Mats Fägerhag

Als twee hetzelfde doen, is het niet hetzelfde. Twee bedrijven in het zuiden van Zweden wiens geschiedenis begon in het jaar 2012. De namen: NEVS en CEVT. Over het eerste bedrijf - en de precaire ontwikkeling ervan - was al genoeg op de blog om te lezen. CEVT - China European Vehicle Technology - stond aan de andere kant nog niet in de schijnwerpers.

Mats Fagerhag
Mats Fagerhag

De man achter CEVT is goed bekend in de Saab-wereld: Mats Fägerhag. 1961 geboren in Tidaholm, studeerde aan de universiteit van Lund. Verschillende stations bij Volvo Trucks en Saab Military Aircraft. Van 1992 in verschillende posities bij Saab, 2005 de verandering als uitvoerend directeur Vehicle Systems bij GME in Rüsselsheim. 2007 keert terug naar Trollhättan, naast het werken voor GM Executive Director Product Development Vehicle bij Saab. Na de scheiding bleef GM - Saab Fägerhag tot het einde van de Saab Automobile AB in de Göta Älv.

2012 - Kai Johan Jiang maakt zich klaar om Saab te kopen - Fägerhag is van locatie veranderd. De nieuwe werkgever is Volvo. Zijn taak: ontwikkelingspartnerschappen vinden voor de toekomst. Een uitdaging, maar geen fundamenteel nieuw idee. Victor Muller gepland 2011 een joint venture met zijn partners uit China, NEVS heeft een soortgelijk plan.

Volvo is Chinees, wat het zoeken niet eenvoudiger maakt, de toekomst lijkt op dit moment met één of ander vraagteken te zijn voorzien. Fägerhag vindt de partner - in zijn eigen groep. CEVT is opgericht als een ontwikkelingsdienstverlener voor Volvo en Geely. Thuisbasis: Gothenburg. Met 150-medewerkers begint Lindholmen aan een nieuw, interessant hoofdstuk in het leven van Mats Fägerhag.

In Trollhättan ontwikkelt men zich tegelijkertijd op het flexibele Phoenix-platform, vergelijkbaar in Göteborg. Bij CEVT groeit de nieuwe basis voor een wereldwijde familie van kleine en compacte voertuigen van de merken Volvo en Geely. Naast een tiental toekomstige Geely-voertuigen zal het variabele CMA-platform ook de basis vormen voor de nieuwe Volvo 40-familie met een kleine SUV.

2015. Ondertussen is het CMA-platform voltooid, terwijl de Phoenix in Trollhättan waarschijnlijk nooit zijn vleugels zal slaan. De Volvo-Geely Group heeft hiermee een grote stap naar de toekomst gezet. Er zijn crashtests uitgevoerd, testprototypes waren onderweg in China. Nieuwe ontwikkelingen bij Volvo en Geely zullen in de toekomst worden voltooid op het CMA-platform in minder dan 24 maanden. Als dat zo was, zou CEVT twee Japanse fabrikanten hebben ingehaald wiens ontwikkelingssnelheid een benchmark was.

De startup is - in slechts 3 jaar - een grote, internationale dienstverlener geworden. De kantoren in Lindholmen zijn veel te klein. 1.162-medewerkers uit 15-landen en 117 gastingenieurs uit China werken voor CEVT op zes verschillende locaties in de regio Göteborg. Velen hebben een Saab-verleden en meer en meer ontwikkelaars van Qoros hebben zich recent aangesloten. Er zijn ook 500-medewerkers in China. De taken zijn duidelijk verdeeld: ontwikkeling en ontwerp in Zweden, testen van de prototypes in China. Productie voorbereiding en supply chain ontwikkeling in beide landen. Mats Fägerhag en zijn team kunnen voertuigen klaar maken voor productie voor Geely en Volvo.

In "NyTeknik" was er een paar dagen geleden een post over Fagerhag, CEVT en Geely. Het ging over de bewezen betrouwbaarheid van de Chinezen en dat Geely in het verleden altijd iets meer aan CEVT heeft geleverd dan was beloofd. De toekomst was ook een probleem. Volgens Fägerhag is ze een langetermijnweddenschap die Geely heeft op Volvo. Hij meldt dat hij in de afgelopen 20-jaren niet zoveel agressief momentum bij GM en Saab heeft ervaren als bij Geely.

Terwijl in Trollhättan de toekomst voorbij is voordat het zelfs begint, stijgen de budgetten bij CEVT. 270 zal dit jaar € miljoen besteden aan onderzoek en ontwikkeling. Tenminste! Een verhoging van het budget tot 300 miljoen € wordt verwacht.

Twee bedrijven, twee start-ups. Drie jaar is niet echt een lange tijd. Niettemin, een tussenresultaat dat niet anders had kunnen zijn. Beide bedrijven worden gefinancierd met geld uit China, de ervaring met de investeerders is compleet anders.

Volvo en Geely zijn de afgelopen jaren werk-chauffeurs geweest in Göteborg. De extra derde dienst in Hisingen heeft bijna nieuwe banen gecreëerd voor 1.500 - zelfs voor voormalige werknemers van Saab. Dus de Volvo-fabriek is bijna op de limiet. Een verhoging van de klokfrequentie is nog steeds mogelijk, dan wordt de limiet bereikt, terwijl in Trollhättan sinds 12 maanden een plant stilstaat ...

Via Mats Fägerhag en zijn collega's stroomde er veel kennis van Saab naar Volvo. Carl Peter Forster is ook aanwezig bij Geely en CEVT. Dank aan hem Saab 9 5 NG, Saab 9 4x. Met een beetje geluk zou een kleine SUV zijn toegevoegd. Twee persoonlijkheden met Saab-achtergrond controleren een aanzienlijk deel van de toekomst in de Zweedse auto-industrie.

In Zweden is de fusie tussen Saab en Volvo de afgelopen decennia herhaaldelijk overwogen en onderhandeld. Wat zou er gebeurd zijn als Geely 2012 ook bij Saab had gebracht? Of zou 2015 bij Saab AB navraag doen? Spannende vragen, opnieuw zonder antwoorden.

23-gedachten ook "Mats Fägerhag"

 • Spannend, opwindend, opwindend. Volvo heeft het grote ticket getrokken, met Fägerhag een van de beste. Misschien komt NEVS eindelijk dichterbij en Saab verdient een comeback met professionals die dat wel kunnen. Je mag dromen ...

 • Bedrijfscriminaliteit van de beste! Met elke andere investeerder zou SAAB meer kansen hebben gehad dan met NEVS. Wie moet dit schandaal eigenlijk beantwoorden?

 • Als je kijkt naar wat er bij Volvo aan de hand is, kun je alleen maar van je hoed af. In deze tijd moet je de moed vinden om jezelf te beperken tot 4-cilinders in de grote SUV. Als dat werkt? Ik blijf mijn vingers gekruist voor Volvo.

  • Volvo gaat verder met wat Saab begon met turbomotoren. Saab liep net voor op het spel, vandaag past het alleen maar in 100% om 4-cilinders te gebruiken. Een 9000er met 2.3 Turbo, bijvoorbeeld, heeft een grondig gecultiveerde en krachtige motor, die toch zuinig is. Al 20 jaar geleden.

   • Ja, dat klopt, ver van tevoren. Zelfs vandaag is het niet eenvoudig om 4-cilinders "gewoon" op te zetten en vandaag heeft Volvo een langere financiële adem dan ooit door SAAB werd gedaan. Helaas!

    • Men kan debatteren over de "(tot)".

     Het idee van milieubescherming is niet langer een pasgeborene. Er waren veel mensen voor GM die de conceptuele kwaliteiten van SAAB erkenden en waardeerden en SAAB kopers hadden.

     Ik las toen een vergelijking tussen de 9000 Aero en een 420er MB S-Klasse, waarin de MB in alle categorieën was verslagen - tenzij je de hoger dan de betere waarden in het verbruik zou gebruiken.

     Sinds een Zweedse 4 een Duitse 8-cilinder heeft afgeplat, die naast de SAAB optisch ook op een vintage-auto leek.

     Misschien was het probleem eerder dat SAAB met de vermelding GM's geleidelijk aan precies die nimbus van progressiviteit verloor ...

     Plotseling werden Opel 6-cilinders, die zowel dorstiger als minder krachtig waren, regressief geïntroduceerd als een nieuwe topmotor. Op dat moment begreep geen SAAB-chauffeur.

     • Ik moet bekennen dat het de 4-cilinder Turbo was die me bij Saab hield. Kleine, lichte motor, prestaties op aanvraag, 1992 leek logisch. Alleen met de 2001er Aero op de snelweg. 230 paarden, lichte auto, doorgang zonder einde, snel en zuinig. Wat wil je nog meer?

     • Dat klopt, SAAB werd afgezwakt door GM, de 6-cilinder moest prestige brengen. Ik dacht altijd dat dat van Holden kwam.

  • Ik heb de nieuwe XC90 al gezien en ben erg onder de indruk van het ontwerp,
   aan de andere kant, de bouwkwaliteit. Hij zal zijn gang gaan.

   • En het ontwerp en de afwerking zullen het volledige modellengamma doorlopen. Omdat je nog steeds heel opgewonden kunt zijn !!

 • SAAB + Volvo's fusie jaren geleden verwierp heftig SAAB Automobile CEO Jan Ake Jonsson - hij geloofde dat Volvo een rivaliserend bedrijf was.

  De huidige SAAB-bevolking (NEVS) zal zich waarschijnlijk anders voelen. Maar zou Geely op dit moment nog enige interesse hebben?

  De meeste goede mensen hebben SAAB / NEVS de rug toegekeerd of zijn ontslagen bij NEVS. Wat overblijft is het merk en een modern werk in de eerste plaats - dus het hangt af van het perspectief van een mogelijke nieuwe investeerder.

  In ieder geval, de naam SAAB brengt zeker meer dan de naam Borward - welke van de jongere chauffeurs kan iets doen met het merk Borgward? Bij China Borgward staat alles op de startgrid en hoewel ze beter zouden moeten werken dan NEVS, zou dat een bittere nederlaag betekenen voor SAAB en Zweden!

 • Een zeer interessante bijdrage Tom, zeer goed onderzocht en maakt het nog steeds droevig om dat te lezen.
  Hoe lang moeten we nog hopen? Als u dat leest, hoe wil een nieuwe belegger dan achterstand inlopen?
  Saab is zo leuk dat afgelopen zondag ook de afslag in Saksen werd getoond, alleen de huidige situatie mag niet worden aangepakt, dan zijn de gezichten bedroefd.
  PS
  Wat steeds meer opvalt, vinden jongeren bij Saab !!!

  • Saab, we zijn ... En we moeten het plezier van onze auto's niet laten afhangen van de omstandigheden in Zweden 😉

 • Het is heel normaal om steeds meer jonge mensen in Saab te vinden. Dat was tenminste het geval bij mij, hoe jonger de portemonnee hoe jonger. Bij Saab zijn er nu zeer goede gebruikte auto's voor relatief weinig geld. Als u bijvoorbeeld de gebruikte prijzen van een Mercedes C - Klasse van dezelfde leeftijd vergelijkt met dezelfde kilometerstand en apparatuur en motorisering met de prijzen van een 9 - 3, zult u merken dat voor de Mercedes soms tot bijna het dubbele van de prijs is vereist. De situatie is vergelijkbaar in vergelijking Audi A4 of BMW 3er. Het is logisch wat je rijdt als je niet zo dik bent

  • De lage prijs is slechts de helft van de realiteit. Natuurlijk zijn Saabs nu "opgebruikt" of beter opgebruikt. Maar er zijn veel jonge mensen die een bewuste keuze maken voor een Saab en waar het niet één is.

 • Een opwindend prachtig artikel! BEDANKT voor deze info!
  Citaat: 2015. Ondertussen is het CMA-platform voltooid, terwijl de Phoenix in Trollhättan waarschijnlijk nooit zijn vleugels zal slaan. ... Wat de trieste uitspraak van jou betreft, ik bedoel, ging nooit ... ..!
  Mijn SAAB blijft gehandhaafd!

  • Het is inderdaad het kleine woord "waarschijnlijk" hier. Zelfs bloggers kunnen ongelijk hebben 😉 Maar het wordt juist geobserveerd. Mijn beoordeling is behoorlijk negatief geworden. We blijven hoe dan ook door Saab rijden. Of beter: nu meteen!

   • Alleen zeer zorgvuldig gevraagd ... is er nieuws van NEVS over financiering, partners, etc.? Ik wil niet onder druk komen te staan, maar was er geen 60 dagdeadline?

    • Geen novi-onderzool ... Niets, geen nieuws. De 60 dagtijd is van toepassing op de eerste aflevering, 50% van de verplichtingen moet worden nagekeken. Een spannende datum, want zonder wijzigingen in NEVS is het moeilijk voorstelbaar waar het geld vandaan moet komen.

     • Ik zeg alleen ... mundus vult decipi.

 • Ik denk dat de NEVS-mensen dit lezen! Als de stemming niet nog meer tilt, dan is het eindelijk tijd dat NEVS uit de quark komt en zichzelf uitlegt. Hoe dan ook ...

  • NEVS We waren altijd volledig onaangetast, zelfs op goede tijden hadden ze alleen hun Chinese dromen. Alsof iemand op NEVS had gewacht. Daarom maakt het niet uit of ze door de riolering gaan of niet. Ze zijn sowieso geen SAAB.
   Vandaag weer gehoord: goede auto's, wat rijden ze daar. SAAB heeft echt goede auto's gebouwd. Op dit moment is NEVS helemaal gek op mij.

 • NEVS heeft het SAAB-DNA nooit echt echt geïnternaliseerd. Dat is waarom Saab is wat we rijden ...

Reacties zijn gesloten.