Borgward antwoorden

… In ieder geval een beetje. En een voormalig Saab-ontwerphoofd is nu hoofdontwerper bij Borgward. Maar de ene na de andere! Een stand op de Autosalon van Genève, een nieuwe website, een herontworpen logo. Borgward maakt het spannend.

Borgward comeback in Genève
Borgward comeback in Genève

Het duurt nog enkele maanden voordat we de eerste nieuwe productieauto kunnen bekijken. In september moet het klaar zijn met een SUV op de IAA, daarna volgen er elk jaar twee premières.

Ik hou van comeback-verhalen, ook al lijken ze niet allemaal te werken. Ik wens de makers rond de oprichtende kleinzoon meer geluk dan we hebben met onze investeerders in Trollhättan. In ieder geval moet de financiering van Borgward voor decennia veiliggesteld worden, zei ze vandaag tijdens de persconferentie. Dat klinkt erg zelfverzekerd.

Zoals aangekondigd komt het hoofdkantoor van de nieuwe organisatie in Stuttgart. Borgward - een Duits bedrijf met ontwikkeling en ontwerp in Stuttgart. De terugkeerders vertrouwen op moderne vierwielaandrijving, dieselmotoren, elektrische aandrijvingen en netwerkrijden. Diesel? Het speelt een belangrijke rol in Europa, minder in China. Dit zou kunnen leiden tot een serieuze interesse in de Europese markt. Een compleet productportfolio zal de komende jaren komen, te beginnen met de komende IAA.

Borgward persconferentie, afbeelding: Borgward AG
Borgward persconferentie, afbeelding: Borgward AG

Verdere details ontbreken, maar maken het des te spannender. De website spreekt van traditie en passie. Van echte fans die de ruit nog steeds overeind houden 50 jaar nadat de productie is gestopt. En van "Accessible Premium", een haalbare instap in de premiumklasse voor betaalbaar geld.

Een zekere verwachting roept een andere, grote naam: Einar Hareide, die de Saab ontwerper voor Saab 900 II, 9-3 I en 9-5 Ik was met het, was het vandaag bevestigd als directeur van het ontwerp bij Borg Ward.

Bij Borgward.com schrijft hij "Borgward-auto's - het hele bedrijf - hadden gewoon een speciale houding die vandaag nog steeds sterk is. Ik zou dit een combinatie van stijl en nabijheid of toegankelijkheid noemen, minder dan een bepaalde formele taal. Borgward heeft nieuwe normen gesteld voor het middensegment - en we zijn toegewijd aan deze ambitie wanneer we vandaag spreken van "Accessible Premium"."

Toegegeven, ik hou van het Hareide-ontwerp. Ik geniet nog steeds van het besturen van de voertuigen die hij bij Saab heeft ontworpen; Als ik in een 900 II, 9-3 I of 9-5 I stap, is er dat 'welkom thuis'-gevoel. Ze zijn tijdloos, elegant, Scandinavisch. Borgward - een kans en een uitdaging om een ​​legende te doen herleven die ons sinds onheuglijke tijden is gepasseerd.

Het grote, zorgvuldig opnieuw geïnterpreteerde logo domineerde vandaag de Borgward-stand. En een Isabella, de mooiste auto die ooit in Bremen is gebouwd. De budgetcijfers wijken af ​​van deze subtiele uitstraling. Borgward is van plan om tegen het einde van het decennium wereldwijd 800.000 auto's per jaar te verkopen De markten zijn voornamelijk de opkomende landen, waar ook lokale producties worden verwacht. We zullen zien hoe realistisch dat is.

Wat betreft de nieuw gelanceerde website, Borgward heeft daar veel gedaan. Indrukwekkende feiten en cijfers uit de jaren zestig, inclusief de fanbase - een brug bouwen naar het heden. Eerlijk gezegd, iets in deze vorm, ter ere van de geschiedenis en de fans, had ik in het begin graag uit Trollhättan willen komen. Maar dat was er niet. Jammer !

De uitdaging om na 50 jaar een comeback te maken is groot. Alles moet opnieuw worden opgebouwd. Productie, verkoop, aftersales, logistiek en dealernetwerk. De naam moet weer in de hoofden van mensen worden getransporteerd. Saab nieuw leven inblazen zou waarschijnlijk gemakkelijker zijn.

Het merk met de Rombus blijft op ons scherm. Spannende tijden, veel succes Borgward!

25 gedachten over 'Borgward antwoorden"

 • Eén merk kan komen, de andere kan sterven. Het zou leuk zijn wie Borgward zou kunnen doen, het waren goede voertuigen en gelukkig is iedereen die een mooie Isabela bezit

 • De website? Voor gratis! Ik kan het ook.

  Wat ik het meest interessant vind aan het verhaal, is dat een Aziatisch zwaargewicht een Europese merknaam classificeert - hoe lang de auto's ook geschiedenis zijn - als zo essentieel voor hun eigen uitbreidingsplannen dat ze de ontwikkeling van het merk gedurende decennia (!) Met veel kapitaal en willen beveiligen ...

  De merknaam SAAB en zijn marktwaarde lijken mij in een heel ander licht.

  Misschien ook een reden voor de SAAB AB om publiekelijk onderhandelingen met de NEVS te ontkennen over de naamgevingsrechten? Het is denkbaar dat men hoopt meer uit de naam te kunnen halen als men het niet goedkeurt in de naam van een gereconstrueerd Niemand.

 • Borgward heeft eerst een klantenbestand nodig - de weinige mensen die Borgward nog kennen uit eigen ervaring en die wellicht positieve herinneringen hebben, zijn bij lange na niet voldoende als potentiële kopers. Alleen al op basis van deze aanpak zou het veel gemakkelijker zijn geweest om auto's weer op grote schaal naar mannen en vrouwen te brengen met SAAB en zijn brede enthousiaste aanhang.

  Het is een beetje vreemd dat Christian Borgward in staat was om een ​​zogenaamd betrouwbare investeerder te vinden voor dit gewaagde project en dat NEVS relatief onhandig lijkt te handelen - voor de meeste tijdgenoten is Borgward, in tegenstelling tot SAAB, gewoon een onbekend automerk. Zoiets permanent tot stand brengen zal waarschijnlijk buitengewoon moeilijk zijn - vooral met betrekking tot de beoogde hoeveelheden.

  • De situatie is niet vergelijkbaar. Er is een belangrijk verschil:
   Christian Borgward en Knöss zorgden eerst voor de merkrechten, zochten een belegger en vonden een echte zwaargewicht bij Foton.
   NEVS was altijd maar een licentiehouder voor de naam Saab, niet meer. Als men de contracten correct had gelezen, zou men het verlies van de verleende licentie niet hebben gewaagd. Een cruciale fout.

   • Vanuit dit oogpunt was het "vooruitziende" om de licentie "alleen" toe te vertrouwen aan NEVS….
    Het NEVS-businessplan was VOORAL voor EL-voertuigen en verachtte / negeerde de geschiedenis van het SAAB-merk. Dit businessplan was zeker bekend bij SAAB / NEVS toen het contract werd ondertekend ... Hoe kan een dergelijke beslissing ten gunste van NEVS tot stand zijn gekomen met deze "bekende" informatie ??? 🙁
    2015: het "spel" is voorbij. Vaarwel NEVS. SAAB is weer gratis….

  • Vreemd? Nou ... begrijp dat volledig! NEVS raakte de muur en deed te veel fout - wie is er echt geïnteresseerd om aan boord te komen?
   Het faillissement zou volledig nieuwe deuren openen of het merk Saab op zijn minst waardig laten gaan ...

 • Als we NEVS verborgen laten, heeft SAAB drie, vier jaar pauze GEBEUREN! Dus tot nieuw. Als het lukt om na 50-jaren te breken, dan is het veel gemakkelijker met Saab, omdat het wereldwijde beeld wordt herkend en nog steeds bestaat in het bewustzijn.
  Ich fühle, …daß ein heute aktiver Hersteller seine vorhandenen Kapazitäten ausschöpfen möchte und mit einem guten Namen ein weiters Marktsegment ausfüllen will. Schau nur bei Goo..welche Namen für Auto Hersteller bei den Städtenamen Sturttgart und auch Bremen auftauchen. So geshen alles ist möglich und nix ist fix

 • Borgward is absoluut dichter bij de realiteit dan NEVS. Een SUV op de IAA is wat de klanten leuk vinden, niet een sedan die alleen in twee kleuren en een motor verkrijgbaar is
  Tom, het is het beste om een ​​Borgward-blog te schrijven, ben je op zoek naar een blogger?

  • Bedankt voor het vertrouwen in mijn schrijven. Maar ik denk dat Borgward media-professionals daar nodig heeft. Ik wilde hier ook een tijdje blijven schrijven

   • "Ik wilde hier ook (heel) lang blijven schrijven"
    Ik heb de quote zinvol aangevuld

 • Persoonlijk kijk ik ook uit naar Borgward (komt immers oorspronkelijk uit "Noord-Duitsland" en ik ken een paar "oudere mensen" die er hier nog steeds enthousiast over zijn)!
  Und das aktuelles Auftreten von Borgward und u.a. auch deren Website (besonders auch im Vergleich zu NEVS) finde ich professionell bzw. durchaus gelungen.

  Maar heeft Borgward (nog of ooit) zo'n 'charisma' wereldwijd dat het momenteel voldoende zou zijn om een ​​toekomstbestendig automerk te worden?
  Ik had altijd de indruk dat Borgward eerder iets "Duits" of, op zijn hoogst, "Europeaan" was….

  Nou, laten we eens kijken wat de tijd brengt ...

 • Alleen al de startpagina laat NEVS zien welke kansen ze hebben gemist en hoe weinig waarde ze hebben gehecht aan de "erfenis" van Saab Automobile AB.

  De plannen van Borgward klinken erg ambitieus. 800.000-voertuigen tot 2020 zouden ook betekenen dat ze grotendeels voltooide voertuigen in hun zak moeten hebben onder de radar. Zoals we in interviews lezen, hadden we onze eigen platforms en onze eigen motoren. Ze vinden ook de juiste emotionele knoppen.
  Ik heb nog steeds het geloof - maar het zou leuk zijn. (En als het werkt, waarom is het dan niet gelukt in Zweden met betere startvoorwaarden?)

  • NEVS heeft eenvoudigweg zijn "eigen" potentieel of dat van het Saab-merk volledig genegeerd. Je had zoveel kunnen goedmaken met alleen de juiste beursoptredens, PR-werk en online aanwezigheid. Dit was de enige manier om de waarde te verhogen, zelfs als er geen auto's van de lopende band rollen, en om het merk interessanter te maken, zelfs voor investeerders / kopers ...
   Je kunt de visies gewoon vergelijken:
   - NEVS: we bouwen een EV op basis van een oude Saab (zelfs als dat in het begin maar tijdelijk zou moeten zijn, dat was wat we bijna uitsluitend opmerkten)
   - Borgward: we bouwen geleidelijk aan een volledig nieuw assortiment producten, doen het oude merk nieuw leven inblazen, enz.

   Veel werd gewoon niet gecommuniceerd door NEVS ... dus weer een duim omlaag.

   • Ik gaf je een artikel over de ongebruikte NEVS-kansen op de blog. Helaas is er zoveel verkeerd gedaan, ook al zijn er klanten en gemeenschappen geweest die smeekte om nieuwe auto's en aandacht. Jammer, verleden. Het spel gaat door

 • Gefeliciteerd, Borgward! Een stijlvolle “eerste verschijning” die de beloften kan nakomen…. Ik houd mijn vingers gekruist!
  Onze aardappelhandelaar reed Borgward in de jaren 60, net als de bakker. Destijds was ik als “Steppke” al verliefd op deze auto's! Als resultaat begeleid ik welwillend en positief de "wedergeboorte"! 🙂 Moge de € lang meegaan… .. want elk (nieuw) begin staat bekend als moeilijk! Het geval in Trollhättan valt op als een ongelukkig voorbeeld 🙁
  Toi toi toi!

 • Hiermee is de cirkel rond. Als kleine jongen werd ik vaak in een Borgward gereden (eind jaren 50). Daarna werd Opel voor ons aangekondigd :). Begin jaren negentig werd ik overtuigd door een collega van Saab. Ik nam zijn 90 over. Daarna volgde alleen Saab in mijn familie. In de afgelopen twee jaar heb ik er zelfs twee gekocht “op voorraad”. Eigenlijk dacht ik dat mijn "oude" 9000-9 stationwagen uit 5 niet lang zou meegaan. Ik had het erg mis over de kwaliteit van Saab.

 • Ik ben sceptisch, de Borgward-comeback is al voor eeuwig gesleuteld, het ontbrak altijd aan het nodige kapitaal.

 • De Borgward-site maakt een goede indruk. Of ze echt het geld hebben om zoveel modellen te lanceren? En of de kopers zullen vinden? We zullen zien wie de eerste auto op de markt krijgt: Borgward of Saab

  • De vraag is eenvoudig te beantwoorden. Saab Automobile bestaat op het moment niet. Er zijn alleen NEVS zonder handelsmerkrechten voor Saab. Borgward presenteert zijn eerste nieuwe model op de IAA in september na 50-jaren. NEVS zal niet beschikbaar zijn in Frankfurt. Op dit moment dus een duidelijke voorsprong voor Borgward.

   • De eerste Borgwards zullen in 2016 in Europa rijden. Karlheinz Knöss wil naar de volgende autosalon in Borgward. Nog 12 maanden ... Bij NEVS zie ik momenteel geen nieuw voertuig in 12 maanden, maar ik sta open voor elke vorm van positieve verrassing.

 • Wat ik bewonder aan dit project is de passie die het uitdrukt ... een visie. Helaas was er nooit onder NEVS ... totale mislukking 🙁

  • Borgward doet precies wat NEVS had moeten doen. Toon gewoon uw vlag, volgens het motto: We are here! Had het merk Saab het goed gedaan. Frankfurt zal spannend zijn, want dan moet het product passen.

  • Ja, dat klopt. Ik ben geboren 1962 niet ver van Bremen, maar tot op heden kan ik me geen enkele ontmoeting met een Borgward herinneren en ik weet geen details. Met uitzondering van een paar verzamelaars is de stempel dood, maar de naam is altijd vol bewondering geweest.
   Aan de andere kant had NEVS het eigenlijk veel gemakkelijker, een bestaande fabriek, een personeelsbestand dat "volledig in het sap zat" en ten minste één bestaande (zij het niet helemaal verse) serie ... Misschien heeft men te veel vertrouwd op onbetrouwbaar Chinees beleid.

 • Ja, we hadden zo'n comeback-optreden gewenst van NEVS of wie dan ook als een Saab-herlancering: professioneel, met (hopelijk niet alleen zogenaamd) veilige financiering en een duidelijke "missie en rol". Borgward laat zien hoe het zou kunnen werken. Ter vergelijking: de geïmproviseerde persoptredens in Zweden lijken ronduit onhandig. Ik wens het merk en Einar Hareide het allerbeste! Ik ben benieuwd hoeveel "Saab-geest" zal worden gevonden in zijn Borgward-creaties. Tom, wacht even!

 • Ik houd van Borgward !!! (Na SAAB)
  Laat maar komen!

Reacties zijn gesloten.