Geluk en ongeluk

Chinese eigenaren, identiek platform, geen bijpassende motor. Twee bedrijven, een in principe vergelijkbaar uitgangspunt. Terwijl onder NEVS-richting alleen een hernieuwde infusie van de 9-3-sedan voldoende was, brandt BAIC een nieuw vuurwerk.

Senova CC Concept. Foto Carnevschina
Senova CC Concept. Foto Carnevschina

Bezoekers van de Guangzhou Auto Show kunnen zich vergapen aan wat mogelijk is op Saab-platforms. De meest interessante première, naar onze mening, is de BAIC Senova X65. Een middelgrote SUV op aangepast Saab 9-3-platform.

BAIC heeft het nu over het Matrix-platform. Het is onduidelijk of de basis identiek is aan die van de Saab 9-3 SUV, die we nooit hebben gezien, of dat het een nieuwe BAIC-ontwikkeling is. BAIC had dezelfde problemen als NEVS en had geen geschikte motor voor de basis. Een probleem, twee benaderingen. Terwijl NEVS motoren over de hele wereld kocht, namen de Chinezen uit de hoofdstad de moeilijkere, duurdere route. De "oude" Saab-machines, althans de 2-liter turboversie, zijn aangepast voor de 9-3-basis. Onder de motorkap van de Senova X65 zal de 2.0 liter Saab Turbo werken met 201 pk, aangezien de transmissie - schrijft Carnewschina - een handgeschakelde vijfversnellingsbak of een automatische zesversnellingsbak wordt gebruikt.

De groep uit de hoofdstad is op weg naar succes met de Saab-Senova-lijn en speelt vakkundig met de Saab-genen. De grille aan de voorkant van alle Senova-modellen zou volgens de Chinese perceptie moeten doen denken aan de vliegtuiggenen van Saab. Het resultaat is een zeer unieke designlijn die niets meer gemeen heeft met het originele product. Verbazingwekkend genoeg wordt de ontwerptaal consequent toegepast op alle nieuwe releases, autofabrikanten uit China leren snel. BAIC toont nu nieuwigheid na nieuwigheid. Een grote sedan op basis van de verlengde Mercedes E Klasse (W212), op het eerste gezicht herkenbaar als Senova, maakt het aanbod bovenaan compleet.

De compacte sedan Senova D60, ook op basis van Saab 9-3, wordt aangevuld door een bijzonder sportief model. De Senova CC Concept toont het Chinese idee van een sportieve middenklasse sedan, natuurlijk opnieuw met Saab 2.0 liter turbo en Trionic.

De aankoop van Saab Technik was een goede investering voor BAIC. Het is een publiek geheim dat ze in 2011 het merk en het werk graag hadden overgenomen. GM was voorstander, net als de Chinese staat. Het merk zou failliet zijn gebleven, de werknemers zouden hun baan hebben behouden. De pure ellende die we vandaag in het industriegebied van Stallbacka zien, zou nooit zijn gebeurd. Het enige dat ontbrak, was de handtekening van Victor Muller. Hij had een andere mening. Kleine beslissingen! Ze kunnen het leven van veel mensen voor altijd veranderen.

26 gedachten over 'Geluk en ongeluk"

 • Oh god, nou, Saab werd dit scenario bespaard ...

 • De 9-5 NG is echt geweldig. Gisteren en vandaag bijna 1.300 gereden kilometers (dus rust op de blog), een droom!

 • Bedankt, wat voor VM heb je voor mij, het werk en alles in een notendop 😉

 • Vechten, niet het hele fortuin verliezen is zeker legitiem. Dit moet aan elke ondernemer worden toegestaan.

  Zoals het verhaal op deze blog werd verteld, had VM het contract voor de verkoop aan BAIC (een staatsbedrijf) al op zak en zou er enkele miljoenen mee verdiend hebben. Desalniettemin zou hij op het laatste moment de stekker eruit hebben getrokken omdat hij met Antonov hoopte meer goud binnen te halen. Dat was een beetje te veel moed - of arrogantie.

  Als gevolg hiervan werd VM als onbetrouwbaar beschouwd en waren alle zakelijke transacties met de Chinezen gedoemd te mislukken.

  In ieder geval lijken de Chinezen meer dan NEVS te verdienen aan de SAAB-erfenis - er is ten minste één product gemaakt dat in China kan worden verkocht. Het hoeft de Europeanen ook niet te plezieren, het is niet bedoeld voor deze markten.

  Bij NEVS is niets bruikbaars, EV of iets anders, in dezelfde tijd ontstaan.

 • Bekijk gedeeltelijk zoals Saab of andere voertuigen.
  Maar is een China-replica van niet-funkzunieren wel!

 • Hallo Tom, bedankt voor de info.
  Wat een vreselijke kar; Hoe kun je zo'n rotzooi maken van zo'n mooie auto? Nix half en niets heel. Front DB, in het midden een tikje Volvo X60 en achter China. De Chinezen zijn niet alleen een autofabrikant en zullen ook niet in dit leven zijn.

 • Als het waar is, is het waarschijnlijk hetzelfde dat opnieuw gebeurt. Een ondernemer worstelt om niet al zijn fortuin te verliezen.
  Daarom wordt er naar een kapitaalverhoging gezocht, waarbij het origineel nog steeds betrokken is, hoewel in feite slechts één verkoop de situatie voor een korte tijd zou kunnen redden.

 • Met alle respect voor een ondernemersprestatie; Zelfs Hazardeure heeft veel moed wanneer ze zich in de afgrond storten. Zeker VM had geen gebrek aan durf. Helaas is het bij de meeste grote persoonlijkheden dat ze ook tekortkomingen hebben en net zo dom zijn als de gemiddelde persoon. Als de dingen op deze blog zo zijn gebeurd, heeft VM om onbekende redenen SAAB de laatste keer gedood.

  Wat daarna met NEVS kwam, was nog erger: de titel hier zou eigenlijk moeten zijn: “Vermogen en onvermogen, dat heeft weinig met geluk te maken. In de komende weken / maanden zullen we zien wat NEVS doet met de ellendige restwaarden.

 • Zelfs de Zweedse overheid 🙁 VM heeft alles goed voorbereid, alleen anderen hebben het niet begrepen. En hoe het in het leven werkt, wie niets doet, levert geen fouten op 😀

 • Zonder VM zou geen 11.280 (?) Great 9-5 NG onderweg zijn en zou de droom SUV 9-4X nooit bestaan ​​hebben.
  Hij maakte zeker fouten, maar hij geloofde erin en probeerde het met alle middelen zonder ooit een kans te maken tegen GM. Met deze gag-licentiecontracten was het gedoemd te mislukken.
  Wie anders dan Viktor Muller had de moed om het te proberen? Hij is vandaag nog steeds een groot persoon voor mij, aan wie ik veel respect heb.

 • Ik wist niet eens dat VM dat ook verprutste ... De informatie op deze blog is van topklasse - helaas kun je de inhoud niet wijzigen!

 • Precies, met de verkoop van deze motorproductie door GM aan China, had SAAB zijn hart verloren en begon het slachthuis.

 • Ik hoop voor Toyota en niet voor BAIC-senova

 • Misschien ervaren we nog steeds de grote verrassing en achter een van deze onheilspellende Aziatische onderhandelingspartners onderhandeld met NEVS Baic zit erachter en in plaats van Senova is Saab binnenkort in de auto's. Ik zou echter niet echt weten of je zou wensen dat de oude Saab-technologie in China opnieuw is geëvolueerd naar Europa met het Saab-label. Ik denk het niet.

 • Ik ben over, Tom

 • Nou ja, misschien niet voor SAAB-fans ???? maar dat zou niets voor mij zijn dan 9-4X of bij de oude blijven

 • LADA -> dus Renault Nissan 😉

 • De voorkant ziet eruit als een Mercedes CLA. Nee, de Chinezen zijn en blijven Chinees ... kopiëren zonder esprit.

 • Als ik de motor zo zie ... mis ik Saab.

 • Natuurlijk had Muller andere plannen, ik was alleen geïnteresseerd in hoe een beslissing het leven van veel mensen kan veranderen. Het zou geen kritiek moeten zijn op VM, deze keer.

 • Tom, Victor zou andere plannen hebben; en hij zou gelijk hebben.
  Maar als je nu terugkijkt, heb je misschien wat kritiek.
  Maar ik denk dat deze kritiek niet klopt

 • Als zij (het merk) het verdiende geluk had gekregen, zouden we NEVS niet hebben gekregen. Zelfs met Volvo draait het nog steeds met Chinezen, alleen SAAB had zoveel pech.

 • ... ... het zou echt tijd worden dat Saab als merk (ik ben me ervan bewust dat dit niet meer bestaat) een beetje geluk had en niet langer alleen zou dienen om persoonlijke gevoeligheden te kalmeren ...

 • Misschien had je in een andere richting kunnen denken. Met een Russische investeerder en LADA als de leverancier voor de lagere voertuigklassen, is het hele pakket misschien in Europa gebleven. Bovendien zouden de Russen een mooie basis hebben voor hun ontbrekende staatsauto. Ik had de oplossing sowieso beter gevonden dan de huidige Fussampel

 • Bah..ik, het interieur van de 65x is bijna een op een gekopieerd van de 9-4x, maar ze hebben (gelukkig) zelf het oversized klompachtige middelpunt gemaakt. Maar als nu zelfs de werking van een Audi-mortuarium werkt, zijn Saab-ontwerpklachten waarschijnlijk niet op hun plaats. Nog steeds triest.

 • senova cc concept dat is de naam van de meest gedurfde kopie van een huidige a-klasse?

Reacties zijn gesloten.