Saab Jaaroverzicht 2013. Van januari tot juni.

Wat was dat voor een jaar, deze 2013? Het jaar van hoop, verwachting of het jaar van stilte? Een moeilijk jaar voor het merk Saab, maar dan met een verzoenend einde. Het voorspel was allesbehalve hoopvol. Omdat gedurende vele weken de stilte gedomineerd werd door Trollhättan. Een zeer persoonlijke recensie van de afgelopen 12-maanden:

Saab Festival. Jan-Phillip Schuhmacher en blogger met Turbo X op het hoofdportaal
Saab Festival. Jan-Philipp Schuhmacher en blogger met Turbo X op het hoofdportaal

Januari 2013

Is er iets mis? Nee, het werkt niet. De Zweden overwinteren. Ganz Trollhättan lijkt in de standby-modus te staan, en als het niet het gerucht was over het begin van de productie in de zomer, dan zou er niets zijn. Het blogteam probeert nog steeds interessante Saab-onderwerpen te vinden. Achim en ik komen bij de onze Saab hangar de juiste vrijetijdsbesteding. Op de een of andere manier maken community en blogger het zo gemakkelijk mogelijk in januari, toen gebeurde er iets.

Op de 31. Januari, op het laatste moment gaat NEVS met een nieuwe Home online. Ze is behoorlijk verzadigd. Wel, ga!

Februari 2013

Iedereen die dacht dat de wintermodus nu voorbij was, is teleurgesteld. In eerste instantie was er niets uit Zweden te horen. Hiervoor zijn we des te actiever. We redden er weer een U kunt 9000, zoek een vergeten Saab 900 R in Opper-Franken. Vervolgens bij de 14. Februari lijkt te bewegen. NEVS start de Dialoog met de dealers, dus ik schrijf. Achteraf, niet helemaal goed, omdat de verhoopte dialoog was meer een monoloog en meer van een brief uit Zweden aan de Duitse Saab partner.

[sam id = ”7 ″]

Dan is er weer stilte. In de Aftonbladet verschijnt over het Saab 9-5 II sportpak een reportage die is geschreven en gefotografeerd in Duitsland, wat een indicatie is van de Saab-situatie in het thuisland. Af en toe komen geruchten over de Zweedse pers naar Duitsland. Bijvoorbeeld over Autoliv. Het belang voor de herstartpartners zou oversteken, zou er niet zijn. Dat is gelukkig geen feit, want een vertegenwoordiger van Autoliv was bij de start van de productie in december een van de genodigden.

März 2013

Het nieuwe tijdperk werpt eerste schaduwen, omdat de griffioen weg is. NEVS zet het fabrieksterrein op nieuwe tekens aan, behandel de Saab Phylonen met een update. Het mythische wezen is eigendom van Scania, of niet. Want eigenlijk behoort het gevogelte, als dat al bestaat, de provincie Skåne en is het iets van Zweeds cultureel bezit. Saab in de toekomst zonder de vogel? Ik vind dit idee echt niet leuk. Maar nu, een paar maanden later, raakte ik eraan gewend. En ik begin de nieuwe voertuigen met letters en zonder griffioen echt goed te vinden.

Met weinig anders te doen, gingen Mark, Yves en ik op weg naar Genève voor het autosalon. Daar ontmoeten we een oude bekende. Victor Muller, voormalig eigenaar van Saab, presenteerde Spyker de B6 Venator. Het bleef steken in het conceptstadion en is nog niet in serieproductie gegaan. Vreemd dat niemand zich afvroeg waar Muller plotseling de B6 Venator vandaan haalde. Misschien omdat Muller niet meer interessant is en niet meer op het grote podium staat. Er zit een verhaal achter de B6 ... Ik heb het per ongeluk geleerd. Misschien vertel ik het haar ooit.

april 2013

Er was iets ... in Kiel, de Zweedse veerboot! 10 gloednieuwe Saab 9-3 Griffin verlaat het schip en gaat samen naar het zuiden. En werden nooit meer gezien. Waar ze vandaan kwamen, waar ze naartoe gingen, wie de eigenaren zijn - tot op de dag van vandaag is alles nog onduidelijk. We krijgen alleen ontkenningen of stilte wanneer daarom wordt gevraagd. Gelukkig is er meer mogelijk. Laten we in Kiel blijven.

Saab Service Lafrentz ontwikkelt zich dit jaar tot een broeinest als het gaat om Saab. Saab 9-4x en Saab 9-5 II sportkleding van de veilingen zijn geschikt voor registratie. Zeldzame onderdelen, die helemaal niet zouden moeten bestaan, worden geïmporteerd uit Zweden. Met veel Saab Spirit en veel toewijding komt er een ongewoon, maar duurzaam bedrijfsmodel naar voren. Na de Saab-veilingen in Zweden vult de boerderij soms met sportpakken, soms met 9-4x-modellen. En niet alleen daar. Ook in Chemnitz twee 9-4x zijn zichtbaar.

[sam id = ”10 ″]

En dan is er het Saab-feest in Trollhatten, dat zijn schaduw werpt. Tijdens een telefoongesprek met Markus Lafrentz is het idee geboren om een ​​kleine tussenstop in Kiel te maken voor de Duitse gemeenschap.

'Denk je dat we tien auto's bij elkaar zullen brengen?' Vraag ik hem aan de telefoon. 'Al mogelijk', zegt hij.

Mei 2013

"... misschien kun je in de herfst een nieuwe Saab 9-3 kopen ...", zegt de Zweedse editie van de Auto-Motor-Sporten dus reist te optimistisch. We geven de voorkeur om ons te concentreren op het komende Saab-festival in Zweden. Het idee van een gezamenlijke tournee met Duitse Saab-vrienden naar Trollhättan krijgt gestalte.

Sponsoren zijn echter gewenst. Omdat de Rallye-platen en alles wat gratis is voor de deelnemers, op de een of andere manier moet worden betaald. Dat het idee werkelijkheid werd, zijn we de Duitse afdeling van de Saab Parts AB, die vandaag de naam Orio hoort, de Saab-partners in Kiel en in Bamberg, Matthias Meise en het blogteam, dat ook diep in hun eigen zakken heeft gepakt.

Juni 2013

De werf is vol! Het beste weer, meer dan 40 voertuigen geparkeerd op het erf van de autodealer van Lafrentz. Markus en ik zijn opgewonden, vanwege een goede 10 voertuigen ... Je kunt en kunt het soms mis hebben. Saab Parts AB stuurde ook een vertegenwoordiger nadat de Duitse baas Jan-Philipp Schuhmacher om professionele redenen een dag eerder naar Zweden moest vertrekken.

We ontmoeten hem dan in Trollhättan, maar vooraf rollen 40 Duitse Saab in een gesloten formatie van Göteborg richting Saab-stad. Een video die de vrienden van SU maken als 'Duitse invasie" de Ronde. Een zeer vreedzame invasie met veel gelukkige Saab-chauffeurs.

[sam id = ”11 ″]

Maar anders balanceren licht en schaduw elkaar. Terwijl ons konvooi door Saab City rolt, achter de spiegelgevels van ANA, ooit de grootste Saab-dealer ter wereld, ontmoeten vertegenwoordigers van BMW, de Commune en het bestuur van de ANA elkaar. Waar ooit Saab werd verkocht, zullen BMW en Mini in de toekomst thuis zijn. Niet leuk, velen vinden Zweden, en in de commentaren van de plaatselijke krant is een zekere onvriendelijkheid tegen de Duitsers aan het licht, dat wisten we tot nu toe niet. Maar gezien de omstandigheden begrijpen we dat.

Ja, de Duitsers. Voor het eerst vertegenwoordigen ze de grootste buitenlandse bezoekersgroep op het festival. En met Jan-Philipp Schuhmacher is de Duitse Saab Parts-CEO ook de enige vertegenwoordiger van Saab Parts AB die zich mengt met de fans en deelneemt aan het festival. Als je het niet begrepen hebt, zal je het uiterlijk opmerken. Duitsland, sinds lange tijd het probleemkind van de Saab-wereld, is een zeer belangrijke pijler geworden.

Aan het einde van het festival was er een persoonlijke souvenirfoto op het hoofdportaal van de Saab-fabriek. Als iemand me toen had verteld dat ik 6 een maand later opnieuw in de fabriek zou zijn, deze keer om met de productie te beginnen, zou ik hem niet hebben geloofd. Maar het leven is kleurrijk! En vol verrassingen!

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeeldingen: saabblog.net

 

 

5 gedachten over 'Saab Jaaroverzicht 2013. Van januari tot juni."

 • Dat klinkt goed. Ik denk dat de activiteiten de komende maanden zullen toenemen. Het gaat in de richting van "Update" 🙂

 • Hi Tom,

  Ik ben ook een Saab-fan en rijd een 9-3 SC 1,9 Tid jaar 12 / 2007. Ik lees de blog hier bijna twee jaar en vind dit geweldig.
  Vandaag meldde een vriend van mij (Volvo-chauffeur) maar ook een Saab-fan dat twee rode Saabs met Zweedse kentekenplaten en borden proefritten op de A2 richting Oberhausen.
  Beide reden snel, de eerste had zuignappen en antennes op het dak.
  Vanaf de A2 is er ook de A31 richting Emden .... daar kun je nog goed instappen, bijna altijd gratis en geen snelheidslimiet, perfect om te testen.
  Het had zo kunnen handelen om de nieuwe motoren te testen. Dus het gaat op iets Saab 2.0.

  LG uit het Ruhrgebied
  Capri 73

 • Als ik de video zie, krijg ik kippenvel. Had de cameraman ook, zoals hij wiebelde.
  Oud en nieuw verenigd. Heel leuk. Je kunt zien dat het werkt.
  Saab is gewoon Saab.
  Bedankt Tom voor de vele mooie lijnen en een gelukkig nieuwjaar voor alle Saabians.

 • Dat klopt! De tweede helft van het jaar komt op maandag

 • Zeer mooie samenvatting Tom.
  In de eerste helft van het jaar was het festival zeker het hoogtepunt, maar de tweede helft van het jaar heeft ons zeker allemaal gelukkiger gemaakt.
  Alle Saab-fans een gelukkig nieuw jaar in een hopelijk goede Saabjahr!
  (Laat de afbeelding op dezelfde plaats staan)

Reacties zijn gesloten.