Mats Fägerhag

Als twee mensen hetzelfde doen, is het niet hetzelfde. Twee bedrijven in Zuid-Zweden waarvan de geschiedenis in 2012 begon. De namen: NEVS en CEVT. Op de blog was al genoeg te lezen over het eerste bedrijf - en de precaire ontwikkeling ervan -. CEVT - China European Vehicle Technology - staat daarentegen nog niet in de schijnwerpers.

Mats Fagerhag
Mats Fagerhag

De man achter CEVT is bekend in de Saab-wereld: Mats Fägerhag. Geboren in Tidaholm in 1961, studeerde aan de Universiteit van Lund. Diverse functies bij Volvo Trucks en Saab Military Aircraft. Vanaf 1992 in verschillende functies bij Saab, in 2005 de wijziging als Executive Director Vehicle Systems bij GME in Rüsselsheim. 2007 keert terug naar Trollhättan, naast het werken voor GM Executive Director Product Development Vehicle bij Saab. Na de scheiding tussen GM en Saab bleef Fägerhag in Göta Älv totdat Saab Automobile AB eindigde.

2012 - Kai Johan Jiang bereidt zich voor om Saab te kopen - Fägerhag is van locatie veranderd. De nieuwe werkgever is Volvo. Zijn taak: ontwikkelingspartnerschappen zoeken voor de toekomst. Een uitdaging, maar geen fundamenteel nieuw idee. Victor Muller plande in 2011 een joint venture met zijn partners uit China, NEVS heeft een soortgelijk plan.

Volvo is Chinees, wat de zoektocht er niet gemakkelijker op maakt, de toekomst lijkt op dit punt een of twee vraagtekens te hebben. Fägerhag vindt de partner - binnen zijn eigen groep. CEVT is opgericht als ontwikkelingsdienstverlener voor Volvo en Geely. Thuisbasis: Göteborg. Met 150 medewerkers begint in de wijk Lindholmen een nieuw, interessant hoofdstuk in het leven van Mats Fägerhag.

In Trollhättan ontwikkelt men zich tegelijkertijd op het flexibele Phoenix-platform, vergelijkbaar in Göteborg. Bij CEVT groeit de nieuwe basis voor een wereldwijde familie van kleine en compacte voertuigen van de merken Volvo en Geely. Naast een tiental toekomstige Geely-voertuigen zal het variabele CMA-platform ook de basis vormen voor de nieuwe Volvo 40-familie met een kleine SUV.

2015. Ondertussen is het CMA-platform voltooid, terwijl de Phoenix in Trollhättan waarschijnlijk nooit zijn vleugels zal slaan. De Volvo-Geely Group heeft hiermee een grote stap naar de toekomst gezet. Er zijn crashtests uitgevoerd, testprototypes waren onderweg in China. Nieuwe ontwikkelingen bij Volvo en Geely zullen in de toekomst worden voltooid op het CMA-platform in minder dan 24 maanden. Als dat zo was, zou CEVT twee Japanse fabrikanten hebben ingehaald wiens ontwikkelingssnelheid een benchmark was.

De startup is in slechts 3 jaar uitgegroeid tot een grote, internationale dienstverlener. De kantoren in Lindholmen zijn lange tijd te klein geweest. Op zes verschillende locaties in het grootstedelijk gebied van Göteborg werken 1.162 medewerkers uit 15 landen en 117 gastingenieurs uit China voor CEVT. Velen hebben een Saab-verleden en recentelijk hebben steeds meer Qoros-ontwikkelaars zich bij hen aangesloten. Er zijn ook nog eens 500 medewerkers in China. De taken zijn duidelijk verdeeld: ontwikkeling en ontwerp in Zweden, testen van de prototypes in China. Productie voorbereiding en creatie van de supply chain in beide landen. Mats Fägerhag en zijn team kunnen voertuigen leveren die klaar zijn voor productie voor Geely en Volvo.

Een paar dagen geleden stond er een artikel over Fagerhag, CEVT en Geely in “NyTeknik”. Het ging om de bewezen betrouwbaarheid van de Chinezen, en dat Geely in het verleden altijd net iets meer heeft geleverd aan CEVT dan was beloofd. Ook de toekomst kwam aan de orde. Volgens Fägerhag is het een langetermijnweddenschap dat Geely op Volvo heeft gelopen. Hij meldt dat in de afgelopen 20 jaar noch GM noch Saab zoveel agressieve dynamiek hebben gezien als Geely.

Terwijl in Trollhättan de toekomst misschien voorbij is voordat deze zelfs maar is begonnen, nemen de budgetten bij CEVT toe. Dit jaar wordt € 270 miljoen geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Minstens! Een verhoging van het budget tot € 300 miljoen wordt verwacht.

Twee bedrijven, twee start-ups. Drie jaar is niet echt een lange tijd. Niettemin, een tussenresultaat dat niet anders had kunnen zijn. Beide bedrijven worden gefinancierd met geld uit China, de ervaring met de investeerders is compleet anders.

Volvo en Geely hebben de afgelopen jaren banen geleid in de regio Göteborg. De extra derde ploeg in Hisingen heeft bijna 1.500 nieuwe banen gecreëerd - ook voor voormalige Saab-medewerkers. Dit betekent dat de Volvo-fabriek bijna aan de limiet zit. De klokfrequentie kan nog steeds worden verhoogd, dan is de limiet bereikt, terwijl een fabriek in Trollhättan 12 maanden stil heeft gestaan ​​...

Via Mats Fägerhag en zijn collega's stroomde er veel kennis van Saab naar Volvo. Carl Peter Forster is ook aanwezig bij Geely en CEVT. Dank aan hem Saab 9 5 NG, Saab 9 4x. Met een beetje geluk zou een kleine SUV zijn toegevoegd. Twee persoonlijkheden met Saab-achtergrond controleren een aanzienlijk deel van de toekomst in de Zweedse auto-industrie.

In Zweden is de fusie tussen Saab en Volvo de afgelopen decennia herhaaldelijk overwogen en onderhandeld. Wat zou er gebeurd zijn als Geely 2012 ook bij Saab had gebracht? Of zou 2015 bij Saab AB navraag doen? Spannende vragen, opnieuw zonder antwoorden.

23 gedachten over 'Mats Fägerhag"

 • blanco

  NEVS heeft het SAAB-DNA toch nooit echt geïnternaliseerd. Dus Saab is wat we rijden ...

 • blanco

  Ik denk dat de NEVS-mensen hier aan het lezen zijn!? Als de stemming niet meer zou moeten veranderen, is het eindelijk tijd voor NEVS om uit de quark te stappen en zichzelf uit te leggen. Hoe dan ook …

  • blanco

   NEVS We waren altijd volledig onaangetast, zelfs op goede tijden hadden ze alleen hun Chinese dromen. Alsof iemand op NEVS had gewacht. Daarom maakt het niet uit of ze door de riolering gaan of niet. Ze zijn sowieso geen SAAB.
   Vandaag weer gehoord: goede auto's, wat rijden ze daar. SAAB heeft echt goede auto's gebouwd. Op dit moment is NEVS helemaal gek op mij.

 • blanco

  Een spannend prachtig artikel! BEDANKT ook voor deze info! 🙂 Zelfs als dit vlak is voor SAAB….
  Citaat: 2015. Het CMA-platform is nu voltooid, terwijl de Phoenix in Trollhättan waarschijnlijk nooit meer met zijn vleugels zal zwaaien. … .Dat was de trieste verklaring van jou Tom, ik bedoel, ging nooit… ..!
  Mijn SAAB blijft gehandhaafd!

  • blanco

   Er staat het kleine woordje "waarschijnlijk" ernaast. Bloggers kunnen het ook mis hebben Maar het wordt correct nageleefd. Mijn beoordeling is behoorlijk negatief geworden. We blijven toch Saab rijden. Of beter: nu des te meer!

   • blanco

    Gewoon heel voorzichtig gevraagd ... is er nieuws van NEVS over financiering, partners, enz. (Aan het einde van een maand van de wederopbouw)? Ik wil geen druk op me uitoefenen, maar was er geen deadline van 60 dagen?

    • blanco

     Nil novi sub sole ... Niets, geen nieuws. De termijn van 60 dagen geldt voor de eerste termijn, 50% van de verplichtingen moet worden voldaan. Een opwindende afspraak, want zonder wijzigingen bij NEVS is het moeilijk voor te stellen waar het geld vandaan zal komen.

     • blanco

      Ik zeg gewoon ... mundus vult decipi.

 • blanco

  Is het niet heel normaal dat steeds meer jonge mensen Saab vinden. Voor mij was het tenminste zo, hoe jonger hoe kleiner de portemonnee. Saab heeft nu voor relatief weinig geld hele goede gebruikte auto's. Als je bijvoorbeeld de gebruikte prijzen van een Mercedes C - Klasse van dezelfde leeftijd met dezelfde kilometerstand, uitrusting en motor vergelijkt met de prijzen van een 9-3, zul je merken dat de Mercedes soms bijna twee keer zo duur is. Het ziet er vergelijkbaar uit in vergelijking met de Audi A4 of BMW 3 Serie. Is het niet logisch wat je rijdt als je niet zo groot bent

  • blanco

   De lage prijs is slechts het halve verhaal. Natuurlijk worden Saabs nu "opgebruikt", of beter gezegd, opgebruikt. Maar er zijn veel jongeren die bewust voor een Saab kiezen en waar het niet bij blijft.

 • blanco

  Een zeer interessante bijdrage Tom, zeer goed onderzocht en maakt het nog steeds droevig om dat te lezen.
  Hoe lang moeten we nog hopen? Als u dat leest, hoe wil een nieuwe belegger dan achterstand inlopen?
  Saab is zo leuk dat afgelopen zondag ook de afslag in Saksen werd getoond, alleen de huidige situatie mag niet worden aangepakt, dan zijn de gezichten bedroefd.
  PS
  Wat steeds meer opvalt, vinden jongeren bij Saab !!!

  • blanco

   Wij zijn Saab ... en we moeten de omstandigheden in Zweden het plezier van onze auto's niet laten wegnemen 😉

 • blanco

  Jaren geleden verwierp Jan Ake Jonsson, CEO van SAAB Automobile, een fusie van SAAB + Volvo heftig - hij was van mening dat Volvo als een concurrent moest worden gezien.

  De huidige SAAB-bevolking (NEVS) zal zich waarschijnlijk anders voelen. Maar zou Geely op dit moment nog enige interesse hebben?

  De meeste goede mensen hebben SAAB / NEVS de rug toegekeerd of zijn ontslagen door NEVS. Wat overblijft is in de eerste plaats het merk en een moderne fabriek - het hangt dus af van het perspectief van een mogelijke nieuwe investeerder.

  In ieder geval brengt de naam SAAB zeker meer met zich mee dan de naam Borward - wie van de jongere chauffeurs kan iets doen met het merk Borgward? Bij China-Borgward staat alles echt aan het begin en als ze iets meer zouden krijgen dan NEVS, zou dat een extreem bittere nederlaag zijn voor SAAB en Zweden!

 • blanco

  Als je kijkt naar wat er bij Volvo aan de hand is, kun je alleen maar van je hoed af. In deze tijd moet je de moed vinden om jezelf te beperken tot 4-cilinders in de grote SUV. Als dat werkt? Ik blijf mijn vingers gekruist voor Volvo.

  • blanco

   Volvo gaat verder met wat Saab begon met turbomotoren. Saab liep net voor op het spel, vandaag past het alleen maar in 100% om 4-cilinders te gebruiken. Een 9000er met 2.3 Turbo, bijvoorbeeld, heeft een grondig gecultiveerde en krachtige motor, die toch zuinig is. Al 20 jaar geleden.

   • blanco

    Ja, dat klopt, zijn tijd (te) ver vooruit. Zelfs vandaag is het niet zo eenvoudig om "slechts" 4 cilinders te gebruiken en Volvo heeft vandaag een langere financiële adem dan SAAB ooit heeft gehad. Helaas!

    • blanco

     Men kan discussiëren over de "(zu)".

     Het idee van milieubescherming is niet langer een pasgeborene. Er waren veel mensen voor GM die de conceptuele kwaliteiten van SAAB erkenden en waardeerden en SAAB kopers hadden.

     Ik las toen een vergelijking tussen de 9000 Aero en een 420er MB S-Klasse, waarin de MB in alle categorieën was verslagen - tenzij je de hoger dan de betere waarden in het verbruik zou gebruiken.

     Sinds een Zweedse 4 een Duitse 8-cilinder heeft afgeplat, die naast de SAAB optisch ook op een vintage-auto leek.

     Misschien was het probleem meer dat SAAB geleidelijk aan precies deze nimbus van progressiviteit verloor met de komst van GM's ...

     Plotseling werden Opel 6-cilinders, die zowel dorstiger als minder krachtig waren, regressief geïntroduceerd als een nieuwe topmotor. Op dat moment begreep geen SAAB-chauffeur.

     • blanco

      Ik moet bekennen dat het de 4-cilinder Turbo was die me bij Saab hield. Kleine, lichte motor, prestaties op aanvraag, 1992 leek logisch. Alleen met de 2001er Aero op de snelweg. 230 paarden, lichte auto, doorgang zonder einde, snel en zuinig. Wat wil je nog meer?

     • blanco

      Dat klopt, SAAB werd afgezwakt door GM, de 6-cilinder moest prestige brengen. Ik dacht altijd dat dat van Holden kwam.

  • blanco

   Ik heb de nieuwe XC90 al gezien en ben erg onder de indruk van het ontwerp,
   aan de andere kant, de bouwkwaliteit. Hij zal zijn gang gaan.

   • blanco

    En het ontwerp en de afwerking zullen door het hele scala van modellen lopen. Je kunt nog steeds heel enthousiast zijn !!

 • blanco

  Bedrijfscriminaliteit van de beste! Met elke andere investeerder zou SAAB meer kansen hebben gehad dan met NEVS. Wie moet dit schandaal eigenlijk beantwoorden?

 • blanco

  Spannend, opwindend, opwindend. Volvo won de jackpot en tekende een van de beste in Fägerhag. Misschien wordt NEVS eindelijk afgesloten en maakt Saab een welverdiende comeback met professionals die dat wel kunnen. Je kunt dromen ... 😉

Reacties zijn gesloten.