurs die hebben deelgenomen aan het bouwen van de SAAB-geschiedenis, onze eerste EV, en zij zullen ook deel uitmaken van het bouwen van de toekomst. Ze hebben de turbo, bescherming tegen zijdelingse aanrijdingen, het naburige paneel en zo veel meer innovaties gecreëerd die tegenwoordig standaard zijn in de auto-industrie. Maar deze innovaties moeten worden gestuurd om onze visie en dat is het milieu te implementeren. Om deze trend te begrijpen, steken we niet veel R&D in de ontwikkeling van conventionele aandrijflijnen. Dat zullen andere bedrijven doen.

107_IMG_5624

We maken onze middelen onze middelen om de visie voor ons te implementeren. Dan zullen we op dit moment onze toekomst opbouwen, en we zullen er zijn. Vandaag zijn we 350-mensen, slechts het absolute minimum met sleutelcompetenties op het gebied van productie en ontwerp, inkoop en marketing. Maar het is de sleutel tot het voortzetten van de reis. Iedereen kan dezelfde machines kopen, iedereen kan dezelfde software kopen om auto's te ontwikkelen, maar niet iedereen kan ze gebruiken zoals we kunnen. SAAB-auto's zijn nu veilig en ze doen de hoge kwaliteit van vandaag, veilig en - het voldoen aan het DNA van SAAB- zijn leuk om te rijden. De mensen in het bedrijf zijn niet erg bekwaam, dus hebben ze een unieke houding. Deze "we can do it" -houding. We geloven in de visie, we geloven in waar we naartoe gaan. Wanneer ik met andere mensen in de branche praat, zijn ze eigenlijk erg onder de indruk van onze medewerkers. We hebben een heel moeilijk jaar achter de rug, maar we hebben niemand verloren, misschien 4- of 5-mensen, maar we zijn allemaal zo trots op wat we doen. Dit is een belangrijke hulpbron.

108_IMG_5629

Maar natuurlijk is de plant ook een belangrijke hulpbron. Vorig jaar was het onderdeel van een internationale evaluatie van het GM-jaar 2008. Het werd gerangschikt in productiviteit als een van de hoogste, concurrerend met BMW, Mercedes, enz., Echt topklasse productiefaciliteiten. Maar de productiefaciliteit is zoals ik zei, niet de machines, het zijn de mensen. GM heeft het onderhoud van de fabriek de afgelopen jaren verwaarloosd en begint nu in te halen. Vorig jaar, hoewel het moeilijk was, betaalden we salarissen en hielden we het onderhoud van de apparatuur, dus de apparatuur in de fabriek is klaar om te starten , Wat gebeurt er in de carrosseriezaak om te investeren? Om de body shop aan te passen.

109_IMG_5631

Dus mensen, fysieke fabriek en vervolgens het IP. Het intellectueel eigendom of intellectueel eigendom We hebben de kennis om hoogwaardige premium auto's te bouwen. Dat betekent alles van elektronica tot voortstuwingssysteem, het chassissysteem, het veiligheidssysteem, enz. En dat samen met de kennis om een ​​geweldige auto samen te stellen. Het is echter momenteel de sterkste in zelfsturing. Dit is een gebied waar ik later op terug zal komen.

110_IMG_5638

Maar het IP blijft bouwen, het Phoenix-platform is de sleutel. De Phoenix, oorspronkelijk SAAB Automobile genoemd, was onafhankelijk van GM-platforms. Als u een groot bedrijf bent, heeft u mogelijk een beperkt aantal automodellen, maar u bent zo goed als we kunnen gebruik dezelfde subsystemen en structuren in meer dan één model. Dan moet je het makkelijker maken in de productie. Scania is waarschijnlijk de meester van modulariteit. Van SUV's tot cabriolets tot auto's, van SUV's tot converters tot auto's.

111_IMG_5643

Als je naar Volkswagen kijkt, kun je een platform delen met een merk als Audi en met Skoda. Het is daarom wat we van plan zijn te doen: het merk en een deel van deze differentiatie wil met andere bedrijven worden gedaan. Dit geeft ons synergieën bij de inkoop, synergieën bij het delen van ontwikkeling. Deze modularisering wil daarom in onze kern worden gebruikt voor de toekomst: onze batterijtechnologie.

112_IMG_5645

SAAB Automobile had eerder al. Om te begrijpen wat deze modulariteit te bieden heeft. Dat betekent dat je zult moeten C, D en E-segment auto's, zodat verschillende maten van de auto's te maken, maar we moeten dus in staat zijn om deze te gebruiken in de verschillende modellen, verschillende chassis, verschillende aandrijflijnen, verschillende lichaamsdelen structuren, verschillende interieurs, enz. zodat ze kunnen worden hergebruikt. Dus we hebben deze interfaces heel duidelijk, en begrijpen de verschillende vereisten zoals wij, dan moeten we ernaar kijken voor een premium auto of is het voor een volumemerk. Stel dat we besluiten om een ​​C-segment auto te maken met een conventionele motor, niet van het merk SAAB, maar voor een partner van ons dan zullen we in staat om dit soort transmissie, powertrains, dit soort chassis modules en dit soort lichaam te gebruiken zijn structuur. En als we dan beslissen voor ons gedaan heeft, is dit een EV SUV voor ons merk, onze premium merk, dan wil je dit soort powertrain module, dit soort chassis en de carrosserie structuur te gebruiken, maar sommige van de modules zijn hetzelfde en dit heb je de kracht om deze aanpak te creëren? Omdat we heel duidelijk zijn: onze toekomst is elektrische auto's. Elektrische auto's zijn de enige manier om de visie te implementeren; die duurzame aandrijflijnen hebben, maar geen concessies doen aan het plezier om te rijden, de rijervaring. Dus er zijn niet alleen 100% EV's, dus er zijn hybriden en er zijn verschillende stadia van hybriden. Onze focus ligt op lichte hybrides die een elektrische range extender kunnen hebben. De batterij-technologie ontwikkelt zich snel, de watt-uren per kilo is het verbeteren, de kosten per kilo batterij afneemt en daarmee hebben we meer macht kan krijgen in de accu. Dan hebben we een keuze: Of we maken gebruik van deze om te gaan uit een reeks deed is 300km vandaag 400-500kms, of we houden van het gewicht hetzelfde. Vandaag wegen de batterijen ongeveer 400 kilo. Of we kiezen voor een lichtere batterij, wat lagere kosten en een goedkopere auto betekent. Verschillende klanten, verschillende behoeften.

113_IMG_5653

Dus 90% van de autobezitters rijden een maximum van 100km per dag, en als je rijdt 100kms per dag, de batterij moet een capaciteit hebben van 300 kilometers om op de veilige kant. Maar als je meer dan 100 kms per dag pendelt, ja, dan heb je een groter bereik nodig. En dat kan met een range extender, waarbij je een kleine benzinemotor hebt die werkt om de accu op te laden en het bereik te vergroten.

114_IMG_5655

Je hebt het buiten gezien en je kunt het de hele dag zien, dit is onze eerste EV. We zijn er echt trots op. Als ik met journalisten ixnumx en Nissan Leaf praat, is het een heel goede auto. We komen tegemoet aan de mogelijkheden van een grotere auto; We hebben zelfs een langere driving range dan de concurrenten.

115_IMG_5657

Maar onze toekomst kan niet alleen worden gerealiseerd. We moeten samenwerken met anderen. En er willen verschillende partners zijn, bedrijven die onze visie delen. Er zijn plannen om synergieën in ontwikkeling te creëren, ze willen infrastructuur delen en componenten delen. Wanneer we componenten delen, vermindert dit onze kosten, maar tegelijkertijd geeft het ons synergieën bij de inkoop. 3-auto's 200,000-auto's, er is een enorm verschil in de kosten van het materiaal waarmee je als een volumegame aan het onderhandelen bent. We hebben dus schaalvoordelen nodig. Maar we hebben ook technologische partners nodig die modules en technologieën toevoegen, dus we hebben financiële partners nodig. Het is dus niet slechts één partner die we nodig hebben, we hebben er een aantal nodig.

We zijn al geruime tijd in onderhandeling met verschillende partners. Intern noemde ik het het "ketchup-effect", aangezien we deze fles al een tijdje schudden en er eindelijk iets uitkwam. We hebben partnerschappen aangekondigd, niet wanneer we alleen een intentieverklaring hebben of wanneer we een voorlopige overeenkomst hebben, maar wanneer we een ondertekende overeenkomst hebben, staat er geld op onze bankrekening en hebben we toestemming van die partners om te communiceren. Sommige zijn beursgenoteerd, sommige zijn verbonden met een overheid, dus we moeten respecteren wanneer en hoe we aankondigen.

116_IMG_5663

Dus vorige week kwam het eerste deel van de ketchup uit: twee strategische partnerschappen, met de stad Tianjin en met SRIT. Laat me die twee partners voorstellen:
Tianjin is de havenstad buiten Beijing. maar ook Beijing en Tianjin worden nu samengevoegd tot één 100 miljoen mensen. Op de foto's die ik eerder heb laten zien, vanwege al deze vervuiling en vanwege de politieke macht hier, is er de hoogste druk om een ​​verandering aan te brengen en de vervuiling te verminderen. Er is veel druk om elektrische auto's te introduceren en om dat te doen, zijn er veel prikkels. 10,000 Euro in overheidssubsidie ​​op de Chinese markt, vergeleken met 3,000 op de Zweedse markt. Dat maakt natuurlijk een groot verschil in de businesscase.

117_IMG_5666

Dus Tianjin, het is een stad met 16 miljoen inwoners en deze stad rapporteert rechtstreeks aan de centrale overheid. Dit is ook de stad waar Toyota produceert, Hawtai produceert en vele andere autobedrijven aanwezig zijn, wat betekent dat er een bestaande basis is van geschoolde arbeiders en kritische leveranciers. Dit geeft ons dus de markt en de industriële basis. In Tianjin zullen we één fabriek bouwen met een vergelijkbare grootte als Trollhättan en één R & D-centrum. Niet met dezelfde vaardigheden en dezelfde opzet als hier, maar met complementaire vaardigheden vergeleken met wat we hier hebben.

118_IMG_5668

Het andere bedrijf is SRIT: State Research Information & Technology. Het is een overheidsbedrijf, gedeeltelijk eigendom van de Staatsraad van de centrale overheid en van China Unicom. China Unicom is de op twee na grootste mobiele operator ter wereld. Zij zullen voorzien in het gebied waar ik eerder op gewezen heb, de toekomst van het geconnecteerd maken van de auto's en vervolgens geleidelijk aan zelfrijdend.
Dus dit is voor een belangrijke stap om de eigenaarsstructuur te stabiliseren, de financiële situatie te stabiliseren en daarmee toegang tot de belangrijkste markt en toegang tot belangrijke technologie.

119_IMG_5670

Dus ik wil erop wijzen dat China en Zweden geen tegenstrijdigheden zijn. Het gaat niet naar China of Zweden, het gaat naar China en Zweden. Toen Geely Volvo kocht, dachten mensen dat ze dicht bij alles in Zweden stonden en dat hebben ze niet gedaan.
Ik ben er vast van overtuigd dat je de wortels niet kunt wegnemen en geloof dat de zaden ergens anders zullen groeien, maar het is echt allemaal gebaseerd op de mensen en het DNA van SAAB, en dat is hier. Maar als we een groeiende markt voor elektrische voertuigen in China zien en we 30% invoerrechten moeten betalen, zullen we niet concurrerend zijn, dus we moeten daar productie hebben, en we moeten hier productie hebben. We hebben daar en hier R&D nodig. Maar het hoofdkantoor en de controle blijven van Trollhättan.

120_IMG_5675

Dus wat we nu doen, samen met onze nieuwe eigenaren, is het bedrijfsplan verfijnen. Duidelijke focus op elektrische voertuigen waar we onze wereldwijde productportfolio hebben. Dus één wereldwijd portfolio, en vervolgens beslissen welke producten het wil produceren, en dit is onze fine-tuning nu.

121_IMG_5680

Welk model in welke plant ook wordt geproduceerd. We willen meer details weten wanneer alles klaar is, maar vandaag zijn Jonas Hernqvist en ons marketingteam een ​​van de belangrijkste inputkanalen.
SAAB, waarom je een passie hebt voor SAAB en ons product, en daar willen we naar luisteren. NEVS T-shirts, of stuur het in naar mystory@saabcars.com.

Dus we gaan nu verder met de reis om een ​​verschil te maken. Heel erg bedankt.

122_IMG_5683

Dus nu ben ik blij om eventuele vragen te beantwoorden!

Vraag: Hoe zit het met de SAAB-naam?
A: Allereerst is SAAB als merknaam erg belangrijk voor ons, het is belangrijk voor u en Trollhattan en het is nog steeds onze focus. We zetten onze dialoog voort met SAAB AB - die eigenaar is van de merknaam -, hoe we deze in de toekomst kunnen gebruiken.

Vraag: De fabriek staat ongeveer een jaar stil, heb je niet al te veel tijd verloren?
A: Het is juist dat we de productie een jaar geleden stopten toen we in financiële problemen kwamen. We konden dan maar een minimum aan key engineers doorontwikkelen, dus we hebben inderdaad wat tijd verloren. Maar misschien een beetje dankzij de crisis is de wereldwijde auto-industrie nu in transitie. Veranderende als nieuwe acteurs binnenkomen, nieuwe aandrijflijnen komen binnen, maar wij en onze nieuwe eigenaren zijn er vast van overtuigd dat we zeer competitief zullen zijn. Als we een bedrijf waren geweest dat alleen met conventionele motoren had kunnen concurreren, zou het erg moeilijk voor ons zijn geweest om terug te komen en competitief te zijn.

Q (de vertegenwoordiger van Shanghai): is het plan van SAAB om elektrische auto's te produceren? Als je er nog niet klaar voor was, heb je dat overwogen? Tot slot: waarom koos u voor China omdat u hetzelfde bedrijfsmodel als Volvo wilt toepassen?
A: Onder ons eigen merk zullen we geen conventionele auto's meer produceren. Maar we zullen onze activa aan het werk zetten, wat betekent dat we vanuit technisch oogpunt ook auto's ontwikkelen voor andere merken die conventionele aandrijflijnen zullen gebruiken. Dus alleen elektrische auto's en lichte hybrides onder ons eigen merk. Ons plan voor de fabriek in Trollhättan is om twee volledige ploegen te gebruiken, wat betekent dat we een derde ploeg beschikbaar kunnen hebben voor een andere OEM. We zijn in feite in gesprek met andere OEM's die op zoek zijn naar een kwalitatief hoogwaardige productiebasis voor Europa. We kunnen in principe één ploeg aanbieden, wat neerkomt op 60,000 auto's. Dus om het eerste deel van uw vraag te beantwoorden: ja, we gaan conventionele auto's ontwerpen en produceren, maar onder eigen merk maken we alleen auto's met aandrijflijnen die ecologisch duurzaam zijn. Als het op China aankomt, werd SAAB als merk door de vorige eigenaar, GM, van de Chinese markt gesloten. General Motors wilde geen concurrentie hebben met hun eigen merken, die overigens vrij laat op de Chinese markt mochten verkopen. Tegenwoordig is China de grootste automarkt ter wereld, maar ook de meest concurrerende. Elk wereldwijd bedrijf is aanwezig en bovendien heb je 57 Chinese OEM-makers. Ik kan je beloven dat er niet veel van hen op de lange termijn zullen overleven, want het is niet goed genoeg om gewoon een auto te maken die goedkoop is. Chinese consumenten zullen gaandeweg meer gaan zoeken, bijvoorbeeld naar veiligheid en kwaliteit. We hadden hier veel bezoekers en vooral in onze labs - en ik hoop dat velen vandaag naar onze labs zullen gaan kijken - krijgen we vragen als "hoe vaak test je dit onderdeel?" En we zeggen: “we testen ze allemaal totdat ze breken” en dan maken we ze opnieuw en doen de test opnieuw. We hebben een grote competentie op het gebied van kwaliteit en zijn bereid deze te delen met strategische partners. In onze gesprekken met de centrale overheid op de hoogste niveaus bespraken we dat het milieu geen grenzen kent. We zijn geen Chinees bedrijf, we hebben wel eigenaren uit China, maar we zijn een Zweeds bedrijf, maar we zijn bereid onze competentie te delen om ook in China een verschil te maken als het gaat om milieuvervuiling. En ze houden van wat we zeggen en daarom bouwen we een tweede productiefaciliteit en een tweede R&D en gaan we auto's van goede kwaliteit voorzien van elektrische aandrijflijnen die betaalbaar zullen zijn voor een groter aantal Chinese klanten.
Op uw derde vraag: nee, we kopiëren het bedrijfsmodel van Volvo. We leren veel van Volvo. Allereerst zou ik zeggen dat de reis van Ford en GM naar twee Chinese ondernemers gaat, en dat is een enorm cultuurverschil. Dus daar kunnen we van leren. Maar we hebben een heel ander verhaal over hoe we de markt moeten aanpakken. We benchmarken elke concurrent en we leren van elke concurrent, en we zijn kers plukkende en gaan het Volvo-model niet kopiëren.

Vraag: Kun je praten over de productie in Trollhattan? Er wordt gezegd dat er een overcapaciteit is in de wereld en nu bouw je een tweede fabriek in China. Wat betekent dit voor Trollhattan?
A: Allereerst is ons plan voor de toekomst om de Chinese markt vanuit onze fabriek in China te ondersteunen. Maar terwijl ze hun eigen fabrieken bouwen, willen ze ze voorzien van halffabrikaten. Onze fabriek wil hier produceren voor de rest van de wereld, maar een aantal van de auto's die we willen leveren aan China. Als het gaat om het aantrekken van een andere wereldwijde OEM, hebt u gelijk, er is veel overcapaciteit. Over 30% overcapaciteit alleen al in Europa. Maar als u met iemand praat die premium auto's wil produceren, is er feitelijk geen overcapaciteit. Premium-makers, als ze praten met Europese bedrijven als Jaguar, Landrover, BMW, Audi, verhogen ze hun productiecapaciteit nog steeds. Degenen die niet zo succesvol zijn, zijn auto's uit het midden- en lagere segment en de partners die we kunnen.

Vraag: Ik zou graag willen weten wanneer ik een van uw nieuwe auto's in Manchester kan kopen, alstublieft? We hebben dus geen infrastructuur voor elektrische ondersteuning in het VK, dus ik maak me een beetje zorgen over hoe lang ik op een fiets wil rijden.
A: Ik kan je vandaag geen date geven. Maar natuurlijk is het Verenigd Koninkrijk een belangrijke markt voor ons. Het is altijd een van de twee sterkste markten geweest als het gaat om SAAB, met altijd veel trouwe klanten. Als het gaat om EV's, is de EV geen revolutie maar een evolutie. Zelfs in het VK wordt de infrastructuur gebouwd. Maar ik vermoed dat de meeste elektrische auto's worden opgeladen terwijl je thuis slaapt. Woon je in je eigen huis, dan is het meestal geen probleem met de infrastructuur. Maar als je in appartementen en in het centrum woont, is de uitdaging groter. Als u naar Londen reist of langere afstanden aflegt, hebt u een infrastructuur voor snel opladen nodig. Maar vóór dat type infrastructuur willen we u bereikverbreders bieden.

Vraag: Zult u hybride auto's in uw portefeuille hebben en de bereikverlengingen waarnaar u verwijst, wat verwacht u dat het bereik wordt uitgebreid naar?
A: We willen lichte hybride auto's maken, dus niet de hybride oplossingen die meestal op benzinemotoren draaien. We zullen range extenders hebben, waar je een 20 liter benzinetank en een kleine benzinemotor zult hebben en de functie van dat systeem is om de accu op te laden. Dat betekent dat de batterij kan gaan voor 300km, het zal gaan voor 600km en dat is de range extender.

Vraag: U sprak eerder over het "ketchup-effect" in de context van uw partnerschapsaankondigingen. De eerste twee druppels zijn nu uit, wanneer verwacht je dat de volgende eruit zal komen?
A: We hebben eigenlijk meer van deze partnerschappen, bij sommigen hebben we zelfs geld bij de bank, maar geen toestemming om te communiceren. Er zijn twee soorten contracten: industriële partners waarmee we de ontwikkelingskosten kunnen delen met, technologiepartners en financiële partners. En financieel betekent zowel langlopende bankleningen als nieuwe aandeelhouders. Zodra we mogen communiceren, kom ik terug.

Vraag: Hoe is uw relatie met de Zweedse regering? Zijn ze volledig achterlijk voor wat je doet?
A: Het is uitstekend en de overheid staat volledig achter wat we doen. Nu is het natuurlijk veel gemakkelijker voor hen om te reageren als we geen problemen hebben. Ik geloof dat de Zweedse regering meer wil leren van Noorwegen of Nederland over het ondersteunen van de EV-industrie en de infrastructuur.

Vraag: Wordt uw bedrijf uit Trollhattan gereden?
A: Ja, vanuit Trollhattan.

Vraag: Kunt u aangeven op welke markten u uw auto's wilt verkopen? Zult u nationale verkoopmaatschappijen oprichten?
A: Daarmee willen we een wereldwijd merk zijn. We zullen niet op alle markten tegelijk lanceren. De frambozenjamregel: hoe tegen je het uitspreidt, hoe dunner het zal zijn. Wanneer we een auto verkopen, willen we een uitstekende service, reserveonderdelen en competente partners hebben. We zullen dus een geleidelijke introductie krijgen op een aantal markten. Het wil een mix zijn van distributiemodellen. Met demo-auto's gebruiken we echter ook onze eigen dochterondernemingen en gaan we nieuwe manieren gebruiken om internet als basis te verkopen gemengd.

OK, heel erg bedankt voor je komst! "

Volledig transcript van de "NEVS Future" -presentatie door NEVS-president Mattias Bergman, gehouden op vrijdag 5 juni tussen 11 en 30 uur CET in restaurant Saltes, grenzend aan het NEVS Technical Development Center in Trollhättan, Zweden.

Lees meer Indrukken vanaf de eerste festivaldag hier.

6 gedachten over 'NEVS: de reis voortzetten om een ​​verschil te maken"

  • Er werden geen concrete data bevestigd tijdens de presentatie - dit zou onderdeel moeten zijn van het geactualiseerde businessplan waarnaar Bergman verwees. In een ander gesprek begreep ik dat de plannen voor Tianjin ook EV's omvatten die zijn gebaseerd op het huidige 9-3EV-prototype. Gezien het feit dat Tianjin nu een bevestigde partner is, zou ik aannemen dat deze productie eerder vroeger dan later zou starten. Dat gezegd hebbende, een prototype is nog niet per se een productieklaar model en zaken als certificering, bevestiging van het leveranciersbestand en het voltooien van de toeleveringsketen moeten nog worden gedaan en dat zal enkele maanden duren. Dus voor de in Phoenix gebaseerde EV's zullen we moeten wachten op het bijgewerkte businessplan.

  • Dankje!!
    Hebben ze voor de update gezegd wanneer ze EV's gaan verkopen / produceren?

  • Gewaardeerd! Tom heeft ondertussen hard gewerkt en het ziet ernaar uit dat alles nu werkt. We hebben het mobiele thema getest op iOS, Windows Phone, Android en Blackberry, dus dat zou momenteel de meeste mobiele apparaten moeten dekken. Als u nog steeds problemen ondervindt, moet u mogelijk de cache / geschiedenis op uw apparaat wissen.

  • ok ik wilde het je gewoon laten weten! Geweldig werk jongens, bedankt! Proost uit Berlijn

  • Hartelijk dank voor de feedback. We zijn ons ervan bewust dat na de laatste layoutwijzigingen de site nog niet correct wordt weergegeven op mobiele apparaten, maar eraan werkt!

  • Hey Michèl, bedankt voor je werk! En geweldige update met saabblog!
    Ik wilde je alleen laten weten dat de site niet werkt op iOS.

Reacties zijn gesloten.