Saab Turbo X - genezen?

De Turbo X is een fascinerend voertuig, de zwakte is de relatieve warmtegevoeligheid, die het erkent met vermogensverlies. Om de krachtige Saab meer koele toevoerlucht te geven, hebben we erin November 2013 naar een nieuwe LLK toevlucht.

Saab Turbo X © 2014 saabblog.net
Saab Turbo X © 2014 saabblog.net

Nadat er geen alternatief aanbod van Saab was, kwam alleen Maptun en Hirsch Performance als een leverancier in kwestie. Hirsch kon of wilde dit niet, dus het zwak gedimensioneerde seriedeel werd ingeruild voor een nieuwe intercooler van Maptun.

Tot de test, of de operatie ons hitteprobleem echt heeft geëlimineerd, duurde enkele maanden. In juli 2014 was het tijd. Beste weer-, zon- en 29-graden in het Rijn-Main-gebied. Met vriend Achim aan boord start ik een proefrit. Onze testbaan, de A66 in de richting van Fulda, is niet erg druk, bijna onbeperkt en staat hoge snelheden toe. De Saab doet wat je van hem verwacht. Snelheden over 200 worden aangedreven als bij lage temperaturen, van vermogensverlies of opkomende ongenoegen, anders onmiddellijk merkbaar in zomerse hitte, geen spoor. De thermometer in de cockpit blijft stoïcijns in de middelste positie hangen. Altijd indrukwekkend is hoe de Saab de lange hellingen bestormt, alsof er geen limiet is aan de compacte stationwagen.

De TX wist de linkerrijstrook, alle 280 Swedish Turboelche leveren voortstuwing. Dat is leuk, maar alleen snelweg vervaagt op de lange termijn. Voor de terugweg verlaten we de A66 in de buurt van Bad Orb en nemen de kleine landwegen van het Hessische deel van de Spessart onder de vierwielaandrijving. Over kleine, idyllische plaatsen zoals Jossgrund rijden we richting Beieren. Hier is de Turbo X in zijn natuurlijke omgeving, hier heeft hij plezier. Bij het versnellen tot 90% van de aandrijfkrachten naar de achterwielen, schiet de TX als een pijl uit de bochten. En goed, de bochten zijn geweldig, Haldex en eLSD bieden grip zonder einde.

Het geluid biedt echter kippenvel, de motor gilt, gromt, bubbels, afhankelijk van snelheid en humeur. Hij juicht luid zodra hij mag rijden. De lokale doorgangen die we comfortabel nemen. Met weinig snelheid rolt hij door de slaperige dorpjes, de Schwedenturbo is dan nauwelijks hoorbaar. Dat is ook mogelijk. Eindelijk rijden we Saab en niet BMW M3.

Ondertussen heeft de thermometer de 30-keur overtreden. Het is lunchtijd, de zon brandt meedogenloos, de automatische airconditioning moet het doen en houdt het interieur aangenaam warm. In het smalle motorcompartiment moeten nu helse temperaturen de overhand hebben. Tijd voor weigering? De verwachtingen zijn teleurgesteld. De nieuwe Turbo X-intercooler doet wat het zou moeten doen, het Maptun-onderdeel is elke cent waard. Eenmaal thuis koelt de Turbo X een tijdje af op de parkeerplaats, het voertuig knettert sensueel, na een sportieve tocht door Hessen en de Spessart.

Waarom Saab zo'n ondermaatse Valeo LLK in de TX heeft geïnstalleerd, is eigenlijk onbegrijpelijk. In Zweden zou je dat beter kunnen doen. Turbo-technologie was een basisvaardigheid en de Saab 99 Turbo, Saab 900, 9000 en zelfs de eerste 9 3 hadden altijd de beste kwaliteit. Onze Saab 9-3 Aero met Viggen Body Kit heeft nu een herten LLK, het verschil met de serie is nauwelijks merkbaar. Maar dat is een ander verhaal.

Met de Maptun LLK is de betoverende TX nu waar het altijd had moeten zijn. Het kan niet worden uitgesloten dat extreme temperaturen en stop-and-go tot een prestatievermindering kunnen leiden. Maar voor 99% van rijsituaties doet de Zweedse High Performance Turbo nu wat het moet doen: prestaties!

Voor Saab is de tijd van de compacte atleten met 6-cilinders onder de motorkap helaas voorbij. Het is niet nodig om te hopen op een nieuwe editie in de huidige situatie. De auto-omgeving denkt er echter over na. Opgeblazen 4-cilinders, die met behulp van een geluidsgenerator iets in de richting van technisch enthousiasme zouden moeten overbrengen, lijken niet het laatste woord over het onderwerp te zijn.

Een motor is mechanica, geen computertechnologie. Er zullen altijd mensen zijn die dat waarderen en zoeken. Een paar dagen geleden legde BMW een duidelijke verklaring af voor de 6-cilinder in de compacte sportwagen en Daimler denkt hardop na over een comeback van de straight-six. Wie rijdt zoals ik liever Saab, moet grijpen als een alternatief voor de TX. We hebben, met deskundig advies van de Saab Centers in Kiel en Bamberg, heeft een uitgebreide Turbo X koopgids gemaakt die in de komende paar dagen zal verschijnen. Meer over Saab, en over een hele Saab-collectie, kun je lezen op onze Youngtimer-blog.

Tekst en afbeeldingen: tom@saabblog.net

17 thoughts on "Saab Turbo X - genezen?"

 • ok, thx. Hoeveel inspanning kost de installatie en ook spannend: heeft u de fabrieksgarantie (CarGarantie) en wat zegt dat? Is dat allemaal duidelijk?

 • trouwens ... de 6-cilinder uit de serie is absoluut terug bij Mercedes. Ik kijk er echt naar uit.

 • Ja, ja, de TX-dromen ;-) .... De "normale" herten hebben de seriële LLK (Valeo?), De trol had een hert LLK. We hadden zelfs een 9-5 2.3 Biopower-hert, met de normale LLK. Het pakket was zo samenhangend dat ik nooit in de verleiding kwam om zich opnieuw te ontwikkelen. Maar betere hardware is nooit verkeerd

 • In elk geval heeft Turboelche een hogere funparameter dan normale paardenkracht
  Ik ben meer voorzichtig met E85. Een goede vriend heeft zijn 9-5 Aero bij SKR Tuning geüpgraded naar E85 en is zeer tevreden. Laten we kijken of hij een paar regels voor de blog wil schrijven.

 • Nee, volgens de onderzoeker is dit niet nodig. Evenzo is er geen registratie omdat de LLK gelijk is aan het origineel, de prestatieverhoging (indien aanwezig) binnen de wettelijke tolerantie ligt en de component op dezelfde locatie is gemount.

 • wauw, de darth vader! Ik wens je veel vreugde in de TX! Ik droom ervan om een ​​ronde te rijden in een TX in de bergen in de winter ... helaas, ergens in de zomer
  Hm ik moet synoniem vragen ... hoe gaat het met de B235R? Sindsdien hebben ook de normale Valeo gehackt ... toch?

 • Tom, is er een ABE voor de LLK?

 • Vraag: Hoeveel Duitse paarden komen overeen met een Zweedse Turboelch?

  Hirsch lijkt over het algemeen zeer voorzichtig met het vervangen van motoronderdelen. Ik vroeg om een ​​E85-conversie voor de 1998er 9-5; het verzoek werd relatief bruusk afgewezen. Maptun was "meer optimistisch". Ik heb me aangesloten bij de Hirsch opinie, het financiële risico van een uitgebreide motor reparatie was te hoog voor mij.

  Als je de testomstandigheden wilt verkrappen, zou ik de A7 in de richting van Kassel aanraden - er zijn nog steeds een aantal mooie gradiënten in het spel. En veel zaken zijn niet in het achterland van de Noord-Hessische ...

 • Rapport van Genialer, omdat SAABfahren nog meer plezier maakt

 • Een vraag waarin de geesten scheiden. LLK-registratie of niet? De on-site Dekra-inspecteur zag geen registratieverplichting, omdat de nieuwe LLK op de locatie van de vorige standaard CAC zit, geen aanpassing of ander carrosserie vereist, de mogelijke extra kracht zou in de tolerantie liggen. Als de LLK aanzienlijk groter, efficiënter is en daarom op een andere locatie dan in serie is geïnstalleerd, is een invoer vereist.

 • Waren er problemen met de TÜV bij het registreren van de grote LLK?

 • Maptun heeft één voor alle 4-cilinders LLK In de aanbieding moet afkomstig zijn van dezelfde productie als de ingebouwde bij ons, en zou daarom een ​​grote aanbeveling krijgen. Ik neem aan dat de serie ook een "bescheiden" Valeo-onderdeel op de B207 heeft.

 • Goed verslag! Is er ervaring met een LLK-wijziging in de 2.0ern, met name op de B207L? Ik vermoed dat er gewoon een botch uit de fabriek is geïnstalleerd, de uitvoering is nog steeds leuk in de hitte in de kelder ... (

 • Hallo Tom, ik ben blij dat je investering het gewenste succes heeft gebracht en heb het opnieuw gelezen met opwinding in het oude artikel. Ik hoop dat Turbo-X nog vele jaren bij je zal blijven en je altijd zal laten lachen.

  Met vriendelijke groet
  Daniel

 • Alweer een heel sabelrapport! Bedankt Tom!

 • Dit zijn artikelen die men graag leest en goed afleidt van alle problemen in Zweden. De motor is echt een absoluut juweeltje. Zelfs als hij uit het GM-schap komt, wil ik hem niet missen. Helaas mis ik de vierwielaandrijving, dus ik ben een beetje overweldigd. Ik zal de LLK synoniem maken als de financiële situatie dit toelaat. Hij is niet goedkoop.

 • hallo Tom, dat is weer een spannend verhaal dat leuk is om te lezen. Als een "oude" Saab-driver, geeft het me altijd plezier wanneer jij of andere Saab-freaks dergelijke informatie vrijgeven. Bedankt daarvoor. Ik heb Saab nu voor 20 jaren bestuurd, hoewel we ook andere voertuigen in de familie hadden. NIEMAND brengt me weg van Saab.
  nogmaals bedankt

Reacties zijn gesloten.