Saab Jaaroverzicht 2013. Juli tot december.

Er waren altijd deze geruchten over een start van een Saab-productie na de zomervakantie. Geloofden we dat echt? Of wilden we het gewoon geloven? Het is duidelijk dat dit niet is gebeurd, hoewel de activiteiten rondom de fabriek voortdurend toenamen. Het duurde lang tot december en daarvoor waren er verschillende uitdagingen en drama's om te overwinnen.

Blogger in de Saab-fabriek
Blogger in de Saab-fabriek

juli 2013

Juli is de traditionele reismaand van Zweden. Wie kan, verlaat het land naar het zuiden of trekt zich terug naar zijn huis in de archipel. Alleen toeristen trekken dan naar het noorden. Saab in het zomerhol en voor de deur van een Zweed bouwkunde niet toevallig Saab ontwerp opgedoken - het zou een heel rustige maand zijn geweest.

Helaas was wat we zagen niet de nieuwe generatie voertuigen van Trollhättan. Maar een vinger oefende voormalige Saab-medewerkers die waren overgestapt naar Yovinn. Een bedrijf uit wiens centrum een ​​paar maanden later medewerkers weer terug zouden trekken naar de Stallbacka. Maar dat hadden we op dat moment niet vermoed.

SAAB 9-3 pre-serie in Trollhattan
SAAB 9-3 pre-serie in Trollhattan

augustus 2013

NEVS heeft het Saab-gebied nu goed beschermd. Op bijna alle strategische punten zijn containers of schermen. In augustus waren er nog enkele hiaten die vandaag niet meer bestaan. Dit is hoe het eerste foto's van de nieuwe activiteiten op het werk. De eerste pilot-serie voertuigen werden gespot op de site van de voormalige pilot-workshop. Drie dagen na onze foto's heeft NEVS Persofficier Mikael Östlund aangekondigd dat de fabriek nu praktisch klaar is voor productie. Het goede nieuws ging via de internationale pers en de hoop in de schare fans steeg.

[sam id = "9" codes = "true"]

Voor Saab-partners in Duitsland en Oostenrijk eindigde in augustus een tijdelijke oplossing. Van de voorlopige servicecontracten met de Duitse tak van de Saab Automobile Parts AB, herhaaldelijk verlengd, waren permanente contracten. Het resultaat van het goede werk in de Saab-toren in Eschborn is juridische zekerheid en een langetermijnperspectief voor servicepartners en Saab-klanten.

Simo Lampinen - Hamburg City Park Revival
Simo Lampinen - Revival Hamburg City Park

september 2013

De Saab-vlaggen zijn aan het waaien Hamburg City Park Revival 2013, Saab-legende Simo Lampinen is onderweg met de Saab 96 en Nico Gasparatos faalt met de Saab 900 Turbo de geassembleerde Porsche-armada. Terwijl andere merken hun historische voertuigvloot met veel moeite naar Hamburg snijden, werkt Saab met grote toewijding van Gasparatos Automobile, de steun van Eschborn en een dosis Saab Spirit. Nou, Saab leeft nog, de gemeenschap is intact.

IAA opnieuw, opnieuw zonder Saab. En dan gebeurt er wat ik een 'bloggersnachtmerrie' zou noemen. Op 18 september, tijdens de IAA, start NEVS de "preproductie“In Trollhättan. In een spookachtig lege zaal zijn alleen de directie en vertegenwoordigers van SU aanwezig, die het evenement de wereld in moeten dragen. Een enge gebeurtenis.

Niet goed, zeg ik tegen mezelf. Op een of andere manier frustrerend. Omdat, dus mijn houding, doe je het goed of laat je het. In dit geval moet u het beter hebben laten zijn en rustig de eerste auto uit de productielijn rijden. Voor de mijne artikel en ik krijg harde kritiek van sommige lezers.

Het ding heeft consequenties. Na bijna drie jaar Saab-bloggen is mijn pijngrens bereikt. Ik word gefrustreerd door de situatie in Zweden. En de gedachte om afscheid te nemen rijpt.

Simo Lampinen en Josef Zabel op de Nordicar Elmshorn
Simo Lampinen en Josef Zabel op de Nordicar Elmshorn

Oktober 2013

Waarom schrijf je een blog? Niet om het rekeningsaldo te verbeteren, zoals sommige "fans" zouden suggereren. Het is de verkeerde plaats, de verkeerde taal, het verkeerde onderwerp en er zit te veel tijd, ambitie en financiële inspanning achter de blog. Iedereen kan persberichten uit Zweedse kranten kopiëren, het is gemakkelijk. Zoek of onderzoek geen onderwerpen. Dit is werk. Je schrijft omdat je een missie hebt. Eén perspectief ziet. Als je ze ziet.

Begin oktober, terugkijkend op 18 september, was het perspectief verdwenen. Het afscheidsartikel is geschreven en XNUMX oktober zou de laatste dag van saabblog.net zijn geweest. Ik hoefde alleen maar op de knop "Publiceren" te drukken. Dat dit niet is gebeurd, is te danken aan een paar goede vrienden in verschillende landen en een dramatische nacht van XNUMX op XNUMX oktober.

[sam id = "7" codes = "true"]

Aan het einde van vele gesprekken en mails was het resultaat dat het niet het juiste moment was. Maar tegelijkertijd is de wetenschap dat een exit mogelijk is en niet mijn levensplan of -inhoud afhankelijk van een automerk. Het afscheidsartikel liep de prullenbak in en bleef daar voorlopig. Want er is op zijn minst de intentie om door te gaan met het schrijven van 2014. Misschien in een nieuw formaat, maar misschien blijft alles hetzelfde. We zullen zien!

Orio AB
Orio AB

november 2013

Zodra de persoonlijke Saab-crisis halverwege was, kwam er steeds meer goed nieuws uit Zweden. Ten minste sinds begin november was het duidelijk dat NEVS over enkele weken met de productie zou beginnen. De cirkel van ingewijden was relatief groot, maar er lekte niets uit. Wat een verschil met de tijd van Victor Muller. Midden november mocht de pers spelen. NEVS opende de poorten voor de lokale krant en voor Bilsport Zweden. Bekende namen gingen terug naar nieuwe banen bij NEVS en de Saab Saga kreeg een opvallend momentum.

Maar toch, het geloof in wat er zou gaan missen. Je hoort, je begrijpt, je wacht nog steeds. Dat is begrijpelijk als je maandenlang alleen maar hints hoort, maar niets tastbaars in de hand heeft. Terwijl de Saab-wereld wacht op wat eindelijk komt, een paar kilometer verder naar het noorden, gebeuren er dingen.

Saab Automobile Parts AB heeft zichzelf een nieuwe naam gegeven. De nieuwe bedrijfsnaam, zoals Orio AB, inspireert niemand buiten Nyköping echt, heeft geen connectie met Saab. In de dagen na de naamswijziging zijn er verwijzingen naar het feit dat er niet-verwante producten zijn met een vergelijkbare naam. Gelukkig was het onderwerp in korte tijd geregeld en na een bezoek aan Eschborn weet ik zeker dat alleen de naam is veranderd. De passie in het Duitse Saab-team blijft.

december 2013

De uitnodiging om de productie te starten is hier, de vluchten die geboekt zijn. Op korte termijn gaan we naar Zweden, vol spanning voor wat er gaat gebeuren. Mark is behoorlijk opgewonden en zelfs met onze Saab-vrienden ontmoeten we elkaar in Trollhättan, de nervositeit is voelbaar. De een of de ander krijgt op deze dag geen hap, totdat het eindelijk tijd is. Wat er toen gebeurde, hebben we de afgelopen dagen vanuit verschillende perspectieven op de blog beschreven.

De media zijn uitgenodigd, het perscentrum vol met camera's. De geest van vertrek hangt in de lucht. NEVS heeft alles goed gedaan en Saab is weer een start-up geworden op een gevorderde leeftijd. Ik geef een interview voor de Schwedenradio, die geïnteresseerd is in wat we Duitsers leuk vinden aan Saab. En dan is het tijd. 458 dagen na de overname door NEVS komt de eerste nieuwe Saab uit de lijn.

[sam id = "8" codes = "true"]

De spannende dag vindt zijn einde op enkele kilometers langs de Göta Älv in de richting van Göteborg. Samen met Peter Backström zitten Mark en ik 's nachts in het verlaten Saab-museum en praten lang over de toekomst van het merk voor koffie en lekkernijen. Is hier een betere plek in de wereld dan de historische Saab-collectie?

En wat bracht het jaar?

Het jaar komt tot een verrassend positief einde. Ik zou niet in januari op 2013 hebben gewed. Tegelijkertijd is er een goed startpunt voor 2014, wat leidt tot voorzichtig optimisme. Wat we zagen was een vertrek. Het begin van een lange mars naar de toekomst. De Saab Spirit, dit moeilijk bereikbare ding, is weer voelbaar. De situatie in Zweden is nog steeds ambitieus, NEVS is aan het leren en NEVS wordt beter. Van week tot week.

Kai Johan Jiang
Kai Johan Jiang

De persoonlijkheid en verrassing van het jaar voor mij was Kai Johan Jiang. Hoe de NEVS-oprichter de persconferentie in het Zweeds begon voor een internationaal publiek getuigd van grote gevoeligheid en een eerbetoon was aan het huis van Saab. Het zijn de kleine gebaren die meer tellen dan de grote show, en met hem is Saab in goede, verantwoordelijke handen.

We kunnen uitkijken naar wat komt en moeten niet te veel verwachten op hetzelfde moment, te snel. Het kost tijd om goed en professioneel te zijn. Dat is een pagina. De andere is dat NEVS ons met een aantal dingen zal verrassen. Met spannende partnerschappen bijvoorbeeld.

Saab en NEVS hebben een toekomst. Er is ruimte voor Zweedse individualiteit in de autowereld. Ik ben daar absoluut van overtuigd.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeeldingen: saabblog.net

19 gedachten over 'Saab Jaaroverzicht 2013. Juli tot december."

 • blanco

  Hi Tom

  Goed dat je blijft schrijven. De blog heeft tot nu toe meer bijgedragen aan de merkidentiteit dan de niet-bestaande communicatie van de fabrikant. Ik hoop dat de uitnodiging aan Zweden je heeft gecompenseerd voor de grote inspanning. Gelukkig nieuwjaar.

  Het is interessant dat nu plots weer een politicus verschijnt voor de viering waarvan niemand eerder is gezien.

  Wat er van de 10-voertuigen per week voor China en Zweden zal worden, zullen we zien.
  NEVS heeft de supply chain immers weer aan het werk gekregen en lijkt eigenlijk een plan te hebben. Misschien kun je iets leren over toekomstige plannen voor Europa?

  De SAAB Spirit lijkt eigenlijk een uitzonderlijk robuuste, geduldige en zuinige plant te zijn.

 • blanco

  Voordat de productiecijfers het komende jaar met nieuwe modellen worden verhoogd, zou er logischerwijs geen grote haast zijn voor zwarte of zilvergrijze 4-deurs sedans - deze zijn hoe dan ook alleen bedoeld voor Zweden en China. Meer dan 1/4 van de respondenten (zie resultaten op de blogpagina) had zich dienovereenkomstig uitgesproken. De aanwezigheid van een SAAB-dealer wordt genoemd als een nog belangrijker criterium voor een toekomstige aankoop - zelfs bijna de helft van de respondenten ziet dit als een voorwaarde.

  Zoals altijd wachten we op de dingen die van SAAB komen.

  Gelukkig nieuwjaar voor de blogschrijver en de blogdeelnemers!

 • blanco

  Wat is hier aan de hand met al het enthousiasme in de "gemeenschap", of misschien heb ik het over het hoofd gezien, waar zijn de intentieverklaringen om een ​​nieuwe 9-3 te kopen. Of is het alleen de warme 99/900-groep die hier weer post? Waar zijn de potentiële onderzoeken van de dealers? Mijn SAAB-filiaal in Wenen heeft bijvoorbeeld geen contact met mij opgenomen ... De adressen van de Saab-eigenaren zijn beschikbaar. Daar zou je mee kunnen werken. Ik post hier voor de derde keer en zal mezelf waarschijnlijk herhalen, maar SAAB 2.0 krijgt alleen een kans als voertuigen worden verkocht.

  • blanco

   Er was er een over het onderwerp "bereidheid om te kopen" Overzicht met een duidelijk resultaat. NEVS-Saab heeft momenteel geen dealerstructuur in Duitsland en Oostenrijk, dus geen contact. Dit zijn allemaal taken die in 2014 moeten / moeten zijn opgelost. Nog een beetje geduld ;-), zoals altijd ...

 • blanco

  Ook van mij een gelukkig nieuwjaar 2014, bedankt voor de verslagen en geef niet op, we willen
  Vier binnenkort de nieuwe SAAB's in Duitsland op deze blog. ……… en ik hoop dat dit 2014 wordt
  gebeurt nog steeds.

  • blanco

   .. precies waar zelfs onze lokale pers het nieuwe jaar Saabe voor Duitsland niet heeft uitgesloten (ok, het bericht was een beetje diffuus-je merkt het vooral als je goed op de hoogte bent van het blog

   Voor de bloggers, Saablenker en -werker al het beste voor 2014 !!

 • blanco

  Beste Tom!

  Het is echt gruwelijk hoe dicht je bij het opgeven van de blog bent gekomen! Op dat moment voelde ik me niet zo bij het lezen van je berichten. Als ik het had gevoeld, had ik je elke dag bemoedigende e-mails geschreven! 😉
  Maar even terzijde, ik ben blij dat je bij ons blijft en dat je dat zo lang mogelijk blijft doen!
  Jij en je familie alleen het beste voor het komende nieuwe jaar! Gelukkig nieuwjaar!

 • blanco

  Hi Tom,
  blijf alsjeblieft voor ons schrijven. Sommige journalisten van de schrijfindustrie zouden er trots op zijn zo goed geïnformeerd te zijn en dat in goede en opwindende bewoordingen te schrijven.

  Er zijn altijd jaloerse mensen. Maar de vele positieve feedbacks moeten u blijven motiveren om voor ons te schrijven.

  Het beste voor u en uw gezin voor 2014.

  Groeten uit de documentaire stad Kassel

  Christoph

 • blanco

  Hallo Tom, twee hele leuke en gemakkelijk te lezen samenvattingen!
  Bedankt en je team voor de vele artikelen in 2013 en het allerbeste voor 2014.
  Kay

 • blanco

  Het was een jaar met veel ups en downs. Geloof ook dat je vaak de snuit vol had. Begrijpelijk. Gelukkig blijf je bij ons. Niemand bundelt de SAAB-community op uw blog zoals u doet met uw artikelen. Je kunt alleen raden hoeveel werk het doet en we hopen dat je nog lang bij ons zult blijven. Begin december was er een beloning. Ik denk dat 99,9% jaloers was maar zich geen betere vertegenwoordiging kon voorstellen voor Duitsland om met de productie te beginnen. Het 0,1% is Marc, hij was daar. Al met al een hele mooie samenvatting van een TURBOlenten-jaar op het einde, alles was goed. Kom maar over het nieuwe jaar. 2014 wordt een SAAB-jaar.

  • blanco

   Dank je wel - en jij en je gezin hebben ook een goede start in 2014! Eens kijken wat er komt ... 🙂

 • blanco

  Maar het goede nieuws uit Zweden kwam precies op tijd om de geloofscrisis te overwinnen, nietwaar?

  We hopen volgend jaar meer over de producten van SAAB te praten, hoewel ik je bedrijfsnieuws altijd heb gewaardeerd vanwege de ernst ervan (en hoop op meer).

  Het allerbeste voor 2014
  pb

  • blanco

   Achteraf gezien zou het echt tragisch zijn geweest om de stekker er kort voor het “doel” uit te trekken. En ik hoop heel erg op echte testobjecten en nieuwe producten in 2014. Want het verslag erover is het echte doel van de blog.

 • blanco

  BEDANKT Tom voor je complete recensie van het jaar! In deze 2 opmerkelijke artikelen komt de emotionele achtbaanrit goed tot uiting. Het jaar eindigt goed voor SAAB en zijn fans! Voor 2014 wens ik NEVS goede ideeën toe en ik ben verheugd om te zien welke positieve verrassingen er van Trollcity zullen komen ...
  Gelukkig nieuwjaar !!!

Reacties zijn gesloten.