Moet gelezen worden. Saabs sista strid.

Sista Striden - nieuw Saab-boek
Sista Striden - nieuw Saab-boek

In Zweden beginnen ze drie jaar na het einde van Saab Automobile AB in het reine te komen met de geschiedenis van Saab. Het is zeker geen toeval dat er midden in de laatste fase van de verkiezingscampagne een nieuw Saab-boek is verschenen.

De televisiejournalist Jens B. Nordström belicht in "Saabs sista strid", dat men vrijelijk zou kunnen vertalen als "Saab's laatste gevecht", het Victor Muller-tijdperk.

Samenvattend schrijft hij over gebroken dromen, economische waanzin en het grootste faillissement in de recente Zweedse geschiedenis. Hij beschrijft Saab als het kroonjuweel van de Zweedse industrie, maar Muller komt er niet zo goed uit. Met de Nederlander werpt hij licht op de “donkere kanten”, de verliezen bij Spyker en de vaak twijfelachtige metgezellen.

Circus Muller - een nederzetting

U moet weten dat de auteur in 2011 is gepubliceerd onder de titel "Circus Muller”Had een boek geschreven over de voormalige CEO van Saab. Het boek, minstens 320 pagina's lang, begint met de studententijd, Muller's Playboy-dagen, en leidt via de oprichting van Spyker naar Saab. De eerste details die nu bekend zijn geworden uit het Saab-boek dat een paar dagen geleden verscheen, lijken pittig en werpen een nieuw licht op de Zweedse politiek.

Minister Anders Borg wordt ervan beschuldigd het faillissement van Saab uit te stellen. Met de stopzetting van de productie in het voorjaar 2011 had de EIB de lening moeten inroepen die aan Saab was uitbetaald. Borg zou dit hebben voorkomen door een brief te schrijven aan de bank met het verzoek om een ​​moratorium in te stellen. De EIB reageerde op het verzoek, Saab Automobile AB ging pas maanden later failliet, 9.

De minister van Financiën, die deze onthullingen midden in de verkiezingscampagne niet leuk zal vinden, gaf vandaag geen commentaar. Maar het zorgt ervoor dat de Zweedse politiek, tot dusverre als passief geclassificeerd in de Saab-zaak, in een actievere rol verschijnt dan verwacht. De discussie over de gebeurtenissen van 2011 - ze zijn nog maar net begonnen in Zweden ... meer onthullingen kunnen volgen.

De nieuwe Saab boek Helaas is het alleen in het Zweeds uitgebracht en is het al enkele dagen beschikbaar.

Tekst: tom@saabblog.net

5 gedachten over 'Moet gelezen worden. Saabs sista strid."

  • Er is geen update over salarissen uit Zweden. De vakbonden wachten op informatie, het meer rust nog steeds. Blijf kalm, wacht, drink thee. Of zo.

  • Is het loon al betaald? Wat voor kit is er eigenlijk? Landingsgestel ? Motor? Corrosie? Deuren? Heeft iemand een idee? Ik denk dat ik een plan zal maken hoe ik mijn SAAB 9-3 stationwagen fit kan krijgen voor het geval ik langer moet wachten op mijn nieuwe SAAB dan een DDR-burger die ooit op zijn Trabbi was ... een tragedie!

  • En als u ook weet van de achtergrond van Antonov, was het misschien niet de heer Müller die de beslissing nam om SAAB niet aan BAIC te verkopen. In elk geval vind ik de hele zaak een donkere zaak en ik denk niet, op basis van wat je hier leest, dat we ooit de hele waarheid zullen leren over wat er is gebeurd.

  • Dat zou ook verklaren waarom Vic niet aan BIAC verkocht. Antonov wilde doorgaan met gokken ...

  • Een echte zakelijke misdaad. Het boek belicht ook de geheime financiers achter Lucky Vic. Volgens Antonov had het vanaf het begin moeten zijn betrokken. Officieel werd 2010 de uitgang gepropageerd. Lt. Echter, de auteur van het boek, Nordstroem, zou Antonov tot het moment van het compromis aan boord hebben gehad en de dummy beleggingsmaatschappijen Taurus en Gemini achter zich hebben gelaten. Blijkbaar geen probleem voor GM, maar waarschijnlijk een in de hoogste politieke kringen in Zweden.

Reacties zijn gesloten.