Een echte Saab. Geschiedenis, vervolg

Met alle focus op de huidige ontwikkelingen bij NEVS, zou recent nieuws over het verleden bijna onopgemerkt blijven. Allereerst het feit dat Spyker ongeveer een week geleden het beroep verloor in een rechtszaak van $ 3 miljard tegen General Motors. Ten tweede heeft een lokale rechtbank in Nederland Spyker bevolen om vandaag hun faciliteiten in Zeewolde te verlaten nadat ze hun contract hadden opgezegd omdat de huurovereenkomst zeven maanden niet was betaald. Ik heb enige tijd geleden hun kantoren bezocht met mijn 9-4X, een werkelijk geweldige auto die eind 2010 werd vervaardigd tijdens het eigendom van Spyker van SAAB Automobile AB.

Een van de twee kristalrode 9-4X Aero's ooit gemaakt voor de Spyker-faciliteiten in Zeewolde.
Een van de twee kristalrode 9-4X Aero's ooit geproduceerd voor de Spyker-faciliteiten in Zeewolde, Nederland.

Een echte SAAB

Hoewel de 9-4X deelt veel ontwerpkenmerken met de 9-5NG, het heeft een unieke look en feel. Helaas werden alleen 700-eenheden ooit geproduceerd in de GM-fabriek in Ramoz, Mexico; nogal een verschil met de 20,000-eenheden die zijn gemaakt door GM's eerdere SAAB SUV: de 9-7X.

Ik denk dat de factthat de 9-4X is vrij overtroffen door de 9-7X en de factthat de 9-4X kregen nooit buiten de VS gelanceerd, legt uit waarom de 9-4X het te vaak wordt verward met haar oudere "broer".
Dat gezegd hebbende, heeft de 9-4X ook een GM-broer of zus: de Cadillac SRX. Ondanks overeenkomsten, ziet, voelt en voelt de 9-4X als een echte SAAB en ik ben van plan hier meer over te schrijven in een volgende post.

US-spec Aero MY11 #165, USA-specificatie Aero MY11 #2 en EU-spec MY12 Premium #5 in Stockholm
US-spec Aero MY11 #165, USA-specificatie Aero MY11 #2 en EU-spec MY12 Premium #5 in Stockholm

Gezinshereniging

Hier in Zweden is de 9-4X een zeldzaam verschijnsel. Zoveel mogelijk krijgen, maar op 5 oktober gebeurde het onmogelijke toen ik in Stockholm was. Twee 2.8T Aero's met de Amerikaanse specs en één -Zelfs meer uniek- 3.0i Premium met Europese specificaties.

Onder de motorkap van de 9-4X Premium, de 3.0i-motor.
Onder de motorkap van de 9-4X Premium, de 3.0i-motor.
Veel aandacht voor deze unieke verzameling 9-4X's!
Veel aandacht voor deze unieke collectie van 9-4X's!

We doen een fotosessie van "de nieuwe SAAB's". Toen we de feitelijke situatie uitlegden, werd de teleurstelling vrijwel onmiddellijk onderdrukt door bewondering en melancholie: "als alleen de 9-4X de markt zou hebben bereikt ...". Geschiedenis inderdaad, maar vervolg!

 

9 gedachten over 'Een echte Saab. Geschiedenis, vervolg"

Reacties zijn gesloten.