Black is terug. Nieuws van de Turbo X.

Al bijna twee jaar, de Turbo X in onze vloot en het speelgoed van Blogger heeft niets van zijn oorspronkelijke aantrekkingskracht verloren. De Saab is waarschijnlijk het laatste compacte vierwielige faxapparaat van Trollhättan met een supercharged V6 onder de motorkap. Omdat de trend overal in de automobielwereld is voor kleine motoren, met vier of minder cilinders.

Turbo X op de lift
Turbo X op de lift

De omgeving en de portemonnee kunnen tevreden zijn, de auto-fijnproever accepteert het met afgrijzen. Een probleem van de Turbo X is de warmtegevoeligheid in de zomer. Als de temperaturen boven 25 graden stijgen, dan gaan de diva en ritsen weigert prestaties, Oplossing moet zijn, en de eerste gedachte gaat naar Zwitserland. Hirsch Performance bood een prestatiepakket met 20 extra paarden en een grotere intercooler. Het gaat duidelijk naar de container voor hete lucht. Een intercooler van de juiste grootte doet wonderen en elimineert het thermische ongemak.

Het is een publiek geheim dat Hirsch Performance een "ijzervoorraad" heeft voor noodsituaties of speciale klanten, zelfs in uitverkochte onderdelen. Nou, om een ​​lang verhaal kort te maken, de blogger is geen noodgeval, noch wordt hij door Hirsch als de geprefereerde persoon gezien. Alle verzoeken, via verschillende kanalen, hebben niet geholpen. Zelfs drie jaar van positieve en gratis rapportage, met een sterk Zwitsers publiek, waren geen troeven. Hirsch bleef hard. Het is dus niet verkeerd begrepen: ik wilde niet iets geven, of voor een speciale prijs, maar gewoon de serviceset kopen. Er moest dus een alternatief zijn, zelfs als het ding nog niet voorbij was.

de Saab Parts AB, mijn favoriete leverancier van originele onderdelen, kon het niet helpen, dus ik belandde uiteindelijk in Maptun. In Zweden was de overeenkomstige intercooler beschikbaar en zorgde voor de afwikkeling tot aan SU. Hij runt het Duitse Maptun-bureau en de LLK werd binnen een paar dagen Bamberg Saab centrum afgeleverd.

Waarom de Turbo X thermische problemen ondervindt, wordt uiterlijk duidelijk als u ziet dat de originele intercooler voor u is verwijderd. Het originele deel, het komt van leverancier Valeo, is op zijn best een speeltje. In vergelijking met de Maptun-oplossing is het duidelijk ondergedimensioneerd en, eerlijk gezegd, kwalitatief minstens op zijn minst dubieus in directe vergelijking. De nieuwe LLK daarentegen ziet er enorm uit, volledig uitgesneden en herinnert aan de kwaliteit die Saab decennia geleden in de 900 Turbo als een intercooler bouwde.

In principe ga je niet fout als je je motor een grotere intercooler geeft. De oude Saab 900 Softturbo-versies hadden geen enkele, een upgrade deed de auto merkbaar goed. Dit is de afgelopen jaren niet veranderd, omdat de basisregels hetzelfde gebleven zijn: koelere lucht zorgt voor betere prestaties, betere verbranding en thermische stabiliteit. Een goede intercooler is dus altijd goed besteed geld.

De installatie en verwijdering duurt iets meer dan een goed uur in de werkplaats. De nieuwe Intercooler past perfect bij 99%, we moesten gewoon improviseren op een vat. Met de LLK wordt nu geen millimeterruimte weggegeven, en de volgende zomer kan de hitte in het Rijn-Main-gebied komen. Dat theoretisch, met de nieuwe intercooler van de Turbo X meer kracht zou kunnen krijgen - boostdruk naar 1.5 Bar zou mogelijk moeten zijn - is een andere kwestie. Omdat dat niet het punt was.

Een addendum nog steeds. Er was nog steeds de kwestie met hertenprestaties. Dagen voor de installatie meldden de Zwitsers zich aan en het zou mogelijk zijn geweest om een ​​prestatiepakket van Hirsch te krijgen. Voor de vriendelijke - eerlijke prijs. Maar Maptun had al geleverd en ik had geen behoefte om de aankoop bij Maptun ongedaan te maken. En op de een of andere manier had ik mezelf neergelegd om niet tot de primair belangrijke klanten in St. Gallen te behoren. Andere bloggers, maar ik niet. Eerlijk gezegd - ik kan ermee leven.

29-gedachten ook "Black is terug. Nieuws van de Turbo X."

 • Ik zou de kit hebben genomen. Wat kostte de Maptun LLK?

  • Rond 750,00 €, zie Maptun-pagina

   • Geen geld. Maar wat doe je niet alles, alleen dat de auto in orde is.

    • Dat klopt. Maar elke dollar waard en in verhouding tot de hertenkit (goede 2000,00 €) bijna goedkoop

 • De werkplaats lijkt me op de een of andere manier bekend ... maar de radiator van Valeo ziet er schattig uit - dan kom je meteen met de vraag: "Leeft hij nog steeds?"

  Een punt dat moet maar duwen op de site: intercooler beïnvloedt de dichtheid koelere lucht dichter is dan warm, dus een hogere massastroom van lucht bij dezelfde volumestroom (via leidingen en druk beïnvloed) naar verbrandingskamers uitgevoerd, waarbij dan het prestatievoordeel. En met de Maptun-koeler lijkt het koeloppervlak te zijn verdubbeld, wat op zijn beurt een merkbaar effect heeft.

  Je kunt je afvragen of iemand heeft geprobeerd de gewichtsschroef opnieuw in te stellen of dat hij gewoon een paar euro wilde besparen - voor een vlaggenschipmodel als de Turbo X eigenlijk ondenkbaar.

  • Bedankt, dat was goed uitgelegd en beter dan ik kan ;-). Het koeloppervlak is zeker dubbel, de LLK gebruikt elke beschikbare millimeter.

 • Vind het goed dat hier alternatieven worden getoond, Hirsch-prijs soms twijfelachtig, vooral de behandeling van flexibiliteit.

  Haette Saab garandeert de Hirsch Tuning niet, het gedrag zou zeker anders zijn ...

  Juist bij chiptuning moet je erover nadenken, je kunt het vergeten als het eenmaal in een andere auto is geïnstalleerd. Maptun heeft zoals ik hier heb gezien prachtige oplossingen die je ook weer kunt uitbreiden (extern ...)

  Interessant voor mensen die meer voertuigen hebben of misschien willen veranderen, apart willen aanbieden in de uitverkoop of ...

  Zou het soms niet leuk zijn de verschillende Tunigvarianten-tijden te melden om tegen elkaar te rijden en te melden?

  Groet Frank

  • Goede suggestie. Er zijn enkele lezers die Maptun hebben gespeeld in plaats van herten. Laten we kijken wat er aan de hand is!

  • Hallo Frank,
   Bij Maptun kun je je auto zelf programmeren met de Maptuner, maar de software is getrouwd met je VIN, dus je kunt de software niet overbrengen van de oude naar de nieuwe auto.

   Ik verliet mijn auto direct bij km 0 Hirchen, maar toen de garantie weg was, schakelde ik over op Maptun vanwege de tuning van E85. Ik was gelukkig met beide en nu heb ik op mijn Maptuner de originele software, de software van Hirsch en van Maptun, en ik zou, als ik heen en weer wilde schakelen, 15 min. Nodig hebben. Eigenlijk moet ik gewoon voorzichtig zijn, omdat alleen de software van Maptun E85 geschikt is.

   • Vanwege de E85 ging ik ook naar Maptun, in december was er 2012 ne ne 25% actie en sindsdien de 9-5 met E85.

    Mijn indruk: hij duikt vrolijk op en je merkt de meer pk's.
    Het verbruik met E85 is 12,5 - 14 liter, de liter kost ons 1,12 €.

    Gelukkig hebben we hier een klein tankstation dat ook biedt.

    Groeten Andreas

    • Toen de E10 een week geleden zo goedkoop was, had ik een tank vol met E10. De auto zag er moe en zwaar uit.

     Voor ons is de E85 momenteel op 1,07 € 🙂

     • Het verschil tussen E10 en Super merk ik niet, maar met E85 is hij wendbaarder.

  • Wel, ja.

   De prijzen van Hirsch zijn voor een wettelijke toegang tot KIT en MIT. Dit betekent dat een taxatie voor commercieel gebruik (geen individuele goedkeuring) is opgesteld. Maptun, Nordic, SKR, .. komen daar niet bij. Een enkele component is natuurlijk goedkoper dan een kit.

   Toen ik mijn 95 op dat moment in Zwitserland importeerde, kreeg ik onmiddellijk de bijbehorende rapporten van Hirsch-Performance om de 95 hier toe te staan. Dat was absoluut perfect en meegaand. Ik was daar en zag de mappen met rapporten. Iedereen die ooit om een ​​speciale acceptatie heeft gevraagd, heeft een idee van wat zo'n ding kost en dat moet worden omgezet naar de producten. Dit is een normale kostenberekening.
   Wat Hirsch-Performance niet doet, zijn dingen als Live SID, die niet in hun concept passen. Er zijn geen speciale verzoeken of alleen met geschikte contacten.
   En Hirsch-Performance communiceerde heel duidelijk al enige tijd geleden dat ze niets meer voor Saab produceerden en verkopen.

 • Is dit synoniem voor de 2.0t (BioPower)? Ik merk ook de verschillen, hoe de lucht buiten is. Vooral in de zomer, benauwd in het centrum, gaat hij de eerste paar kilometers de garage uit - en na 30-40 minuten voelt hij zich nogal saai ... van de turbo nauwelijks meer te onthouden. Zou er niets sissen, zou je denken dat hij gebroken was ...

  • Ja, de Intercooler is ook beschikbaar voor de 4-cilinder. Denk niet dat je daar iets mee kunt doen 🙂

 • En ik dacht dat de problemen met de Turbo X de hoge watertemperatuur zijn en niet de temperatuur van de laadlucht. Dat was ook de reden waarom Hirsch de kit uit het programma haalde.

  • Bij mijn weten is de hertenkit ontwikkeld om het probleem met de te hoge temperatuur op te lossen. Wat de LLK brengt, zullen we zien in de zomer, de hittetest is nog steeds in behandeling.

 • Als ik de uitleg van PhiBo en de natuurkunde bij de LLK volg, zou dat betekenen dat de auto in de winter - vanwege nog koelere laadlucht en de daaruit voortvloeiende grotere luchtmassa in een cilinderlading - meer kracht heeft, vergeleken met de oude LLK, zou moeten hebben.
  Nu rijst de vraag of de extra kracht in de winter echt inzakt en zo ja, of het waarneembaar of maximaal meetbaar is?

  • Ik rijd de 9-5 2.3t vanuit 1999, dus ik kan niet spreken voor het hier besproken model. Maar vanuit mijn eigen ervaring, zou ik zeggen, is de prestatiewinst merkbaar. Als de temperaturen in de zomer ongeveer 30 graden zijn, merk ik bij mijn eland ook dat de motor veel langzamer reageert. Er zijn ook ergens prestatiecurves voor andere SAAB-modellen ... als je alleen Saabsunited moet controleren, ik bedoel, iemand zou daarnaar hebben gekeken. Aan de andere kant, bij koude temperaturen de prestaties te verhogen is niet zo uitgesproken - het waarschijnlijk hangt, bij welke temperatuur het nominale vermogen curve is gemeten, en hoe ver je welke richting afwijkt. Als de stroom curve gemeten bij 15 ° C, en ik rijden rond een buitentemperatuur van 5 ° C in de winter, de prestaties te verhogen is natuurlijk niet zo tastbaar als energieverlies bij 35 ° C

   Het feit dat de laadluchttemperatuur een rol speelt, kan echter al worden afgeleid uit het feit dat het op de datalogger als parameter in testbanken is geschreven.

  • De Turbo X met de nieuwe LLK zou wat meer moeten worden uitgelezen, uiteraard binnen de wettelijke toleranties ... Het kan tot nu toe niet worden bepaald, noch de lage buitentemperaturen noch de volledige snelwegen geven het de kans. Voor andere Saab-modellen, 9-3 / 1 en 900 / 1, was het verschil "meer merkbaar".

   • Bedankt voor je twee snelle antwoorden.

    Leuk dat je het positieve neveneffect kunt nemen (lichte toename in prestaties onder dezelfde omstandigheden) en dat hij niet alleen meetbaar is.

   • Sindsdien zou het echt logisch zijn om de motor onder gecontroleerde omstandigheden op de proef te stellen, en om het vermogen te vergelijken - niet dat je krijgt voor 750 Euro maar dan nog een paar losse paarden naast ...

    • Natuurlijk hangt het ervan af hoe je het ziet, omdat het niet in de eerste plaats om een ​​toename van de prestaties ging. De LLK zou echter de basis zijn voor een hogere prestatie tot 340-paarden. Zeer theoretisch natuurlijk, en niet haalbaar met het seriedeel.

  • Of de extra kracht meetbaar of zelfs merkbaar is op de Saab is moeilijk te zeggen, maar het is waar dat op de Nardo high-speed ovaal wordt gewacht net voor zonsopgang om de Reckordfahrten te besturen.

 • Kijk maar naar Maptun voor een Maptuner, heel interessant

 • Ik wilde dit overdragen aan LLK en Hirsch-Performance.
  Ik heb de krachtige 300PS-kit van Hirsch in mijn Turbo X.
  Dit jaar in juni had ik een prestatietest gedaan bij SHIFTECH Engineering.
  Het resultaat was: 281,3 PS bij 4.800 upm en 417 Nm bij een temperatuur van 18 ° C 990 mBar Luftdk.
  Hier is het antwoord van Hirsch aan mijn dealer:
  De aangegeven maximale prestaties van 280Ps zijn bereikt op ongeveer 4.800 upm en niet op 5.300 upm zoals het zou moeten zijn. Helaas is het probleem de hitte, dwz er was onvoldoende luchtkoeling tijdens de meting.
  De Saabs met de 2.8 V6 lijden aan slechte koeling (in het algemeen) en met een dergelijke meting, extreem. Omdat de temperaturen te hoog zijn geworden, heeft de SG het vermogen verlaagd.
  Het eindigt met de volgende zin:
  Ik hoop met deze informatie te kunnen werken en als de klant het niet zou geloven, kan hij langs komen en de meting hier laten doen.
  Ik ga geen meting doen in Zwitserland.
  Of 281,3 of 300PS Ik ben gewoon blij met mijn Turbo X, de beste Saab die ik ooit heb gehad.
  Met vriendelijke groet
  Kerel

  • Ja, de hitte en de TX - Ik beschouw de redenering van Hirsch als begrijpelijk als ik denk dat de 300 PS met prestatiekit onder "koele" bedrijfsomstandigheden echt is. De TX is leuk en is gewoon een geweldige auto, zowel met 280 of 300 PS.

 • Bedankt Tom voor je verslag over de LLK van de Turbo X en de indicatie dat Hirsch AG er nog één te koop aanbiedt. Ik zag dat als een kans en belde meteen. Wat moet ik zeggen, resp. schrijf: morgen zal de 300 PS installeren !! Dus nogmaals bedankt voor je "bijdrage" ... De Turbo X-coureur uit de zuidelijke Alpen!

  • Een zeer goede beslissing! Veel plezier met de 300-paarden!

Reacties zijn gesloten.