Saab terug in Duitsland?

Op de voorlaatste zondag ging onze bijdrage aan de comeback van Saab op Vox in de lucht. We moesten echter een bittere pil slikken voor alle vreugde. Saab zal niet terugkeren naar Duitsland, aldus persvoorlichter Mikael Östlund, 2014. Reden voor frustratie?

SAAB-montage bij NEVS © 2014 saabblog.net
SAAB-montage bij NEVS © 2014 saabblog.net

Misschien sprak Östlund over het modeljaar, misschien bedoelde hij het kalenderjaar. Welke zin heeft een terugkeer onder de huidige omstandigheden en hoe waarschijnlijk is het dat we in de nabije toekomst nieuwe auto's in Duitsland zullen zien? Enkele gedachten over dit moeilijke onderwerp, de voor- en nadelen, door de blogger.

De huidige (uitzondering) situatie

Voor modeljaar 2014-voertuigen is er een vrijstelling in Zweden, die de verkoop van maximale 1.000-voertuigen toestaat. Omdat het 2014-modeljaar niet voldoet aan de huidige EU-richtlijnen, mist het de verplichte voetgangersbescherming in de vorm van een actieve kap. Na de aangekondigde update die moet worden gewijzigd, moet de huidige regelgeving worden nageleefd. De 9-3 kan dan zonder uitzondering onderweg komen.

De Saab EV staat gepland om dit najaar in productie te nemen, waarbij NEVS-aandeelhouder Quingdao al 200-voertuigen bestelt. De EV wordt reikhalzend uitgekeken. De Zweedse pers spreekt van een reeks 280-kilometers, die niet officieel is bevestigd. De enige zekerheid is dat het meer dan 200-kilometers zou moeten zijn.

NEVS of NTVS?

Hoe slim is het om met een conventioneel aangedreven voertuig op de markt te komen als de bedrijfsnaam de term 'elektrisch' bevat en het bedrijf niet National Turbo Vehicle Sweden is? In Zweden waren er tussen de regels subtiele verwijzingen naar dit feit. De nationale pers houdt van NEVS, ziet de achtergrond en de nieuw gecreëerde banen. Deze puppybescherming zou in Duitsland niet bestaan ​​en een start met alleen de 9-3 Aero zou buitengewoon riskant zijn.

[sam id = "14 ″ codes =" waar "]

Het gaat onder meer om het imago van het merk, het gaat om geloofwaardigheid. NEVS spreekt van groene mobiliteit, ziet Tesla als een benchmark. Saab staat voor en heeft altijd gestaan ​​voor geavanceerde technologie en onconventionele ideeën.

Laten we ons afvragen hoe we tot het merk zijn gekomen, en er zijn veel persoonlijke verhalen, dan wordt ons beeld duidelijker.

Een Saab moet altijd "State of the Art" zijn.

Mijn Saab-passie is begonnen met 1992. Met een Saab 900 S nieuwe auto waarvoor een grote bundel D Mark over het aanrecht van de deler zwierf. In directe vergelijking met de concurrent van de Saab was toen klein, smal. In veel opzichten werd de 900 gekenmerkt door jaren, gebaseerd op de Saab 99. De beschrijving is vandaag ook van toepassing op de 9-3, maar er is een groot verschil.

Saab 900 S 1992, dan state of the art. @ 2014 saabblog.net
Saab 900 S 1992, dan state of the art. @ 2014 saabblog.net

Want zelfs als het ontwerp en de carrosserie aan het verouderen waren, bestond er nooit de minste twijfel over andere dingen. De 900 had ABS, een airbag voor de bestuurder en bescherming tegen zijdelingse aanrijdingen, wat toen niet vanzelfsprekend was. Er zaten twee gloeilampen in de remlichten in plaats van één. Een behoorlijk speciaal Saab-verhaal dat vandaag een "redundant beveiligingssysteem" zou worden genoemd. Als één lamp defect raakt, blijft de tweede gloeien. Veiligheidsfilosofie, overgenomen uit de vliegtuigbouw. Een Saab 900 was - zonder twijfel - zelfs in zijn leeftijd afhankelijk van de hoeveelheid tijd.

De situatie is veranderd. Ik heb het niet over dingen als een computer die het licht kan in- en uitschakelen. Dit zijn vermoedelijk luxe functies en het is niet nodig om de betekenis en onzin van deze systemen te bespreken.

Het gaat om actieve veiligheidssystemen die de 9-3 mist en die levens kunnen redden. Systemen zoals een actief noodremsysteem of een botswaarschuwingssysteem, bijvoorbeeld. Kan Saab, een van de veiligste merken ter wereld, zonder deze systemen weer op de markt komen? Niet echt. De 9-3 is een goede auto, maar helaas is hij duidelijk niet langer "State of the Art".

Terugkeer riskant of verstandig?

We gaan nu het vierde jaar in zonder nieuwe auto en de situatie voor het merk wordt steeds moeilijker. Veel Saab-rijders hebben inmiddels een Audi of BMW in de garage staan. De Saab staat op de oprit en is een goedkopere tweede auto geworden. Of - in een beter geval - een hobbyobject dat verzorgd wordt en alleen op straat mag als de zon schijnt. Er zijn gezinnen die alleen in Saab rijden, maar de daders van veroordeling worden steeds minder. Sommige Saab-partners hebben nu geen lucht meer; u sluit of schroeft het merklogo los en verandert van fabrikant. Alles is nu geconcentreerd op een afnemend aantal toegewijde partners, waar de Saab-vlag elke dag in de wind waait, en een krimpende voertuigpopulatie. Een omstandigheid die - zonder de nieuwe autobusiness - steeds meer zal versnellen.

[sam id = "15 ″ codes =" waar "]

De structuren werken nog, veel is nog intact. De nadruk ligt op "stil". Een comeback van het merk zou geen koude start zijn. Niet nu, maar over twee of drie jaar. En dat is de vraag die u zich bij NEVS moet stellen en die waarschijnlijk al is gesteld. Komen we pas over een paar jaar met de nieuwe producten naar de Duitse markt, of durven we het aan met de 9-3?

SAAB EV = beelddrager.

Cruciaal voor NEVS en voor de geloofwaardigheid van het merk zal de Saab EV zijn. Een comeback met de Saab 9-3 EV is logisch in Duitsland. Het beeld als een innovatief merk, met een reeks milieuvriendelijke mobiliteit, zou een overtuigende 9-3 Cabriolet veiligstellen, puur onderweg. Tesla is op dezelfde manier gestart. De Roadster kwam in principe van Lotus en was een puristisch verhaal zonder stuurbekrachtiging. Maar een respectabel succes met een elektrische aandrijving in plaats van een motor onder de motorkap. Een elektrische vierwielige cabriolet uit Zweden kan de opmaat zijn voor een vergelijkbaar succesverhaal. Want wie biedt nog meer een open, elektrische vierzitter? Saab zou haar weer hebben gevonden, de nis in de nis.

Voertuigen met de bekende turbomotoren konden worden geïmporteerd in de Saab EV-fairway. Als een gelimiteerde klassieke editie voor fans. Eerlijk op de markt gebracht, slechts een paar 100 stuks, en niet, zoals in Zweden, met de ongelukkige aanduiding "nya 9-3" op het prijskaartje. Daarnaast is er een passend financierings- en leasingaanbod waarmee u eenvoudig kunt overstappen op toekomstige nieuwe modellen. Een situatie die gunstig is voor zowel de winkelier als het merk. Nieuwe auto's die de weg op gaan, zijn de jaarlijkse auto's en lease-opbrengsten van morgen. De leasingklanten van vandaag zijn de leasingklanten van morgen. De vitale economische cyclus zou eindelijk op gang komen.

Doen of wachten?

Een commerciële regel die ongewijzigd blijft, is dat het duurder is om nieuwe klanten te winnen dan om bestaande klanten te behouden. NEVS zou de Duitse markt kunnen "behouden" met het modeljaar 2015 en de elektrische auto. Het kost geld, maar is veel goedkoper dan een volledige herstart in twee of drie jaar. Hoe ga je beslissen in Zweden?

Er is het moeilijk in te schatten risico van een comeback met een carrosserie die al 12 jaar bekend is in de basisstructuur en nieuwe, innovatieve batterijtechnologie in Europa's moeilijkste automarkt. Dat is een kant. Ambitieuze, maar geen onmogelijke taak met een gevoelige voorbereiding.

Aan de andere kant zou men kunnen wachten tot nieuwe modellen in serie worden gebracht. Met het berekende risico dat het merk in Duitsland steeds meer verdwijnt, krimpen de dealerstructuren. Een vrij dure koude start en geduld voor een nieuwe introductie zou nodig zijn. Saab zou dan het probleem hebben dat andere merken ook hebben. Cadillac probeert elk jaar een Europese start, de nobele Toyota-dochter Lexus streeft al decennia naar marktaandeel en imago. Geen van beide werkt ondanks veel geld. Dat alleen al zou tot nadenken moeten stemmen.

Hoe gaat u in Trollhättan beslissen? Er zijn geen officiële verklaringen. Als iemand over dit onderwerp komt praten, is de discussie aan het eind van de cursus vrij snel. NEVS kijkt niet naar de kaarten.

Vanuit het oogpunt van Blogger zou de beslissing eenvoudiger zijn. Een comeback, ja, eerst en vooral met de beelddrager Saab EV. En met een beperkte oplage van de turbo-modellen. Gedurende nog twee of drie jaar zal het merk niet overleven zonder aanvulling. De klanten zijn dat niet, de workshops zijn dat niet, de blog is dat niet.

Tekst en afbeelding: tom@saabblog.net

 

 

 

16 gedachten over 'Saab terug in Duitsland?"

 • Moment Mazda biedt ook 7 jaar garantie en 10 jaar tegen roestperforatie en niet te vergeten Toyota… ..

 • Autobatterijen kunnen tegenwoordig bijna volledig worden gerecycled en dat is verbazingwekkend zelfs gemaakt in D. Terwijl u vroeger moest betalen voor de verwijdering, betaalt u vandaag 15 € borg.
  Onder normale omstandigheden zou dit niet tot verouderde problemen mogen leiden.
  Anders ben ik het met je eens, nog steeds hebben e-cars problemen met ons, omdat het nog in de kinderschoenen staat en eerst moet nadenken.

 • Geweldig artikel, bedankt! Helaas zie ik de toekomst meer grijs, maar de huidige Saab 9-3, ik geniet van elke dag met vreugde in de vorm van een MY 2011 XWD, is nog steeds een Topfahrzeug dat de combinatie van een relatief kleine auto met een krachtige turbo en XWD nog steeds erg is interessant. Anders zie ik de geplande EV modellen die lijkt te maken voor China met al zijn regels volkomen logisch voor Europa, maar zijn eerder gematigd belang. Is er een fabrikant die winst maakt met elektrische auto's? Tesla kan het ook niet en heeft onlangs veel geld nodig. Zelfs de grote hybriden van Toyota verkopen niet goed in Europa. Het eenvoudigweg uitrusten van een conventionele, zware carrosserie met een elektromotor zal in Europa niet werken.

  Zweden (en Saab) was een pionier van de bio-ethanol technologie (ethanol uit hout en organisch afval) en ik ben ervan overtuigd dat dit de toekomst zal zijn omdat we bestaande INfrastruktu act (benzinestations, motoren) en biologisch zinvol kunnen gebruiken en niet enorm erfenis maken (wat doen we met de batterijen).

  Dus ik wou dat Saab / NEVS de 9-3 zou upgraden en hem zou voorzien van een iets krachtigere motor en geweldige diesel (die hij had) plus XWD en een 9-2 met een zuinige motor (bijv. De Eco-boost van Ford) op basis van een bestaande Bied voertuigen in Europa aan als tijdelijke aanduiding voor nieuwe (bio-ethanol) 9-2, 9-3 & 9-5. EV zal altijd een NIsch zijn, want naar mijn bescheiden mening heeft dit concept geen toekomst.

 • Gebruik Google translate of chrome om te vertalen

 • Dat is er nog steeds. Hij is echter niet meer van mij, hij rijdt in Noord-Duitsland met een oudere heer door het gebied. Is in goede handen. Was mijn derde 900er en de conclusie van mijn Saab 900-trilogie.

 • Een nieuwe 9-5 zal waarschijnlijk pas het levenslicht zien met de voltooiing van de zogenaamde PHOENIX-modelserie - mogelijk ook een SUV.

  Tot die tijd zullen er echter nog enkele jaren verstrijken, en gedurende deze tijd zou een milieuvriendelijke vulstof van groot belang zijn. Een nieuwe diesel is waarschijnlijk niet compatibel met de milieuvriendelijke bedrijfsfilosofie, maar een elektrische cabriolet wel. Dit zou ook een echt alternatief zijn voor autokopers.

 • PS.: Tom, de 900S ziet er geweldig uit, bestaat hij nog?

 • Helaas maakt de huidige situatie mij ook niet erg positief. Wil je blijvend succes hebben in een markt als Duitsland, dan moet je ook een model als de 9-5NG laten zien, bij voorkeur als diesel- & stationwagenvariant en als SUV.
  Beide zouden lucratief zijn voor NEVS, omdat hier de bedrijfsvloten worden geadresseerd, die regelmatig veranderen en door de KM kilometers van höhren zijn de workshops ook erg handig.
  Maar hoe kom je in de wagenparken?
  Misschien een voorbeeld van KIA, ook al is dit merk niet onvoorwaardelijk vergelijkbaar met onze Saab. Deze zijn op dit moment zeer succesvol, niet alleen vanwege mooie auto's - klanten eisen meer - de 7 jaar garantie en onderhoudsvrij zijn een goed verkoopargument.
  Momenteel ben ik op zoek naar een vervanger voor mijn V70. Na 2-jaren en 150.000km is vervanging aan de beurt, wat?
  Met uitzondering van Jaguar bieden alle fabrikanten slechts 2 jaar garantie / goodwill, dit is een klein beetje voor mij en zou een stimulans zijn om te kopen….

 • Een cabriolet met elektrische aandrijving is sowieso logisch - in het mooie en warme seizoen is er geen verlies aan actieradius zoals in de winter.

  Het zou eigenlijk (momenteel) een gat in de markt zijn dat SAAB zou moeten dichten - we zouden er zijn als kopers!

 • Het hele verhaal heeft echt meerdere kanten. Met de momenteel gebouwde 9-3 kun je zeker geen bloempot winnen in Duitsland en de pers zal hem verscheuren om redenen die Tom hierboven heeft beschreven - het werkt averechts! Maar een converteerbare EV is 100% een blikvanger.

  Voor de echte fans zou een 9-3 sport-combi-turbo na de upgrade interessant zijn in dit land. Deze fans kunnen ook met minder elektronica leven, dus misschien kun je de ene of de andere leasingklant aan de lijn houden. Zodat je de tijd kunt overbruggen naar echt nieuwe modellen en de dealers zouden ook iets nieuws hebben om weer te laten zien.

  De NEVS zoekt contact met fans is al erg positief. Het faillissement heeft zeker geleid tot een breuk en verlies van 'knowhow', waarvan een deel weer in clubs kan worden opgegraven.

 • Als je de EV-Cab aan NEVS moet uitleggen, zien ze niet het voor de hand liggende. Hier is een gat in de markt dat luid roept. Dat hoef je niet uit te leggen.

 • Maar hier ziet het er slecht uit. Je merkt niets van een nieuw begin. Zelfs de dealers weten niets. Ik rij met mijn ontspannen 3-jaren, maar toen moest iets fundamenteels zijn gebeurd. Niet dat ik terug moet naar het Zuid-Duitse merk.
  Dat zou jammer zijn.

 • Er zijn voldoende geruchten dat NEVS MJ15 in het ene of het andere Europese land zal lanceren. Zoals ik het begrijp, zijn het meer de dealers dan de NEVS. Daarom kan ik me voorstellen dat we nieuwe Saabs in Duitsland zullen zien waar de Junngs van Orio Duitsland een overtuigend economisch plan in Trollhättan kunnen laten zien.

  NEVS heeft jouw ideeën, maar als je het CabrioEV-onderwerp kunt rationaliseren, dan kan ik me goed voorstellen dat NEVS zou reageren.

  Maar we moeten niet vergeten dat nevs productie nog laag zal blijven, dat wil zeggen alleen de auto's geproduceerd u vanuit een realistisch oogpunt kunnen verkopen, waardoor de productie zal toenemen, want het is een paar auto's misschien niet hier zullen zijn en er kan verkopen , Het kan uiteindelijk een schot zijn.

 • De situatie doet me ook denken ... Ik neem niet aan dat NEVS niet geeft om eerdere klanten. In Zweden zoeken mensen actief contact met de basis en zijn ze aanwezig bij lokale clubbijeenkomsten. Dat spreekt eigenlijk veel voor NEVS.

 • Bedankt voor je gedachten over het onderwerp SAAB! Het artikel heeft me zeer attent gemaakt, of de lange weg voor de Fa. NEVS ligt. En ik vraag me nog steeds af, NEVS wil alleen met SAAB scoren in China ?????
  Maakt de eigenaar zich niet druk om de fans en oude klanten omdat de markt in China zo veelbelovend is ????
  Als de basis van de dealers en hun klantenadressen de komende jaren achterhaald is, is een succesvolle comeback moeilijk voorstelbaar….
  De jongeren lenen mobiliteit ..., de ouderen worden bekoord door de grote gevestigde merken ..., de ouderen zijn nog steeds fan en hopen op meer ..., de gepensioneerden denken na of een nieuwe aanwinst nog steeds "de moeite" is ...
  Met elk jaar dat het land binnengaat zonder nieuwe SAAB's, wordt de situatie voor SAAB moeilijker ...
  Toch is er (bijna) niets beter dan om de week te beginnen met een geweldig SAAB-artikel!
  Bedankt, Tom !!!

Reacties zijn gesloten.