Saab, een absurditeit, een voertuig, een filosofie.

Een heel bijzonder Saab-verhaal komt uit Zwitserland. Patrick rapporteert over ongelooflijke 44-jaren met Saab!

Saab 900-familie die "blues" verenigt.
Saab 900-familie die "blues" verenigt.

Saab: fascinatie zonder vervaldatum 44 jaar Saab-ervaring - 20-modellen - meer dan 1.8 miljoen gereden kilometers

Mijn eerste contact met Saab

Spring 1977 op, onderweg met mijn eerste Saab 96 Uitgaande reis met 2-vrienden naar Nice, Monaco terugreis met 4-vrienden en een kapotte Vespa op het dak terug naar Zwitserland.
Spring 1977 op, onderweg met mijn eerste Saab 96 heenreis met 2 vrienden naar Nice, Monaco
Terugreis met 4-vrienden en een kapotte Vespa op het dak terug naar Zwitserland.

Toen ik tien jaar oud was, had een vriend van mijn vader in het ruim, achteraanzicht aangeschaft voor het vervoer van zijn zeven leden familie in 1963 een Saab 95, ruimte voor minder dan alle familieleden, voor de kleinste op de Notbank. Bijna niet te geloven, zo veel ruimte in zo'n kleine auto! De voordeuren voor inschrijving zijn geplaatst op dit model nog steeds op de B-stijl - de vorm van deze 95er eerder gewend zijn, maar des te meer fascinerend.

In het jaar 1971, mijn broers en zussen en ik waren al in het bezit van het rijbewijs, moest de auto in onze familie worden vervangen. Het moet solide en vooral veilig zijn, want we mochten de auto gebruiken voor onze exits voor vier jonge mensen.

Zelfs toen was ik sterk voor de nieuwe Saab 99, die aan deze criteria voldeed. En terwijl de Saab 95 zijn waarde blijft bewijzen aan onze vriendelijke familie, stond het merk Saab in de weg. Ze besloten op een donkergroene 99er met 1.85 4 Triumph motor en deuren, een keuze die ervoor zorgde dat schouderophalen om ons heen. Omdat bijna niemand dit merk kende, laat staan ​​hun kwaliteiten. Precies deze waren al in de komende winter in de bergen met een zelf-ongeval op zwart ijs om de test op de proef te doen. De Saab viel om, maar ik kon ongehinderd het gewonde voertuig verlaten. De vervanging: een Saab 99 vintage 1972, standaard uitgerust met innovaties zoals impactbumpers en zijdeurstijlen. De verwarmde stoelen betekenden extra luxe.

Vier jaar later was de Saab weer aan de beste kant: met 100 km / h ramde ik een kandelaar in de ontwijkende manoeuvre vanwege een dier. Helaas weer totaal verlies, maar ik bleef uiterlijk ongedeerd.

Mijn eigen eerste Saab-auto's

Lang was ik overtuigd van het merk Saab en kocht aanvankelijk 1976 mijn eerste auto, een Saab 96, 68 jaar voor CHF 1'000.- vers van MFK - maar helaas met veel roest. In de volgende periode heb ik deze 96er in ontelbare uren hersteld. Voor de komende drie jaar begeleidde ik dit voertuig in binnen- en buitenland.

In het jaar 1978 heb ik het geruild voor een jongere variant, een Saab 96 vintage 1974 voor CHF 3'500.-. Ik heb de voorganger kunnen betalen met CHF 2'500.-.

Na nog eens 2 jaar, een nieuwe mijlpaal vond plaats in mijn Saab verhaal: Ik kocht de eerste Saab Turbo 99, een pre-productie op EMS basis, een coupe in Bordeaux. Bij deze voertuigwissel besefte ik hoe stabiel de Saab-voertuigen waren, maar ik hoefde maar een kleine extra te betalen voor de 99er. Een extra waterinjectie verrijkt met spiritus, trok het voertuig 170 pk, met een bijbehorende turbo boost - voor deze tijd een wolf in schaapskleren.

Met deze Saab heb ik ook een enthousiaste Saab-garage leren kennen - Marco Lüthi. Met hem mocht ik een handje helpen voor reparaties, want alleen dan kon ik een Saab als student veroorloven.

In 1985 bood hij me een Saab 900 Turbo aan met zwarte verf en cognac lederen bekleding, een 16-klep met 175 PS - wauw! Mijn 99 had immers al 250'000 km op de klok en had verschillende eigenaardigheden.

Kort daarna werd de Saab 9000 gelanceerd, met meer ruimte en ruimte, precies goed voor mij, tenslotte was ik een familieman geworden. Ik mocht binnen tien jaar in verschillende versies van 6 op dit model rijden en ervan genieten. Ten slotte een 9000 CS Aero met de hoogwaardige kuipstoelen, de Mickey Mouse-oren en de afgestemde 250 PS van Hirsch-Performance.

Zelfs actief voor het merk Saab

Mijn identificatie met Saab groeide in het bijzonder als gevolg van mijn reeds lang bestaande mandaat voor de Zwitserse Saab-importeur.

In 1990 leerde ik van mijn vriend en Garagier Marco Lüthi dat de importeur van Saab, dan is de scan Cars AG onder leiding van Lars Eriksson en Jens Becker, een marketing / communicatiebureau was op zoek naar een betere klantenservice. Na een selectieproces ontving mijn bureau bij 10. December 1990 tot mijn genoegen de belofte. Bijgevolg was het allemaal mijn kennis en mijn Saab Saab enthousiasme in dit mandaat opgenomen. Het omvatte de dealers te ondersteunen activiteiten in Zwitserland, de bouw van de CRM-database incl. Programmeren, het creëren van uitnodigingen voor evenementen van de klant, zoals rijden in de winter in de buurt van de poolcirkel in Zweden, paardenraces op Dielsdorf, ski-week in het Berner Oberland, enz. Druk ook op de gebeurtenissen in de fabriek in Trollhättan en testritten behoorde tot het. In het uiterste noorden vlogen we, uiteraard, met een Saab 340, langzaam maar zeer Saab.

Een andere taak was om te zorgen voor de Griffin Circle, een privéclub binnen de Saab-gemeenschap, die regelmatig werd bediend door een klantenmagazine.
Al deze activiteiten hebben aanzienlijk bijgedragen aan de bekende "Saab Spirit".

Meer dan een decennium lang mocht ik werken met Christoph Bleile, de toenmalige perschef van Saab, een gelukkige Saab-tijd. Dit resulteerde ook in de aankoop van een bijzonder mooie blauwe Saab cabriolet 900 voor mijn vrouw in 1992, die je nog steeds bereidt met bijna 300'000 km grote vreugde en waarvan zij zegt: "dat ik het niet weg te doen te geven."
Einde van een goed tijdperk

Vanwege beperkingen opgelegd door GM, moest Saab zijn riem in 2002 spannen. Verschillende marketingactiviteiten zijn geannuleerd. De externe marketingtaken werden kleiner. De individualistische ideeën moesten wijken voor economische criteria.

Ondanks alles bleef Saab me vergezellen. Als onderdeel van de lancering van de eerste Saab 9-5 in 1997 ontving ik mijn eerste Saab 9-5 LPT. De Aero bestond nog niet. Maar al in het jaar 1998 ging ik over op de langverwachte Saab 9-5 Aero Kombi Hirsch-Performance. De laatste acquisitie van deze modelserie was een Troll R met 300 PS, vintage 2004.

De economische malaise in het jaar 2008 / 09 heeft op veel plaatsen zijn sporen nagelaten, ook in de auto-industrie. Mijn bureau was bezorgd omdat services als marketing en communicatie bekend staan ​​als het slachtoffer van besparingen. Ik moest ook sparen en daarom heb ik mezelf aan het einde van 2008 van mijn Saab 9-5 Troll R stationwagon gescheiden.

Maar niet zonder Saab

Gelukkig was er een bijna nostalgische Saab 900 Turbo Coupé vintage 93 in blauw met 160'000 km in mijn garage; het zou het voertuig voor mijn kinderen moeten zijn. Dit vergezelde mij in het dagelijks leven van 2008 naar 2014 en 260'000 km.

Verbonden met deze Saab leerde ik 2 beter gekwalificeerde garagisten kennen.

In dit verband zou ik Matthias Krauer willen noemen in Saland bij Bauma, die op de best mogelijke manier voor onze 900ers zorgt. Omdat het zonder zorg en aandacht voor detail niet werkt.
En als er reserveonderdelen ontbreken, neemt Matthias Krauer moed in zijn fonds. Hij voorziet zelf ook voertuigen van de Saab 900 I + II-, 9-3 I + II-, 9000- en 9-5 I-serie. Zijn enthousiasme en Saab-knowhow dragen bij aan die van hen.

Ik heb altijd Johann Heuschmid uit Duitsland geraadpleegd met zijn bemanning in Obergünzburg, vroeger in Benningen, als ik in Zwitserland niet verder kwam. Hij wordt beschouwd als een uitblinker in het onderhoud van oude Saab-voertuigen.
Dus hij had de cabriolet van mijn vrouw vóór 3 jaren geleverd met een nieuw dak inclusief nieuwe achterruit, evenals de motor en de versnellingsbak herzien. Het voertuig is nog steeds van de hoogste kwaliteit vandaag.
En zelfs het ongeluk van een jaar geleden kon mijn Saab 900-coupé niet dwingen dankzij Heuschmid. Het voertuig was perfect gerepareerd door hem dankzij zijn grote expertise, zijn ervaring en niet in het minst dankzij zijn enorme magazijn voor reserveonderdelen. Hij is niet bang om zelf een ontbrekend stuk te maken of ergens te vinden - zijn relaties strekken zich uit tot Zweden.

De Saab-koorts gaat door

De Saab-koorts is weggegaan en laat me niet gaan, vooral de oude 900er heb het me nog steeds aangedaan. In 2011 vond ik in Zwitserland een van de laatste Saab 900 Turbo S Cabriolet Aero jaar 1993 in het zwart met beige lederen bekleding en 138'000 km en een top-apparatuur met 175 PS (van Saab met het rode kader). Sinds mijn dagelijks bestuurder nam mijn dochter en Cabriolet is ontworpen voor speciale reizen, kocht ik me een korte tijd geleden een Saab 9-5 NG V6 Aero met 330 pk. Een auto met iets minder Saab Spirit, maar een Saab: hoge kwaliteit, veilig en uiterst comfortabel.

Waarom dit verhaal

De vele artikelen op Saabblog.net hebben me ook ertoe bewogen mijn Saab-verhaal op te schrijven en te laten zien dat de fascinatie van Saab voortleeft. Laten we hopen dat er in Trollhättan weer iets beweegt en in de goede richting beweegt.

6-gedachten ook "Saab, een absurditeit, een voertuig, een filosofie."

 • Grote Saabiaanse passie!
  LG
  Max

 • Een geweldig verhaal! Met hoogtes en diepten, als het leven gaat. En daarna verschijnt de mens (meestal) weer versterkt. In dit geval werd de SAAB-infectie intenser

 • Bedankt voor dit mooie verhaal en de post. Onlangs reed ik langs Tösstal langs de voormalige SAAB-garage in Saland. Alle oude SAAB-voertuigen zijn er niet meer. Jammer.
  Wens je veel plezier met het SAAB vlaggenschip.
  Proost
  Walter uit Zwitserland

  • De garage is nieuw aan de Frauwisstrasse in Saland, Garage Krauer GmbH. Groeten Patrick

 • Alweer een van die prachtige verhalen die een VW, Audi BMW of anderszins 0815 autobezitter nooit zal ervaren en publiceren in deze vorm! Bedankt voor dat! Tom, wat dacht je van het publiceren van een boek dat alle Saab-verhalen samenvat? Hier op de blog is de noodzakelijke Knw hoe verzameld?

Reacties zijn gesloten.