Jonas Fröberg op de 2014 Saab 9-3 Aero

Mijn Zweedse favoriete journalist Jonas Fröberg van Svenska Dagbladet was in Trollhättan en testte de 2014 Saab 9-3 Aero vorige week.

SAAB 9-3 2014 © 2014 saabblog.net
SAAB 9-3 2014 © 2014 saabblog.net

Zijn visie op het eerste voertuig van NEVS ziet er ongeveer zo uit:

Is de Saab 9-3 een nieuwe auto?

Nee, het komt grofweg overeen met het 2011-model dat we kennen als Griffin. NEVS wisselde wel 100-onderdelen uit, maar verbeterde niet zo veel. Omdat sommige leveranciers niet meer actief zijn en vervangen moesten worden of niet langer als een partner konden worden beschouwd vanwege de scheiding van GM.

Motor en transmissie

Dit zijn dezelfde componenten die we kennen van Griffin. De motor wordt ook gebruikt in de 9-5 NG, Saab heeft nog enkele van deze motoren op voorraad (Opmerking: NEVS heeft deze componenten gekocht). De 6-versnellingsbak en de automatische transmissie zijn vertrouwde onderdelen uit het GM-schap.

Hoe gaat de Saab?

Oké. Het lichaam lijkt iets stijver te zijn geworden, de motor levert de kracht wanneer deze wordt teruggehaald. Maar je beseft dat de Saab oud wordt.

Wanneer komt de elektrische auto?

De eerste voertuigen worden nu geproduceerd, de eerste 200 gaan als testvloot naar China. De serieproductie begint in het najaar en het zou mogelijk moeten zijn om elektrische auto's volgend jaar in Zweden te kopen.

[sam id = "18 ″ codes =" waar "]

Is de 9-3 279.000 de moeite waard Zweedse kroon?

Als je van Saab houdt, ja. De 9-3 is echt een mooie auto. Maar de 12-jaren zijn voelbaar en er zijn geen actieve veiligheidssystemen en geen modern entertainment.

Kun je de auto kopen?

Er is een gratis service voor 3-jaren. Het zal echter moeilijk zijn als Saab niet kan overleven. Maar er zijn veel servicepunten.

Waar hangt alles van af?

Alles hangt af van hoeveel geld NEVS beschikbaar heeft. En je hebt veel geld nodig om water weer onder de kiel te krijgen. Dat vereist blijvende macht en autoriteiten in China die alles goedkeuren.

Klopt Fröberg ...

Fröberg is, zoals we weten, geliefde Saab. Voordat hij en zijn fotograaf Magnus Hjalmarson Neideman de 9-3 opgepikt in de Stallbacka, hadden allebei een afspraak met Peter Backström Museum in Saab en dan samen tijdens de lunch. Hij is erg diplomatiek, maar hij heeft gelijk. Nevs gebouw, op dit moment, niets anders dan een 2011er Griffin. Als een vingeroefening voor de productie en om het personeel daarop te trainen. En als een aanbod voor de Zweedse fans die een nieuwe Saab willen kopen. Nevs moet zo ver gaan investeerde veel geld en het zal blijven doen op de lange termijn.

De komende update zal laten zien hoe goed het idee was om een ​​herstart te riskeren met de "oude" 9-3. Er zijn immers twee of meer jaren verstreken sinds de overname van het merk. Veel tijd waarin een nieuw model bijna klaar had kunnen worden gemaakt voor serieproductie op het Phoenix-platform.

[sam id = "14 ″ codes =" waar "]

De scheuren in de uitdrukkingen ...

Niet iedereen in Zweden is zo vriendelijk als Fröberg. Een dag na zijn artikel in Svenska Dagbladet kwam een ​​volledig overzicht van de NEVS-strategie in Expressen. Daar vraagt ​​men zich ook af of een volledig nieuw model niet de betere manier zou zijn geweest. En hoeveel marktsucces een elektrisch aangedreven 12-jarenoud platform voor die tijd kan hebben. Er zit iets in.

Ook Vi Bilägare was niet zo vriendelijk als verwacht in de test en kan de 9-3 niet prijzen. De 9-3 moet zijn leeftijd markeren en in directe vergelijking met een recente compacte auto, berekend op een Opel Astra, lijkt de Saab petite, aldus het tijdschrift. Niet zonder een ademteugen later om op te merken dat je nog steeds goed met de Saab overweg kunt.

Het probleem is huisgemaakt en de kritische rapporten waren niet onvermijdelijk. Want feitelijk is de pers in Zweden ingesteld voor elke NEVS en ziet de banen die zijn ontstaan ​​in Trollhättan, en de vooruitzichten voor de toekomst.

Maar - zelfs met een ventilatorbril - de 2014 9-3 is veel, maar een niet. Het is zeker een goede, veilige en elegante auto. Maar het is beslist geen nieuwe auto. Als u de sticker "Nya 9-3" op uw voertuigen plakt zoals NEVS, wordt u niet goed geadviseerd en begrijpt u de realiteit niet verkeerd. Overeenkomstige berichten in de pers zoals nu in Zweden zijn het resultaat. Er zouden talloze andere manieren zijn om de 9-3 dienovereenkomstig op de markt te brengen.

De 2014er Saab is alleen in beperkte oplage gebouwd. Op een gegeven moment zijn de 2.000 naar 3.000-modellen voorbij, waarschijnlijk de update, de stationwagen en de 2015er-vintage. Dan bereikt de 9-3 waarschijnlijk meer markten. De 2014-editie stond op het punt om op te warmen, de 2015-vintage is serieus. Dit wordt spannend, de kaarten worden geschud.

Tekst en afbeelding: tom@saabblog.net

 

 

 

4 gedachten over 'Jonas Fröberg op de 2014 Saab 9-3 Aero"

  • Beste persmensen, maak alsjeblieft niet zoveel plezier voor de huidige 9-3er (noch positief noch negatief) - dit is waarschijnlijk ook niet gewenst door NEVS.

    Dit gaat eigenlijk alleen over het opwarmen van organisatie en productie.

    Kort voordat de laatste “klassiekers” verkocht worden, zou er volop perspectief moeten zijn voor de zogenaamde PHOENIX!

  • Ik moet eerlijk zeggen dat als ik een nieuwe 9-3-serie krijg, er veel moet zijn gebeurd met de upgrade. Ik zou vooral iets nieuws in het interieur willen zien. Niet dat de huidige onder alle omstandigheden slecht is. Maar als ik een nieuwe auto koop, wil ik veranderingen zien, anders blijf ik van de mijne genieten! Van buitenaf is dat voor mij minder belangrijk.

  • Ja .. 9-3 classic edition ... klinkt zo eerlijk. Maar hoe moet de MY 2015 dan heten? Nou ... het zal ook niet "nieuw" zijn. En deze constante upgrades op de oude basis hebben in het verleden niet echt geholpen. Laten we afwachten ... het wordt echt spannend als we eindelijk een concept zien dat op het phoeniX-platform zal worden gemaakt ... (zeker niet tot 2015 ...)

  • Dat is natuurlijk het risico om met een vertrouwd voertuig te beginnen. Een 9-3 Classic Edition, of iets dergelijks, zou waarschijnlijk de betere naam zijn voor de MY 14.

Reacties zijn gesloten.