Een gevoel van verliefdheid, of de SAAB-geest is terug in Stallbacka.

De comeback van Saab heeft ons allemaal verhuisd. Met Mark en ik waren er ook vier Saab-vrienden uit Duitsland bij de productiestart in Trollhättan. We hebben haar gevraagd ons over haar indrukken te vertellen. Hoe heb je dit historische moment beleefd, wat denk je over Saab en de toekomst? Ze vertellen ons hun mening hier op de blog. Het begint met Detlev Schneider, hij schrijft:

Vier Saab-vrienden uit Duitsland in de Saab-fabriek aan het begin van de productie
Vier Saab-vrienden uit Duitsland in de Saab-fabriek aan het begin van de productie

Eigenlijk was SAAB al lang dood voor mij, maar niet gewoon dood, maar langzaam bloedde hij en slechts een schaduw van zijn grote tijd. Op de een of andere manier was ik het erover eens geworden dat de toekomst van Saab verdwenen was. De laatste vonk van hoop was gedoofd met de overname van NEVS, het plan leek te ongelooflijk. De geest van dit kleine Zweedse bedrijf, dat zich aanvankelijk tegen de mainstream van de autowereld keerde, leek voor altijd verdwenen.

Sinds de 2. December alles is nu anders, zoals een kat SAAB lijkt zeven levens te hebben.

Omdat de uitnodiging van NEVS-SAAB in de e-mailbox lag, was het afgelopen met de verre sereniteit. Moet het echt doorgaan? Voor de eerste keer sinds de overname door NEVS kwam er iets als hoop in me op.

Zoals we dinsdag zijn doorgegaan, de 2. December kort na 12 klok in de richting van Huvedporten gebogen, was er de pols toegenomen - wat zou ons verwachten.

De ontvangst was vriendelijk, bijna als goede, hele oude vrienden. In het poortgebouw stond de laatst gebouwde SAAB 900 turbo S. Een teken dat niet duidelijker kan zijn. De donkere tijd onder de GM-regel is voorbij, nu zijn "wij" opnieuw de kleine vechtfabrikant die op ZIJN manier wil gaan. We willen voortbouwen op het verleden en toch nieuwe wegen inslaan. Dus we begrepen dit "teken".

Saab 9-3 Compartiment voor motorruimte
Saab 9-3 Compartiment voor motorruimte

Mijn twijfels over de ernst van NEVS vervaagden, hoe meer ik de mensen achter het evenement kon observeren.

Toen de persconferentie, alle acteurs waren trots en blij om de prestaties te zien. Kai Johan Jiang straalde als een kind voor de kerstgeschenktafel en zijn toespraak, in gewoon Zweeds, was niet de gebruikelijke marketingblubber. Hier leek iemand met het hart te spreken, met alle vreugde, alle emoties die hij en zijn metgezellen straalden, ze gaven niet de indruk van een droomdanseres. Alleen zij die een plan hebben, een solide financiering in de achterhand, kunnen als soeverein optreden.

Dan het grote moment, langzaam de zwarte 9-3 Aero naar het einde van de productielijn verplaatsen. Overal stonden de tevreden medewerkers, die uit de uitgestrektheid van het werk kwamen. Toen eindelijk was het tijd, sneden de eregasten door de blauwe en gele band.

Terwijl we samen met de andere genodigden de "nieuwe" auto inspecteerden, naar wijzigingen zochten, NEVS-SAAB nummer 2, in zilver, langzaam dichterbij komen, ook nummer 3 was al zichtbaar. De gaten in de band in Stallbacka zijn nog steeds groot, maar alleen deze ontspannen benadering heeft veel van mijn zorgen weggenomen. Het is niet nodig dat iemand Potemkin-dorpen bouwt, successen brengt om zichzelf af te leiden van de voor de hand liggende moeilijkheden die Victor Muller, een gedreven man, altijd deed.

Nu, op de weg naar huis vanuit Trollhättan, op enige afstand, zie ik natuurlijk ook de onbeantwoorde vragen, de problemen niet thematisch aangepakt. Het is nog te vroeg voor euforie, maar de hoop is weer levend.

Het hartelijke en zeer persoonlijke afscheid bij de poort, versterkt mijn hoop, voor een gelukkige toekomst voor SAAB, voor Trollhättan en voor ons Saabfahrer. Tot ziens in het voorjaar in Trollhättan, voor de eerste elektrische SAAB van Stallbacka.

Tekst en afbeeldingen: Detlef Schneider

7 gedachten over 'Een gevoel van verliefdheid, of de SAAB-geest is terug in Stallbacka."

 • blanco

  Ik vind het leuk om te lezen dat er ook echte Saab-fans zijn die hun hoop verloren hebben en in het begin erg sceptisch waren. Niettemin, bleef zo ​​lang op de bal en heeft nu minstens één keer hoop hersteld. Toch ben je nog steeds voorzichtig genoeg om niet meteen in euforie te vallen.
  Dit is een heel eerlijk verslag naar mijn mening. Bedankt voor deze woorden.

  Een kleine vraag:
  Komt de volgorde van de "luidsprekers" overeen met de lijst in de afbeelding? Het is altijd fijn om een ​​gezicht te hebben - dat is persoonlijker voor mij.

 • blanco

  Wat ik vergeten ben.
  Het airconditioningsysteem moet niet worden uitgerust zoals bij de vorige schakelopties (onmiddellijk of drie vooraf ingestelde tijden), maar met een afstandsbediening.
  Dit zou meer up-to-date zijn, omdat er zeker een grote groep mensen is die zijn SAAB niet elke dag op een vast tijdstip nodig heeft.

 • blanco

  Hoop sterft als laatste ... dit lijkt (hopelijk) tot het verleden te behoren !!!

 • blanco

  We waren heel blij
  Saab is terug !!!

  Wij zijn die-hard SAAB fans en genieten elke dag in onze 95-2.3 T met gasmotor - we kunnen alleen maar aanraden!

  Ellen en Peter uit Gummersbach - bij Keulen in Duitsland

  • blanco

   Het hoort niet bij de tekst, maar aangezien ik net de post heb gelezen en onlangs naar een dergelijke auto op zoek was (alleen als een stationwagon en als alternatief ook de 2.0T) en zelfs een vondst heb gedaan, moet ik even kort vragen hoe dit met de onderhoudskosten is. is en of zijn er problemen bekend?

   Ik zou graag willen weten of het de 185ps- of 250ps-engine is en hoeveel mijl de auto in totaal en met het gassysteem heeft gereden.

   Bij voorbaat dank voor het antwoord.

   Groeten van de christen

 • blanco

  Heel leuk rapport, dank je !! Dat kan worden gehoopt 🙂

 • blanco

  Moin moin, Detlef, BEDANKT voor uw persoonlijk verslag en uw indrukken in het bedrijf SAAB-NEVS. De uitstraling van de gezichten van de executive verdieping heb ik ook ervaren in de livestream, evenals de speech in het Zweeds. Al die tijd goed doordacht en goed georganiseerd.
  Ik vind het slim en verstandig om ‘rustig’ een oplossing te vinden voor de mogelijke zorgen van de bedrijfscultuur. Te veel publiciteit, vooral op internet, kan snel tot ontsporing leiden. G ..., we hebben SAAB al heel lang! We kunnen zeker wachten op de paar onbeantwoorde vragen ... we worden opgevangen !!! We hebben elke dag plezier met de turbo's! Trollhättan laat het ons nu zien, nu begint het met kleine stapjes (de eerste week van de productie is verkocht !!!), SAAB komt langzaam weer op gang! Dat is het signaal!

Reacties zijn gesloten.