NEVS verlaat de reorganisatie

De rechtbank in Vänersborg heeft vandaag de eerdere aanvraag van NEVS om de reorganisatie af te sluiten goedgekeurd. 230 dagen zijn verstreken sinds de reorganisatie fase begon in augustus 2014 en de weg zou nu duidelijk moeten zijn voor de partners aan boord en de broodnodige aanzienlijke investeringen die worden afgesloten en geladen. Tegelijkertijd is NvS ingesteld om Volvo-topman Stefan Tilk te benoemen in zijn Raad van Bestuur.

NEVS President Mattias-Bergman-eigenaar-Kai-Johan-Jiang
President Mattias-Bergman-eigenaar-Kai-Johan-Jiang (foto: NEVS)

Wijzigingen aan de raad van bestuur
Stefan TilkStefan Tilk (50 jaar), heeft een lange staat van dienst in de voertuigindustrie, met eerdere leidinggevende functies bij Volvo Trucks en Geveko en momenteel als SVP en plaatsvervangend algemeen directeur Noord- en Zuid-Amerika bij Volvo Busses. Dit betekent dat het nieuwe bestuur zal bestaan ​​uit Mattias Bergman (NEVS-president), Stefan Tilk en Kai Johan Jiang, de huidige NEVS-meerderheidsaandeelhouder. De heer Tilk is de tweede recente toevoeging aan de raad, aangezien de heer Mikael Kubu eerder werd benoemd in verband met de start van het reorganisatieproces. Stefan Tilk en Kai Johan Jiang hebben een gedeelde geschiedenis bij Volvo, waar de laatste diende als adviseur van de voormalige CEO van Volvo Trucks (en voormalig NEVS-voorzitter van de raad van bestuur) Karl-Erling Trogen. ** update 2 juli: NEVS heeft zijn benoeming tot Tilk bevestigd als vice-voorzitter van de raad van bestuur van de NEVS. Ronnie Hermansson (Union) werd aangesteld als gewoon lid en Stefan Larsson (IF Metal) als plaatsvervangend lid van de raad. **

Tijdlijn
Juni 2012: NEVS verwerft de belangrijkste troeven van SAAB-auto's
Januari 2013: handelsmerklicentie met SAAB AB, nieuw (zwarte achtergrond) logo gelanceerd
September 2013: Eerste pre-serie SAAB 9-3 geassembleerd
December 2013: De reguliere productie van de MY14 SAAB 9-3 start
April 2014: eerste batch van MY14 9-3's bereiken de markt
Mei 2014: productie gestopt
Augustus 2014: eerste prototype van een elektrische auto (SAAB 9-3EV) getoond
Augustus 2014: NEVS gaat reorganisatie binnen, discussies over opschorting van SAAB-handelsmerklicenties
Februari 2015: de laatste batch MY14 9-3 is voltooid
April 2015: NEVS verlaat reorganisatie

Scepsis (of ambitieuze plannen)
Toen NEVS de activa van SAAB Automobile overnam in 2012, was er veel scepsis over de levensvatbaarheid van de plannen om elektrische voertuigen te ontwikkelen en produceren. In feite is het waarschijnlijk moeilijk om iemand te vinden die geen twijfels had. "Hoe kunnen ze slagen zonder een auto uit bedrijf te nemen, zonder een dealerkanaal, met een zwaar beschadigd vertrouwen en een al overbevolkte markt? Trollhättan, de auto-industrie, leveranciers, pers en SAAB-enthousiastelingen. Bovendien was er veel discussie over waarom ze zich op elektrische voertuigen concentreerden en prioriteit gaven aan de Chinese markt (in tegenstelling tot de SAAB die traditioneel het best was verkocht).

De 9-3 is opnieuw geproduceerd, tegen alle verwachtingen in.
De 9-3 is opnieuw geproduceerd, tegen alle verwachtingen in.

De productie begon, tegen alle verwachting in
Als ik nu terugkijk, denk ik dat veel van de twijfels waren gegrondvest, aangezien het duidelijk helemaal niet gemakkelijk was om het bedrijf weer op de been te krijgen en R&D om iets te ontwikkelen dat daadwerkelijk kan worden geproduceerd en verkocht. kwam de aankondiging om de MY14 9-3 te gaan produceren met een conventionele benzinemotor als een behoorlijke verrassing, maar werd over het algemeen met vreugde ontvangen: er zouden meer mensen worden aangenomen, de productielijn van Stallbacka zou weer draaien en er zouden nieuwe SAAB's beschikbaar zijn voor verkoop opnieuw.

Toen ik onlangs mijn contacten vroegen bij nevs waarom Zij namen het besluit om af te wijken van het plan, het eerste deel van het antwoord wat degene die we al wisten: "we hebben een nieuwe minderheid eigenaar aan boord in de vorm van de Chinese stad Qingdao en ze wilden zo snel mogelijk beginnen met het produceren van een auto met verbrandingsmotor. In feite Ze plaatste een order voor verschillende hond rood. "De andere belangrijkste overweging om de MY14 9-3 wat in feite te krijgen van de werkelijke productie-installatie weer op gang te beginnen. De fabriek staat sinds 2011 stil en heeft min of meer normale productie.

Met slechts 411 geproduceerde auto's, de MY14 9-3 wat van korte duur, want Voornamelijk Qingdao nooit volledig hebben voldaan aan hun financiële verplichtingen, die uiteindelijk leidde tot een aanzienlijke cash flow problemen, de productie stop en de aanvraag voor reorganisatie. Hoewel ik nog steeds geloof dat het MY14-model het is beste 9-3 ooit gemaakt in Trollhättan, om een ​​aantal voor de hand liggende redenen. Dit kan in stilte gebeuren (mijn bronnen toestand deed de beslissing is nog niet maar thatthere zijn duidelijke argumenten hoe dan ook genomen) nu nevs niet meer is bij een reorganisatie, maar dit is voornamelijk afhankelijk van de nieuwe financiële partners.

Geen toekomst zonder toegewijde partners
Aangemeld als nieuw lid van de Executive Board of Directors. Er is al veel geschreven over de geruchten nieuwe partners voor NEVS en wil werken met de Chinese DongFeng wil als eerste klaar zijn. Zoals eerder aangekondigd, is het doel van deze samenwerking om een ​​joint venture te starten met op Phoenix gebaseerde componenten en complete voertuigen. Pre-studies zijn al uitgevoerd en de president van de NEVS, Mattias Bergman, zei: "Multi-miljard contract" is heel dichtbij. Daarnaast hebben verschillende andere spelers onlangs interesse getoond in samenwerking met NEVS voor co-ontwikkeling en / of het gebruik van de productiefaciliteiten van Trollhattan. Tijdens mijn recent fabrieksbezoek Ik had bevestigd dat er al een productie voor Volvo Cars was uitgevoerd.

De grote (Indiase) olifant in de kamer is Mahindra, waarvan het bedrijf zegt dat ze een meerderheidsaandeel in NEVS wil nemen. Hoewel er wat gerommel rond Mahindra is geweest, wordt aangenomen dat ze uit het proces zijn verdwenen en dat ze later werden geweigerd (zonder de naam van het bedrijf te bevestigen). De onderhandelingen met de "grotere Aziatische OEM voor voertuigen" hebben gezegd dat ze moeten stoppen. Deze deal moet nu worden voltooid om te krijgen "plan A"Off the ground met als doel auto's te ontwikkelen en produceren onder het merk SAAB.

SAAB advert benadrukt het luchtvaarterfgoed.
SAAB-advertentie waarin het vliegtuig nog steeds werd benadrukt.

De handelsmerkvraag blijft essentieel en ik verwacht dat binnenkort meer details beschikbaar zullen zijn ..

10 gedachten over 'NEVS verlaat de reorganisatie"

 • "Geduld is een deugd"… ja.
  Ik hoop dat we binnenkort wat informatie krijgen.
  Dank u voor uw werk.

 • Waar heb je het nieuws over Stefan Tilk gevonden? Ik heb het nergens anders gezien.

 • Geloof me - Saab-dealer zijn is altijd een soort zelfmoordmissie geweest, maar hey: de kans is groot dat je die missie overleeft! Het belangrijkste is om positief te blijven. Ik denk dat dit een goede stap was voor NEVS, laten we hopen dat het ook een gigantische sprong zal zijn voor Saab en alle "Saabistas" die er zijn.

 • Willen we dat niet allemaal ... Zoals gezegd lijkt het erop dat het scenario van de joint venture ("Plan B") als eerste van start gaat en mijn beste gok is dat "Plan A" kort daarna van start gaat, mogelijk zelfs aangevuld met verdere geïnteresseerde partners NEVS kan werken met en / of voor.
  Zoals het Engelse spreekwoord zegt ... "Geduld is een deugd" ...

 • Ik heb het gevoel dat het helemaal niet per se een zelfmoordmissie is. Ja, er zijn veel vraagtekens en er zijn veel obstakels, maar betekent dat per definitie dat NEVS zal mislukken? Ik denk het niet. Als dat principe waar was, zouden we ook nooit een man op de maan hebben gezet 😉

 • nog steeds geen woord of teken ... wordt het Plan A of Plan B ... we hebben nieuws nodig, echt nieuws, nu!

 • Goed nieuws. Laten we deze strijd voortzetten - bergop of bergaf. Het is sowieso een kamikazemissie 😀 Saab aan!

 • Goede Nevs!

Reacties zijn gesloten.