Bluestime Vol.1

Wanneer oktober in Västragötland nat en onvriendelijk wordt, is het tijd om in het vliegtuig te stappen en naar vriendelijkere regio's te vluchten. Vooral als onderhandelingen moeizaam en langzaam zijn. Net als NEVS CEO Bergman, die vorige week naar het oosten vloog.

Saab Bluestime - met Saab 9-5 NG en Saab 9-4x © 2014 saabblog.net
Saab Bluestime - met Saab 9-5 NG en Saab 9-4x © 2014 saabblog.net

Een slimme beslissing, want de farce van het spreken op de nationale auto-industrieconferentie werd hem bespaard. Tegen de achtergrond van de huidige berichtgeving in Zweden zou elke toespraak over Saab een soort zelfbeschadiging zijn geweest. Of het nu gaat om urgente onderhandelingen, een excuus of gewoon de blues - Bergman heeft veel gered.

Ik heb de afgelopen week alleen blog ingeschakeld, mails zijn niet beantwoord, oproepen zijn niet geplaatst. We hebben nog wat in te halen, en de vraag is momenteel in de lucht: wat is er aan de hand in het noorden? Het gaat over Saab handelsmerkrechten en de houding van Saab AB.

Een paar dagen geleden publiceerde mijn favoriete journalist Jonas Fröberg een artikel over zijn kijk op zaken in termen van handelsmerken en gebruiksrechten. Een prachtig, zo niet doorslaggevend punt als het gaat om de onderhandelingen van NEVS met potentiële kopers. Zelfs als je in de Stallbacka net doet alsof je alles onder controle hebt. Maar dat heb je niet ...

Het uitzicht terug: Bloggers keren de spiegel terug
Het uitzicht terug: Bloggers keren de spiegel terug

Saab AB en Scania AB waken gezamenlijk over de merknaam Saab. Toen de fabriek en de overblijfselen van Automobile AB in 2012 naar NEVS gingen, maakten de partijen zich zorgen. Scania weigerde NEVS de Greif, bij Saab AB werd besloten, met name om de industriële site Trollhättan te ondersteunen, om NEVS de gebruiksrechten onder bepaalde voorwaarden te verlenen. Het nieuwe NEVS-Saab-logo moest op het eerste gezicht anders zijn dan het Saab AB-handelsmerk. De traditionele kleuren waren van tafel, NEVS koos voor de zwarte achtergrond met zilveren letters.

Op hetzelfde moment dat de wederopbouw begon, verloor NEVS de gebruiksrechten en, als Saab AB zijn zin krijgt, mag hij ze niet terugkrijgen. In ieder geval niet zolang het toekomstige construct rond NEVS een relatie met Dongfeng omvat. De Chinese groep is ook actief in de wapenhandel, het voorziet de Chinese strijdkrachten van mobiliteit, legervrachtwagens dragen het Dongfeng-logo.

De defensieve houding van Saab AB is begrijpelijk, het moet de merknaam beschermen. Laten we BAIC als een negatief voorbeeld beschouwen. Het staatsbedrijf speelt met de naam Saab, Ursaab en Viggenfighter worden ongegeneerd gebruikt om reclame te maken voor BAIC-producten. Wat als Dongfeng een reclamespot voor militaire vrachtwagens plaatst ... en reclame maakt voor Saab-DNA in de aftiteling? De Chinese staat heeft de bijzonderheid dat het zijn leger als argumentatiehulpmiddel gebruikt wanneer zijn burgers de zegeningen van het systeem niet waarderen. Producten die tegen vreedzame demonstranten rollen, zijn slecht voor het imago. Dongfeng op afstand houden is het minste wat je kunt doen in Zweden. Zolang Dongfeng erbij betrokken is, zal Saab AB de licentie voor het gebruik van de merkrechten niet langer vrijgeven, zegt Jonas Fröberg. Punt.

Als het verhaal met Mahindra klopt of - beter gezegd - nog actueel is, kan Mahindra de goede relatie met Saab AB gebruiken en ingrijpen. Dus ons denken. Maar het tegenovergestelde lijkt het geval te zijn, leest men verder bij Fröberg. Mahindra wil de lange en diepe relatie met Saab niet belasten met dit conflict en houdt zich tegen. Wat, zo schrijft hij, zou kunnen verklaren waarom alles weer wat langer duurt.

Zonder Saab-handelsmerkrechten is Plan A van NEVS geen cent meer waard, Plan B is sowieso pure wanhoop. NEVS zou vroeg of laat voorbij zijn. Saab AB zou dit risico kunnen nemen omdat de 300 banen bij NEVS niet relevant zijn. Bergman bevindt zich niet in een gemakkelijke positie, en hij heeft eigenlijk geen bondgenoot aan zijn zijde. Wie iets wil kopen, kan rustig afwachten wat er gebeurt. Als de wederopbouw mislukt, trekt een curator in. Dongfeng en Mahindra, of wie dan ook, kopen wat ze maar willen van de rommeltafel. Met deze achtergrond staat alleen NEVS onder druk. Niemand anders.

De vraag rijst bij ons of de licentie voor de Saab-merkrechten überhaupt weer wordt verleend? Of hebben we het einde bereikt van de Nordland-saga? Het antwoord is simpel. Een bedrijf als het bedrijf dat in 2012 met NEVS begon, zou vandaag geen kans meer hebben. Terugkijkend op de ontwikkeling van de afgelopen maanden is dat maar goed ook. Mijn zenuwen zouden blij zijn geweest als ze dat waren bespaard!

Maar ... als het juiste bedrijf de juiste achtergrond heeft, zullen de Zweden het met open armen ontvangen. Zweden heeft ook banen en investeringen nodig, en het land kan het zich niet veroorloven daar nee tegen te zeggen. Zoals vaak het geval is in het leven, is het uiteindelijk gewoon een kwestie van geld. Saab voortzetten als merk is interessant. Misschien niet alleen voor Mahindra, want ik kan me inmiddels andere investeerders voorstellen. Meer over de hersenspellen over het Saab-onderwerp morgen in Bloggers Bluestime Vol.2.

8 gedachten over 'Bluestime Vol.1"

 • De Saab Automobile is door de handen van veel pijpen en droomdansers gegaan, is helaas waar, maar nog verbazingwekkender is omdat het zo lang duurde om te voltooien.

 • Hallo Peter,

  als er geen SAAB productie in de nabije toekomst meer zou moeten zijn, veel amateurs (GM, faillissement advocaten, etc. om Spyker) hebben bijgedragen en in het geval van GM, zou dit ook te wijten zijn aan een bijzonder slechte mesh (weigering van licenties).

  Het feit dat al deze personages met hun Dllettantismus (in GM verder gaan dan dat) zomaar zouden storen, zou me het meest storen in een uiteindelijke uitgave van SAAB-auto's. Alleen op de tweede plaats zou de niet langer beschikbare aanvulling zijn
  van SAAB-voertuigen van Trollhättan - voor ons SAAB-eigenaren "de auto". Een echt alternatief dat echt aan alle criteria voldoet, zou echt heel moeilijk te vinden zijn - voor mij zou een SUBARU of mogelijk de aanstaande "kleine" Jaguar in twijfel kunnen komen.

  Maar zoals u al zei, de voorraad zou moeten komen, verheug u dan gewoon en ga naar de dealer!

 • De beste manier om je zenuwen te sparen: zelfs als het moeilijk is om te accepteren dat er geen Saab-wagens meer zijn en als er toch iets gebeurt, verheug je dan gewoon en ga je naar de dealer.

 • Ik denk dat de reserveringen met Dongfeng slechts een deel van het verhaal zijn. Helaas worden we altijd alleen maar fragmenten geserveerd, wat echt gebeurt, en waar de motieven liggen, die grotendeels verborgen blijven.

 • Zo volledig kan ik de herspellen over het gebruik van de merknaam SAAB niet begrijpen.

  Bij Dongfeng gaat het alleen om de rechten op een grotendeels volledig ontwikkeld platform - dit platform heet PHOENIX platform en zal waarschijnlijk ook gebruikt worden voor toekomstige SAAB-modellen. Maar wat heeft dit te maken met de militaire voertuigen van Dongfeng? Ik kan dit argument niet aanvaarden - zelfs de Chinezen konden geen verbinding maken met hun militaire voertuigen. Dit kan eigenlijk niet de reden zijn voor de onwil om naamgevingsrechten te verlenen - andere dingen zullen hier voor terughoudendheid zorgen. Misschien zou SAAB AB Dongfeng niet aan boord willen hebben, omdat deze groep ook concurrentie zou kunnen betekenen voor de marketing van zijn eigen producten naar India als er een nauwe interactie met Mahindra zou ontstaan. Ik kan me dit voorstellen als een reden voor weigering - maar ook hier zou NEVS slechte kaarten hebben om de naam SAAB terug te krijgen.
  Het enige dat overblijft is de annulering van de contracten met Dongfeng (als dit nog mogelijk is) om SAAB AB gelukkig te maken - voor de toekomstige grootaandeelhouder die zich bij NEVS voegt, zou het dan iets duurder moeten zijn, omdat hij de toekomstige kosten zal dekken de reanimatie van SAAB zou bijna alleen moeten zijn!

  Zoals bekend behoort SCANIA tot de VW-groep en heeft het niets te maken met de toekenning van de merknaam SAAB - voor zover ik weet hebben SCANIA of de VW-groep alleen het recht om bezwaar te maken tegen het ontwerp van het embleem (griffioen) en wilden niet dat NEVS een embleem gebruikte die lijkt op het vrachtwagenembleem.

 • Nevs is een dode broek, maar dat was al eerder duidelijk. Ze kunnen geen autofabrikant leiden of ontwikkelen. Je hebt er eenvoudig geen idee van. Dit zijn op zijn best componentfabrikanten. Het was een grote fout voor de voormalige beheerders om je de opdracht te geven. De auto-industrie is wreed en heeft naast knowhow en jarenlange ervaring enorme middelen nodig om te overleven en succesvol te worden. Er is geen ruimte voor startups met vage ideeën en PowerPoint-dia's als bedrijfsplannen. Geen enkele serieuze fabrikant zal erbij betrokken zijn, zolang deze mensen maar zeggenschap hebben. Doorgaans zien de mislukte startende ondernemers het verlies niet, maar hopen ze al VM te zijn met steeds nieuwe onderhandelingen die nu goed aflopen. Hoewel realistisch gezien, het definitieve einde van Saab komt, is het geluk voor het merk en de regio.

 • Duidelijke gedachten doen het altijd goed in deze stormachtige tijden!
  Bedankt Tom!

 • Om het probleem op te lossen, heeft NEVS meer nodig dan alleen een goed idee. Nu begrijp ik waarom we weer veel G …… .. moeten hebben. 😉

Reacties zijn gesloten.