Nooit gebouwd. SAAB 9-5 NG hatchback.

Het was december 2009. Saab was opnieuw dicht bij de afgrond in Zweden en GM had de grafdelvers van Alix Partners al opdracht gegeven om het te behandelen. De Saab-medewerkers hadden - opnieuw - een trieste kerst in zicht en een autotransporter arriveerde tegenwoordig in Duitsland in Zweden met een prototype dat nooit zou worden gebouwd.

SAAB 9-5 NG hatchback, voor de SAAB-fabriek © 2014 saabblog.net
SAAB 9-5 NG hatchback, voor de SAAB-fabriek © 2014 saabblog.net

Naast de nieuwe Saab 9-5 sedan en de 9-5 sportwagen, moeten er ook twee andere varianten zijn. De ene versie zou zijn première hebben gevierd in het najaar van 2013 en zou ruwweg hebben ontmoet wat we kennen als Insignia Country Tourer of Audi Allroad. De andere variant zou een hatchback zijn geweest.

Zo zou Trollhättan een verbinding met de Saab 9000 gemaakt hebben en zou een unieke functie in zijn klasse tenslotte (bijna) hebben gehad. Grootte, imago en de prijs is slechts de BMW 5er GT zou vergelijkbaar zijn met de hatchback Insignia gelederen met zijn kortere wielbasis 11 centimeter zijn geweest niet alleen van het beeld leidt tot een lagere klasse, net als de Skoda Superb. Er waren twee prototypes die werden gebouwd en waarvan de ontwikkeling ver gevorderd was. Na de 2009 in december verdwenen beide voertuigen en werd het plan om een ​​luxe hatchback te bouwen niet voortgezet.

Waarom? De feiten zijn slecht. Sommige stemmen zeggen dat ze weer voor Opel willen zorgen. Wat nauwelijks logisch is, omdat de Insignia, zittend op hetzelfde platform maar met een verkorte wielbasis, een ander publiek in beeld heeft dan Saab had. Anderen zijn van mening dat de verwachte hoeveelheden te klein zouden zijn geweest en dat de productie het niet waard zou zijn geweest. Oké, beste lezers, open en eerlijk: wat hadden we liever gekocht? Een sedan met een notchback, die ook mooi is, of een hatchback? Geen vraag voor mij! Het is duidelijk - Saab hatchback.

In de eerste maanden van 2010 zouden de twee prototypes in de pers zijn geweest en was de droom van een grote Saab met een achterklep eindelijk ten einde. Wij dachten. Tot vandaag ...

Omdat beide voertuigen niet alleen het GM-tijdperk hebben overleefd, maar ook het tijdperk met Victor Muller. In het voorjaar van 2012 ontmoetten Mark en ik beide prototypes opnieuw, uiterlijk intact. Aangezien er nog steeds dezelfde velgen op de voertuigen werden gemonteerd als in 2009, kan worden aangenomen dat er tijdens het Spyker-tijdperk geen activiteiten meer waren rond het onderwerp van de 9-5 hatchback. De voertuigen waren vastgezet op het grindterrein voor de fabriek en we hebben ze toen niet opgemerkt.

Vele maanden later, toen ik door de foto's keek, zag ik de ontbrekende hatchback. Daarachter staat, je ziet het amper, prototype nummer 2. Een blik op de kentekenplaten bevestigt dat nummer één van het voertuig de Saab is, die in december 2009 op de transporter werd gefotografeerd. De kwaliteit van de foto's is helaas niet de beste. De opnames zijn deels gemaakt met de mobiele telefoon, en ook de telelens van mijn goede Nikon was niet optimaal en kreeg een betere opvolger.

We weten niet wat er ondertussen met de voertuigen is gebeurd. Drie prognoses zijn mogelijk. Net als veel andere prototypes gingen deze voertuigen met een hoge mate van zekerheid naar het recyclingbedrijf. Dan kunnen ze ofwel zijn gesloopt, ofwel behoren ze tot de prototypes die NEVS op het laatste moment heeft teruggekocht en opgeslagen met toestemming van de beheerders. Of - dat kan ook - iemand herkende wat er was en redde de voertuigen in een droge hal.

Als ze nog steeds bestaan, zullen we ze op een dag weer zien. Daar ben ik zeker van!

20 gedachten over 'Nooit gebouwd. SAAB 9-5 NG hatchback."

 • blanco

  Tot dusverre is het prototype me echt voorbijgegaan. Spannende verhaal!

 • blanco

  WIJ - en dat staat hierboven alsof ik niet de enige was met deze mening - willen COMBICOUPE Saabs opnieuw besturen!

  @ Tom: Zou u in dit verband waarschijnlijk een stemming kunnen initiëren? Misschien zal ook iemand van NEVS hier lezen en de boodschap / het verzoek voor CC's doorsturen naar de beleidsmakers * de hoop om niet op te geven op eenCombiCoup *

  @Vorstadtcasanova: D´accord! De 9-5 stationwagen is LELIJK - in onze ogen. Ik kan me goed voorstellen dat een aantal andere potentiële verkopers het niet zullen kopen juist omdat deze dikke C-stijl en gecamoufleerde D-stijl geen vis of vlees is. Willen ze absoluut een stationwagen verkopen, dan verwacht de koper ook een onderscheidende D-stijl * inmyopinion *

  Over de Skoda Superb gesproken: ik vind de gedeelde achterklep van de Superb CombiCoupe super: hij kan klein worden geopend - vooral voor zwakkere mensen die niet altijd de hele grote klep willen optillen - maar hij kan ook heel groot worden geopend als je de Passat CC niet leuk vindt. Chauffeur wil ook aankopen in ijzerwaren IN DE auto 😉 vervoeren

  Dus, houd uw vingers gekruist dat NEVS zich in dit verband aansluit bij de Saab-geschiedenis en ook een CombiCoupe op de markt brengt.

  Sesi

 • blanco

  Een krachtige 4 cilinder turbo met> 2 liter cilinderinhoud en> 400NM zou ook niet slecht zijn geweest ...

  • blanco

   Saab heeft altijd een goede neus gehad voor trends en innovatie, maar het op de markt brengen van deze highlights is nooit Saabs kracht geweest.
   Misschien wordt het beter onder NEVS. .....

 • blanco

  Hoe langer ik denk aan de 9-5 ll,
  Zo'n pik schip, dat is met zijn meer dan 5 meter lengte, ja zo groot als de oude S-klasse!
  De 9-5 was niet alleen gegarandeerd voor 4- en 6-cilindermotoren, zoals zeker bij V8 was gepland, misschien in de hert-versie van een motor van de Vette

 • blanco

  Ik koos voor de Saabrio, omdat er geen hatchback meer was op de 9-3er. Nu geniet ik nog meer van het rijden met de Saab.

 • blanco

  Is de kentekenplaat bekend? U kunt controleren of de auto nog steeds is geregistreerd.

  • blanco

   Ja, de kentekenplaten zijn bekend. Goed idee, laten we het doen!

  • blanco

   De ene nummerplaat rijdt momenteel als Volvo V40 door het gebied, de andere is niet geregistreerd. Dus de huidige staat.

 • blanco

  Ik denk globaal dat de verkoopcijfers voor een 9-5II 5-deur bescheiden waren geweest. De Chinezen en Amerikanen willen de klassieke notchback sedan, net als de 9000CD, die op zijn beurt niet populair was bij de CS in Europa.

  De 9-5 5-deurs zou iets voor de Europese markten zijn geweest. Naast een ontbrekende 9-3 Coupé en 9-3 5-deurs, een ander model dat het Saab-portfolio goed zou hebben gedaan ...

 • blanco

  Ik had beslist voor de hatchback gekozen. Hoewel de limousine er niet slecht uitziet, maar de grotere romptoegang is de uitslag. Lynch alsjeblieft niet: maar de combinatie van 9-5 vind ik niet zo slim. En de hatchback ziet er sportiever uit dan de stationwagon.

 • blanco

  Het geheel is altijd in het oog van de toeschouwer.

  Als ik jaren geleden de keuze had gehad tussen 9000 versies van mijn opvolger van de 3 CS (notchback, hatchback of normale stationwagen), zou ik hoogstwaarschijnlijk voor de 9-5 met de zogenaamde hatchback zijn gegaan - hij ziet er gewoon niet zo omvangrijk uit als een grote stationwagen en biedt eigenlijk genoeg ruimte.

  Voor mijn huidige 9-5 I in de stationwagenversie was de aankoopbeslissing veel langer niet zo duidelijk als voor de 9000 - de reden lag alleen in het ontwerp.

  Ik kan me voorstellen dat de SAAB-liefhebbers over de hele wereld de voorkeur geven aan een variant met de naam hatchback of hatchback op de normale stationwagon.

  Om deze reden zou het wenselijk zijn als alle versies snel beschikbaar zouden zijn - zowel voor de 9-3-serie als de 9-5-serie (9-6-serie?).

 • blanco

  Spannend! Ik zou het graag zonder camouflage zien.

  Maar ik betwijfel of het echt een hit zou zijn geweest. Hoe graag ik de hatchbacks 900 en 9000 ook vind, je moet niet vergeten dat er geen stationwagenversies van waren. De verhuizing naar de hatchback was de overstap van de koper naar de meer praktische auto met betere, zelfs verbazingwekkende laadvermogens ...

  En toch, met de 9-5 II in drie versies, zou dit het handvat zijn voor de stationwagon. Dit had veel eerder op de markt moeten komen!

 • blanco

  ... jammer, de flap zou nuttig zijn geweest. We maken nog steeds gebruik van de voordelen met onze aero9000, in de aero9-5II is het borderline om diep in de kofferbak door te dringen. Zou de eerste keuze zijn geweest, hoe lekker de limonade ook is!

 • blanco

  Wauw….
  dat zou de beste Saab ooit zijn ... een echte Saab a lá 9000/900 1 ...
  Nu kun je alleen van BMW, Audi en alle modellen die hierboven al zijn genoemd zien dat de GM's heel erg fout waren met hun afstelling en op de ami-markt ... jammer ...

 • blanco

  Dat zou het echt geweest zijn en dus zou de 9-5 de hit zijn geworden. Misschien komt er in de toekomst iets soortgelijks uit NEVS?

 • blanco

  Moeilijke fangemeenschap,
  dat zou de hit een hatchback geweest zijn als de 900er Combicoupe. Wat niet is, kan nog steeds zijn, want wie is al optimistisch dan wij Saabfahrer.

 • blanco

  Hallo beste Saab-fans, Saab deed altijd het juiste op het verkeerde moment. Toen lachten velen om de turbo en nu heeft iedereen hem. Toen de 9.5/1 uitkwam, was de vraag aan Etehad: waarom geen hatchback zoals de 9000? "Dat past niet meer in de premiumklasse" Vandaag: een 7, A5, BMW GT etc. Je weet wat er van geworden is. Veel Saab-fans waren verrast, ze wilden geen frisdrank - of de stationwagen. Met vriendelijke groet, Jens Lübberstedt, Stade

  • blanco

   Hallo, Jens! hoe gelijk je hebt….
   Ik herinner me ook een antwoord van de toenmalige SAAB-medewerker, meneer Bauer, waarom de hatchback moest worden weggelaten bij de introductie van de nieuwe 9-3 in 2002. Destijds werd gezegd dat ze klanten wilden winnen van de 3-serie BMW en DB C-Klasse - daarom de klassieke limousine.
   Goed ... We weten allemaal pijnlijk wat er van is geworden ...

   Maar het was leuk om weer via jou van je te horen 🙂

  • blanco

   Wat is het juiste op het verkeerde moment? Vooral de turbo kwam precies goed en Saab bespaarde op dat moment, anders zou 1981 uiterlijk zonder verlichting zijn.

   Een kleine fabrikant heeft niet de mogelijkheid van een groot bedrijf, andere lang geleden gevestigde fabrikanten waren altijd innovatiever dan de in massa geproduceerde. Denk maar aan glas, met achterklep en distributieriem in de 60igern.

   Saab was meestal altijd op het juiste moment. Er waren een paar turbo's voor Saab, maar Saab kwam net op tijd, alleen de neus voordat de massaproductiecompetitie nodig was. Het was hetzelfde met de 16-kleppen. Of eerder in de dualcircuit-remmen, remt de schijf, de hatchback met flap. De cabrio's zaten in de lucht, maar Saab was sneller de noodzakelijke tik.
   Maar veel kon niet worden bereikt vanwege geldgebrek en het tragische is dat onder GM, waar de middelen beschikbaar waren, alles kapot was gegaan, wat niet met de mainstream overeenkwam, Saab net een Opel voor de hogere klasse werd.

   Wanneer Saab met de menigte heeft gezwommen, zijn ze op hun neus gevallen. De meest ernstige fout in het pre-GM-tijdperk was de 9000-cd, die vervolgens de volledige verkoop aan GM noodzakelijk maakte. Nooit eerder had Saab zo veel klantonderzoeken en autoklinieken als op de 9000-CD, met als resultaat dat het gewoon de verkeerde auto was voor Saab, wat duidelijk te zien was in de verkoop.

   GM heeft het op dezelfde manier behandeld, de 9-3 / 2 alleen als een sedan was alleen maar correct voor de VS, de fondsen voor de stationwagon hebben Saab niet in de afgrond gepromoot.

   Daarom hoop ik dat de elektrische Saabs op het juiste moment kunnen zijn. De massaproductie is nog niet begonnen, maar het zit in de lucht.

   Trouwens, Tom, geweldig dat je dat opgegraven hebt met 9-5 CC!

Reacties zijn gesloten.