Saab 9-5 roestpreventie

Als we vandaag praten over een onderwerp dat ons niet echt een aantal jaren zou bezighouden, zou de Saab-sage anders zijn geweest. Rostvorsorge voor de jonge Saab 9-5 NG is interessant, nadat hij de (misschien wel laatste) Saab is van de Stallbacka.

Saab 9-5 NG in Saab centrum Bamberg
Saab 9-5 NG in Saab centrum Bamberg

Om deze reden is de 9-5 vanaf het begin een collectors item. Veel voertuigen zijn in handen van fans die zo lang mogelijk in hun Zweden willen rijden. Het onderwerp Saab 9-5 NG en roest is nodig, omdat de fabrikant alleen het absolute minimum heeft gedaan als het gaat om roestbescherming. Waarschijnlijk was het kleine wonder om deze voertuigen zelfs maar op straat te krijgen voldoende. Meer wonderen af ​​fabriek is waarschijnlijk niet mogelijk; voor roestpreventie moeten we zelf zorgen.

Mijn Saab 9-5 BioPower limousine, in eerste instantie gedurende ongeveer 30 maanden in Göteborg en het omliggende gebied, is een onvrijwillig testobject. In het zuiden van Zweden lossen een onaangenaam zout-en-zoutmengsel de winterwegen af, met nadelige gevolgen voor de ondergrond en de voertuigsubstantie.

Zweedse wegen, een economisch toegepaste roestbescherming af fabriek, roestafzettingen op de voertuigdelen en op de bodemplaat zijn het gevolg. Normaal gesproken zou het niemand iets kunnen schelen als de nieuwe 9-5 van de banden blijft lopen. Maar doe het niet! Het aantal bestaande voertuigen is beperkt, daarom moeten de objecten van de Saab-passie worden beschermd.

De roestpreventie op 9-5 Ik ga erin Saab centrum Bamberg uit te voeren. Ralf Muckelbauer en zijn team hebben al verschillende voertuigen voor mij bewaard, altijd met de grootste tevredenheid. Voor de inventaris worden de aanbouwdelen en wielkasten gedemonteerd, de ondervloer geïnspecteerd. Holten zoals deuren, kofferdeksels en balken worden onderzocht met de endoscoop.

Het resultaat is te wijten aan de Zweedse omstandigheden, maar ziet er op de foto's tragischer uit dan het is. Natuurlijk zou je de Saab kunnen voortzetten zonder iets te doen. Pas op een gegeven moment zal het heel erg slecht zijn, en wat nu oppervlakkige roest is, zal in een paar jaar slechte cariës worden. Omdat de Saab me op de een of andere manier dierbaar is, kiezen we voor de grote operatie om vele jaren te kunnen reizen zonder bang te zijn voor de bruine pest.

Na inventarisatie worden in de tweede stap de deklagen op de ondervloer verwijderd, het voertuig ontroest en de blootgestelde lichaamsdelen ontvet. Vervolgens een dubbele primer met roestomvormer en een nieuwe toplaag aangebracht.

Omdat ook de uitstraling een rol speelt, zijn de chassisdelen en balken zwart gespoten, de overige carrosseriedelen in dezelfde kleur als het voertuig gespoten. In het volgende werkproces wordt de nieuwe bodemplaatafdichting aangebracht en worden ook wielkasten, steunframes en chassisdelen beschermd. Onze Saab heeft een bodembescherming die niet beter kan.

De wielkasten op de Saab 9-5 NG zijn een probleem op zich en kunnen van harte worden aanbevolen als voorzorgsmaatregel. Een ongelukkige vouw tussen het plaatwerk en het binnenste spatbord verzamelt vuil en vocht, en hierdoor veranderen de spatborden in een klassieke kandidaat voor roestvorming. De achterste binnenvleugels sluiten meestal niet goed; Er lijkt een montageprobleem te zijn geweest. Water dringt de stam binnen. Of de Saab dicht is of niet, is te vinden bij een inspectie van de reservewielbron. Dit zijn allemaal problemen van de kleine series, een korte productiefase, gebrek aan facelift. Niet slecht, als je daarop kunt reageren.

Terug naar roestpreventie in Bamberg. We hebben het bijna gehaald. Dit wordt gevolgd door de holteafdichting van deuren, balken en andere holtes. De 9-5 is eindelijk gereinigd, roest zal zo snel geen probleem zijn.

Is de 9-5 gevoeliger voor roest dan andere, vergelijkbare merken? Ik dacht het niet. Mijn voertuig komt uit Zweden, de lokale eisen zijn hoger dan in onze regio. Niettemin, of misschien daarom, had men kunnen aannemen dat Saab meer zou investeren in roestbescherming. Maar dit was niet zo. We moeten Victor Muller waarschijnlijk dankbaar zijn voor het in productie nemen van de Saab 9-5.

Oké, laten we het over geld hebben. Een week lang was de Saab in Oberfranken volgens mij een verstandige investering. De inventaris en het afdichten van de ondervloer kosten ongeveer € 600,00, -, het afdichten van spouw € 350,00, -. Roest verwijderen, primen, schilderen, het echt grote programma, hangt af van de inspanning. De prijzen variëren afhankelijk van de staat. Het is niet goedkoop.

Maar de verlengde roestpreventie is zeker aan te raden, als u de 9-5 op lange termijn wilt gebruiken.

18 gedachten over 'Saab 9-5 roestpreventie"

 • blanco

  We gebruikten een Zweedse remedie - Dinitrol

  • blanco

   Dinitrol is allang niet meer Zweeds en is al heel lang in Duitse handen ... voor het laatst gekocht door de Würth-groep ongeveer 3 jaar geleden.

   Mocht u het geld niet willen besteden aan roestpreventie, dan kunt u dat natuurlijk zelf doen. Er zijn spuitplannen voor de modellen en dat geldt ook voor het materiaal. Je hebt niet eens een podium nodig voor de holtes ... een zaterdag is genoeg. Een verhuuratelier met podium zou ideaal zijn voor de ondervloer. Dit scheelt ruim 80% en als je moeite doet is het resultaat niet erger.
   Vooral bij oudere modellen kom je overal goed van pas en moet je niet bang zijn om onder een gedemonteerde vermomde zig airbags of sensoren te vinden. 901 en 9k zijn in dit opzicht bijzonder dankbaar.

 • blanco

  Hi Tom,
  welke agent van welke fabrikant werd gebruikt?

  • blanco

   In de twee vorige voertuigen werd Mike Sanders gebruikt. Met de 9-5 ook, maar niet uitsluitend.

   • blanco

    Zijn de subframes en asbalken voor schilderen eigenlijk volledig verwijderd?

    • blanco

     De vraag kan het Saab-centrum Bamberg beantwoorden, als je leest.

 • blanco

  Hallo Joachim, ik spoel altijd na het zout rijden met veel water dat helpt.
  Misschien is je 9-3II SC beter bewaard gebleven, schrijft Tom ook.
  Ik zou het verschil niet zo drastisch hebben opgemerkt als de twee niet naast elkaar op de plank stonden, maar dit geeft je een directe vergelijking van onderaf. Mijn oude 902 (165TKm) heeft tot nu toe alleen bescherming tegen gaatjes maar geen extra bodembescherming, omdat er nog steeds geen bruine pest te zien is. Hij heeft de eerste vijf jaar echter alleen meegemaakt met mijn voorganger Winter.

 • blanco

  @GP382:
  Ik heb niets laten doen met mijn 9-3 II SC en na 150.000 km van de Oostenrijker. Autoclub monteurs bij de sticker (TÜV) acceptatie krijgen het antwoord “Als nieuw. Hoeveel km heeft hij? "Misschien komt het ook omdat ik hem direct na een zoutrit in de winter naar de wasstraat stuur met een bodemreiniging ...

 • blanco

  Helaas heb ik ook een roestbehandeling uitgevoerd op onze 9-3 SC door 12-2008. Het zwakke punt hier zijn de delen bij de compressor van de airconditioning.

 • blanco

  Rustvoorzorg is altijd goed en moet heel vroeg in mijn 900 worden gedaan, altijd nadat de aankoop van een caviteitsbehoud zijn vruchten heeft afgeworpen. Voor de 900 was er zoiets als een geëxplodeerde tekening omdat er allemaal punten op stonden die verzegeld konden worden, wat een grote hulp was. Helaas nog niet vergelijkbaar gevonden voor de 9,3 SportCombi

 • blanco

  Overigens was ik onlangs in Bamberg en had ik nieuwe schokdempers met niveauregeling geïnstalleerd in de 9-5 Aero OG. Dit was nog niet beschikbaar voor de Aero toen deze in 2007 werd gekocht, maar het is nu beschikbaar. Aanbevolen voor gebruik als trekvoertuig.

 • blanco

  Goede noot. Of het bedrijf ook de oude 901er bewaart?

  • blanco

   Van nature. Als ik me niet vergis, heb je momenteel een 900 Turbo 16S "Last Run" in restauratie.

 • blanco

  Ik heb in december een nieuwe holteafdichting laten uitvoeren op mijn 9-5 Aero OG. Roest was na 7.5 jaar en> 250 km geen probleem meer, noch boven noch onder.
  Het voertuig stonk echter 3 weken naar oplosmiddel. Ik liet het altijd met de ramen open in de garage staan. Nu is het voorbij.

  • blanco

   In mijn vorige 9-5 Crombrille, altijd in het Rijn-Main-gebied onderweg, was roest eigenlijk geen probleem. Toch is preventie altijd een goed idee.

 • blanco

  Een absoluut belangrijk ding! Hebben we het al gedaan, SÄÄBen, loont de jaren!

  • blanco

   In ieder geval heeft de onze een aantal jaren geleden ook het volledige programma gekregen. De 9000er en de 902 zijn relatief eenvoudig in dit opzicht, de 9-3I moet men al in gedachten houden. Helaas heeft GM al meer en meer bespaard.
   In onze winter hal bevindt zich naast mijn 902 9 Convertible-3II echt oud uit een 9-3II convertible op de plank, als je kijkt naar de twee van beneden, ziet de 902 18 bijna als nieuw na jaren!

   • blanco

    De 9-3 I was echt opgeslagen, het resultaat was te zien op onze 9-3 Aero. Onze alledaagse 9-3 II zijn niet opvallend geworden, met de 2011 nieuw gekochte Saabbine hadden we kort na de aanschaf bij Muckelbauer weer meer werk verricht. Ze ziet er na bijna 4 jaar nog steeds als nieuw uit.

Reacties zijn gesloten.