Geen elektrische auto-boom in Peking

Tot nu toe is de vraag naar elektrische auto's in Duitsland gematigd. Een (nog) ontbrekende infrastructuur en een gebrek aan politieke wil laten hun sporen na. De situatie lijkt heel langzaam te veranderen, maar de nadruk ligt op "langzaam".

Binnenkort in China: SAAB EV © 2014 saabblog.net
Binnenkort in China: SAAB EV © 2014 saabblog.net

In China zou het iets sneller moeten gaan. De politieke wil is er, de uitbreiding van de infrastructuur wordt met alle macht doorgezet en ook de bedrijvengroep van NEVS-oprichter Kai Johan Jiang heeft hierin een aandeel. Is alles in orde in het Middenrijk?

Blijkbaar niet! Want hoewel er in Peking tegen het einde van het jaar 1.000 extra laadpalen op het netwerk zullen zijn aangesloten en eind 2017 het hele stadsgebied bedekt moet zijn, valt er een schaduw op het vermeende elektrische autoparadijs. Omdat - omringd door staatszorg en de poging om luchtverontreiniging de oorlog te verklaren - er verbazingwekkende dingen gebeuren. De autokoper uit de hoofdstad weigert te tekenen bij aankoop van een elektrische auto.

[sam id = "8 ″ codes =" waar "]

Meer dan 5 miljoen auto's zijn onderweg in Beijing en degenen die een nieuwe auto willen registreren, moeten een aanvraag indienen. De benodigde licentie kan dan worden toegewezen in een loterij. Afgelopen zaterdag diende 1.841.213 aanvragen in voor een conventioneel aandrijvingsvoertuig. Dit werd gisteren gemeld door de South China Morning Post. De kansen op loterijtoewijzing zijn 0,8%.

Daarentegen wil minder dan 0,1% van de kopers van nieuwe auto's zonder uitstoot de toekomst in rijden. Minder dan duizend kopers vinden het elektrische concept wenselijk. Er zijn slechts 1.701 aanvragen ingediend en als de trend zich de komende maanden voortzet, zullen alle aanvragers hun licentie zonder loting ontvangen. In 20.000 werden in Peking 2014 elektrische auto's goedgekeurd voor registratie.

Met deze cijfers op de achtergrond is het bijna onmogelijk om een ​​conventioneel aangedreven voertuig in de hoofdstad te registreren, maar de vraag blijft gigantisch. Dat is deels begrijpelijk. Een nieuwe auto is altijd een imago-project, vooral in China, en de stopcontactauto's van BAIC en BYD zijn saaie, emotieloze dozen zonder prestige. Alleen Tesla, nieuw op de markt, is een uitzondering en lijkt de zenuw te raken. Omdat BYD gisteren de Tesla bestempelde als "speelgoed voor rijke mannen", terwijl BYD-producten iets voor de massa zijn. Maar ze heeft er geen zin in.

De volgende feiten maken duidelijk hoe hardnekkig sommige burgers ernaar streven om goedkeuring te krijgen voor een conventioneel aangedreven voertuig: sinds januari is er een nieuw loterijsysteem van kracht voor Chinezen die meer dan 25 keer een onsuccesvolle aanvraag hebben ingediend (dit zijn ongeveer 640.000 mensen). Ook voor de aanvragers die meer dan 37 (!) Keer niet succesvol waren. Je kans is nu 2.4%.

Batterij Fabrieksnummer 2 en 3 zijn in aanbouw @ 2014 saabblog.net
Batterij Fabrieksnummer 2 en 3 zijn in aanbouw @ 2014 saabblog.net

Waarom weigeren de inwoners van de hoofdstad? Omdat je theoretisch nu een elektrische auto zou kunnen toestaan ​​zonder het loterisico.

De redenen zijn simpel. De South China Morning Post schrijft over de angst van 1.000 taxichauffeurs die elektrisch rijden. De angsten: vast komen te zitten in het drukke Beijing-verkeer met een korte actieradius ... de wachtrijen voor de laadpalen. Ontoereikende infrastructuur is ook een probleem in Peking. Er zijn 500 laadpalen in bedrijf, met een oppervlakte van 16.807 vierkante kilometer, wat ongeveer overeenkomt met de oppervlakte van Sleeswijk-Holstein, van een dicht netwerk is niet echt sprake.

[sam id = "11 ″ codes =" waar "]

De massale overheidssubsidies lijken van weinig nut om elektrische emoties op te wekken. Een inwoner van Peking krijgt tot € 13.000 steun als hij kiest voor een elektrisch aangedreven auto. Dat is een zeer hoog staatsaandeel in een particuliere auto-investering. De “Qin”, een compacte plug-in hybride van batterijpionier BYD, zal in het voorjaar op de markt komen voor minder dan € 23.000. Bedrijven als Tesla, BYD en BAIC stellen hoge verwachtingen van de toekomstige markt - en dat is nog niet zo. NEVS met Saab is er een van.

De elektrische auto is een gewaagde weddenschap met een onzekere uitkomst, en de beschrijving in de South China Morning Post is een momentopname. Over de toekomst van het concept zou in China kunnen worden beslist. Waar momenteel veel wordt geïnvesteerd in elektrische mobiliteit. Misschien komt NEVS op een markt die net op het juiste moment in opkomst is. Ik zou de Zweden wensen!

In het algemeen zijn subsidies voor het kopen van een elektrische auto van ondergeschikt belang als de infrastructuur en actieradius niet consistent lijken. Alleen als de parameters van de groene technologie ook in het groen staan, zal de acceptatie onder kopers groeien. Zowel in China als in Europa. Anders blijft de droom van de elektrische toekomst een zeepbel. En barsten ...

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeeldingen: saabblog.net

5 gedachten over 'Geen elektrische auto-boom in Peking"

  • Het fundamentele probleem met EV's is dat de auto niet op de persoon is gericht, maar dat de persoon achter de auto aanzit. Dus kijk naar E-benzinestations en wacht tijdens het laden. Voeg daar het korte bereik aan toe. Problemen die u niet hebt met een benzine of diesel.

  • Absoluut mee eens! De 9.3 lijkt op een echte auto en kan in China als een nieuw model worden verkocht, wat niet het geval is in Europa. Ik denk dat NEVS een goede kans maakt om te scoren en uiteindelijk geld te verdienen.

  • De Tesla ziet er goed uit en na al dat iemand hoort rijdt hij behoorlijk goed. Maar merkspeelgoed voor rijke mannen lijkt mij behoorlijk passend. Je moet je een Tesla kunnen veroorloven. Is al een trotse prijs, bel de Ami`s en dat voor een auto die gewoon niet geschikt is voor alle levenssituaties, maar misschien NEVS een dag van dezelfde hoge kwaliteit maar goedkoper. Dan kan het iets worden.

  • Dus dat is het! 😉
    Maar dan is er ook de kans voor SAAB - om een ​​auto te bouwen die er ook uitziet als een echte auto!

  • De Tesla lijkt in tegenstelling tot I-Miev, Leaf en vergelijkbare wagens net als een echte auto. Daarom werken de Tesla en de rest niet.

Reacties zijn gesloten.