Uitzicht over de (Saab) Tellerrand

NEVS wil de wederopbouw de komende week verlaten. Tegelijkertijd moeten verdere besluiten openbaar worden gemaakt. Dat kan spannend zijn ... Daarvoor hebben we nog genoeg tijd om weer buiten de kaders te denken ...

Karlheinz L. Knöss, Vice President en CEO Borgward AG. Afbeelding: obs / BORGWARD AG
Karlheinz L. Knöss, Vice President en CEO Borgward AG. Afbeelding: obs / BORGWARD AG

We kunnen (nog) niet raden waar de reis van NEVS naartoe gaat, zelfs als er iets positieve signalen komen. Elders is de comeback al aan het rollen.

Borgward. Vaste gast op de blog de laatste tijd. We zagen onze eerste pogingen om te wandelen in Genève. Ze werden goed ontvangen. De beursstand werd bekroond met een prijs voor een gedurfde, innovatieve uitstraling.

Al vond ik het niet zo buitengewoon innovatief. Als iemand me had gevraagd hoe een Saab-comeback eruit zou kunnen zien, zou ik alleen een grote Saab-belettering hebben voorgesteld als een onderbuikbeslissing. Saab is terug, een duidelijk gecommuniceerd bericht. Dan niets ! Maar er is momenteel geen comeback, en ook zou iemand bij Saab nooit serieus mijn mening vragen.

Terug naar het onderwerp Borgward. Ik hou van comebacks! Hier is een samenvatting van het nieuws:

In Stuttgart willen de terugkeerders zich vestigen op de voormalige IBM-campus. Met de naam "Eiermann Areal" naar de architect, lag het 20 hectare grote terrein lange tijd verlaten. Foton onderhandelt voor Borgward. Het hoofdkantoor van Borgward 2019 met ontwikkeling, ontwerp en verkoop zal daar tegen 2.0 worden gebouwd. Stuttgart brengt 235 nieuwe banen - Borgward, of liever Foton, wil 10 miljoen euro investeren over 260 jaar.

Tot de verwerving en conversie van het pand zijn verdwenen, kan het nieuwe hoofdkwartier van Borgward in de stadspoort bij het hoofdstation worden gevonden, melden de Stuttgarter Nachrichten.

Wie is Foton, wie zit er achter Borgward? Een kijkje achter de schermen ... we ontmoeten oude vrienden. Beiqi Foton Motor Co.Ltd. is eigendom van Beijing Automotive Industry Holding Co.Ltd., waartoe ook BAIC Motors behoort, dat Saab-technologie gebruikt om voertuigen in China te produceren. De bedrijven zijn met Daimler verbonden via een netwerk van joint ventures en bedrijfsaandelen, wat de achtergrond in een notendop verklaart.

Foton is sinds 1986 op de markt en produceert jaarlijks 1 miljoen trucks, de grootste fabrikant van bedrijfsvoertuigen in China. China Automotive Review ziet Foton als de ideale partner voor de Borgward Challenge. Sterk, expansief, solide! Foton is ambitieus en wil een van de beste 10-fabrikanten ter wereld worden. China kent sinds maart de nieuwe Borgwards toe; Het eerste model zal aan het einde van het jaar in de verkoop gaan.

Borgward heeft voertuigen klaar voor productie.

Is er een slag volbracht? Ongemerkt door de rest van de wereld zijn nieuwe modellen, meer dan één, gerijpt tot productie. In september staat een SUV ter grootte van een Mercedes M-klasse op de IAA.

Wie trekt de touwtjes naar Borgward? Onduidelijk. de handelsmerken zijn duidelijk eigendom van Beiqi Foton, waaruit zou kunnen worden afgeleid dat Foton de kracht achter de comeback zou zijn. Borgward, aan de andere kant, beschrijft Foton altijd als een van de vele partners. En de vraag rijst wie de nieuwe Borgwards gaat bouwen. Omdat Foton een fabrikant van bedrijfsvoertuigen is, geen ervaring heeft met het bouwen van auto's.

Een regel gepubliceerd in de China Automotive Reviewheeft het allemaal. "Er wordt naar verluidt een assemblagefabriek gebouwd in Bremen, de oorspronkelijke productiebasis van Borgward ". Borgwards uit Bremen? Van Sebaldsbrück, dat nog steeds door Daimler wordt bewoond? Dat zou een sensatie zijn.

Misschien (speculatief!) Is Daimler een van de partners in het Borgward-project, door het merkbord op een fabriekshal in Bremen te schroeven en de nieuwe, in Daimler gevestigde Borgwards van de lopende band te laten rollen. Sommige dingen kunnen zo simpel zijn ...

In China condenseert de comeback van week tot week, het lijkt substantie erachter. Het is sowieso een delicate missie. Borgward begint op niveau 0, van onder naar boven. Het wordt brutaal zwaar.

Als je aan het Borgward-project denkt, kom je onvermijdelijk op een vraag waarvoor maar één antwoord kan zijn. Waarom een ​​merk doen herleven dat al heel lang niet meer op de markt is?

De test met Pasen, in plaats van kleine auto-savvy vrienden brengt de gruwelijke waarheid. Borg Ward is dood Niemand die niet geschroefd op oude auto's, weet het merk. Dit is een beetje eng en frustrerend omdat ik het Borgward-verhaal leuk vind.

Terug naar de vraag! Wie kost er zoveel geld, en het moet veel zijn om een ​​merk nieuw leven in te blazen dat sinds 1961 niet meer op de markt is? Het antwoord:

Iemand die het kan. Dat rekent in decennia, niet in jaren. Wie heeft de tijd om onderaan opnieuw te beginnen, op niveau 0. Misschien hebben we zo'n kaliber nodig in Trollhättan?

22 gedachten over 'Uitzicht over de (Saab) Tellerrand"

 • KAISER's nieuwe kleding.

 • Hoe zit het met een paar feiten op tafel te zetten in plaats van naar Stammtisch te gaan?

  NEVS in Zweden ondergaat wederopbouw, dit is een juridische procedure. De rechtbank heeft publiekelijk verklaard dat de NEVS documentatie heeft verstrekt die als betrouwbaar wordt beschouwd, dat alle documenten en plannen zijn beoordeeld en goedgekeurd. De overgrote meerderheid van de schuldeisers heeft ook ingestemd. De unie ondersteunt ook de plannen. Bovendien heeft de onderneming altijd aan alle eisen van de rechtbank voldaan. (Verklaring van de rechtbank)
  Omdat men van mening was dat het bedrijf onvermijdelijk failliet zou gaan als de plannen openbaar werden, moesten alle personen die betrokken waren bij de wederopbouw een geschreven verslag van de stilte bijhouden. Een zeepbel ziet er anders uit, of wil je impliceren dat de rechtbank betrokken is bij Vänersborg en daarmee een gemeenschappelijke zaak met Kai Johann Jiang doet?

  De rechtbank kan inderdaad worden misleid, maar de verklaring van de rechtbank is een beoordeling op basis van een grondig onderzoek en zou onaangename gevolgen hebben in het geval van een onregelmatigheid van de kant van de betrokkenen.

  Bij Borgward en Co. zijn er niets anders dan zeepbellen en hopen tegenstrijdigheden. Dit is een persoon achter de persoon met een meer dan dubieuze reputatie in de branche. Niet zonder reden zijn de rapporten in de zakelijke pers zeer terughoudend.

  Er is geen reden voor een bedrijf dat nieuw is op de markt om geen prototypen van tevoren te laten zien. Alleen als je niets hebt, kun je niets laten zien. Fisker en Tesla hebben hun prototypen jaren van tevoren herhaaldelijk geselecteerde prototypen gepresenteerd.

  Of er is niets, of de rijstkommen zijn zo bescheiden dat ze beter verborgen zijn!

 • De nieuwe kleren van de koning!
  Ja, je kunt het niet beter beschrijven.

 • Puur leesplezier!

  Van tijd tot tijd moet het ongelooflijk uitgesproken verlangen om in goed en wonderen te geloven worden gecounterd door grillig realisme.

  Wat heeft Borgward 4.0 tot nu toe te bieden?

  En toch zijn er genoeg volgers die de solide opstelling van het bedrijf en de nieuwe borgwards in de hoogste tonen prijzen.

  De nieuwe kleren van de koning!

 • Bedankt Albert!
  Vooral het gedeelte met de opnieuw gelabelde goedkope goederen spreekt vanuit mijn hart. In Italië kun je al zien wat er op de planning staat, aan de hand van het voorbeeld van de textielindustrie: alles, van garenproductie tot kledingstuk, is 100% in Chinese handen, maar Europese consumenten zijn dolgelukkig met de aankoop van "Fatto intero in Italia".

  Met vriendelijke groet
  Martin

 • Ik ben hier verscheurd. Het klinkt allemaal interessant en klinkt goed. Maar ik ben nogal sceptisch over waar je alle auto's in zo'n korte tijd wilt nemen.
  Als je aan het einde van het jaar een auto wilt presenteren en dan regelmatig modellen wilt toevoegen, moet je ze in principe al in de test hebben en moet de productie met planten dan al staan. Goed China is groot en mogelijk is er al geproduceerd maar dan om meteen in Europa aan de slag te gaan. Ik weet het niet. De naam is zeker een begrip in Duitsland, maar buiten Duitsland denk ik dat Borgward niet zo druk is.

  Maar laten we onszelf verrassen, misschien maken ze echt iets uit hun hoeden dat iedereen zal verrassen. Maar na de laatste jaren met de ups en downs (Saab maar ook bijvoorbeeld Qoros) werd ik nogal sceptisch.

  Groeten Ded2

 • Kan je zo Albert zien? Ik denk echter dat 10 jaren van voorbereidend werk aan het doen is, hij is serieus. Oplichters moeten heel goed zijn om na 10-jaren nog steeds niet in de gevangenis te zitten of op de vlucht te zijn. Planless Jiang heeft 2 jaren niet geduurd voordat de bubbel barstte.

 • De Chinezen leren sneller dan we willen. Met de Qoros een echt goede auto gebouwd, die in de crashtest VW en Mercedes kon verslaan, maar deze auto niet zonder beeld kan verkopen. De verkoopcijfers zijn alarmerend laag, zelfs in China. Nu komt de tweede poging, deze keer met geschiedenis en functioneren. In de pers kreeg de Borgward-stand meer aandacht dan de goede resultaten van de Qoro. Allemaal zonder een auto. Gefeliciteerd!

 • De grote bluf!
  Een drankenhandelaar die toevallig een Borgward-kleinzoon * is, een verprutste manager en een ontwerper die korte tijd in de auto-industrie heeft gewerkt en door een gebrek aan werk als zelfstandige is gaan werken.
  Een geweldig team!
  Behalve veel vortex heb je niets te tonen. Precies op tijd voor de grote entree, vraagt ​​de Chinezen achter (Foton) bij de burgemeester van Stuttgart, of hij delen van het voormalige voormalige hoofdkantoor van IBM voor het hoofdkwartier van Borgward zou kunnen kopen.
  Na die radiostilte!
  Geen contacten, geen onderhandelingen en een hulpeloze burgemeester Föll. Kun je alles lezen?

  Het tijdschema was goed gekozen, want op tijd voor de grote tour verschijning in Genève, kwam in de Stuttgart pers de juiste kop.
  Borgward neemt het voormalige hoofdkantoor van IBM over!
  Zo is de grote zwendel!
  Niemand hoeft zijn hoofdkantoor te openen in een benauwde, maar erg dure stad in het tijdperk van de genetwerkte wereld. Alleen al de hint dat de leveranciers daar zijn, doet me van het lachen vallen.

  Hier is goedkoop Chinaware gelabeld als Borgward, de domme consumenten zijn ingeschakeld, niets meer.
  De uitvoering is goed, geen vraag. Bruiloft oplichters doen hetzelfde en Lieschen Müller geeft vol vreugde haar spaargeld.

  Tweemaal Borg Ward probeerde 1968 herstarten met 230 GL en 1979 met de Borg Ward 23, niemand was geïnteresseerd in die tijd waren er minstens hardware in de vorm van drivable show car en waren nog in leven zijnde oud-Borgward bestuurders die vandaag de dag sinds 10 jaar in het graf , En in China kan niemand Borgward uitspreken, ze knopen hun tong en stikken in plaats van het uit te spreken.

  De gebroeders Grimm hadden minder fantasie, hoeveel eenvoud heeft een mens nodig om niet te twijfelen aan dergelijke uitspraken "3 nieuwe modellen per jaar". 800 auto's vanuit stilstand, zelfs in China ondenkbaar. Waar moeten alle kopers vandaan komen?

  Eerder zit het trio in de gevangenis of in het Caraïbisch gebied, maar miljoenen Borgward per jaar. , ,

  Wat er ook gebeurt, wat beloofd is, is niet gegarandeerd.

  Misschien moet ik de handelsmerkrechten van glas veiligstellen of beter passen bij Wendax, zoals de geschiedenis past. Bovendien kunnen de Chinezen dat in ieder geval uitspreken, als de kommen, vanwege een gebrek aan wereldwijde vraag dan maar nog steeds in het land van de grote Mao Zedong en zijn nu zo populaire opvolger, moeten worden verkocht.

  Ja, de mens wil worden bedrogen en hij houdt van de hele grote oplichters, de eerlijke en mislukte mensen, die worden uitgelachen en beledigd, dat had moeten worden overwogen door de heer Kai Johan Jiang van NEVS, hij zou nu de ster zijn.

  Twee dingen zijn oneindig, het universum en de menselijke domheid, maar ik ben nog niet helemaal zeker over het universum. '

  Hoe goed hij is, onze goede Albert Einstein.

  * Zijn vader schreef een zeer goed proefschrift als hij ze had gelezen en ook degenen die in Borgward geloven, ze wisten dat er hier iets mis was.

 • Oh alsjeblieft, de NEVS Saabs zijn zo Saabs zoals je ze voorstelt? Het waren ambachtelijke dozen ...

 • Bedankt Tom voor het out of the box denken! Bedankt 9-5 Aero voor de precieze opmerking. Alleen omdat ik de reguliere auto's zo beu ben, zal ik de SUV en de andere Borward-modellen van dichtbij bekijken. Meer precies dan alle NEVS-karren van dubieuze leveranciers in de achtertuin "haastig gemaakt" ...

 • Als Borgward inderdaad in staat was om iets op de wielen te verkopen, zou dat voor de werelden zeker interessanter zijn dan de jaren van bijtende schermutselingen over SAAB en hun genegeerde klanten.

 • Wie wil volledig andere SAAB-auto's dan de afgelopen jaren?

  Ik niet!

 • Vanuit het oogpunt van de autoliefhebbers vind ik dit Borgward-ding buitengewoon opwindend, ook en juist vanwege de mogelijke parallellen met SAAB. De mannen op de achtergrond van Borgward lijken ook een veel realistischere schatting te hebben van de benodigde middelen en tijd dan de NEVS-mensen.

  Desondanks ben ik sceptisch.

  Ik kan me herinneren dat er aan het begin van de 1980 een studie was over re-entry in de automobielindustrie, opgesteld door NIDA (Northern Ireland Industrial Development Agency) om de huidige plannen van John DeLorean te financieren. Omdat de overlevingskansen van een nieuwe starter met ondersteuning voor het opstarten van de status met 1: 9 of 1: 10 werden gekwantificeerd.

  Ten eerste zijn er de ontwikkelingskosten. 260 miljoen over 10-jaren voor het hoofdkantoor in Stuttgart zijn waarschijnlijk realistisch, maar weinig vergeleken met de ontwikkelingskosten voor de eigenlijke modellen. Hier kan Daimler misschien helpen bij het opstarten, het leveren van platforms of motoren, maar op de lange termijn moet het bedrijf zijn eigen afdelingen overnemen.

  Dan is er de markt. De massamarkt voor de automobielindustrie is al zwaar bezet en in wezen verdeeld. Een nieuwkomer zou marktaandeel moeten winnen met zeer agressieve marketing- en kortingsmethoden en kan zich tegelijkertijd minder verliezen veroorloven dan de "tophonden".

  Bovendien zijn de aankoopcycli lang (zoals bekend koop je niet elk jaar een nieuwe auto), waardoor de “opstartfase” tot het vestigen van marktaandelen meerdere jaren kan duren. Gaat Foton alleen zo lang mee? Of is de Chinese politiek een averechts effect (heeft u gezien ...)?

  Al met al blijft dit een spannend verhaal dat ik kan blijven volgen vanuit de blog. Zoals ik al zei, ik ben sceptisch, maar ik wil graag positief verrast worden.

 • Zolang het geen BMW-blog is, heb ik gelijk, het onderwerp dat over het hoofd wordt bekeken is interessant.

 • Het is de vrijheid van de blogger om onderwerpen te selecteren. Als lezers geïnteresseerd zijn, en dat doet het, waarom niet.

 • Of je nu zo creatief bent om de "Jag" een ruit te geven 😉 Ik denk het niet.

 • zouden de Zweden moeten geloven dat het een Jaguar zou zijn?

 • Zeer mooie, mooie link ... Lijkt op een Borgward Grill 🙂

 • deze blog is saab, niet borgward

 • Precies, ik denk dat dit de enige manier is om een ​​nieuw begin voor SAAB te beginnen, iemand die ver genoeg kan en wil denken en het nodige kapitaal op de lange termijn heeft om dit te doen.
  Dit zijn zeker heel verschillende SAAB's zoals we die vandaag kennen en liefhebben, maar zo zou het kunnen.

Reacties zijn gesloten.