Saab drukt. Autobild klassiek over Per Gillbrand Mr. Turbo.

Hij verliet Saab omdat hij niet kon wennen aan de GM-mentaliteit. En hij werkte vele jaren voor Volvo. Voor de fans staat hij nog steeds bekend als "Mr. Turbo ”is het gezicht achter de motorontwikkeling van ons kleine cultmerk uit Trollhättan. Per Gillbrand is een legende, niet alleen in Saab-kringen.

Autobild Classic - februarinummer
Autobild Klassik - februari-nummer

Het februari-nummer van Autobild Klassik wijdde vier pagina's aan de voormalige Saab-ingenieur. De nieuwe uitgave is erg "turbozwaar" en daarom het lezen waard. Ik vertel je meer over de nieuwe editie, waarom je het zou moeten kopen en lezen, over de auteur van het artikel en over Per Gillbrand op de onze Saab Youngtimer Blog.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

8 gedachten over 'Saab drukt. Autobild klassiek over Per Gillbrand Mr. Turbo."

 • Hallo,

  De Autobild Klassik behoort momenteel qua prijs / prestatie tot de beste die u op de Duitstalige markt kunt krijgen. Ik ben geabonneerd op verschillende tijdschriften uit het klassieke gebied, de heren Wieland en Steiger doen het echt goed. De boekjes zijn meestal erg informatief en hebben veel inhoud, er valt eigenlijk niets te klagen. Men zoekt tevergeefs naar dergelijke rapporten in andere kranten (Porsche 911, Pagode en dergelijke in een continue lus). Het tijdschrift heeft de afgelopen twee jaar vaak zeer informatief over Saab gerapporteerd; naar mijn mening zijn vergelijkingen met andere bladen van de uitgever niet gerechtvaardigd. Daarnaast moet je de rapporten bekijken vanuit het perspectief van een “niet-Saab-fan”, als fan weet je meestal al de helft of meer van wat erin zit. Ik vond het artikel leuk om te lezen en hoe je het idee krijgt dat het gekopieerd zou zijn blijft mij een raadsel ...

  Mooie groet!

  Matthias

 • Hi Tom!
  Ik neem alles terug en blijf er nog steeds bij. Dat is hoe ik het zou kunnen omschrijven. Ja, misschien was ik gewoon te gefrustreerd door de armoede. Daarom is het niet juist om slecht onderzocht te schrijven, althans met het rapport over Per Gillbrand, ik heb het mis, want je kunt natuurlijk geen uitgebreid rapport geven over het leven en het levenswerk op de weinige regels. Zoiets komt eruit, voornamelijk showmanship, dat is gewoon de stijl van de uitgever. Objectief gezien kan niet worden gezegd of er goed onderzoek achter zit, de auteur kon het helemaal niet bewijzen gezien de beknoptheid van de tekst. Ik neem dat terug! Per Gillbrand was een van de belangrijkste geesten achter Saab in de jaren 70, 80 en 90. Daar komt niets van. Natuurlijk, het is leuk om te kunnen lezen over een Zweed in Duitsland, maar wat neemt iemand mee die niets van Saab afwist en die meneer Gillbrand niet kent? Ik verwacht geen lof, maar informatie om een ​​idee te krijgen, in dit geval van de heer Gillbrand. Het artikel bereikt dit niet eens op afstand en is eigenlijk jammer van het gebruikte papier.

  Ja, Tom Ik verwacht geen positieve berichten over Saab, maar feitelijk correct. We hebben allebei waarschijnlijk verschillende meningen. Ik ben niet het hoofd van Saab's PR-afdeling, gewoon nieuwsgierig en nieuwsgierig. Dat is mijn claim, dat is waar ik mijn beoordeling voor bewerk. Daarom kijk ik niet naar de publicaties vanuit het oogpunt van een PR-persoon.

  Over het algemeen zou ik zeggen, maakt deze bijsluiter over mij, wordt betaald door VW en dus het is niet merkbaar, kunnen ook een paar exoten verschijnen. Het artikel over opladen is zelfs geen globaal overzicht. Om te schrijven over Turbo en niet te vergeten Saab heeft niets te maken met feitelijke rapportage. Voor een overzicht van de turbo-ontwikkeling in Centraal-Europa, voeg eenvoudig May Turbo, Porsche Turbo, BMW 02 Turbo en Saab Turbo toe. En bij het opladen van alleen de Comprex van Opel. Zulke artikelen als in de huidige Autobild Klassik, die ze kunnen publiceren in de Brigitte of apotheekreview.

  Ik zou nu verder kunnen gaan over het arme Bulli-artikel en ...

  De bekende auteur moet liever een fatsoenlijke uitgever zoeken !!!

  Soms is het beter om niet genoemd te worden, dit boek beschadigt de reputatie van Saab meer dan dat het de vermelding gebruikt.

  Is mijn persoonlijke en subjectieve mening.

 • elkaar servus,

  Nu, als oudje, voeg ik soms mijn mosterd toe, sinds ik de nationale en internationale motorpers sinds 40 jaren behoorlijk intensief heb gelezen.

  Ik ben het eens met de kwaliteit van de “gewone” Bild-krant, maar blijkbaar zijn er veel geïnteresseerde consumenten. Ieder zijn eigen ...

  In het geval van Auto Bild Klassik moet ik echter zeggen dat de selectie van onderwerpen altijd vrij uitgebreid is en dat "buitenlanders" relatief objectief worden behandeld. In het geval van de klassieke editie van de "Auto Zeitung", die nu ongeveer drie jaar beschikbaar is, zien de zaken er heel anders uit. Net als bij de huidige tests van de "Auto Newspapers", worden de buitenlanders in de zogenaamde "vergelijkingen" altijd gebruikt om te laten zien hoe goed de producten van de VW-Audi enz. Familie zijn. Gewoon bijtend.
  Maar geef jezelf de schuld die in zo'n kramp gelooft. Uiteindelijk zijn er altijd de bedragen voor advertenties erachter, of en vooral hoe goed of objectief een automaker rapporteert.

  Maar in Frankrijk ziet het er bijna als "objectief" uit, natuurlijk hebben ook hier binnenlandse fabrikanten de voorkeur - zij investeren meer in advertenties dan de niet-Franse fabrikanten.
  Dit soort rapportage is niet alleen waar te nemen bij auto's, maar ook bij de kapitaalgoederenindustrie. Geld is alles ...

  Dus alles een beetje "cooler" zien! Houd bij vergelijkingstests rekening met de “lokale bonus” bij het toekennen van punten met een aftrek van 20%, dan is het eindresultaat objectiever en is de wereld weer in orde voor de verliezers, zowel in D als in F.

  "Vergelijkende tests" met Saab-NEVS zullen binnenkort volgen, waar de krokodillentranen die tot nu toe zijn vergoten over de vermeende dood van Saab snel worden vergeten en de arme oude 9-3 wordt geslagen. Dus lees er gewoon over en gooi het in de doordachte cirkelvormige archivering.

  Het artikel over Per Gillbrand Ik vond de weg, niet slecht, ik heb hem weer in zijn Saab-tijd (dat was ongeveer 1999) in een afzonderlijke fabriek tour voor ons op dat moment drie bezoekers weten persoonlijk leren (onze persen Agent S 300 meter afstand van het Saab Museum, besefte dat omdat alleen naar het museum voordat het werk begint 🙂) en hij indruk op mij in die tijd veel van zijn expertise en zijn altijd iets ondeugende, grappige gedrag. Was gewoon geweldig.

  Groeten van Uli

 • Omdat de “goede man” niet verantwoordelijk is voor de opmaak van het tijdschrift.

 • Als de goede man echt zo veel over heeft voor SAAB, waarom verschijnt SAAB dan niet eens op een foto in het artikel en op de geïllustreerde voorpagina?

  Of het nu Bild-Zeitung of AMS is - de nationale fabrikanten uit Duitsland zijn altijd de beste. Ronduit belachelijk!

 • Nou Detlef ... De auteur, ik ken hem heel goed, was ter plaatse bij Gillbrand, is erg Saab georiënteerd en is zeer toegewijd aan ons merk. We zijn hem veel, zeer positieve, Saab-rapporten verschuldigd in de Autobild en de Zweedse pers. Hij heeft veel voor Saab gedaan en ik denk dat je het echt mis hebt ... wat jammer is.

 • Een goede beslissing. Ik heb de krant bekeken, echt, de journalistiek wordt niet erger.
  Zeer oppervlakkig verslag over Per Gillbrand, waar wordt het afgeschreven? Deze vraag ligt voor de hand bij het lezen.
  Vervolgens het rapport over auto's met turbocompressor en andere soorten opladen. Van Saab geen spoor in het artikel en ook andere missen, z. B. Opel Senator met Comprex-straallader.

  Bildzeitung blijft gewoon Bildzeitung, ongeacht of de auto of welk project dan ook. Zwaar onderzocht, zonder achtergrond en een paar kleurrijke foto's.

  Voor dergelijke subpers zou men geen reclame moeten maken.

 • Sorry zonder mij! Ik leef een leven zonder "Springer-Presse"!
  nice groet

Reacties zijn gesloten.