Saab - een Engelse liefde voor kinderen

Saab leeft, met of zonder een nieuwe auto. Dit is wat Thorsten schrijft in zijn persoonlijke Saab-verhaal, en ik deel zijn mening. Elk lezerartikel is een verklaring voor het merk van Trollhättan.

Een individualist en zijn auto: Thorsten met zijn Saab 9-3 Cabriolet
Een individualist en zijn auto: Thorsten met zijn Saab 9-3 Cabriolet

Vandaag ben ik 34 jaar en rij ik een Saab 9-3 1.8t convertible jaar 2005. Ben lid van Saab Friends Erftkreis. En won de laatste Limburg Tour van de Saab Club Nederland.

Sinds 2011 heb ik de SaabBlog gelezen. Saab-emblemen worden in mijn carport geschroefd. Er is een Saab-jas in mijn kleedkamer en Saab-kopjes in de keukenkast. Saab fascineert me. Ik hou van het merk, de geest, de auto's, het gevoel. Het is een virus zonder antidota.

Toen mijn liefde voor Saab begon, was ik 16 en voor het eerst in Engeland. Om studenten uit te wisselen met een school die vandaag niet bestaat - maar mijn beste vriend bestaat nog steeds, ontmoette ik hem toen als mijn uitwisselingspartner. En ik ontmoette ook Saab - Saab daar.

Ik was al klaar met schoenen en jas achter de voordeur van mijn gastgezin toen het klopte. Het was Charlie, mijn dagelijkse rit naar de partnerschool. Charlie was daar leraar aardrijkskunde. En hij reed een auto die ik leuk vond - op het eerste gezicht. Ik had nog nooit zoiets gezien. Ik stapte in en viel op een zeer comfortabele, feel-good leren stoel.

Deze auto had iets dat ik op dat moment niet onder woorden kon brengen - vandaag is het niet veel gemakkelijker voor mij. Nadat Charlie de contactsleutel in een vreemd geplaatste ontsteking had gedraaid, luisterde ik naar de motor, waarvan de akoestiek indruk op me maakte. Zo gecultiveerd, zo krachtig, maar tegelijkertijd onopvallend en onopvallend, klonk hij. "Wat voor auto is dit?" Vroeg ik aan Charlie. De bebaarde chauffeur, een individualist die onze aarde liefhad met alles erop en eraan, antwoordde zonder aarzeling: "O, dat is de oude Saab!" Punt. End. Geen details, dat is alles. En ik begreep het niet en vroeg het opnieuw. "Het is een Saab-merkauto, een oude, maar hij heeft een goede vorm," legde Charlie gretig uit.

Drives op LPG voor 70.000 km: de Saab 9-3 Cabriolet van Thorsten
Drives op LPG voor 70.000 km: de Saab 9-3 Cabriolet van Thorsten

Aha, dacht ik, en ik had het gevoel dat ik in een exotische auto zat zonder te weten dat dit echt het geval was. Gedurende de hele reis was ik een zeer attente bijrijder die - in Engeland natuurlijk links zittend - me op 16-jarige leeftijd voelde als een chauffeur die alleen het stuur miste. Ik bewonderde de wegligging, de motor, het interieur, de sfeer. Het zag er allemaal zo anders uit dan de auto's van mijn ouders, familieleden, buren en vrienden. En toen we uitstapten, moest ik eerst om de auto heen lopen om naar het merklogo te kijken. Daar stond "S A A B" geschreven - dat had ik nog nooit gehoord of gelezen. Sinds deze studentenuitwisseling zat het woord in mijn hoofd gebrand. Ik weet niet eens welk model Charlie destijds reed. Voornamelijk Saab, ik kon iedereen dat thuis vertellen: "Ik reed in een oude Saab!" Helaas deelde niemand mijn enthousiasme. En toch schoot daar in Engeland een jeugdliefde wortel, die vanaf dat moment zou groeien en later vrucht zou dragen.

Vele jaren later, met mijn middelbare schooldiploma en mijn diploma technische journalistiek op zak, werkte ik een paar jaar als redactiemanager bij een klein tv-productiebedrijf. En het produceerde allerlei televisieprogramma's en complete programma's die uitsluitend over auto's gingen. Ik plande tv-tijdschriften, schoot en redigeerde artikelen, schreef en vertaalde teksten ... regelde eigenlijk alles. Dit is het geval bij redacties die uit slechts enkele personen bestaan. Maar het mooie is dat als je over de auto-industrie schrijft, je de auto's moet testen. Je rijdt, onderzoekt, wordt in het dagelijks leven op de proef gesteld. En daarom zijn de fabrikanten zo genereus uit puur eigenbelang en stellen ze op verzoek mediavertegenwoordigers ter beschikking - meestal gedurende 14 dagen per keer. In mijn jaren van televisiekijken reed ik honderden verschillende auto's, en er waren altijd andere mensen voor de deur.

Het belangrijkste voor mij was de reguliere levering van een Saab. Dat is waarom ik me altijd persoonlijk bekommerde. Dus bestelde ik voornamelijk in januari de 9-3-cabriolet voor de zomermaanden: soms een Aero, soms een Vector, soms automatische, soms handmatige transmissie, ik had ze allemaal. En dit waren de grootste automotive-weken van het jaar, zelfs in de regen. Mijn enthousiasme voor Saab was in de loop van de jaren ongedimd gebleven. Ik was het dus die altijd vrijwillig naar de voertuigpresentaties van Saab reed, of ze nu plaatsvonden in Frankfurt, in Göteborg of Trollhättan.

Het is me altijd duidelijk geweest: ooit zou ik zo'n voertuig willen bezitten, onderhouden, rijden en ervan genieten. Maar de prijsvork paste toen nog niet helemaal bij mijn budget. Dus het zou eerst een droom moeten zijn die hopelijk niet zou duren tot de pensionering. Dus bestelde ik ijverig mijn testauto's en genoot van mijn eigen persoonlijke Saab-weken. Bij elke test was ik na elke opname meer overtuigd van het merk. En stond vaak alleen omdat de collega's minder overtuigd waren van Saab en zich liever lieten leiden door verschillende premiumfabrikanten uit Zuid-Duitsland. Maar het was me een genoegen om de Zweedse fabrikant keer op keer in het juiste licht te plaatsen.

Buitenlandse merken oppassen: alleen een Saab is deze parkeerplaats waardig.
Buitenlandse merken oppassen: alleen een Saab is deze parkeerplaats waardig.

Slechts een paar jaar geleden heb ik het beroep van televisiemaker veranderd in dat van een administratief medewerker. 2009, het jaar van de mediacrisis, evenals de autocrisis, dit alles was niet compatibel met een jonge mediamaker. Daar was geen plaats voor mij. En zo kwamen de populaire voertuigtesten tot een einde. Het "Saab-gat" zat twee jaar in mijn CV.

Tot mijn 2011 had mijn compacte auto van de Rüsselsheim-autofabrikant een grote schade aan de versnellingsbak met een enorme rattenstaart. Repareer oneconomisch, stoot voertuig af, dat was duidelijk. Maar wat dan? Ik werd geconfronteerd met de grote beslissing: wederom een ​​goedkope auto die zeker zijn doel dient, geen vraag, maar die niet met hart en ziel zou zijn verbonden? Of was het nu tijd om een ​​gebruikte Saab te zoeken? Ik maakte ruzie, woog, sliep er een voor een over, telde mijn geld en dacht weer na. Uiteindelijk won mijn hart en werd het een Saab. Na korte tijd had de dichtstbijzijnde Saab-dealer een gebruikte auto te koop, die exact overeenkwam met mijn ideeën. Inclusief winkelervaring, ik heb hem gekocht, zes jaar oud, gewoon 55.000-kilometers op de klok, topconditie, perfect onderhouden. En aangezien ik al zulke goede ervaringen met LPG had, liet ik mijn nieuwe "Saabine" omzetten in LPG. Rechtstreeks van de Saab-dealer, die de prijs tot een aanvaardbaar niveau onderhandelde. En het schone werk, alles was geweldig. Omdat ik een lichttijdperk tegenkwam, een Saab-meester Technicuswie kent onze Zweedse auto's vanbinnen. Wie is de eigenaar van twee turbo Saabs met LPG-conversie thuis en weet wat hij doet.

Inderdaad, een jeugdliefde in Engeland heeft 15 jaren later zelfs veranderd in een zelfverzekerde en tevreden Saab-toekomst. Vandaag kijk ik elke morgen, wanneer ik in mijn Saab sta, uit naar een zeer comfortabele leren stoel links vooraan, zoals 1996 in Engeland, maar nu met een stuur voor me. Een voertuig dat u niet bestuurt, maar bestuurd. Een 'exotisch' dat meer gemeenschap brengt dan ik ooit zou hebben gedroomd. Ik geloof dat de geest, de betrokkenheid van de Saab-gemeenschap aanzienlijk is toegenomen sinds het dubbele faillissement van Trollhättan. En dat is wat Saab maakt. Saab leeft, met of zonder een nieuwe auto. Dit kan bijna dagelijks hier in de SaabBlog worden ervaren, maar ook daar in de actieve en trouwe Saab-gemeenschap. Van mijn kant ben ik blij mijn model mijn eigen te noemen. En ik kijk uit naar meer clubbijeenkomsten, rally's, exits en de IntSaab in Noorwegen in augustus.

Oh ja ... sinds september 2014 leer ik intensief Zweeds. Omdat ik al jaren met puur enthousiasme door dit land reis. Op de een of andere manier past alles in elkaar.

Jag önskar he en god blijft op det nya året - naturligtvis med Saab! 

8 gedachten over 'Saab - een Engelse liefde voor kinderen"

  • Geweldig! Bedankt voor je bijdrage! Dus de zondag begint geweldig… :-), en het wordt ook lente….

  • Een geweldig verhaal!
    Bedankt daarvoor

  • Nou, Hans ... Saab had altijd iets voor me dat geen enkel Duits merk me wilde of kon geven. En dat is precies wat Saab nu in leven houdt. Ik vind de levendigheid van het merk echt opmerkelijk, ondanks de lange fabrieksstop - ik kan dat niet definitief uitleggen, omdat Saab een gevoel is.

  • Wat maakte me nu echt (en tevreden, en een beetje verrast), zoveel auto's om te testen en dan bleef het bij Saab! Daar is niets mis mee, begrijpt me goed, maar ik vraag het me al af. Vooral in D, waar niets te maken heeft met Duitse auto's, vind ik dat geweldig! En ja, natuurlijk doe ik het toch.

  • je moet niet te veel nadenken! Raak het gewoon 🙂. Ik kocht mijn eerste gebruikte Saab als student. Account was leeg ... maar mijn geluk was / is perfect! Ik heb veel extra banen moeten werken om niet alleen mijn studie te financieren ... heb geen spijt!

  • leuk rapport, mijn SAAB heeft ook de SU in de roos. Ik werkte vroeger als vliegtuigmonteur op de SU22 (Sukhoi 22) en deze verbinding met de vluchttijden wordt weerspiegeld in de kentekenplaat en ik geniet ervan.

  • De zon schijnt en 's ochtends een geweldig artikel. Zodat de dag goed kan beginnen! Super goed

Reacties zijn gesloten.