Saab productie stop

Het nieuws van Trollhättan is slecht maar niet onverwacht. De productie zal een tijdje stoppen en NEVS heeft liquiditeitsproblemen op de korte termijn.

Saab-fabriek Trollhattan @ saabblog.net
Saab-fabriek Trollhattan © saabblog.net

In een notendop: aandeelhouder Quingdao, die een belang van 22% in NEVS heeft, heeft zijn verplichtingen om liquiditeit te verschaffen nog niet nagekomen. Om deze reden financiert National Modern Energy Holdings Ltd. sinds het begin van het jaar. van NEVS-oprichter Kai Johan Jiang de operaties in Trollhättan alleen. Men is echter niet in staat om de overeenkomstige fondsen binnen de vereiste tijd van China naar Zweden over te dragen.

NEVS zal daarom op korte termijn overbruggingsfinanciering zoeken en gebruiken om liquiditeitsproblemen te overbruggen. De bestaande verplichtingen zouden allemaal gedekt moeten zijn. Als reactie hierop is het gerucht dat voorlopig 4 weken zullen worden opgeschort en het aantal externe consultants zal worden verminderd.

Het nieuws is grotesk en tijdens de Saab-productiestop van vandaag heb ik een déjà-vu met evenementen uit het jaar 2011 in gedachten. Zelfs als het nieuws me niet onvoorbereid raakt, zou ik op dit moment niet willen schrijven over de situatie in Zweden en bij NEVS.

Het persbericht van vandaag in volle lengte:

"National Electric Vehicle Sweden (Nevs) bereidt een uitgebreide investering voor om een ​​nieuw platform op de Phoenix-architectuur te ontwikkelen, dat de basis zal vormen voor toekomstige automodellen. Deze ontwikkeling zal gebeuren in samenwerking met andere wereldwijde OEM's. Deze samenwerkingen omvatten het delen van de ontwikkelingskosten en lagere kosten van componenten door aanzienlijk hogere volumes.

Nevs heeft onlangs een raamovereenkomst getekend met een grote internationale automotive OEM. Daarom is er een onderhandeling met een andere grote OEM voor auto's voor gedeeltelijk eigendom. Saab als een wereldwijde premium automerk. De partnerschappen willen bijdragen aan het veiligstellen van de ontwikkeling van nieuwe producten en distributie op wereldwijde basis.

Zelfs als het langetermijnperspectief van Nevs nog steeds erg opwindend is en het een cashprobleem op korte termijn is.

De hoofdoorzaak van de huidige situatie is dat de aandeelhouder van Nevs, Qingbo Investment Co. Ltd., niet heeft voldaan aan hun contractuele verplichting om de operaties te financieren.

Als gevolg hiervan is Nevs 'belangrijkste eigenaar, National Modern Energy Holdings Ltd. (NME) heeft sinds het begin van het jaar besloten om de positie als enige financier van het bedrijf te betreden. Onlangs heeft het zijn activa in China niet kunnen verzilveren. Dit is gedaan in een tijd tussen de financiering vanuit China en de behoefte aan contant geld om leveranciers te betalen. Vanaf vandaag heeft NME 3 Billion SEK overgedragen aan Nevs en grote investeringen gedaan in China, dat wil zeggen in de nieuwe batterijfabriek en het technologieontwikkelingscentrum.

Het is belangrijk om te vermelden dat de activa veel hoger zijn dan de schuld. Het is de bedoeling dat deze brugoplossing in de nabije toekomst wordt gerealiseerd.

Om de situatie verder financieel te ondersteunen en Nevs de tijd te geven om de strategie af te stemmen op de nieuwe OEM-partners, zal Nevs ook op korte termijn maatregelen nemen om de kosten te verlagen. Onder de maatregelen die moeten worden genomen, zijn een korte productiestop, die vandaag zes auto's per dag is, en een vermindering van ingehuurde consultants."

Tekst en afbeelding: tom@saabblog.net

 

33 gedachten over 'Saab productie stop"

 • blanco

  Het feit dat NEVS nu na slechts een paar geproduceerde voertuigen geen geld meer heeft, ondersteunt geen solide financiering. Hoe iemand een nieuw product wil opzetten voor deze beginsituatie is een raadsel. Dit maakt nogmaals duidelijk dat NEVS op de middellange termijn geen verhandelbaar product zal hebben voor huidige SAAB-chauffeurs.

 • blanco

  Ik zou geen kistnagel raken !! Dat komt wel goed !! Vergelijk het op geen enkele manier met 2011. Muller was een luchtpomp !! NEVS niet. De Chinezen hebben ons niet alleen eens positief verrast! Dus stop je hoofd niet in het zand, Saab is terug !! vertrouw erop !! 🙂

 • blanco

  Als een "dagelijkse driver" van mijn 9.3 convertible MY08 met 160.000 km is de beslissing voor mij genomen.
  Een seizoensplaatje voor de cabriolet en voor het dagelijks leven iets nieuws, hoe moeilijk het ook is.

  • blanco

   Dat is ongeveer hoe ik het gisteren aan mijn vrouw heb voorgesteld. Mijn favoriete SAAB's draaien bij mooi weer al op variabele kentekenplaten, maar de goeie ouwe werkende 9000 verschijnt nu ook in een ander daglicht. Je moet wat komkommer leasen voor de ruige, of een kleine elektrische auto - laten we eens kijken wat er tot de winter gebeurt.

 • blanco

  Gooi het geweer nu niet meteen weg. Blijkbaar is er een recente kilo aan de Chinese kant geweest, nieuwe gezichten met verschillende opvattingen. Bovendien waren er vertragingen in de elektrische Saab, de Chinezen wilden hem eerder halen. Misschien wil je hier druk uitoefenen. Maar wat zijn alle speculaties, als je de feiten niet kent.

  Laten we wachten, misschien wordt Plan B zelfs de betere toekomst voor ons merk.

  Ik vind het verhaal met de twee nieuwe samenwerkingspartners erg interessant. Vingers gekruist.

 • blanco

  Het spijt me, maar dat is het. Gek werk om de banden opnieuw te starten en de GM-auto te bevrijden ... maar dus is alle vertrouwen weg.
  Wie wil bij Saab werken die geen andere werkgever vindt?

 • blanco

  Ja, dat hebben we eerder gehad. Als iemand het mij zou vragen, zou ik zeggen: vergeet de Chinezen, deel het platform met de indianen, of iemand anders, en ontwikkel samen de auto. Bouw vervolgens op basis hiervan verschillende auto's in verschillende landen. Maar deze tegenslag met het stopzetten van de productie is de helft van de tijd. Het spijt me hoezeer ik ook ben ... bitter

  • blanco

   Hoe goed ben je. Ik denk niet lang dat Saab weer opstaan. Zorg dus voor de oude Saab, totdat het de moeite niet meer waard is.

 • blanco

  Laten we kijken of de liefde voor het oude lieverdje zo sterk is dat het een leven lang meegaat. Velen zijn al zwak geworden op wat jonge chips al. Vooral wanneer, na tijden van hoop, het tijd is voor waanideeën.

  • blanco

   Om bij het plaatje te blijven - je hebt het oude in de stal en geniet ervan - je verplaatst het nieuwe (en dat kan zijn wat het wil - variatie) om het oude te beschermen

 • blanco

  Vertaald naar beheerd:
  Statusupdate van Nevs

  Nevs bereidt een gedekte investering voor om nieuwe producten van Phoenix Plafttformen te ontwikkelen. Deze actie zal worden uitgevoerd in samenwerking met andere wereldwijde voertuigfabrikanten. Duidelijk, de ontwikkelingskosten, en deels tegen lagere kosten voor de componenten dan grotere volumes en grotere koopkracht door middel van aandeel.

  Nevs heeft een hoofdovereenkomst getekend met een belangrijke OEM-samenwerking om de technologische ontwikkeling van de architectuur van Phoenix te initiëren tot een platform voor nieuwe automodellen. Nevs onderhandelt daarnaast met een andere voertuigfabrikant als partner in Nevs voor het toevoegen van meer middelen om de Saab-auto tot een wereldwijd premiummerk te ontwikkelen. Deze samenwerking zal Nevs zeker financieel en qua ontwikkeling op lange termijn helpen, en ook Nev's kans op de productie en distributie van belangrijke toekomstige markten.

  In het voorjaar kwam het bedrijf in een situatie met een openingsbalans van contanten, tot een huidige situatie vandaag heeft niet voldoende liquide middelen om uitstaande schulden te betalen. Nev's activa overtreffen de verplichtingen, maar. Het bedrijf overweegt momenteel de mogelijkheid van kortlopende leningen en kostenoverbrugging tot een financiering op langere termijn. Nevs verwacht dat dit in de nabije toekomst zal komen.

  De reden is dat Nev's partner Qingbo Investment Co .. Ltd. in de stad Qingdao, heeft voldaan aan zijn inzet voor de behoeften van de financiële Nevs-onderneming. Als gevolg hiervan heeft Nev's hoofdaandeelhouder National Modern Energy Holdings Ltd. (NME) schort de financiering van operaties alleen op door gebruik te maken van de activa van de groep in China. Dat kostte tijd en kwam niet op gelijke hoogte met Nevs uitgavenstroom. Tot op heden heeft NME ongeveer drie miljard trollhättan opgeleverd.

  Nevs is daarom een ​​tijdelijke en gecontroleerde stop van de productie, die tot nu toe zes auto's per dag heeft verminderd, en uitzendkrachten bij de ontwikkeling van technologie. Dit is zowel een kostenbesparing als een investering in het nieuwe platform en de producten worden samen met de nieuwe partnerbedrijven van Nev verkocht.

 • blanco

  Maar - er is nog een ding te zeggen - BEWAAR JE SCHATTEN!

 • blanco

  Kan iemand dat alsjeblieft vertalen?

  • blanco

   oh ... er is niets ...
   natuurlijk is er het persbericht in het Engels ... zo niet, gebruik dan de google vertaler.

  • blanco

   Peter, dat is de Zweedse versie van het persbericht van vandaag. Niks nieuws dus. "EV`s the future" lijkt erg optimistisch.

   • blanco

    Laat de doden maar rusten, meer is er niet.
    Of iets anders - "Zelfs de Chinezen hebben geen geld als hooi"

 • blanco

  ... en de groundhog begroet voor altijd 😉 🙁

  Snuif ruikt

 • blanco

  Tot nu toe had ik de indruk dat NEVS zeer solide werk doet! Niet alleen qua planning, maar ook een overzicht van de financiële middelen en hun veiligheid. Dat lijkt duidelijk niet het geval! Aan de andere kant kan het zomaar gebeuren met een gemeenschap van eigenaren dat men “verzwakt”! De stap om de productie stop te zetten beschouw ik dan ook als de juiste beslissing. Het is belangrijk dat het vertrouwen van de leveranciers en contractpartners niet wordt verspeeld en dat er geen verplichtingen opstapelen! Al het andere wordt gevonden!

 • blanco

  Als NEVS nu geen geld meer heeft, is dat geen goed teken. Het is als een klap in het gezicht voor fans en klanten. Nu begint de angst opnieuw.

 • blanco

  Dat hebben we in het verleden al gezien.
  Beloof maar geen daadwerkelijke overdrachten van het beloofde geld. Dit is wat Victor Muller zo vaak heeft meegemaakt.
  Chinezen zijn maar absoluut, toch?

 • blanco

  Men kan alleen maar hopen dat "Er vindt ook een onderhandeling plaats met een andere grote auto-OEM over het mede-eigendom" bijna ten einde is en dat dit bericht u niet afschrikt ……….

 • blanco

  Dat is als een klap in het gezicht!
  Na al het goede nieuws van de afgelopen weken, is het optimisme nu sterk getemperd en veel critici worden opnieuw in hun meningen herhaald.

  Als het geld nu uitgaat, nadat je net bent begonnen, is dat heel, heel twijfelachtig!

  Dus de angst gaat weer aan / uit?

 • blanco

  Nu is er een Volvo, that's it for the brand, was te verwachten !!!

  • blanco

   Het probleem is dat Volvo gewoon een (mooie) cabriolet met stoffen dak mist ... ME is een alternatief voor Volvo, alleen voor sedans en stationwagens.

 • blanco

  Is dat weer aan de hand? Welnu, al het positieve denken is niet gebruikt! 🙁

 • blanco

  En zoiets zal je slaan op vakantie Tom! Schakel gewoon uit, zelfs van Saab en ontspan, zelfs als ik het weet, het is het niet. We willen gewoon niet zo'n nieuws horen, we hebben te veel geleden samen.
  Niettemin, bedankt voor de informatie en vooral een stressvrije vakantie.

  • blanco

   Bedankt, ik mis hoe dan ook de woorden in de huidige situatie!

 • blanco

  Ik wil zoiets niet (meer) lezen ... en ik onthoud me van nog een opmerking 🙁.

Reacties zijn gesloten.