NEVS verhoogt de kloksnelheid

Langzaam maar gestaag vordert het in de Stallbacka. Per slot van rekening beweegt alles zich in de goede richting, ook al zou het volgens onze wensen wat sneller kunnen gaan.

SAAB-productie bij NEVS
SAAB-productie bij NEVS

Saab produceert sinds vandaag 6-voertuigen per dag, en begint in december dagelijks met 2-voertuigen. Dit werd aangekondigd door NEVS-perschef Mikael Östlund. NEVS heeft nu 315-productiemedewerkers in dienst. Verdere nieuwe aanwervingen op grotere schaal zijn niet op korte termijn gepland.

De interessante vraag voor ons is hoeveel voertuigen er geproduceerd kunnen worden met zo'n 300 medewerkers. Het antwoord vinden zal moeilijk zijn. Saab Automobile AB had tussen de 1.100 en 1.200 werknemers in het productiegebied voor 85.000 voertuigen per jaar - volgens het plan voor 2011. De productie werd echter als hopeloos overbezet beschouwd en het zou economisch verstandig zijn geweest om fors op personeel in te korten. Bovendien zal Saab in eerste instantie slechts één modelserie aanbieden, terwijl in 2011 twee series van de productielijn rolden.

Dan zijn er nog de elektrische auto's, die als 'halffabrikaten' naar de Chinese assemblagefabriek gaan. De situatie is dus niet echt vergelijkbaar. NEVS zou in de tussentijd ook zijn gestroomlijnd en gemoderniseerd. Dus wat is er allemaal mogelijk in Trollhättan? Het antwoord geeft ons de toekomst en het blijft spannend!

Tekst en afbeelding: tom@saabblog.net

9 gedachten over 'NEVS verhoogt de kloksnelheid"

 • blanco

  Het aantal werknemers zegt heel weinig over productiviteit. Het hangt af van het verticale productiebereik.

  Hier zijn een paar cijfers uit het verleden van Saab. Toen GM bij Saab kwam werken, werkten er rond 8.500 mensen in Trollhättan. De uiteindelijke assemblagecapaciteit was ergens tussen 60.000- en 70.000-voertuigen. Toegevoegd aan deze was de carrosserie-winkel en verf winkel, die was op 100.000 naar 120.000-eenheden.

  Aan het einde van het Saab-tijdperk was het aantal werknemers rond 3.500. De mogelijke capaciteit is opgegeven met 180.000-eenheden.

  Nu zou je kunnen veronderstellen dat GM sterk heeft gerationaliseerd. Hoewel het is gerationaliseerd, is het meeste ervan uitbesteed. Je moet niet vergeten dat Saab tot het begin van de Amerikanen, waarschijnlijk een van de hoogste verticale integratie in West-Europa had. Dit werd echter verspreid onder planten in heel Zweden en vond slechts een gedeeltelijke aantekening in de cijfers van Trollhättan.

  Ik herinner me nog dat delen van de carrosseriezaak kort na de komst van GM aan Volvo werden gegeven. Als je door het werk ging, kon je aan de verschillende uniformen zien. U reduceert dus snel het aantal werknemers naar 200, zonder dat iemand minder betrokken is bij de productie.

  Of het nu een kantine, fabrieksbrandweer of gebouwbeheer was, alles was vroeger fabriekspersoneel, maar GM had het niet allemaal.

  Vandaag hebben we bij NEVS ongeveer 315-productiemedewerkers. Dit aantal is ongeveer gelijk aan het aantal Saab-Arlöv-medewerkers in de 80-jaren. Daar verlieten gemiddeld 21.000-voertuigen de eindmontage per jaar. In Arlöv was alles handgemaakt, maar alleen eindassemblage zonder carrosseriebouw en schilderwerk.

  In de voormalige Finse Saab-fabriek gaat Valmet Automotive nog steeds over het personeel van 600. Deze bouwen voort op een zeer geautomatiseerd systeem over 35.000 Mercedes A-klasse per jaar.

  Dus ik vermoed dat met het huidige aantal werknemers, NEVS 10.000 via 12.000-eenheden per jaar kan creëren. Je moet niet vergeten dat bijna alles van buiten komt. Alleen in de eindmontage werkt nog steeds een groter aantal mensen, body shop en verfwinkel zijn sterk geautomatiseerd.

  Bij 6-voertuigen wordt nu een trage serieproductie gestart, vanaf volgende maand moet de output dan minstens verdrievoudigen, als de werknemers zijn opgenomen.

  Ik denk dat met 1.500-medewerkers (totaal, niet alleen productie) 100.000-eenheden klaar moeten zijn.

  • blanco

   Dank je wel!

  • blanco

   Ook met betrekking tot Zulke informatie is onmisbaar voor de SAAB-blog!
   BEDANKT Detlef!

 • blanco

  Hello.
  Hello.
  Als Skyper 1100 auto's had kunnen maken met zo'n 85.000 productiemedewerkers. Dan zouden bij NEVS met 300 werknemers minstens 25500 Saabs van de lopende band moeten rollen. Als er nog verdere rationalisatie zou zijn, het gebruik hoger is en mogelijk meer "afgewerkte" onderdelen, bijvoorbeeld in China, zijn geïnstalleerd, ja, dan zou het aantal aanzienlijk hoger kunnen en moeten zijn.

  Groeten uit het zonnige Oldenburg
  Andre

 • blanco

  Nou ja, of de klant nacher verkiest om de facelift of het huidige model te kopen, valt nog te bezien! Afhankelijk van hoe de facelift eruit zal zien

 • blanco

  Klinkt goed. Vanaf april of mei dan de SC naar.
  Ik kijk uit naar de update. Alleen wie koopt dan de oude en waar zijn ze nu eigenlijk uitgeschakeld? Er is nog niemand afgeleverd.

  • blanco

   Geduld, de update komt net voor de vakantie, dus eind juni. De combinatie en de update zijn het modeljaar 2015.

  • blanco

   In maart zijn er tegen dit kloktarief (weekendwerk zal te duur zijn) 126 stuks, dus tegen het einde van de maand zullen er iets minder dan 300 voltooide 9-3's zijn. Volgens de oudere foto's zouden ze een plaats moeten hebben op het fabrieksterrein. De vraag is waarom je nog niet hebt afgeleverd? Er ontbreekt nog een onderdeel, bijvoorbeeld een nieuw infotainment dat pas in april klaar is.
   En er zijn altijd een paar mensen die het onbekende liever hebben dan zij.

 • blanco

  Dat is nog steeds positief nieuws! Ga zo door !!!!

Reacties zijn gesloten.