Navigatie-update voor de Saab 9-3 (deel 1)

De meest recente software voor de officiële Saab 9-3 komt uit het jaar 2010. Zelfs uit deze serie kwamen slechts een paar exemplaren in omloop, zodat de massa van 9-3-stuurprogramma's met zelfs oudere versies onderweg is.

Navigatie-update voor de SAAB 9-3 © 2014 saabblog.net
Navigatie-update voor de SAAB 9-3 © 2014 saabblog.net

Het onderwerp is een hot topic voor sommige Saab rijders, en het slechte nieuws is dat er geen aanvulling vanuit Zweden is. Dit is definitief en niet bespreekbaar. Het management van Orio AB heeft dit besluit genomen en gecommuniceerd om redenen die voor ons onbegrijpelijk zijn. Een duidelijke ergernis en onbegrijpelijk, want voor het bedrijf uit Nyköping zou het een veilige deal zijn geweest.

Om misverstanden te voorkomen: het gebrek aan voorraden is niet te wijten aan het gebrek aan inzet van de Duitse tak. Het onderwerp was elke keer dat ik daar kwam actueel en werd nadrukkelijk vertegenwoordigd in Nyköping. Misschien is zelfs dat mogelijk, maar de update mislukt niet vanwege Nyköping, maar is een licentieprobleem waar Detroit iets over te zeggen heeft. Er zijn echter problemen die moeten worden opgelost.

Navigatie-update voor 45,00 €?

Er bestaan ​​verschillende bronnen van navigatiesoftware op internet en we hebben er twee zelf getest in een zelfexperiment. Het begint met de NavEuro-software, die een kaartstatus voor 2013 belooft. De site zelf is wat dubieus, de opdruk ontbreekt. Eigenlijk zegt de geest "vinger weg", alle waarschuwingslampjes zouden nu moeten gaan branden. Maar we hebben een missie als blog en willen testen wat daar wordt aangeboden. We investeren dus € 45,00 voor onze test.

Het feit dat een Chinees adres tijdens de kassa als een begunstigde wordt weergegeven, vergroot niet echt ons vertrouwen.

Maar twee dagen later stond de Navisoftware, die vanuit Spanje was verzonden, in onze mailbox. Had ik het mis gehad? Niet goed is de afwezigheid van de rekening, en anders zijn er geen begeleidende documenten.

De spanning neemt toe, zelfs als het gevoel erg sceptisch is. Op dezelfde dag test ik de dvd, die een actuele kaartstatus belooft.

Lees fout tijdens navigatie

De test start niet goed. Bij de eerste poging herkent mijn apparaat de software niet, alleen het opnieuw uitwerpen en opnieuw plaatsen veroorzaakt dat het navigatiesysteem de dvd laadt. Dit alles is een langzaam en hoorbaar leesgeluid, wat ik niet weet van de originele dvd. Het resultaat is raar. Ik zie geen kaart, alleen een wit veld, maar kan een navigatiebestemming invoeren. Ik programmeer onze Saab Hangar om daar kennis te maken met vriend Achim en de Turbo X te starten. Onderweg zie ik de straten op een kruispunt in het detailbeeld, terwijl de hoofdkaart leeg blijft. Maar, en dat is het enige goede nieuws op dit moment, de stand lijkt up-to-date en alle nieuwe bouwmaatregelen in mijn omgeving zijn bekend met het systeem.

In de Saab-hangar verandert de software het apparaat. De dvd gaat nu over van de Turbo X uit 2008 naar de Aero TTiD uit 2008. Het resultaat is een nieuwe variant. De TTiD toont de kaart, maar geen kruispunten. En de kaartschaal kan op geen van beide apparaten worden gewijzigd. En er is nog een verrassing. Terug in de Turbo X gebeurt er een wonder. Ineens zijn alle kaarten er en kunnen zelfs de POI's worden opgeroepen en weergegeven. Wat volgens NavEuro niet zou moeten werken. De kaartschaal kan echter nog steeds niet worden gewijzigd. Gelukkig einde met opstartproblemen?

Terug op de A3 dan de desillusie. De dvd komt uit met leesfouten. Een blik op de dvd laat later zien waar de problemen vandaan komen. In directe vergelijking met wat uit de fabriek komt, zien we dat de door NavEuro geleverde software wordt geleverd op dvd-media, die in elke computerwinkel verkrijgbaar is. Het zijn geen media van een van de kopieerfabrieken van de fabrikant. Mijn Saab-navigatiesysteem heeft problemen met deze "zelfgemaakte" dvd's en crasht op een bepaald moment met leesfouten.

Problemen met "zelfverbrande" media

Dit gebeurt echter niet in elke 9 3. Omdat in de loop der jaren 2008- en 2009-lasers met verschillende kwaliteit zijn geïnstalleerd. Als je geluk hebt, heb je een lezer van hoge kwaliteit die de software zonder problemen kan lezen. Wie niet, hij had pech, zoals ik. Als alternatief, maar u kunt een nieuwe laser installeren, wat wordt aanbevolen, omdat dan alle zelfverbrandingen zonder problemen moeten worden gelezen.

Een kwestie die ons om een ​​aantal redenen interesseert, en we zullen op een later tijdstip over het probleem van vervuilde of inferieure lasers schrijven.

Het testresultaat

Het staat buiten kijf dat NavEuro goederen voorziet van up-to-date kaarten. Ik wil niet eens speculeren over de bronnen waaruit het materiaal komt. Ook met betrekking tot de licentieachtergrond en wat Navteq erover te zeggen zou hebben, zou dat waarschijnlijk een probleem op zich zijn.

Het is een feit dat voertuigen problemen kunnen veroorzaken die leiden tot een systeemcrash van het navigatiesysteem. Het is ook een feit dat de getoonde kaartschaal in geen van de geteste voertuigen moest worden gewijzigd. Lezers die de software gebruiken, melden ook hetzelfde probleem.

Er is dus geen aankoopadvies van onze kant. We bleven zoeken en testen. De volgende softwaretest voor onze Saab 9-3-navigatie, van een andere bron, komt dinsdag.

25 gedachten over 'Navigatie-update voor de Saab 9-3 (deel 1)"

 • Hoor je YouTube-video's op de stereo? Siri-input? Microfunctie van WhatsApp?

 • Nu de Alpine INE-925r geïnstalleerd. De auto-elektricien heeft bijna een backflung tot hij het ding in het BUS-systeem van het voertuig kon integreren. Parrot heeft het niet meer nodig. Nu werken ook het stuurwiel, de telefoon en de I-Phone-verbinding. Verkeersberichten stoppen muziek van de I-Phone. De I-Phone is geïntegreerd met een Brodit-adapter in het voertuig en via een USB-kabel met het apparaat verbonden.

 • Dat werkt gewoon niet. Ik weet niet wat de fabrikanten dachten, maar ze hadden waarschijnlijk dollartekens in hun ogen. In ieder geval koop ik geen auto met ingebouwd navigatiesysteem, maar blijf ik mijn smartphone gebruiken. Zowel het apparaat als de software zijn altijd up-to-date. En van de autofabrikanten vraag ik om een ​​betere integratie in het akoestische gedeelte van het voertuig.

  Is er zelfs een fabrikant die de iPod-functie van de smartphone stopt tijdens verkeersberichten op de radio?

 • De beste en goedkoopste is nog steeds TomTom mobiel, alleen deze kabelsituatie 😉 Er was een Sony XNV ingebouwd apparaat met TomTom-navigatiesoftware, het onderdeel lijkt uitverkocht te zijn. Is er geen fabrikant die een goede ingebouwde unit wil aanbieden met up-to-date navigatie / congestiemijden en deze compatibel maakt met meerdere voertuigtypen? Er is zeker geld te verdienen, gezien de andere sombere alternatieven.

 • Hoe goed ben je. Er is nog een Zweeds merk

 • Ik ben nieuwsgierig. Persoonlijk heb ik nu na de eerste kaartupdate erg grote problemen met de kaart / navigatie. De muziek en de telefoon werken goed, maar het kan niet blijven zoals het is.

 • De Kenwood kan heel goed in de 9-3 worden geïntegreerd. We hebben doordeweeks ook iets om over te schrijven ...

 • Ik heb ook de dubieuze versie uit Engeland geprobeerd, helaas geen resultaat - leesfouten. Het geld is naar verluidt teruggestort naar PayPal, dus ik zal mijn volgende creditcardafschrift bekijken. De tweede poging was via Hirsch AG St. Gallen. Leesfout opnieuw, hoewel de enige overgebleven originele dvd uit 2009 nog steeds zonder problemen wordt herkend, is dvd nr. 2 al geslaagd.
  Ik denk aan een Alpine ICS X8-apparaat, dat eenvoudig te installeren is, harde schijf met offline Nokia-navigatie. Maar heb geen idee wat voor kwaliteit de congestion bypass heeft. En het is ook duur.

 • Hallo iedereen, je spreekt over de NAVIS met groot scherm ?? Maar hoe zit het met de andere Saab-coureurs / binnen die nog steeds de kleine Navis hebben ?? Is er iets te melden over update`s, of kunt u horen hoe ik de CD van de Mazda 6 Bj.2005 heb gehoord? Kan iemand daar iets zeggen?

 • Ja, niet begrijpelijk ... 🙁

 • De dealer van mijn vertrouwen wilde 200 € voor een update. Zonder mij!
  Ik kom uit een tijd dat ik zonder navigatiesysteem op de bestemming aankwam. En dus zal ik dit opnieuw doen in geval van nood.
  Ik kan zonder Tom's "experimenten"! Desalniettemin een rapport dat prettig is om te lezen, ook al is het resultaat vlak.

 • Hoi Tom.
  ... ja, voor mij werkt alles echt zoals bij het origineel. De schaal kan ook zonder problemen worden gewijzigd…. Het is een beetje vreemd dat het niet overal hetzelfde werkt!

 • De dvd werkt niet betrouwbaar in twee geteste voertuigen, wat ook te wijten kan zijn aan de kwaliteit van de lasers en mogelijke vervuiling. Mijn TX lijkt in principe niet van 'zelfgebrande' media te houden. Kunt u de kaartschaal wijzigen?

 • Hi all.
  Ik ben nu een beetje verbaasd dat de dvd niet voor jou speelt Tom. Ik gebruik de mijne in mijn Turbo X sinds december 2013 en kan alleen positieve dingen melden (tenminste tot vandaag). De update werkte vanaf het begin perfect voor mij en de straatinformatie lijkt ook erg up-to-date (voor Zwitserland). ... maar het kan natuurlijk ook zo zijn, zoals je schrijft, dat ik een “nieuwere laser” heb geïnstalleerd ... Oh en trouwens: ik heb mijn update dvd's van Hirsch AG gekregen.

  Es Grüessli vanuit het zuiden ...

 • @ TOM: Probeer het verschil tussen dvd-r en dvd + r ... Dus neem nu een ander medium en brand de beste ne goede kwaliteit en langzaam.

 • Wordt getest! Bedankt

 • Tom, kopieer de dvd naar een pc / MAC. Brand op de laagst mogelijke snelheid en test opnieuw 🙂 Werkt soms wonderen ...

 • Ja, dat is met “verouderd kaartmateriaal” erg vervelend.
  Dat geldt niet alleen voor Saab, maar ook voor vele anderen. Maar met Saab is het heel duidelijk. Jammer dat de noodzaak voor de opvolgers (Orio / NEVS) waarschijnlijk niet te zien is.

  Voor mijn systeem (SAAB / Kenwood / Touchsceen) kocht ik jaren geleden de officiële en "nieuwste" dvd voor mijn stationwagen uit 2002 voor een zeer dure prijs. Maar zelfs daar kocht ik eigenlijk wat "ouder" kaartmateriaal (waarvan ik op de hoogte was). 🙁

  Maar aangezien ik over het algemeen de "originele" look van de auto en het complete audiosysteem (zowel software als hardware) wil behouden, gebruik ik momenteel een iPhone / Navigon / zwanenhalsoplossing. Dat werkt eigenlijk best goed (vooral omdat ik met de iPhone meer functies en verkeersinformatie op de kaart heb dan met het oude SAAB / Kenwood-systeem). En het is voor mij ook niet erg duur, aangezien ik de telefoon toch heb en de navigatie-app een eenmalige editie was.

  Dit is hoe het er voor mij uitziet:
  http://www.tourwrist.com/panos/65191
  http://www.bilder-upload.eu/show.php?file=b3e3b8-1395662794.jpg

 • Mijn versie is oud, maar ik ben er altijd geweest 😉 Een volledige uitwisseling is op een gegeven moment waarschijnlijk de beste oplossing.

 • Denk ook dat een volledige uitwisseling de gemakkelijkste en meest verstandige oplossing is. Maar dat is waarschijnlijk de bittere pil die je als Saab-chauffeur moet slikken.

 • Bedankt voor de test! Was al dicht bij de bestelling en heeft nu 45 opgeslagen € 🙂 Nogmaals, een superblog!

 • Absoluut onbegrijpelijk dat Orio zich hier niet bezighoudt en ons een Gebastel achterlaat. Men kan alleen maar benadrukken dat klantenservice een van de vereisten is als u deel wilt uitmaken van de volgende aankoop van een voertuig.

  Ik heb ook geprobeerd voor mijn 9-5 Aero van 2007 om een ​​kaartupdate te vinden en een nieuwere CD van de Range Rover Sport uit noodzaak te gebruiken. Dat ging een tijdje goed, toen was de leeseenheid kapot. Omdat er geen officiële bron van SAAB-ondersteuning kwam, heb ik de Navi nu vervangen door een huidig ​​Alpine-apparaat.

  Een schande voor een 6-jaar oud voertuig.

 • Pas zelf plattegronden van de straat aan. 🙂

 • Voor mij is deze “oplossing” 45, - € te duur. Betere oude kaarten dan kaarten die al dan niet werken.

  Ik kijk uit naar meer alternatieven.

Reacties zijn gesloten.