Saab Vs. toekomst

1999. Het gaat in de richting van de toekomst. De nieuwe Saab 9-5 sportwagen rolt naar de klanten. Saab is beter gepositioneerd dan ooit. De kwaliteit van de producten klopt, het optimisme verspreidt zich.

Saab 9-5 sportpak 1999
Saab 9-5 sportpak 1999

150.000-voertuigen zijn gepland voor het jaar 2.000, verdere groei, nieuwe marketingstrategie. Wat in die tijd zo ambitieus klonk, zou pas ruim tien jaar later in puin eindigen.

Waarom ging het zo mis? De producten hadden misschien niet gelijk. De kwaliteit van de toenmalige nieuwe 9-5 stond op één lijn met de beste concurrenten. Voor gedetailleerde oplossingen stond Saab voorop. Geventileerde stoelen, intrekbare laadvloer, beste turbomotoren.

Was het de hatchback die ontbrak in de nieuwe 9-5? Het feit dat niet elke stationwagon wil rijden, die slechts af en toe laadruimte nodig heeft? Gewone klanten weigerden bij de 9000 te blijven. Maar het aantal veroveringsaankopen inspireerde ... die later verloren gingen omdat Saab alle nieuwigheden kon leveren.

Misschien was 1999 het eens met de koers, maar uiteindelijk verloor Saab 2002 uit het oog. De nieuwe 9-3 - hij kwam alleen als een sedan. Shock! Geen hatchback, geen coupe, geen wagen. De laatste was al klaar, werd ingehouden en bood alleen 2005 aan. De coupé, hij verdween voor altijd in de afgronden van Saabs nooit gebouwd.

Hoe dan ook, 17 minuten film geven inzicht in de vroegere, ambitieuze tijden van het merk.

Onze digitalisering van oude Saab-films gaat verder - met de steun van Saab-partners. Saab Service Frankfurt heeft een grote stapel oude Saab-video's uitgebracht. Voor filmische benodigdheden wordt gezorgd, de berg wordt langzaam verwerkt. Dank aan Frankfurt aan Gerard Ratzmann en zijn team!

Hoewel dit buiten onze controle ligt met Saab en de toekomst, hebben we vandaag de blog en zijn toekomst verzorgd. Het ontwerp heeft een update ontvangen. Het is schoner dan voorheen, voldoet aan de merktaal en aan de vereisten voor tablets en smartphones. We hopen dat je het leuk vindt!

25-gedachten ook "Saab Vs. toekomst"

 • Ik kan me nog levendig herinneren hoe in de achteruitkijkspiegel van mijn Toyota, toen ik Barcelona verliet, 3-4 van deze stationwagons met Zweedse kentekenplaten naar voren zijn gekomen en me hebben ingehaald. Ik heb de auto's met enthousiasme gadegeslagen en een paar keer achterhaald, zodat ik ze weer kon laten passeren. Dat was 1999 in het voorjaar en in juli was het tijd. Ik nam de sleutels van mijn gloednieuwe 9.5-stationwagen in rood ... Mooie en veilige wereld!

 • ... Gefeliciteerd met het nieuwe ontwerp Tom!

 • Ik weet dat het een heel moeilijke taak is om de tijd te definiëren waarop Saab bergafwaarts ging. Dat heeft al talloze Saab-fans bezet en zal aan het einde van elk derde bier het onderwerp van de dag zijn. Desalniettemin doe ik een proefschrift: Het was al bergafwaarts, omdat GM heeft deelgenomen aan het merk naar 50%! Als VW toen had geraakt, zou het merk vandaag nog even vitaal zijn als nooit tevoren. Zie Skoda. Zie Seat, hoewel Just Seat alleen verliezen heeft gebracht voor het moederbedrijf. Waarom kwam VW op dat moment niet binnen? De redenen daarvoor zouden me erg interesseren. Er moeten er enkele zijn geweest, want VW stond aan het begin van zijn strategie met meerdere merken en had contacten met de Wallenbergs. Tastbare redenen voor de niet-betrokkenheid, vermoed ik. Misschien zijn er meer geïnteresseerde partijen voor dit onderwerp en kunnen we een beetje onderzoek doen in de archieven en ooggetuigen interviewen ....

 • ... Ik hou echt van de nieuwe outfit! Past beter bij SAAB.
  Ook nogmaals een dikke dank aan Tom; Geweldige informatie.
  Zonder de blog - ondenkbaar.

 • Ik hou van het nieuwe ontwerp ... en ik zou nog steeds de Aero X kopen.

  • ... ook ik, bijna alles ziet er letterlijk "oud" uit. GM begreep ook niet dat ...

 • Geweldig ontwerp! Duidelijk feitelijk, vriendelijk, gewoon "Saabisch"

 • Hallo Tom, geweldig ontwerp! Past op het merk, misschien een teken voor een nieuw begin!

 • HejTom,
  Ik vind design net zo leuk als de Aero X! Heel leuk. Ik hou van strakke lijnen.

 • Moin moin, Tom!
  KLASSE ontwerp! Helemaal SAABig! ... en de Aero X tot de "Welcoming" is ongelooflijk !!! De stand stond bij mij bovenaan de lijst 🙂 Maar het is "anders" kwam ...
  BEDANKT en gefeliciteerd met de nieuwe pagina!

  • Moin moin naar het noorden! Ik ben blij dat het hem behaagt! Als kop hebben we 3 Saab-droomauto's geselecteerd die afwisselend worden weergegeven. Aero X, 9x Air en Turbo X. Je kunt er een kopen (met een beetje geluk)

 • Er is het productconcept van de Blue Ocean versus de Rode Oceaan. Een Blue Ocean is een markt waar weinig of geen concurrenten zijn. Iedereen is druk in de Rode Oceaan.

  Voor GM was Saab een Blue Ocean-product voor mij. Ik wil me niet eens concentreren op de motoren met turbocompressor en de voorwielaandrijving, hoewel ze ook punten waren, maar meer over wat ze bedoelden:
  -Door de dwarsinstallatie en de kleine motoren bleef op dezelfde lengte meer ruimte over voor het interieur en de kofferbak links.
  Voeg daarbij de goede compromis-hatchback, die bijna een uniek verkoopargument in de voertuigcategorie was.
  Omdat er beperkte geldstromen in de motor stroomden, bleef er geld over voor andere innovaties. Hier zijn enkele unique selling points.

  Waarom Blue Ocean? Het merendeel lijkt er niet om te geven hoeveel binnenruimte er achter zit. En ze kopen notchback of stationwagon, omdat ze daar zichzelf kunnen categoriseren. Notchback: wil top, laat transport, eindelijk, vervoerd in de Bentley en niets. Combi: wil het zelf doen, dus je hebt een dakrail en geruite overhemden nodig ;-). alleen mensen die ook hadden nagedacht over oplossingen die naar Saab keken en geen concurrentie vonden.

  GM wilde toen Saab net boven Opel positioneren, maar verder hetzelfde, en in concurrentie met de andere verkopers, als onderdeel van de gebruikelijke Amerikaanse merkstrategie (die niet overdraagbaar bleek te zijn naar Europa). Zeg, Saab moet zich plotseling bij de Rode Oceaan aansluiten. Dus er waren alleen de ontwerpen die alles hadden, en natuurlijk een V6 geleden, en het platform zal worden overgenomen als mogelijk, enz.

  En dat werkte niet. De cheats van de concurrentie, de memes, wat een auto maakt (checklistmentaliteit) kon Saab niet bereiken.

  • Goed geschreven, ik vind het leuk! Het drama volgde zijn weg met de 9-3 sedan, die GM versloeg. BMW 3er wilde plaatsen. Dat ging mis. En met het vertrek van de hatchback werden waardevolle niche-posities zonder noodzaak gewist. Het resultaat is bekend.

 • Heb ik iets verkeerd begrepen?
  Heeft niemand nog iets willen aankondigen tegen het einde van april?
  Was er niet zo'n "gemompel" van een nieuwe investeerder van een tot nu toe volledig onbekende hoek?
  Of heeft het opnieuw GEDULD nodig?
  Of (galgen) humor.

  • Je hebt gewoon niet opgelet. April is correct, maar het jaar is nooit genoemd. Een verklaring van vertrouwelijkheid ondertekend door alle partijen verbiedt de communicatie van het jaar. (Ik hoop dat de lezers de geavanceerde ironiemodus herkennen ...)

   • We kennen de dag van de openbaring!

    Groundhog Day

   • slecht

    Maar het spel is nooit voorbij. De fabriek is opgeruimd en zelfs geoptimaliseerd, de ontwikkelaars zijn in Trollhättan-bedrijven te voet computers enz. Zelfs als NEVS eindelijk de lepel levert, wederom een ​​faillissementsbeheerder, die de dingen aan de volgende verkoopt. En er zal weer een andere zijn.

    • Dat is zoals het is. Het is pas voorbij als ze de Saab-letters van de gebouwen krijgen. Alles is open, in elke richting ...

 • Dat is weer de bekende geloofwaardigheid van de NEVS ... Ik kan alleen maar zeggen dat een nieuwe auto Saab, waarin NEVS slechts een beetje heeft gemengd, voor mij geen vraag is. Daarom kijk ik hier nu veel minder op de blog, want voor mij is het enige "goede" resultaat de definitieve pensionering van NEVS ... en dat kan een tijdje duren. Daarom wacht ik met toenemende afstand voor een nieuwe start in Trollhättan, of niet, en zal ik in de toekomst overwegen hoe ik mijn vloot maak met een echte Saab.

  LG

  • Oh, ik denk dat dat kritiek is. In wezen is NEVS gewoon een gaaaaaanz kleine groep mensen die echt van buiten komen, en anders in wezen van de normale Saab-veteraan. Ik zie nu niet wat problematisch zou moeten zijn.

 • Ik hou ook van het nieuwe ontwerp.
  Wat betreft NEVS was dat het dan met diegenen die hopen dat het na het faillissement doorgaat met een professionele belegger.
  Logeren wordt aangekondigd ...

 • De coupes zijn verdwenen, is te wijten aan de algemene smaak en ik vind dat je geen oude dingen moet betreuren. Saab moest proberen om met bedrijfsvoertuigen in het bedrijf te komen, dit lukte vrij goed met de 9-5. We noemden het artikel, maar missen in 2004 de opvolger, omdat de concurrenten minstens elke vier jaar een nieuw model hebben, of op zijn minst een goede facelift hebben meegebracht.
  Hoewel de Saab-fan een loyale merkliefhebber is, is hij als klant een ramp. Saab miste de kopers die regelmatig een nieuwe auto kopen en hun 20-jaren niet toepassen. Het beste voorbeeld was de zeer slechte verkoop van 9-5 NG, vandaag wordt er achteraf gerouwd, koop op dat moment, niemand wilde hem.
  Dit zal ook het probleem zijn van een mogelijke Saab-opvolger, hij mag geen Saabs bouwen, maar moet aantrekkelijke vlootvoertuigen aanbieden die een alternatief vormen voor Audi en Co.

  • En hoe kan het succes van de BMW 1-serie worden uitgelegd? Zelfs vandaag lijkt het erop dat er meer 9-3 I dan 9-3 II op pad zijn. Je kunt niet teveel sedans verkopen. De enige Saab na 2002 Saab was de cabriolet. Ik hou ook van de andere modellen, maar de hatchback was identiteitscheppend, 'de' Saab.

 • Bedoel je met coupes met twee deuren? Ze zijn niet verdwenen. Kijk hoeveel A5 en BMW 3er als coupes worden verkocht. Zelfs Bentley haalt die dingen eruit.
  Of bedoel je dat de hatchback-variant? Dan neem ik het op tegen Porsche Panamera, Skoda Superb en Audi A5 Sportsback, die allemaal zo succesvol zijn dat elk model alleen Saab zou hebben gered.

 • Een interessante video, waar je ook het trainingsmateriaal voor de dealers kunt zien.

  Verbazingwekkend, ik kan Tom's inleidende woorden ook relateren aan het heden (komende maanden):

  "2015. Het gaat in de richting van de toekomst. De "nieuwe" Saab 9-5 sportwagen rolt naar de klant. De kwaliteit van de producten klopt, het optimisme verspreidt zich. "

Reacties zijn gesloten.