Saab on Vox en de toekomst van het merk

Gisteren was onze Saab-post op Vox. Een positief Saab-verhaal, dat heel leuk was voor alle betrokkenen. Maar er is meer te vertellen over de Saab-toekomst en over wat Mikael Östlund te zeggen had.

Geschakelde rollen - Markus Lafrentz achter de camera @ 2014 saabblog.net
Omgekeerde rollen - Markus Lafrentz achter de camera @ 2014 saabblog.net

Omdat je natuurlijk niet de hele film in een korte recensie kunt brengen, 95% van het materiaal komt nooit in de lucht en daarom praten we vandaag kort over de dag in Kiel.

Onze focus ligt op de hoofdmedewerker, die uit Zweden kwam. Nevs Persvoorlichter Mikael Östlund had het Vox-team al van tevoren met materiaal ondersteund. Hij reageerde positief op het redactionele verzoek om een ​​live-verbinding, en zijn bereidheid om alleen te participeren is een statement. Het laat ons zien dat de Duitse markt een plaats heeft in de toekomstige planning van Zweden.

In de Vox-bijdrage was Östlund slechts kort om te zien wat begrijpelijk is. Omdat de volledige 17-minuten die hij had ingeschakeld, alleen interessant zijn voor mensen die Saab op de radar hebben. Maar niet voor de overgrote meerderheid die niet geïnteresseerd zijn in de details die ons bewegen.

En natuurlijk heb je altijd de hoop om bij zulke gelegenheden nieuws te breken. Je zou kunnen hopen op een aankondiging dat Saab terugkeert naar Duitsland, maar het is de verkeerde fase en de verkeerde tijd. De meeste uitspraken kenden we al vanaf de productiestart in december. Dat Saab bijvoorbeeld weer wereldwijd gaat leveren met de nieuwe modellen. Het besef dat er in 2014 geen nieuwe auto's voor ons zouden moeten zijn, is een beetje frustrerend ... maar kan worden overwonnen. Aan de ene kant denken autofabrikanten in modeljaren en niet in kalenderjaren, en aan de andere kant is de wat verder weg gelegen toekomst uitzonderlijk interessanter dan de nieuwe editie van de 9-3.

NEVS blijft bedekt, we zijn eraan gewend geraakt en is meester in het diepe stapelen. We hoorden echter een paar zinnen die Mikael Östlund voor het eerst in het openbaar hoorde. Concreet klinkt dit als volgt.

Mikael Östlund op het Phoenix-platform:

"... we werken aan het Phoenix-platform ..."

Tot nu toe werd het Phoenix-platform achter slot en grendel gehouden. Desgevraagd was er een glimlach of gewoon stilte, afhankelijk van de vorm van de dag. Zet eerst de fabriek aan de gang, produceer vervolgens een nieuwe editie van de 9-3, en dan begint het werk aan het platform. Dat is de officiële aankondiging - en dat is nuchter bij uitstek. Omdat de vermelding ons vertelt dat er in Zweden aan wordt gewerkt. En niet alleen sinds gisteren.

Maar het wordt een beetje beter, want in de volgende zin werd Östlund concreter en voegt een nieuwe traktatie toe:

" ... op het Phoenix platform kun je zowel een hele grote als een hele kleine auto bouwen ..."

We zijn het gewend om deze verklaringen te vertalen. Vertaald, dat betekent in gewone taal: we werken aan een kleine en een grote Saab. Een kleine stadsauto voor Europa, een grote, representatieve Saab voor China. En aangezien we kunnen aannemen dat de opvolger van 9-3 ook zal werken, doet zich de situatie voor dat in Zweden een complete productfamilie gebaseerd op het Phoenix-platform groeit. Wanneer de modellen komen, kan iedereen zichzelf berekenen, die zich bezighoudt met de ontwikkelingscycli van de auto-industrie.

Mikael Östlund over de Saab EV voor Europa:

"... we zouden de elektrische auto ook in Europa kunnen verkopen. Maar klanten willen het (nog) niet ..."

Spannend is de vraag of de eerste elektrische auto van Saab ook in Europa beschikbaar zal zijn. Verkoop in Zweden is denkbaar in het voorjaar van 2015, horen we. Als de politiek meewerkt en de nodige infrastructuur bevordert. Blijkbaar is dit ook van toepassing op de rest van Europa. Hoewel u met NEVS bent bedekt en debatteert met een gebrek aan vraag. Maar is het echt zo? Willen we geen elektrische voertuigen? Wat als de infrastructuur beschikbaar was?

Bovendien lijkt de trend naar elektrische aandrijving zich ook in ons land langzaam te ontwikkelen, en een innovatief EV voor Duitsland zou goed zijn voor het imago van het merk. Omdat het merk zichzelf opnieuw moet uitvinden. Er is geen weg omheen.

Tekst en afbeeldingen: tom@saabblog.net

 

8 gedachten over 'Saab on Vox en de toekomst van het merk"

 • blanco

  De meeste hedendaagse Saab-renners zijn lange afstandswedstrijden. Dit is mogelijk slechts zeer beperkt met de huidige batterijen. Het ligt buiten het gebied van de NEVS om daar verandering in aan te brengen, omdat er, voor zover ik weet, geen aangesloten universiteit is met onderzoeksinstituten voor elektrochemie, noch in Trollhättan, noch in China. Het duurt allemaal veel langer dan ik dacht.

 • blanco

  Ik heb het natuurlijk live gezien ... Zelfs mijn voormalige Saab-dealer vertelde me destijds dat hij Saabs kon verkopen als er maar een paar waren ... Maar het is leuk dat er dealers zijn die het merk laag houden en, zoals de autodealer van Lafrentz laat zien, zichzelf verzorgt ook actief de Saabs en levert ze speciale onderdelen. Top! Dank daarvoor.

  Groeten aan Wenen voor iedereen en aan jou Mr. Lafrentz (vorige herfst, de zwarte 9-3 SC van Burger King 🙂
  Joachim

 • blanco

  Ik ben het met Franken Troll eens. Of het nu gaat om kleine of grote SAAB.
  Op dit moment heb je jezelf niet eens gepositioneerd onder onze eigen dealers. Dat zou onafhankelijk zijn geweest van het moeten verkopen en moeten verkopen met serieuze interesse in Europa.
  Nu zal ik ook langzaam mijn vloot SAAB (5 !!!) ontbinden en met andere merken gaan vernieuwen. Wacht, en vage gissingen kunnen niet de oplossing zijn. Jammer! Ik heb nog steeds enige hoop, maar de tijd raakt op.

 • blanco

  Zou nog steeds leuk zijn als het zou geven als het overbruggen van de 9-3 in D. Er is een behoefte en veel klanten worden gedwongen te emigreren.

  • blanco

   Dus ik denk dat als je echt een nieuwe wilt, er binnenkort toegewijde Saab-dealers zullen zijn die iemand in Zweden kennen ...
   Een leuke film, en zelfs als wij enthousiastelingen het niet leuk vinden, vermijdt de NEVS-verklaring de ongeïnformeerde terugkeer van de teleurgestelde Saab-workshop: "Ze bestaan ​​niet". Zeker een goede bijdrage aan "Saab? Zijn ze niet blut?" tegen "Saab, dat is een geweldige auto".
   Alleen iemand zou een 9-3BJ 2002 naast een BJ 2014 moeten plaatsen, er is niet alles anders dan anders. Er zijn genoeg andere voorbeelden van gereputeerde productie waarbij het raamwerk op dezelfde manier werd gedragen.

 • blanco

  Dat zijn al bezig met de Phoenix-platform of op de EV-2 men heeft eerder gehoord. Ze zei ja vornerein, waardoor de eerste keer dat de EV 1 klaar en dan is de EV 2, en als de wil om te starten in een paar dagen met de productie van de EV-1, moet de ontwikkeling op lange omdat voltooid. =)

  ".... Maar de klanten willen het niet." Er is eigenlijk een markt voor e-auto's in Europa. Het werkt prima in Noorwegen, in Nederland heb ik de indruk dat daar een paar auto's verkocht zouden kunnen worden, en in Duitsland, sindsdien, e-Golf, staan ​​politici klaar om te investeren in e-infrastructuur. Daarnaast zijn er genoeg rijke mensen in dit land die het bijzonder aantrekkelijk zouden vinden om een ​​e-cabriolet te bezitten.

  Mijn mening is dat NEVS de goede kant opgaat en dat mijn zoon ook een nieuwe Saab kan kopen als hij dat wil. 8)

 • blanco

  Klinkt goed en motiverend! Ik was bang dat je veel energie in de oude 9-3 zou stoppen, hoe mooi hij ook is. Zo ziet de toekomst er veel beter uit!

 • blanco

  Moin.

  Leuke post gisteren! Gefeliciteerd!

  En met alle speciale Saabs in Kiel liep mijn speeksel bijna uit mijn mond! 😉

  Als dat waar is met NEVS, is het de moeite waard om 1-2 (of indien nodig 3?) Jaar te wachten. De "oude" Saabs zijn nog steeds goed!

  Helaas moet ik mijn oude Zweedse ezel meenemen naar de werkplaats na een uitstapje naar de kust…. (hoop is maar een kleinigheidje: zoemt heel hard). 🙁

Reacties zijn gesloten.