Bijna 50 jaar Saab toewijding in de VS.

Vandaag Het verhaal van de lezer Chardon, Ohio. Ted Yurkon werd bijna vijftig jaar geleden door het SAAB-virus gepakt toen hij voor het eerst zijn eerste tweetakt kreeg in 1967. De manier waarop Ted zijn ervaringen met zijn nieuwe auto beschrijft, is zo boeiend dat het bijna leest als een thriller ...

SAABYurk_3
Ted's huidige rit omringd door een van zijn 22-alpaca's.

"1. My Drive Home
Na verlangde naar een van de beroemde Zweedse Saabs al jaren, heb ik eindelijk kocht een gebruikte, rood, 1966 Saab met slechts 20,000 mijl op het in de winter van 1967-68. Mijn thuisreis van Flick Motors in Canfield, Ohio, was op een bochtige 2 rijstrook landweg naar Salem, Ohio. Het was koud en de wegen waren grotendeels bedekt met wit ijs (koude sneeuw), met hier en daar wat natte plekken. Ik kijk er naar uit om je bij Saab te zien, verbaasd over hoe het is, verbaasd over het gevoel snel te zijn en meer tijd aan het kijken naar de auto te besteden dan aan de weg.

Toen ik de 90 graden-bocht naar rechts naderde, kort gevolgd door een 90 graad linksaf, verloor ik het gaspedaal om langzamer te gaan draaien. Omdat ik niet gewend was aan de free-wheel-functie, dacht ik dat ik langzamer was gaan rijden vanwege de rustige, stationair draaiende motor en de snelheid van het gevoel in de auto. Een Chevrolet Corvair (het ding met de motor achterin van de 60) is een zweefvliegtuig in de achteruitkijkspiegel en wat het verbaasde. Hij had een wilde glans op zijn gezicht en een 2-vuist greep op het stuur, alsof hij in een grote race zat. 60 mph (96 km / uur) Ik vroeg me af waarom, en vlak voor de afslag, ik naar de snelheidsmeter keek. Ik was in paniek. Het was te laat om te remmen en ik was er zeker van dat het die beurt niet met die snelheid kon maken. Maar ik had geen andere keus dan me om te draaien en ik was wanhopig en dacht dat ik mijn nieuwe Saab tijdens mijn eerste rit zou laten crashen. Ik voelde mijn lichaam door de G-krachten hard op de deur duwen, maar die kleine Saab hield zijn weg naar de weg met zijn Goodyear G8-banden. Verbaasd, kijkend naar de achterkant van de Corvair glijdende ezel-eind-first-out-of-the-way aan de verkeerde kant van de weg. Gelukkig voor hem stopte de Corvair net voor de greppel, maar dat was de laatste die ik ooit van die Corvair zag. 🙂

SAABYurk_1

2. Mijn grote sprong (yump)
Ik aarzel om dit verhaal te herhalen omdat niemand het gelooft, maar het is waar en hier is het.
Het was 1968 en ik genoot van een ritje in de Saab op de smalle 2-rijstroken waar we een boerderij huurden. Ik was in zuidelijke richting op een weg die ik goed kende, maar niet vaak reed. 85 km / u (80 km / uur) Ik kon de snelheidsmeter bij vol gas op 129 mph houden, maar de snelheidsmeter was een beetje optimistisch en waarschijnlijk alleen. Het was een zomerse dag in een bosrijke omgeving, en ik maakte een bocht naar rechts met die snelheid, ik was verbaasd over onverharde wegen en kuilen. Ik dacht dat ik de kuilen gemakkelijk kon ontwijken, maar toen keek ik op en zag iets dat ik niet kon ontwijken. De weg werd af en toe overstroomd in een laag, moerassig gebied en de kleine brug daar. Ze hadden waarschijnlijk besloten om de brug over 6-voeten te heffen. Wat ik voor me zag, was een tijdelijke, zeer steile helling naar de nieuwe brug. De oprit was veel hoger dan mijn voorruit. Ik was in paniek over wat er ging gebeuren, maar ik had geen tijd om te remmen, en nauwelijks genoeg tijd om me te schrap zetten voor de botsing met beide armen tegen het stuurwiel. Ik zit op mijn stoel, voel me alsof ik onzichtbaar ben, ik zit erop. Alleen de 3-puntsgordel is in het stuurwiel achtergelaten. Ik kreeg al snel mijn wens toen ik uit de stoel kroop met mijn hoofd naar achteren zwaaiend, dus ik keek naar de dakbekleding. De veiligheidsgordel heeft me weer gered. Het kostte veel moeite om mijn bobbel hoofd onder controle te krijgen, en toen ik eindelijk kon rondkijken was ik in de war. Er was een vreemde stilte, de lichten waren aangestoken, maar de koplampen verlichtten niets, geen bomen of iets, hoewel ik van links naar rechts scande.

Ik dacht meteen dat ik al was neergestort, met de koplampen ingeslagen en misschien was ik bewusteloos en net wakker geworden. Toen dacht ik: "Ik ben in een boom of op de grond?" Ik kon niet veilig naar beneden klimmen. Dus ik zette mijn hoofd uit het raam van de bestuurder en keek naar beneden om te zien of ik de grond of een boom kon zien. Het verbaast me als ik een brug ver beneden me zie die overgaat in de verte achter me. Ik draaide me om en keek opnieuw door de voorruit en besefte waarom de koplampen niet waren verlicht. De Saab stond op, met zijn neus omhoog, alleen maar een lege lucht voor zich uit. Nu was het afgewezen en zag ik een weg eronder. Ik denk denken: "Ik wil hier niet zijn. Ik wil remmen en een time-out nemen. "Maar ik wist dat de time-outs niet worden toegestaan ​​door de wetten van de natuurkunde, en ik zag de weg snel naar mij toe versnellen. Vlak voor de botsing dacht ik bij mezelf: "Zo zit ik in een vliegtuigongeluk." Het is net als de oude films. Ik werd opnieuw verpletterd in de stoel, mijn hoofd achteruit bewogen, maar alleen maar mijn hoofd onder controle te krijgen, is er nog een dreun waardoor mijn hoofd opnieuw dobbert. Ik was boos omdat ik mijn hoofd niet kon beheersen. Maar zodra ik mijn hoofd onder controle kreeg, was ik blij om te zien dat ik nog steeds onderweg was, maar nu ging het alleen nog maar over 40 mph (64 km / uur). De auto was echter vreemd aan het sturen, zwervend links en rechts. Ik ga heel langzaam verder naar huis, zeker dat de wielen elk moment zouden vallen. Ik ben nog nooit zo blij om die oude boerderij te zien.

Bij het inspecteren van de volgende dag, ontdekte ik dat de montagebouten van de voorste schokdempers allemaal rond de 30-graden draaiden. De demper was verbrijzeld en de onderlaag was over de hele lengte van de auto van de vloer geschraapt; het was volledig uitgebodd! Toen ik in de motorruimte keek, merkte ik dat de uitlijning van de camber / castratieplaat op de motorbodem lag. Ik had blijkbaar de bevestigingsbout van de bovenste wensbalk uitgerekt, waardoor de vulplaatjes eruit konden vallen. Ik heb gewoon de vulplaatjes teruggegooid waar ze eruit zagen alsof ze teruggekomen waren en de bouten opnieuw vastgedraaid. De uitlijning was prima, en de auto stuurde opnieuw geweldig! Awesome!

Ik dearly wou dat ik terug naar de site van de sprong gegaan, dus ik fotografisch bewijs van de plaats waar de Saab noodlanding zou kunnen hebben, maar ik was zo ontmoedigd door de ervaring heb ik nog nooit gereden heb weg weer. En ik pushte nooit de Saab die mijn leven zo had gered na die ervaring. Ik was bang dat er iets zou breken.

SAABYurk_2

3. Mijn oude Saab-liefde nieuw leven inblazen
Saab, meestal de Saab 99, en één 2004 9-4 ARC, maar geen enkele was zo goed als die oude 66 2-cyclus. En niemand had die sprong kunnen maken zonder te worden vernietigd. Ik ben oud (72), moe, en we hebben een boerderij met 22-alpaca's, 20-of-zo-kippen. Ik probeer hard om een ​​1966 Saab Monte Carlo 850 te herstellen, zodat ik wat van dat plezier opnieuw kan beleven, maar zonder de grote sprong. Het zal lang duren, maar ik zal die MC850 op een dag rijden, hersteld in zijn oorspronkelijke staat (nou ja, bijna). Ik zal een blog bijhouden over de restauratie die me gaat motiveren. Als je geïnteresseerd bent, is het bij www.gtyurkon.com/MC850

Ik heb een paar foto's bijgevoegd, de 1966 MC850 voor de demontage en mijn laatste 9-3 met een alpaca.

Ik hoop op de dag dat er weer nieuwe Saabs uit Trollhättan worden verscheept! "

Auteur: Ted Yurkon, Chardon, Ohio, VS.

Dus hoe kan je dat krijgen uw eigen limited edition SAAB-mok?
We willen graag uw SAAB-verhalen. Hoe is SAAB een manier van leven geworden voor jou?
Om je te kwalificeren, stuur je je verhalen (tussen 400- en 700-woorden in lengte - OK, we kunnen iets langer doen dan je kunt zien in het artikel van Ted ...) in Word- of Open Office-indeling. Om het u nog gemakkelijker te maken, kunt u de Engelse, Duitse, Zweedse of Nederlandse taal gebruiken (we publiceren ze in het Engels en / of Duits). Het verhaal moet komen met minstens één bijbehorende afbeelding (1280 × 850, JPG-indeling). Voor elk gepubliceerd artikel sturen we u een van deze exclusieve SAAB-readermokken met beperkte oplage - zolang de voorraad strekt. Vergeet alsjeblieft niet om je postadres achter te laten bij het indienen. Stuur uw bijdragen naar: saabstory (at) saabblog.net.

5-gedachten ook "Bijna 50 jaar Saab toewijding in de VS."

 • Hallo Ted,

  de foto 9-3 en een schattige alpaca behoren tot de meest in het oog springende die ik ooit op deze blog heb gezien. Ik vind het leuk.

 • Hallo Ted,

  Bedankt voor je mooie en indrukwekkende verhaal!
  Je bent een echte Gyro Gearloose. Ik heb net over je startpagina gelopen
  Met vriendelijke groet vanuit Zürich
  Martin

 • Indrukwekkend werk, Ted.
  Houd ons op de hoogte van het uiteindelijke resultaat dat u behaalt.
  Leuk om te zien dat deze 96 Monte Carlo zo goed wordt behandeld en dat je binnenkort weer graag van die schoonheid wilt genieten.

Reacties zijn gesloten.