Mijn Saab-verhaal

Het gaat over de onze UrsaabMaar dit Saab-verhaal is buiten de concurrentie. Het komt van Saab-partner en blog-supporter Johann Taubenberger en is een verklaring voor het merk uit Trollhättan.

Mijn naam is Johann. Ik ben 34 jaar oud. Ik rijd Saab. Als dit begin van het boek niet was voorbehouden aan "een man genaamd Ove", zou hij mij heel goed passen. Niet dat ik zo'n koppige oude eikel ben als Ove, ik deel gewoon zijn passie voor Zweedse auto's.

Bruiloft Saab van Swantje en Johann
Bruiloft Saab van Swantje en Johann

Ik ben praktisch geboren met deze passie. Mijn familie runt sinds 1985 een Saab-dealer hier in Bad Tölz. Mijn vader - die soms een beetje ove in zich heeft - had het in zijn hoofd gezet om een ​​garage te openen. Na onderhandelingen met verschillende merken werd gekozen voor Saab. In hoeverre de onderscheiding voor de Zweden uiteindelijk afhing van het feit dat een door Saab geleverde 900 turbo geen "tegenstanders" vond op de lokale wegen en snelwegen, zelfs na een intensieve zoektocht, is nog niet volledig opgehelderd.

Het is ook onduidelijk waarom mijn 1986-geboren zus eigenlijk Sabrina wordt genoemd. Ook, Berry - onze "waakhond" - verliet nooit het huis zonder zijn Saab-embleem dat hij om zijn nek droeg tot zijn dood voor 2013 15 jaren.

Dat is wat hij was, de Saab Spirit, die ons hele gezin heeft gevangen en ons nooit heeft laten gaan. Het ging altijd over een beetje anders dan de anderen zijn. Wanneer je opgroeit in een autodealer, zijn er ontelbare ervaringen en verhalen die kunnen worden onthouden. Vertegenwoordigen worden vermeld, werden verkocht als de onze 900 I: Na een uitgebreide proefrit het voertuig werd gedreven in de garage, de deuren geopend en mijn oom - Saab Master Technicus van het eerste uur - leunde met zijn volle gewicht op de open deur, die natuurlijk geen Millimeter leverden op. De ondertekening van de koopovereenkomst was na deze indrukwekkende presentatie meestal geen obstakels meer (met een presentatie van de 900II deze verkoop tactiek is snel in te stellen).

Mijn eerste auto was een Saab 9000i in Rosenquarz metallic - zonder airco, gevolgd door een 2.3 Turbo - die niet alleen voor mij, maar ook voor vrienden en klasgenoten als "de machtige donder Ross" bekend was. Er zijn legendarische verhalen rond het donderkruis, maar ze horen niet op deze blog. In de Bundeswehr werd ik vergezeld door een 900 2.5 V6 in aubergine Metallic, dat helaas veel te vroeg ging. Ik had tevergeefs geprobeerd op ijs, 50 m naast de eigenlijke spoorwegonderdoorgang met mijn auto om zijn eigen doorgang te graven. Behalve een beetje bloedneus door de airbag en een paar blauwe plekken van de gordelspanners, was er een totaal verlies. Mijn respect voor ijzige rondingen is gebleven.

In het begin werd ik vergezeld door een groene Saab 900i 2.3, die voldoende houvast bood voor de eerste stap van huis. Tegen het midden van mijn studies in Regensburg had ik een hele rechtbank vol Saabs met het bijbehorende Saab-centrum, waarvoor ik verantwoordelijk was. Trouwens, ik heb trouwens bestudeerd.
Als trouwauto was hij een 9-5 NG, tegenwoordig is het een Saab 9-3 TTiD Aero SC en nog steeds een hele tuin vol met Saabs. In deze 9-3 maakte mijn dochtertje de eerste autorit van haar leven en het is gewoon een goed gevoel dat ik de vrouw en het kind in een Saab ken. Daarnaast wacht een 1994er Saab 9000 nog steeds op de beslissing of hij weer TÜV-gereed is hersteld of om te dienen als orgaandonor, andere 9000.

Tot slot, mijn persoonlijke Saab verhaal kan ik het volgende zeggen: Zelfs als ik niet altijd goed over Saab professionele nu voor eens en voor geschiedenis kunnen melden, vooral door pseudo-manager nietsvermoedende marketing theoretici en would-be sales professionals, als onderdeel van dit. Ik was succesvol met Saab omdat het mogelijk was om te slagen met Saab en ik faalde met Saab (zoals zovelen) toen Saab faalde. Maar als je erover nadenkt, is de relatie tot het "merk Saab" nooit problematisch geweest, het waren altijd mensen die voor Saab werkten (of beter voor Saab) en die soms het leven erg moeilijk maakten.

Niemand is echter ooit in staat geweest mijn enthousiasme voor het merk te nemen en ik geloof niet dat dit in de toekomst kan slagen. Hoewel ik de reden dat dit enthousiasme nog steeds voortduurt niet echt onder woorden kan brengen, zijn er soms momenten waarop ik het besef: het gevoel een Saab te besturen - het gevoel van soevereiniteit en veiligheid (ongeacht hetzij in een "nieuwe" 9-5 NG of in één van onze workshop trolley, een 2004er 9-5 met 240'000km) - een gevoel dat ik niet weet van andere auto's.

Het goede ding is dat iedereen hier op deze blog dit gevoel kent en daarom hoef ik het niet verder te beschrijven. Of de trots die elke keer opduikt als ik het Saab-museum in Trollhättan bezoek. Trots om deel uit te maken van iets speciaals, ook al is dat niet meer het geval.

Ik kon de wereld ontdekken met Saab (van Hong Kong tot New Orleans) en ik leerde via Saab van Zweden en vooral de Zweden houden. Daar ben ik dankbaar voor. Ik leerde 's morgens vroeg het Zweedse volkslied in de bar van een hotel in Göteborg en kon ervaren wat het betekent om je' Zweedse stijl'-koffie te drinken. Het is een wonder dat ik de tekst vandaag nog kan lezen. Dankzij Saab weet ik dat er een plaats is die Fiskebäkskil heet en dat als ik ooit veel geld heb (wat moeilijk te verdienen is met Saab), ik daar een huis zal kopen - en ik weet ook dat ik ook niet in Ruesselsheim zou zich nog steeds in Detroit vestigen. Ik weet dat wanneer je in Dubai een paar biertjes drinkt met een zekere Markus L. uit Kiel, je niet lichtvaardig zegt "Dit is aan mij!" Zonder vooraf de limiet van je creditcard te hebben gecontroleerd. Dit zijn allemaal momenten die ik zonder Saab niet had meegemaakt. Dat is voor mij ook onderdeel van mijn verhaal.

Saab is als geen ander automerk. Via hen heb ik veel fantastische mensen ontmoet die allemaal "Saab Spirit" delen. Zeker nu, in een tijd waarin een toekomst voor Saab meer dan twijfelachtig lijkt, zullen echte enthousiastelingen opduiken - vindingrijke Saab-dealers of geweldige klanten. In 2015 vieren we op Taubenberger 30 jaar Saab - en we zijn trots en gelukkig nog steeds mensen onder onze klanten die vanaf daar het allereerste begin. Alleen al om deze reden:

Wat er ook gebeurt - mijn persoonlijke Saab-verhaal zal nooit stoppen. En dat is een goede zaak.

12 gedachten over 'Mijn Saab-verhaal"

 • blanco

  Mooi rapport. Doet me een beetje denken aan mijn carrière bij Saab, zoals ik ben opgegroeid als Johann in een Saab-dealer. OK, het grote verschil is dat de trouwauto voor mij een Saab V6-cabriolet was.

 • blanco

  Na het lezen van de tekst, verscheen er een glimlach op mijn gezicht. Een geweldig verhaal, op veel plaatsen sympathiek. Dus (tenminste) de "Saab-brandstof" blijft.

 • blanco

  Wat een leuk verhaal. Ik heb er volop van genoten.

 • blanco

  apropo 9-5NG. 9: 00-klok was een echt wonder, bijna een fenomeen in gedachten, tenminste voor de stad of regio waarin ik woon. Op de Alleenring in Kirchheim kwam unter Teck / BW 3 Saab 9 5-NG om mij te ontmoeten op een rij. Was er ergens in de buurt van vandaag een Saab-evenement of moest dit buitengewone toeval echt zijn gebeurd? Voor mij was het vandaag nog een heel mooie dag na deze aanblik.

 • blanco

  Welke motor heeft de 9-5 NG? Goed verslag.

 • blanco

  De passage die is geschreven over het falen met SAAB is mogelijk al vroeg in het verhaal terechtgekomen.

  Als de overname door een nieuwe investeerder lukt, zou je achteraf kunnen spreken van een droge periode of zoiets. De komende weken zullen eindelijk uitwijzen of het SAAB-verhaal zal doorgaan of niet met betrekking tot de voortzetting van de productie van voertuigen - ons enthousiasme voor SAAB blijft sowieso ononderbroken!

 • blanco

  Goed dat het verhaal geen concurrentie kent. Anders zou ik niet moeten beginnen met schrijven

 • blanco

  Hallo God,

  Bedankt voor het geweldige verhaal!

  Wat zijn je plannen voor het 30-jubileum? Ik hoop dat er informatie op deze pagina staat!

 • blanco

  BRAVO! Geweldig rapport! Wat een "rugwind" ...
  Met dergelijke SAABians maak ik me geen zorgen over mijn 9-3er :-). Het SAAB-partnerschap is een plezier !!!

 • blanco

  dat klopt Saab-poëzie!
  Goed geschreven - bedankt!

 • blanco

  Class Saab Story, je kunt in elk woord een brandende passie voelen en de gevoelens die we allemaal kennen. Met dergelijke Saab-partners zal het merk leven en overleven. Geweldig rapport !!

 • blanco

  Bedankt voor de bloemen. We zullen zeker informeren over jubileumactiviteiten

Reacties zijn gesloten.