Senova D70 Cup ex Saab 9-5

Een paar dagen geleden lanceerde BAIC de lancering van de Senova D60, de Chinese versie van de Saab 9-3. Uiterlijk heeft de D60 niets te maken met het origineel, zelfs onder de plaat is sterk gemodificeerd.

Senova D70, ex Saab 9-5 OG. 2.0 liter met Saab Trionic
Senova D70, ex Saab 9-5 OG. 2.0 liter met Saab Trionic

Omdat BAIC de legendarische Saab Trionic-motoren onder de motorkap heeft verpakt, waarvoor aanpassingen aan de voorkant nodig waren. De oude Saab-versnellingsbakken werden ook geïnstalleerd. De uitloper van China kan om die reden alleen genieten van 5-uitrusting, terwijl het origineel tevreden is met een 6 versnellingsbaktransmissie.

De prijzen voor de Senova D60 sedan beginnen bij 15.000,00 €, de topversie kost 21.000,00 €. Iets duurder dan verwacht, zegt de pers. BAIC heeft hoge verwachtingen van de Senova D60. 2015 moet ongelooflijke 300.000-eenheden van de lijn halen. Hoe was het met NEVS en de plannen van China? Foto's van de D60-serie versie zijn beschikbaar op CarNewsChina.com.

Terwijl de D60 wordt gelanceerd, is de Saab 9-5-uitloper al een succesverhaal en geniet hij van enorme populariteit als Senova D70. Om zijn imago als sportief premiumproduct verder uit te breiden, gebruikt BAIC de D9 op basis van de oude generatie 5-70 tijdens de China Cup. De eerste race was op het internationale circuit van Guangdong in augustus.

Geeft visueel niet de relatie met de Saab 9-5-bril, maar een blik onder de motorkap bevordert een bekende motor voor het licht. Nogmaals, de goede oude 2 liter 4-cilinder werkt met de Saab Trionic. In geval van twijfel beschermt leeftijd niet tegen autosporten.

2-gedachten ook "Senova D70 Cup ex Saab 9-5"

  • Ik vind het indrukwekkend dat de "oude" Saabs in China zich zo goed kunnen handhaven tegen de redelijk moderne concurrentie daar. Ik ben bedroefd en laat zien hoe NEVS "naast" was / is (zie de meest recente NEVS-uitzending van vandaag). Maar na vandaag besloot ik niet eens een Saab (van NEVS) te kopen, zelfs als dat zo was! Te veel dit bedrijf is weerzinwekkend voor mij en hun onwetendheid over de mensen in en rond Trollhätten stinkt me gewoon te veel. Eerlijk gezegd, moeten NEVS hun koffers pakken en dragen ... Alleen een gloednieuwe eigenaar die vindt dat de Saab-geest nieuwe Saabs moet hebben, want voordat iemand als NEVS Saab produceert, zou het beter zijn als Saab geschiedenis zou zijn.

  • Mijn mening. NEVS heeft geen nieuwe eigenaar nodig. Mahindra krijgt de naamgevingsrechten van Saab AB, koopt het faillissementsbedrijf van NEVS en richt een nieuw bedrijf op Saab Automobile AB of Saab Cars AB of wat dan ook. Als er zo lang over onderhandeld wordt, zal dat er niet meer toe doen. Vandaag kondigt NEVS de release van 200-mensen aan. Wat willen ze bouwen zonder personeel en namen? Mahindra heeft tijd en kan wachten tot het goedkoper wordt.

Reacties zijn gesloten.