Saab werd een passie en een aparte hobby

Een prachtig Saab-verhaal, met geweldige foto's komt van Matthias. Is de leeftijd van de voertuigen belangrijk? Niet echt, als je op ze let. Omdat Saab goede kwaliteit heeft afgeleverd. De voorwaarde voor een lange en gelukkige relatie.

Saab 9-3 en Bauhaus. Een goed ontwerp voldoet aan een goed ontwerp.
Saab 9-3 en Bauhaus. Een goed ontwerp voldoet aan een goed ontwerp.

Saab vergezelt ons dit jaar precies 20 jaar en begon het met een Saab 900 S - Mod. 1992. Na enorme problemen met verschillende Opel Astra was het tijd voor een alternatief.

Mijn vrouw was al van mening of besmet dat een Saab 900 maar een ingenieus voertuig zou zijn. Ze had altijd verteld en opgetogen over een zwarte 900-cabrio met rood lederen bekleding, die haar pianoleraar al vele jaren geleden bestuurde.

Ik was toen niet zo enthousiast, hoewel ik de 900-II best wel leuk vond qua ontwerp en prestaties. Ik had thuis ook de eerste twee Saab 900-II-brochures en benaderde het merk Tollhättan.

De 900-er van de eerste generatie voelde ik in directe vergelijking qua ontwerp, enz. Als ouderwets en verouderd. Ik kreeg later een les en ben vandaag meer dan tevreden.

Saab 900S - Mod. 1992

In het midden van de "Opel-tijd van het lijden" Ik zag enige tijd gebeurt er met een gebruikte auto advertentie in de Auto Motor und Sport - een 900 S in het wit, 3 jaar oud en slechts 50.000 km run was heel dicht bij de verkoop. Wetende dat dit 900 was niet op mijn hit lijst aan de top, ik regelde een proefrit afspraak en nam onmiddellijk het chequeboek met. Mijn vrouw wilde gewoon een proefrit maken - je kunt alleen kijken, maar niet meteen kopen, was haar credo. Ik was vastbesloten om over mijn schaduw te springen. Als de auto me aanspreekt, wil ik ook graag nagels met koppen maken.

Ik heb mijn nagels met koppen gemaakt en we reden naar huis met de 900. Trouwens - de vorige eigenaren zouden de 4 niet hebben. Kind, de Saab zou nooit verkocht zijn. Dat sprak voor zichzelf, nietwaar?

De auto was in goede staat, niet overdreven uitgerust, maar echt knap en ok voor mij - het was gewoon anders dan alles wat ik ooit kende. Misschien was dat toen de charme.

Ik merkte snel de voordelen van de turbomotor - veel vermogen in het lagere toerentalbereik, zeer elastisch - de zeer goede stoelen, de verwarming en niet het minst de enorme kofferbak. Ik heb de Astra Stationwagon niet gemist nadat deze was geretourneerd vanwege grove defecten in Opel.

Het Saab-virus moest vanaf dat moment vol gas geven, omdat ik erg dol op de auto was en meer uit de auto's van Trollhättan begon te halen. Niet het minst met het boek van Anders Tunberg: "Saab 900 - A Swedish History".

Saab 96V4 - Mod. 1975

In de 90-jaren hadden we ook in de familie een VW Dehler-bus waarmee we vele geweldige vakanties in Scandinavië doorbrachten.

Inclusief 1997 - in 50sten Saab-jaar. We reden bij toeval op hetzelfde moment met de Saab Rally / uitgang naar de Noordkaap en dagelijks ontmoet verschillende Saab-modellen - oude 93 en 96-er, sonnet, 900-er, enz.

Mijn vrouw begon op een gegeven moment luchthartig, volgens het motto: "Koop je mij zo'n 96-er?". Dat was het gezegde dat ons door de vakantie vergezelde - gewoon voor de lol.

Met dit soort dingen maakt het me niet de draak! In de tussentijd vond ik de oudere Saabs ook erg goed, dus ik bladerde in het najaar steeds weer door 1997 in oldtimermagazines en las de Saab-advertenties voor gebruikte auto's heel zorgvuldig. Eindelijk vond ik een Saab 96V4 in de buurt van Darmstadt, gebouwd in 1975.

Met mijn zwager reed ik stiekem naar Darmstadt en kocht de 96-er, wat toen een verrassing was voor mijn vrouw.

De 96 had het volgende jaar meer laswerkzaamheden nodig. Toen kreeg hij meteen de TÜV - tot vandaag zonder problemen. Ik herinner me nog de toenmalige TÜV-examinator - een gedrongen man, laat 50, met een Noord-Duits accent in de taal (en de Swabians in het zuiden).

Ik stond daar als 96 en in lage bereik, een Honda Civic coupe met een jonge jongen in het, van de 96-keek hij in een lichte hoek vanaf de zijkant. Toen de TÜV-inspecteur enthousiast van de 96 - hij naar hem: "Min Jung, de auto was al helemaal in de Stroße, want je hebt zelfs niet in de luier geschgesch ...." - Dat was het lachen bij uitstek en tot op de dag van vandaag heel graag geciteerd ,

Ja, de 96-het kan bizarre lijken, maar het is nog steeds een auto die ik graag te nemen in aanvulling op de zondag reizen tijden te rijden aan het werk - gewoon omdat hij is mooi op de weg en is relatief comfortabel. Van tijd tot tijd het niet ook pijn te onthouden van dergelijke geliefde functies zoals stuurbekrachtiging, etc ..

Saab 96 - Mod. 1962 en Saab 9-3 Jubileummod. 2002

De jaren later werden er nog andere Saabs aan toegevoegd: een 96 2-klok in het jaar 1998, geïmporteerd uit Zweden, die ik echter voor de voltooiing alweer voor tijdgebrek verkocht.

Dan nog een 9-3-jubileum, gebouwd in 2002 met de prachtige 185 PS-machine in het jaar 2006.

Het omzetten naar LPG deed de 9-3 niet goed - het werkte simpelweg niet om verschillende redenen, dus de converter kocht uiteindelijk de auto zodat ik van het probleem af kon komen.

Saab 9-5 Aero SportCombi - Mod. 2004

In 2008 toen kwam een ​​rood-9 5 Aero Sport Estate, jaar 2004, toegevoegd - een nog steeds geweldige auto met veel power, geweldige zitplaatsen, zeer goede lange-afstand comfort en een uitstekende trekkende voertuig.

De 9-5 heeft ons begeleid als een zeer trouwe trekauto tijdens de fase van het bouwen van het huis, is niet gespaard gebleven voor bijna 2-jaren en is nog steeds geweldig vandaag. De volgende projecten op de 9-5 zijn het verwijderen van de eerste roest en de achteras, anders heeft de auto absoluut niets.

Saab 900 S Convertible - Mod. 1992

Nadat het huis was voltooid, maar kort daarna "opnieuw een project" - en wat is er mooier dan een "Saab-project"?

aangepast aan de beschikbare middelen, werd het een "900 Convertible" met een auto die stond jarenlang buiten en keek dienovereenkomstig - dak gescheurd cockpit, geruïneerd lederen zetels, bezaaid mat vies binnen en buiten, evenals de verf en mos en algen ,

In de zomer 2012 werd de cabriolet vervolgens met veel liefde en wat vervanging en nieuwe onderdelen voorbereid - de verf werd een heel weekend schoongemaakt en gepolijst. Verbazingwekkend voor ons was dat je nog steeds uit de verf kon komen zonder de auto nu te moeten schilderen - zo ziet kwaliteit eruit!

De motor had ook wat ingrepen nodig, maar in het najaar van vorig jaar werd het project voltooid verklaard. De zwarte 900-cabriolet is ontzettend leuk om mee te rijden - een briesje in je neus in zo'n geweldige klassieker - wat wil je nog meer?

Saab 9-3 Aero TTiD SportCombi - Mod. 2010

Door de jaren heen zijn we trouw gebleven aan onze eerste Saab, de witte 900. Hij was een van onze alledaagse voertuigen tot 2013.

In de tussentijd heeft deze Saab enkele plaatsen die je opnieuw moet repareren - de gebruikelijke verdachten gewoon: hemelbekleding, aandrijfas tunnel, wielkasten en deuren. Dit is het volgende project voor 2015 / 2016. Na een defecte ontstekingsverdeler tijdens het rijden voor 2-jaren, is dit project onvermijdelijk. De witte 900 moet goed worden voorbereid en onderhouden, want dit was de eerste Saab ooit bij ons.

Als een substituut voor de 900 en als een alledaagse auto was in het voorjaar 2013 een zeer mooie Saab 9-3 Aero TTiD Sport Estate model 2010 verworven - ontdekt bij een dealer in Dresden. De 9-3 inspireerde mij onmiddellijk uit de advertentie - ik moest er gewoon naar kijken en het hebben. Ik vloog naar Dresden en sloeg op de proefrit.

Deze 9-3 is een bijna volledig uitgeruste Aero met het toen beschikbare TX-pakket, een schuifdak, automatisch, Navi met Bose-systeem, e-seats, etc. - een geweldige Saab, die ook veel rijplezier biedt.

Helaas werd de 9-3 in de zomer 2013 geraakt door een zware hagelbui. Het berekenen van de auto was zo goed als totaal verlies. Het speet me heel erg voor de mooie auto en daarom zocht ik naar manieren om de auto zo efficiënt en goedkoop mogelijk te repareren. Gelukkig vond ik wat ik zocht in Zweden - een auto-recycler had veel nieuwe en goed bewaard gebleven Saabs in de tuin die alleen in delen konden worden verkocht.

Dat was mijn kans. Samen met mijn vriend en Saab Partner of Trust uit Tübingen ging ik naar Zweden. We waren in staat om 4-hij kreeg van een Saab 2008-9 in Carbon Grey Metallic 3 alle deuren, motorkap en spatborden, achterlichten en trim. Daarnaast hebben we enkele onderdelen gevonden voor zijn en onze oudere Saabs op verschillende autokerkplaatsen.

De onderdelen werden op een zaterdag vervangen door de 9-3 en vervolgens werd het dak geperst, met de troffel behandeld en geverfd. Het resultaat was enorm - er waren geen kleurverschillen tussen originele en vervangende onderdelen en het nieuw geschilderde dak - gewoon perfect. Als een "beloning" was er toen een hertenprestatie-upgrade bovenop, zodat de 9-3 nu nog leuker is om te rijden.

Oh jee, dat is een lang Saab-verhaal geweest - en eerlijk gezegd is er nog veel meer te vertellen. Tot slot kan ik alleen maar zeggen dat zolang het mogelijk is, mijn Saabs rijden, onderhouden en onderhouden. Omdat er niet echt veel alternatieven zijn voor de hele monotonie in de auto, met name in Groot-Stuttgart - en het is ook geweldig als Saab-bestuurders elkaar begroeten in het verkeer ...

De projecten rond Saab zal niet nog uit te gaan ik verwacht dat (hopelijk) zo snel - eh, een 9000, hij was nog steeds een verrijking ... of een 900 volledige Turbo ... Ik denk dat was hij opnieuw - de Saab virus - uitgesloten healing ,

Många hälsningar - veel Saab-groeten en goede lezingen voor alle lezers.

7 gedachten over 'Saab werd een passie en een aparte hobby"

 • blanco

  Saab en Bauhaus, dat past en is precies mijn smaak!

  Geweldig verhaal, geweldige auto's, Saab!

 • blanco

  Met een diesel TX rij je veilig een absoluut uniek stuk 🙂

  • blanco

   Heb tot nu toe alleen een vergelijkbaar voertuig in Zweden gezien in een online portal. Ik heb nog nooit iemand op straat ontmoet.
   En dat maakte mijn wens voor deze 9-3 enorm toen ik hem op Mobile.de zag.

 • blanco

  Leuke auto's!

  Maar had een 96 Bj 75 geen andere bumper? Een die niet iedereen leuk vindt ;-) ...

  De meeste gevolgen van een facelift worden controversieel besproken of worden unaniem als een vervorming ervaren.

  Denk aan de chromen glazen van de 9-5 *, die ik persoonlijk leuk vind, maar die, vanuit het oogpunt van sommigen, een slechte breuk zijn met de oorspronkelijk knapperige en elegante objectiviteit van de voorganger ...

  Of denk maar aan de bumpers, zwarte kunststof roosters, richtingaanwijzers, achterlichten en interieuruitrustingen die Saab en Volvo '73, '74 en '75 op hun carrosserieën deden die uiterlijk in de jaren 60 werden getekend. Een oude en een nieuwe wereld kwamen letterlijk in botsing ...

  Ik vind het fascinerend dat de eerste 900 er eigenlijk steeds moderner uitzag en niet op de laatste plaats de beste. Er zijn slechts een paar andere voorbeelden van een dergelijk geavanceerd modelontwerp.

  • blanco

   Voor zover ik weet was dat het laatste modeljaar waarin de chromen bumpers nog zaten - vanaf 1976 waren er toen de "prachtige" rubberen bumpers.

  • blanco

   Ja, ik ben het absoluut eens met de 900 facelift. Ik voel hetzelfde - vind de "schuine schnauzers" buitengewoon succesvol.

Reacties zijn gesloten.