Saab 9000 CC-avontuur ... herladen

Een paar dagen geleden las ik een goede zin over oude auto's: wij zijn slechts tijdelijke beheerders, verantwoordelijk voor het overhandigen aan de handen die ons volgen. Daar zit de waarheid in. Een ander ding is of oude auto's een ziel hebben. Bij de Saab 9000i uit 1989 zou je van wel kunnen denken.

Saab 9000i op de trailer
Saab 9000i op de trailer

Nadat we met Saab, transporteur en trailer in de Saab-hangar staan, rijst een vraag: begint het of niet? De dealer was begonnen met demonteren omdat de Saab de hardnekkige systeemweigeraar gaf. We willen weten wat er aan de hand is, de Zweed een nieuwe batterij geven, starten en ...

... de doos draait. Met een brutaal geluid omdat de uitlaat erdoor is. Maar hij leeft. Waarom hij eerder koppig weigerde, is tot op de dag van vandaag zijn geheim. Misschien had hij geen motivatie om zijn pensioencarrière in Kazachstan te beëindigen. Waarschijnlijker waren het onze positieve Saab-trillingen of de gelukkig wachtende Saab-menigte in de hangar. Deze overwegingen zijn stom, dat is duidelijk. Desalniettemin heb ik de indruk dat de andere Saabs blij zijn als iemand nieuw de hangar binnenkomt ... Einde van het filosofische gedeelte.

Eerste test doorgegeven, naar de hangar, inventaris. De lucht hangt, de vulling in de deuren ook. Dus al snel moet de lucht worden gedemonteerd en hoe de inserts van de deuren opnieuw worden bezet. De stof is 26 jaar oud, niet gebarsten, kan opnieuw worden gebruikt. De originaliteit is behouden, onze zadelmaker doet het voor weinig geld.

Het ontbreekt aan een innerlijke spatbord, een wisser op de koplamp. Alle vloeistoffen en filters smeken om verandering. Dringend! De ventilatie werkt alleen op het hoogste niveau, een bekende fout. De verf is wit gekleurd, de oliepeilstok voor de ZF automatisch door opdroogend accuzuur. Over veel dingen merken we de verwaarlozing van de afgelopen tijd. Kleine dingen die veel tijd kosten, maar slechts kleine hoeveelheden geld.

Verder is de conditie erg goed en zal later op de etappe blijken dat er geen roest is. 26 jaar in het Rijn-Main-gebied, dat arm is aan strooizout, heeft een positief effect gehad op de toestand.

Wat rockt is het roodbruine interieur. Dat maakt deze generatie auto's in een goed humeur. Met of zonder turbo! Onversierde impressies van het jaren 80 interieur en de staat zoals ik de 9000i kocht - opgenomen in de hangar - zijn te vinden op onze youngtimer blog.

Eén ding is duidelijk: dit wordt een project waar we voor langere tijd mee bezig zijn. Wat betekent dat er drie 9000 projecten parallel lopen, wat niet geweldig is. Dus om het te versnellen, geven we er een aan vriendelijke, externe handen. Nog een Saab-verhaal dat vanaf juni op de blog zal verschijnen.

Voordat we aan de slag gaan, willen we een proefrit maken om een ​​indruk te krijgen van de monteurs. Om niet in een net gesprek met de wedstrijdleiding verwikkeld te raken, is het raadzaam om de uitlaat te vervangen. We hebben een nieuwe middelste pot nodig, de oude is klaar.

de Orio AB kan niet leveren, de blik op de 9000 CC reserveonderdelenvoorraad in Nyköping brengt sowieso een stortvloed van tranen in onze ogen ... waar ik deze week op terug zal komen. Een grote leverancier van uitlaatdelen denkt te kunnen leveren, maar moet achteruit. Er zijn twee versies voor de Saab 9000i, met en zonder katalysator. Onze blogauto heeft een katalysator, de variant is niet leverbaar.

Blog-supporters Skandix heeft wat we nodig hebben op voorraad. Nadat ik het juiste reserveonderdeelnummer had opgezocht in Kiel om een ​​verkeerde aankoop te voorkomen (Dank aan de altijd geduldige helpers Lafrentz), de uitlaat- en montagedelen zijn de volgende dag in de binnenkomende goederen. Kwaliteit, prijs, bezorgservice bij Skandix. Super!

De installatie is zonder problemen; een gratis workshop - een paar meter van onze Saab-hangar - neemt de oude Zweed op het podium. Uitlaat past, alle gedemonteerde onderdelen worden weer in elkaar gezet. Saab loopt!

Op naar de proefrit! Hoe rijdt de 26-jarige Zweed, rijdt hij überhaupt? Of neemt de stomme blinde aankoop wraak en eindigt het avontuur in een ramp?

De eerste reis zal heel erg kort zijn. Na een paar meter meldt de Saab "Check Engine". Helemaal niet goed ! Normaal gesproken springt de motor dan in een noodprogramma en draait alleen met verminderd vermogen. In ons geval gaat het gewoon door. Toch ... we breken de reis af, vliegen naar de Saab-hangar.

Wat nu? Maar schroot gekocht? Problemen met oude auto's moeten worden ontspannen. Eerst stellen we de onderhoudsachterstand vast, bestellen via een Saab-partner bij de Orio alle filters en onderdelen, vervang alle vloeistoffen. Dus we brengen de Saab naar een goede status. Dan vliegen we weer uit. In de komende dagen beginnen we aan het laatste deel.

10 gedachten over 'Saab 9000 CC-avontuur ... herladen"

 • blanco

  Zeer coole doos ... en laat hem alsjeblieft precies zo! 🙂

 • blanco

  Dat is pure vreugde als je zoiets leest, die al een oude auto heeft gekocht, erkent elke zin die Tom hier schrijft.
  Toll; Ik kijk er naar uit om verder te lezen.

 • blanco

  De kleurencombinatie duurt even wennen maar soms huiver ik zelfs als ik foto's zie in welke outfit ik in de tachtiger jaren de straat op durfde te slaan. En een Saab heeft zeker een ziel. Ik weet niet wat het is, maar soms, als ik het een tijdje niet heb bewogen, maakt het me geluiden die als een zucht klinken, als om tegen me te zeggen: jongen neemt de sleutel, ik wil weer stoom afblazen.

 • blanco

  Hoe zit het met de dealergarantie en omgekeerde transactie? Of waren de twee items "onderhandelingsfiches"?

  Bij Skandix heb ik al het ene of het andere onderdeel gekocht ... als het niet origineel was, dan was het OEM of hun huisleverancier. Alles heeft altijd gewerkt en gemonteerd - een echt alternatief als u het werk zelf wilt doen.

  Trouwens ... je praat ons watertanden over het interieur - maar waar zijn de bijpassende foto's? Komt het beste aan het einde? 😉

   • blanco

    Hm, iedereen kan het, toch? 😉 Nou, zoals ik al zei, zolang je maar weet wat je moet doen en het geld hebt ...

    Eerlijk gezegd stelt het interieur me een beetje teleur ... hoezeer ik een afwijking van het standaard zwart / grijs / antraciet ook waardeer, des te meer doet de zitting me denken aan versleten bioscoopstoelen. Vrijwel vervaagd rood. Of was het de camera?

    • blanco

     Dat is nogal godslasterlijk. De foto's zijn genomen in de hangar, slecht licht, geen externe flits. Betere indrukken worden aangevuld.

 • blanco

  Gefeliciteerd, dat klinkt veelbelovend.

  Maar eerlijk gezegd begin je voor een eerste testvlucht na (hoeveel?) Jaar zonder eerst filters en vloeistoffen te verwisselen? Hardcore.

  • blanco

   Nee, de 9000i was vier weken eerder nog steeds verplaatst. Dus we zijn niet echt hardcore

 • blanco

  Ik kijk uit naar het vervolg.

Reacties zijn gesloten.