Min första SAAB

Als de eerste autorit in het leven plaatsvindt in een Saab, hebben de ouders een sterke band met het merk uit Zweden, dan ja ... Jörn vertelt over zijn liefde voor het merk met de griffioen!

2014 SAAB 9-3 convertible
2014 SAAB 9-3 convertible

Mijn eerste contact met een SAAB was ook mijn eerste rit in een SAAB. En deze rit in mei 1975 was veel spannender voor mijn ouders dan voor mij. Omdat het haar eerste rit met mij was.

Ik was pas 3 dagen oud en mijn ouders namen me mee naar huis in een SAAB 99 CombiCoupé na de bevalling in het ziekenhuis. Op een foto uit die tijd staan ​​mijn ouders fier voor het ziekenhuis met een draagzak tussen hen in. Wat mij altijd al heeft gefascineerd aan deze foto is niet de tas met mij erin of de jaren 70 look van mijn ouders, het is de doodchique beige CombiCoupé die achter mijn ouders geparkeerd staat.

Uw SAAB. Onze SAAB. Mijn eerste SAAB.

Helaas was mijn eerste speelgoedauto geen SAAB, maar een of andere Matchbox-auto. Het maakt niet uit. Daar hield ik van de grote plastic modelauto's (Stahlberg?) Als een kleine jongen, die mijn vader van de SAAB-dealer had meegenomen. Later, mijn moeder vertelde me het verhaal vaak dat ik zou hebben schreeuwde als een baby 's nachts dus onophoudelijk dat mijn ouders kende geen ander advies dan om me te grijpen in de auto te rijden voor de zekerheid naar het ziekenhuis. In de SAAB viel ik stil. Mijn ouders draaiden zich om en reden naar huis. Daar schreeuwde ik weer als aan een spit. Mijn ouders zijn opnieuw naar het ziekenhuis gegaan en hebben me in de auto gezet. In de SAAB viel ik weer stil. Waarop mijn ouders met me rond reden totdat ik in slaap viel voordat ze eindelijk naar huis reden. Kan het welzijn in een SAAB beter worden gedocumenteerd?

Mijn vader kocht de eerste SAAB 99 aan het begin van de 1970-jaren omdat hij zo individueel was en regelmatig naar een nieuw model veranderde. Ze zien er prachtig chic uit op de oude foto's: vanuit het perspectief van vandaag, stoere exterieurkleuren met zachte, rode of groene veloursstoelen. Ik zou ze allemaal tegelijk willen hebben.
De stijging vond plaats met Kerstmis 1982. Toen de automatische transmissie van de SAAB 900 GLS na minder dan 2 jaar defect was en de vervanging wekenlang niet beschikbaar was, schakelde mijn vader over op een vijfdeurs, blauwe SAAB met handgeschakelde versnellingsbak - een 900 Turbo. "Onze" eerste turbo. De dag voor kerstavond bezorgd, in eerste instantie voor mij verborgen en pas op tweede kerstdag door mij ontdekt in de garage, nadat de inrijperiode was verstreken, werd ik geraakt door dit unieke turbogeluid en ruim 200 km / u volgens de snelheidsmeter op de snelweg. Vanaf dat moment verdedigde ik elke SAAB Turbo tegen mijn vrienden en hun vaderlijke Mercedes, Opel en BMW.

In de jaren die volgden, waren we aanwezig bij elke nieuwe autopresentatie van SAAB. In 1985 reden we met mijn volgende droomauto op de proef - ik, zoals altijd, rechts achterin: de nieuwe SAAB 9000 Turbo, zoveel ruimte, zoveel luxe en zo snel! Toen de toen nog nieuwe SAAB 900 Cabrio voor een proefrit voor onze deur stond geparkeerd, heb ik de videocamera van mijn ouders in het raam gezet om het openen en sluiten van de elektrische cabriokap te filmen. Helaas laat de video alleen een lange discussie zien tussen mijn vader en mij. Een zinloze discussie. Hij schaamde zich te veel om het dak voor de buren te openen.

Hamburg en ook onze wijk werd steeds meer het SAAB-bolwerk in de late 1980ern. 9 SAAB-renners woonden in onze straat. In mijn schoolklas reed drie ouders SAAB. Het individu was iets anders.

Vanuit SAAB perspectief, het was in ieder geval individueel, als "we" overnam 1988 eindigt een van de eerste geleverde SAAB 9000 CD SAAB Uhlenhorst, in het model jaar, zelfs zonder DirectIgnition. En de eerste SAAB van mijn vader met de originele "SAAB engine tuning set".

De stijging kwam in 1991 in de vorm van de SAAB 9000 CD 2,3 Turbo, die we ophaalden van de heer Lafrentz, toen nog in Molfsee bij Kiel. Ik leerde autorijden in de 9000 CD: ik mocht de auto uit de garage halen. Eerst de smalle garage uit, langs het garage-erf, een scherpe hoek om en dan de oprit op - allemaal achteruit, want er was geen ruimte om te keren.

Het was me al lang duidelijk: mijn eerste auto wordt een SAAB. Niks anders. In 1994 - een week voor mijn 19e verjaardag - pakte ik het op. Mijn eerste eigen SAAB. Een gebruikte SAAB 900i 16V Sedan (!) Zwart met beige leer en zelfs airconditioning. Geen turbo. Ze waren niet alleen te onredelijk voor beginners, ze waren ook gewoon te duur. Er was nog genoeg voor een Nardi houten stuurwiel uit de SAAB-accessoirecatalogus. Edele. Om veiligheidsredenen echter de 4-spaaks versie met schokdemper.
De 1989ER SAAB 900 Sedan deed het ook goed tijdens mijn dubbele studie op de universiteitsparking, tussen al de sjofele Corsa, Polo en golf van mijn medestudenten. De SAAB wekte geen jaloezie op. Hij was niet geschikt voor jeugdige prostitutie. Hij was zelfs verstandig: voor de veiligheid. En dat was precies wat mij beschermde tegen een botsing met een vrachtwagen die niet door mijn schuld werd veroorzaakt, ik was ongedeerd, niet de sedan. Hij werd een totaal economisch verlies.

Dan was een SAAB 900 cabriolet nodig. Bouwjaar 1990, Amerikaanse import, talloze gebreken - maar ik moest absoluut een cabriolet hebben. Ik leerde mijn toekomstige vrouw kennen en liet haar de Alster en Elbe in de cabriolet zien. Vanaf dat moment was ze niet alleen een fan van Hamburg, maar ook een fan van SAAB. De cabriolet werd verkocht vanwege de oneindige gebreken, in plaats daarvan kocht ik een 1984i uit 900 uit eerste hand, vorige eigenaar: opa Hermann, ook 84. Donkerbruin, automaat en met de sticker op de achterruit: "In Case Of An Emergency: Call A Priest" Deze SAAB bracht me maandenlang betrouwbaar elk weekend van Hamburg naar mijn (op dat moment niet echtgenote, maar) vriendin in de Nederrijn.

2001 volgde mijn droom auto's van SAAB Center Kiel: een SAAB 9-3 cabrio met Option en Hirsch pakket. 17 inch 3-Spaak Dubbel, Midnightblue, blauwe bovenkant. Zonder letters. Draag pels aan de binnenkant. Rondom oude 900er, eerst als een winterauto, later als een tweede auto voor mijn vrouw. Een klassieke 900i 16V bracht ons 2002 in onze eerste vakantie met het gezin met kind trouw aan een enigszins smerig, maar verre van Trollhattan Net buiten de Vänernsee Stuga.

Sterk gemotiveerd door Tom's Youngtimer-blog, rijpt onze 9-3 convertible na verdere aanpassingen van de online winkel van Till's Hirsch aan de jonge en later hopelijk klassieke auto's.
Na 40 jaar SAAB - eerst naast en dan achter het stuur - is het heel eenvoudig: Jag älskar min SAAB.

3 gedachten over 'Min första SAAB"

 • blanco

  Nogmaals een zeer sympathiek verhaal.

 • blanco

  BEDANKT voor je verslag en de uitgebreide fotogalerij!
  Ik hou vooral van "de 3 in Eppendorf"! 😉
  Blijf genieten van SAAB!

 • blanco

  Bedankt voor het interessante verhaal, dat voor mij altijd gebaseerd is op herkenning ...
  ... of is het toeval ?! ... ik rijd nog steeds in de cabriolet uit 2001 (maar dan in zilver met zwarte kap).

  Bedankt en groeten.

Reacties zijn gesloten.