Saab 900 Tu redt zichzelf

Nog niet alle Saab-verhalen zijn uitgebracht, maar we voelen heel diep hoe levend de Saab-geest is. En terwijl we wachten wat er in Trollhättan gebeurt, komt er nog een geweldig verhaal van Raimund:

Saab 900 van Raimund, een schoonheid
Saab 900 van Raimund, een schoonheid

De infectie begon 1972 tijdens de vakantie in Sandviken.
Er waren auto's die ik niet kende in dit ontwerp en de seriële details. Koplamp mop wasmachine, op de bodemplaat waren voor de achterwielen rubberen strips als
Rockfall-beveiliging bevestigd, later was het in het EMS
"Op schroef gemonteerde schroefveren". Dit woord smelt vandaag op mijn tong.

Tenslotte, verzamel 1991, na 20 jaar wishful fantasie, informatie, brochures en foto's, zo nu en dan sprak met bestuurders die Saab banen, kan gebruik maken van een ritje zeldzaam, zat ik in mijn gebruikte 1984er, koffie-gekleurd, volledig uitgerust voor de Amerikaanse markt 900 Tu 16v Sedan en genoten hiervan, aangetrokken door een sterke rubberen band en vergezeld van de turbopipe-versnelling.

Na iets meer dan een jaar rijplezier, tijdens een rit op de snelweg die naar de bergen van Salzburg leidde, was de verleiding onweerstaanbaar om langs de "andere" te fluiten.

Plotseling verlies van vermogen, in de achteruitkijkspiegel die witgrijze rook vult, kon net in een back-upcompartiment rollen. Off. Silence.
Probeer te starten, geen indicatie. Kijk onder de auto terwijl een lastige vloeistof druipt.

Dacht: nou dat was het toen. Er kwam een ​​spreekwoord bij me op: "Supremacy is bezig ..." - of zoiets .... Wacht.

De storingsdienst keek onder de motorkap, gevoeld en geroken aan de dakgoot op de grond vloeistof keek terug in de motorruimte, greep en gevoeld door de waterslangen, keek me aan en zei, "is niet zo slecht."

Ik: "Zoals wat, wanneer de motor barst, zou dat niet slecht mogen zijn".
Hij: "Kijk hier". Wat was: Er was een waterslang gesprongen, namelijk de slang die langs de bovenkant van de radiator stroomt in een kromming bij de verdeelkop. De waarschijnlijk vrij fragiele slang was in de bocht gesprongen en de waterstraal trof de distributiekop met volle kracht, de nattigheid drong erin. Het gevolg was kortsluiting en uit.

Dat was slechts de redding. Een sluipend verlies van water op zich, zou ik zeker niet op tijd opgemerkt hebben, want de temperatuurmeter heb ik niet regelmatig in beeld.

Met een gesigneerde revers mocht ik na een geïmproviseerde fixatie van een slang de kleine werkplaats verlaten en naar Salzburg rijden om het originele onderdeel te laten installeren.

Dit 900er vergezeld me (soms met een 9000 CSE) tot 2003, commentaren van ruiters hoor ik: van een jonge man: "woah - des is een troost tanks". Of van een jonge dame: "Kijk jo, het is als een huiskamer". Met 330.000 km nam "Mr. Gustafson" een student die het liep voor een jaar in Zweden. De baan heeft verloren beide.

Vandaag ben ik met mijn 6. Saab onderweg. Er is een 2009 93 SC Aero XWD met 100T km. De vorige eigenaar was een Weense architect die plotseling te veel gezinsgroei kreeg met drielingen voor de Saab.

Ik geloof dat de cirkel rond SAAB-energie zal sluiten.

Het echte wonder is dat dit verhaal
kon helemaal beginnen en duurde een tijdje.
Ik ben blij dat ik ze heb ontdekt en er elke dag van kan genieten.

Orio AB moet ver vooruit kijken, zodat we dat kunnen
voldoende zijn om ons plezier te bezorgen.

In mijn Saab zit niet alleen goed zitten, het is veel beter: in de Saab ben ik dahoam!

3-gedachten ook "Saab 900 Tu redt zichzelf"

 • Ik ken ook de 9-3 SC XWD! Geweldige auto en een leuk verhaal!

 • Heel leuk geschreven. Mijn 900 GLE uit de jaren tachtig leek erg op elkaar, maar had een hatchback met een grote flap en de 118 PS-machine zonder turbo.

  Zelfs met de GLE was het een plezier om snel te reizen.

  Laten we hopen op geweldige elektrische auto's die ons in de toekomst uit Trollhättan zullen halen - indien mogelijk ook met SAAB-embleem.

 • Hallo

  Dat is echt een geweldige verhaal (de eerste van 900-1992 in zilver in chocoladebruin 1996 GLE Sedan, de tweede van 1997-2001) aan de achterzijde banken Ik grote me heel erg aan onze eerste twee SAAB zijn geworden
  Helaas zijn beide niet bij ons gebleven, maar de passie voor SAAB 1992 heeft me nooit verlaten.
  Daarom hebben we vandaag een 9-3 coupé van 2000 en een 900-coupe van 1986.
  Het doel is nog steeds een 900 Sedan
  Bij voorkeur als GLE.

  Groeten uit Karinthië.

Reacties zijn gesloten.