Orio: toegewijd aan SAAB

Wanneer SAAB Automobile AB in december failliet wordt verklaard, 2011, SAAB Automobile Parts AB. Feitelijk is 'onafhankelijk' waarschijnlijk de verkeerde term om te gebruiken, omdat de onderdelenafdeling feitelijk een jaar later 100% is geworden van de Zweedse staat.

Snel vooruit naar november 2014, "Orio" -zoals het bedrijf nu heet- boekte in 1 een omzet van meer dan 100 miljard SEK (ongeveer 2013 miljoen euro) en telt ongeveer 350 medewerkers met dochterondernemingen in 9 hoofdmarkten en verkoop en distributie in 60 landen. Ondanks de populaire overtuiging, maakt Orio winst en streeft het ambitieuze groeidoelstellingen na.

IMG_2143

Nieuwe CEO, nieuwe uitdagingen
Ik sprak met Jonas Tegström, die medio 2014 bij Orio kwam als hun nieuwe CEO. SAAB Parts had te kampen met aanzienlijke uitdagingen in de nasleep van het faillissement van haar vorige moederbedrijf in 2011. "We verloren van de ene op de andere dag meer dan 30% van onze omzet omdat mensen dachten dat dit het einde was van alle SAAB-gerelateerde zaken. Gelukkig hebben we de verkoop geleidelijk kunnen hervatten en hebben we ons netwerk uitgebreid tot meer dan 1400 werkplaatsen en verkooppunten over de hele wereld, eigenlijk 200 meer dan voor het faillissement. We hebben ook aanzienlijk geïnvesteerd in de herlancering van SAAB Academy, zodat onze servicepartners geavanceerde training kunnen blijven volgen in het onderhouden van alle SAAB-modellen ”.

Jonas Tegström © Orio
Jonas Tegström © Orio

Geen onderdelen beschikbaar?
SAAB zal onbruikbaar worden "zijn uitspraken die nog af en toe op de markt verschijnen. Interessant genoeg is min of meer het tegenovergestelde waar. "90% aanvankelijk, ben ik erg blij om dat 99% op dit moment te zeggen. Dus klanten van SAAB moeten erop kunnen vertrouwen dat ze hun auto nog vele jaren kunnen leveren.'Tegström zei.

Orio is een afdeling Special Parts gestart. "Ik kan niet garanderen dat we letterlijk alles kunnen leveren en dat dingen langer duren dan normaal, maar omdat het belangrijk is voor onze klanten om hun SAAB's in perfecte staat te houden, is dit initiatief echt de sleutel voor ons."

Het magazijn van Orio in Nyköping

Nieuwe service om verouderde SAAB's aan te pakken
Het doel van Orio om nog uitgebreider te worden aan de onderdelenkant, vertaalt zich zelfs in een uitgebreid serviceaanbod naar de geautoriseerde SAAB-servicecentra. Vroeger was het grootste deel van de reparaties het vervangen van olie en oliefilters, maar aangezien er - in ieder geval momenteel - geen nieuwe SAAB's zijn geproduceerd, worden de ongeveer 1 miljoen auto's die nog steeds rijden, ouder. "Deze veroudering betekent dat onze servicecentra relatief geavanceerdere reparaties krijgen en we onderzoeken hoe we de diagnose- en ondersteuningsservices kunnen verbeteren om onze servicecentra te helpen eventuele problemen sneller en effectiever op te lossen."Tegström voegde eraan toe dat Orio toegewijde technici wil zijn om deze nieuwe service uit te voeren.

Nevs
Toen ik Jonas begon te vragen over NEVS, was hij het meteen met mij eens dat de huidige situatie alle belanghebbenden schaadt, waaronder Orio. "Of we het nu leuk vinden of niet, nieuws - positief of negatief - over NEVS en SAAB heeft ook invloed op ons. Maar wat is de kennis, expertise en kennis van SAAB die in Trollhättan kan worden bewaard. Al het andere zou een totale schande en een vernietiging van kapitaal en dit prachtige automerk zijn. We kijken altijd in de toekomst een groot aantal tools overgenomen om SAAB-onderdelen van NEVS te produceren om de levering voor onze klanten verder te beveiligen. We zullen blijven zoeken naar manieren om potentiële nieuwe eigenaren te helpen'.
Orio werkte eigenlijk nauw samen met NEVS op de MY14 9-3 en ontwikkelde daarvoor de diagnostische systemen. Hoewel slechts een paar honderd auto's de fabriek van Stallbacka hebben verlaten, zorgt Orio voor de onderdelen en serviceprogramma's voor deze unieke 9-3.

IMG_8077

toekomst
SAAB-gerelateerde activiteiten vertegenwoordigen ongeveer 95% van Orio's inkomen vandaag en volgens Tegström. Hoe wil Orio hun strategische doelen bereiken?
Een deel van het antwoord ligt in de eerder genoemde nieuwe diensten. Door de focus uit te breiden naar veel meer van de levenscyclus van de auto, gelooft Orio dat ze aanzienlijk kunnen groeien. "We onderzoeken hoe we veel dichter bij onze kanaalpartners en onze eindklanten kunnen komen. Verbetering van 1: 1-communicatie, positionering van de waarde van originele SAAB-onderdelen, aanbieden van verschillende upgrade-opties en meer."

Over 6 maanden geleden, in de VS gevestigde onderneming Protech1 werd verworven om de positie van SAAB Part op de Noord-Amerikaanse markt te helpen opbouwen en behouden. Het online platform van Protech1 in combinatie met hun logistieke infrastructuur stelt SAAB-eigenaren in de VS in staat om rechtstreeks onderdelen te bestellen, iets waar Orio ook mee begon te experimenteren in de Scandinavische landen via onze SAAB webshop. "Onze webshop in Scandinavië overtreft echt de verwachtingen. Het behouden van een sterke klantbetrokkenheid is de sleutel voor onze toekomst en we onderzoeken nog meer manieren om dit effectief te doen“, Concludeerde Tegström.

 

11 gedachten over 'Orio: toegewijd aan SAAB"

  • blanco

   Bedankt, Martin. Welnu, een "omgekeerde overname" van NEVS door Orio lijkt erg onwaarschijnlijk, maar ik zie waar je vandaan komt ...
   Wat betreft de 9-3 u aangeduid met in de link, als ik het me goed herinner is het prototype deed wat Vermeld in het plan voor de wederopbouw van Saab Automobile AB terug in de late 2011.
   Dit ontwerp was vermoedelijk al redelijk geavanceerd in zijn ontwikkeling, dus afhankelijk van wie de IP-rechten op het ontwerp vandaag bezit en de richting die de huidige en toekomstige eigenaren van NEVS kunnen hebben, wie weet of deze auto ooit van de productielijn kan rollen ...

 • blanco

  Onderdelen voor oudere Saab zoals 9000, 901 en 902 zouden ook geweldig zijn. Er zijn enkele onderdelen die niet meer over de hele wereld verkrijgbaar zijn ...

 • blanco

  Ik wil je blijven vragen om zoveel mogelijk upgrade-opties voor de bestaande auto's te bedenken. Sommige dingen voor de 9-5 die ik kon bedenken zijn:
  -Een lichaamskit voor de 9-5, om de luchtweerstandscoëfficiënt te verbeteren.
  -Een geluiddempende kit voor de 1.9 TiD
  -Gevloeide achtergrondverlichting, zoals in de BioPower-auto in het Saab-museum
  - Een Apple CarPlay / Google Compatible head-unit met volledige bedrading (vermijd de kabelbaas die nu onvermijdelijk is).
  -Dagverlichting, of zelfs een compleet opnieuw ontworpen koplampunit met LED's.

  • blanco

   Geweldige suggesties en ik weet zeker dat er nog veel meer zullen zijn!

 • blanco

  Geeft een echt goed gevoel terwijl we allemaal onze Saab-auto's willen voortzetten. Blij dat Orio zo vastbesloten is.

 • blanco

  Erg blij dat het goed komt met hen ... en voor ons!

 • blanco

  Bedankt voor het uitstekende schrijven en het goede nieuws!

 • blanco

  Zijn er voor Saab geen onderdelen meer beschikbaar? Ik begrijp de tekst niet goed omdat ik een beetje Engels ben.

  • blanco

   Nee, eerder het tegenovergestelde, Benito. Orio is vastbesloten om SAAB onderdelen te leveren voor vele jaren te komen. Zij melden het aantal verschillende onderdelen te zijn gestegen op voorraad (van 90% tot% 99) en daarnaast Ze kochten een aantal instrumenten om te kunnen delen in de toekomst te leveren. Goed nieuws dus.

Reacties zijn gesloten.