Saab 9-4x Aero

Gebouwd in een GM-fabriek in Mexico, maar toch een Saab. Kan dit werken? Misschien omdat de Saab 9-4x minder GM is dan eerst en vooral een Carl Peter Forster-product. Forster was iets van de Saab 9-5 NG-verloskundige en Saab 9-4x. Hij was bijna verantwoordelijk voor de geboorte van een kleine Saab SUV.

Saab 9-4x Aero © 2014 saabblog.net
Saab 9-4x Aero © 2014 saabblog.net

Maar wat past niet in het verhaal dat ik wil vertellen. Drie jaar geleden, na enkele 100-stukken, eindigde de productie van de Saab 9-4x. Tot mijn grote ergernis, omdat ik er graag een had besteld ... als ik de kans had om dat te doen. Drie jaar is lang, laten we eens kijken of de 9-4x nog steeds zo fascinerend is als toen.

Grote SUV's hebben het moeilijk! Ze worden beschouwd als pretentieus en niet sociaal compatibel. En de Saab? Immers, de 9-4x is iets langer dan 4,80 Meter, die u niet ziet. En tijdens mijn rondreis door het gebied van Kiel (voordat ik lid van de familie moest worden Lafrentz tijdelijke onteigening), ik zie alleen geïnteresseerde gezichten en ontvang positieve reacties. Op de een of andere manier, om welke reden dan ook, is het ontwerp sociaal aanvaardbaar. De Zweed met Mexicaanse geboorteplaats ziet er vriendelijk uit vanuit zijn ijsblauwe ogen, iedereen vindt hem leuk. Hoe Saab daarin slaagde, een raadsel. Maar zo is het.

Ik rijd een Saab 9-4x Aero door het gebied, 300 2 Turbo PS versnellen ton, en heel sterk. De SUV wordt geen atleet, maar een soevereine auto die voldoende reserves biedt in elke verkeerssituatie. Dit maakt ook de bestuurder koel, vertraagt ​​en haalt de drukte uit de actie. De hoge zitpositie doet de rest. Het is een mix tussen verhuurder het gevoel dat het een Range Rover en de sportiviteit van een Riva jacht, die goed is voor de 9-4x.

Er is een heel bijzonder personage opgedoken en elke centimeter ervan is een Saab. De fittingen en componenten van het interieur die we kennen van de 9-5 NG. In het interieur voel je je automatisch thuis in een vertrouwde omgeving. De bediening is geen mysterie, sommige is iets eleganter opgelost dan in de 9-5. De verlichte deurdrempels, natuurlijk, ijsblauw, zou het op enig moment in de 9 5er-serie hebben. Maar kwam nooit! Sommige ontwerpfuncties, zoals de C-stijl en de hockeystick voor de achterspoiler, zijn alleen gereserveerd voor de 9-4x.

De 9-4x Aero is een Amerikaanse versie, zoals de meeste voertuigen die van de streep liepen. Ik heb tot nu toe niet zoveel plezier gehad, dat maakt de Saab tot piloot van een Europese versie. Het zou wat meer gestemde stem moeten zijn, maar ik vind de Noord-Amerikaanse schorsing best goed. Echte behoefte aan verandering zie ik niet. Het interieur zou wat waardevoller zijn geweest voor de Europeanen, maar zelfs daar is geen echt probleem. Welnu, het leer van de stoelen is enigszins Amerikaans, zonder echter het beruchte plastic gevoel van sommige Amerikaanse voertuigen uit te stralen. Het gehele interieur bevindt zich in de groene zone, na 36 maanden is er geen duidelijke erosie. Een hoogtepunt is het grote glazen schuifdak, dat echt enorm is. In tegenstelling tot de 9-5 NG is dit bijna de volledige voertuiglengte. Achterpassagiers die enigszins verhoogd zitten in de 9-4x genieten in alle opzichten van een panoramisch uitzicht.

Hoe de Saab gaat, hoe handelbaar het is, hoe het aan het gaspedaal hangt, dat is leuk. De niet alleen kleine auto voelt sportief aan, de vierwielaandrijving geeft het goede gevoel om veilig te zijn in alle weersomstandigheden. Het hele voertuig voelt erg solide en volwassen aan, wat op de een of andere manier bijna onbegrijpelijk is, omdat slechts heel weinig 9-4x van de lijn liepen. Rammelende geluiden worden niet gehoord op landelijke wegen van de derde orde. Hoogwaardige voertuigen zouden overal in de wereld Saab kunnen bouwen, als het uitgangspunt correct is.

De Saab 9-4x past. Het is nog steeds een plezier om bij hem te zijn na 3-jaren. Renners uit de uniforme ML-, X- of Q-factie scharen stealthily naar wat voorbijgaat. Na het rijexamen is het onderwerp optische aantrekkelijkheid met succes afgerond en bevestigd. Desalniettemin blijven gespleten gevoelens over. De 9-4x is fascinerend, het is leuk, hij is amper verouderd. Dat is leuk om te weten. Maar wat was er zo mis met het Saab-merk dat het ondanks dergelijke voertuigen moest verdwijnen?

22-gedachten ook "Saab 9-4x Aero"

 • ... is er misgegaan? goed GM met de rug tegen de muur en de managers moesten actie ondernemen, er was waarschijnlijk het werk en het merk in hoge prijs land Zweden het pionoffer ...

  • ..ook actie laten zien ..

   • SAAB auto's werd in ieder geval nog steeds verkocht in tegenstelling tot PONTIAC - maar helaas aan het verkeerde bedrijf.

    Had Muller niet krampachtig geprobeerd een voet op de Chinese markt te krijgen, zou het waarschijnlijk hebben zelfs samengewerkt met de licenties - de concurrentie van SAAB 9-4 en 9-5 op de bloeiende (voor GM) China markt in het algemeen was niet zo!

    GM was en is een relatief slecht geleide onderneming!

  • Helaas is er niemand, maar het afvlakken van SAAB heeft GM miljard gekost, omdat alle investeringen daarna waardeloos waren. Bovendien was SAAB goed op weg. Het was alsof je een pionoffer zegt, maar een zinloze. Een placebo voor de banken ....

 • Carl Peter Forster was tenslotte CEO van Tata en ik geloof dat ik nog steeds deel uitmaak van de raad van bestuur. Zou het niet geweldig zijn? Tata koopt eindelijk NEVS en in Europa is er een nieuwe JSLR-groep en Forster is de baas over het geheel. Soms droom je nog steeds.

  • Carl Peter Forster is vandaag een consultant bij Geely (Volvo).

 • Wanneer 9-4 Ik stel me soms nog de vraag "wat er zou zijn gebeurd als ..." (nog meer dan in het landgoed versie van de 9-5). Het is jammer dat hij geen kans meer had.

 • De voorkant van de 9-5 II Aero als een sedan is een echte blikvanger voor mij. Je kunt ruzie maken over de achtersteven.
  Voor mij (!) Speelt de 9-4 ontwerptechnisch in een compleet andere klasse. Hij mag me niet.
  Ik had altijd gewacht op een nieuwe 9-3 geschreven door Castriota. Hier stel ik me "what-if-questions" voor. Ik kan voor mij heel duidelijk maken dat Castriota de mythe Saab met zijn ontwerp voor mij heeft aangescherpt.
  Had de 9-4 nog een ontwerper?

  • Castriota stond nooit voor Scandinavisch design. Veeleer voor de huidige vouw- en randtrend. Elk van zijn auto's had een bult op de motorkap die was geleend van Amerikaanse muscle cars. Heel dom zonder te hoeven zitten onder de register-carburateur en in lengterichting gemonteerde motoren. En deze vreemde fender-tentoonstellingen, ook aan de top van de 9-4x, als om de ontwikkeling van het pontonconstructieprincipe te herzien.

   Als ik iets positiefs over Castriota kan zeggen, dan waren de basisvormen van de 9-3 Phoenix in Castriota-ontwerp helemaal niet slecht. Men zou alleen alle plooien moeten verwijderen.

   Dit zijn zeker persoonlijke voorkeuren. Maar ik kon niet opschieten met zijn ontwerpen, luid, agressief, opschepperig, ja, zoals je zegt, 'verergerd', ze kwamen naar me toe.

   • Dat zie je hoe dan ook. Naar mijn mening heeft Castriota al in geslaagd een vrij grote sprong, omdat hij veel meer heeft gebracht van het ontwerp. Of dat nu is nu opscheppen of iets anders zou .. Zijn weergave van de nieuwe 9-3 Ik denk dat geeft alle Saabianern emoties in ons. Hij probeerde veel meer om het merk een gezicht te geven. Dat hij er in geslaagd mijn mening en voor meer dan 5 jaar oude auto (ontwerp technisch waarschijnlijk nog een paar jaar ouder) is de 9-5 NG vreemd genoeg nog vrij "jong" daar. (Veel frisser in mijn ogen dan de 9-4) En modern design behoren hier en daar zelfs een paar rimpels.

    • PS De Castriota stond niet voor "Scandinavisch" ontwerp in engere zin is duidelijk. Ik denk dat hij een goede balans heeft tussen oude vormen en nieuw design, tussen Scandinavisch design en massaal design.
     En dat was ook zijn taak.

 • Echt jammer over deze duidelijke, schrale lijnen ....
  De 9-4 zou de SUV zeer positief hebben verrijkt! (Maar ik zou nooit een SUV in de carport plaatsen)

  • Ik zou het niet doen. Ik denk ook dat deze tonvormige klompen van 2 niet echt passen in het denken van SAAB, maar dat de markt en een groot deel van de klanten deze dagen helaas veeleisend zijn.
   Behalve als een tractor voor mij geen voordeel biedt ten opzichte van een goede normale auto.

 • Ik ben altijd verbaasd over de lof over de 9-4X, ik hoor en lees opnieuw en opnieuw (distributeurs, klanten, press) dat de 9-4X was de beste auto die Saab ooit heeft geproduceerd. Nou, ik heb het model nooit gereden, maar ik heb er al in gezeten. Dit gevoel van zitten in de beste Saab aller tijden kwam nooit in mijn gedachten. Deze fascinatie heeft me nooit geopend. Misschien zat ik altijd in de verkeerde Amerikaanse versie. Interessant om te lezen dat er twee kwaliteitsnormen waren voor verschillende markten. Ik heb dat nog nooit gelezen. Trouwens, de rode 9-4X van de baas ziet er veel interessanter uit ...

  • Bestaat hij zelfs, de beste Saab ooit? Ik denk het niet, en te weinigen van de 9-4x werden gebouwd om het te bewijzen. Saab heeft altijd buitengewone auto's gebouwd. De 9000er was een van de beste auto's van zijn tijd, de 9-5 NG met wat fijnafstemming onder betere omstandigheden had ook potentieel tot veel meer.

   • In directe vergelijking 9-4X en 9-5NG vind ik de 9-5NG interessanter. De 9-5NG heeft (te) eenvoudigweg een ontwerptaal die zich onderscheidt van de rest. Ik herinner me nog mijn eerste indruk, een testauto met Zweedse kentekenplaten op de weg in Noord-Duitsland, vele maanden vóór de officiële presentatie. Zelfs van een afstand die je kon zien, is er tot nu toe iets onverwachts ...

 • Leuke auto! Sinds ik in de "inleidende tour" in Duitsland heb gezeten. Helaas, met Energieefiizienz E en een motor 3.0l dit land bijna onverkoopbaar als andere SUV nu met een dieselmotor onder 6 liter en verblijf Klasse B ... Maar zonder de crisis 2009 zou dit autoverhuur vandaag in de showrooms - wie weet?

 • Beste Tom, vergeef me, maar ik begrijp ook de fascinatie voor dit Saab-monster niet. En mix met een Riva-jacht? Misschien 1 (één) procent Riva. Bij de meeste! En 49 procent Range Rover. Het resterende 50-percentage is GM! Of zie ik dat niet goed?

  • Geen probleem, dat past. We kunnen het niet allemaal met elkaar eens zijn. De 9-4x wordt geopend wanneer u ermee rijdt. De cockpit komt overeen met de 9-5 NG, hij heeft niets groters, volumineus of opdringerig. Voor een SUV is de 9-4x zeer stijlvol en heeft een heel ander karakter dan een RR. In verband met de grote motor en het rijgevoel kan men al op een Riva komen ... (waarbij Riva een klasse apart is en de vergelijking zeker achterblijft).

   • Wat zou OVE eigenlijk zeggen over de 9-4x? Ik geloof bijna zoiets als ... Q 5, ... Q 6 of ... Q 8. Of niet? Maar Saab staat er tenminste op

    • Hij zou de 9-4x lekker maken voor zijn mede-Q-kameraden, totdat ze er een kopen. Omdat zelfs Ove zich ervan bewust is dat hij alleen met Saab kan rijden als het bedrijf zoveel mogelijk 9-4x verkoopt ....

     Ove is heel diep in zijn hart. Pragmantiker, wist je dat ...?

     • Ja, natuurlijk heb je gelijk, maar het hart zou Ove pijn doen! De enige troost voor hem zou zijn dat Volvo ook zulke ontroerende monsters produceert.

Reacties zijn gesloten.