Black is terug. Nieuws van de Turbo X.

Al bijna twee jaar, de Turbo X in onze vloot en het speelgoed van Blogger heeft niets van zijn oorspronkelijke aantrekkingskracht verloren. De Saab is waarschijnlijk het laatste compacte vierwielige faxapparaat van Trollhättan met een supercharged V6 onder de motorkap. Omdat de trend overal in de automobielwereld is voor kleine motoren, met vier of minder cilinders.

Turbo X op de lift
Turbo X op de lift

De omgeving en de portemonnee kunnen tevreden zijn, de auto-fijnproever accepteert het met afgrijzen. Een probleem van de Turbo X is de warmtegevoeligheid in de zomer. Als de temperaturen boven 25 graden stijgen, dan gaan de diva en ritsen weigert prestaties, Oplossing moet zijn, en de eerste gedachte gaat naar Zwitserland. Hirsch Performance bood een prestatiepakket met 20 extra paarden en een grotere intercooler. Het gaat duidelijk naar de container voor hete lucht. Een intercooler van de juiste grootte doet wonderen en elimineert het thermische ongemak.

Het is een publiek geheim dat Hirsch Performance een "ijzeren reserve" klaar heeft staan ​​voor noodgevallen of speciale klanten, ook als onderdelen uitverkocht zijn. Nou, om een ​​lang verhaal kort te maken, de blogger is geen noodgeval, en hij wordt ook niet gezien als een voorkeurspersoon door Hirsch. Alle verzoeken, via verschillende kanalen, hielpen niet. Zelfs drie jaar positieve en gratis berichtgeving, met een sterk Zwitsers lezerspubliek, was geen troef. Hirsch bleef hard. Om het niet verkeerd te begrijpen: ik wilde niets gratis of voor een speciale prijs, ik wilde gewoon de performance-kit kopen. Er moest dus een alternatief worden gevonden, ook al was dat nog niet het einde.

de Saab Parts AB, mijn voorkeursleverancier voor originele onderdelen, kon ook niet helpen, dus kwam ik bij Maptun terecht. De bijbehorende intercooler was beschikbaar in Zweden, en Till van SU zorgde ervoor. Hij runt het Duitse Maptun-bureau en de LLK was binnen een paar dagen in Bamberg Saab centrum afgeleverd.

Waarom de Turbo X aan thermische problemen lijdt, wordt uiterlijk duidelijk wanneer u de originele intercooler verwijderd ziet. Het originele onderdeel, afkomstig van de leverancier Valeo, is op zijn best speelgoed. In vergelijking met de Maptun-oplossing is deze duidelijk ondermaats en - eerlijk gezegd - op zijn minst kwalitatief twijfelachtig in een directe vergelijking. De nieuwe LLK daarentegen ziet er enorm uit, is uit het geheel gesneden en doet denken aan de kwaliteit die Saab decennia geleden als intercooler in de 900 Turbo heeft ingebouwd.

In principe ga je niet fout als je je motor een grotere inlaatluchtkoeler geeft. De oude Saab 900 soft turboversies hadden er geen, een upgrade deed de auto merkbaar goed. Dit is de afgelopen jaren niet veranderd, omdat de basisregels hetzelfde zijn gebleven: koelere lucht zorgt voor betere prestaties, betere verbranding en thermische stabiliteit. Dus een geweldige intercooler is altijd goed geïnvesteerd.

Installatie en demontage duurt iets meer dan een uur in de werkplaats. De nieuwe intercooler past 99% perfect, we hoefden maar een klein beetje te improviseren met één opzetstuk. Met de LLK wordt geen millimeter ruimte verspild en de volgende zomer kan de hitte in het Rijn-Main-gebied komen. Dat je met de nieuwe intercooler in theorie meer vermogen uit de Turbo X zou kunnen halen - een boostdruk tot 1.5 bar zou mogelijk moeten zijn - is een andere zaak. Omdat dat niet het punt was.

Nog een addendum. Er was nog iets met Hirsch Performance. De Zwitser bood zich dagen voor de installatie aan en het was mogelijk geweest om een ​​prestatiekit van Hirsch te verkrijgen. Tegen een vriendelijke, eerlijke prijs. Maar Maptun had al geleverd en ik had geen zin om de aankoop van Maptun te annuleren. En op de een of andere manier had ik me erbij neergelegd dat ik niet een van de belangrijkste klanten in St. Gallen was. Andere bloggers doen dat, maar ik niet. Eerlijk gezegd - ik kan ermee leven.

29 gedachten over 'Black is terug. Nieuws van de Turbo X."

 • blanco

  Bedankt Tom voor je verslag over de LLK van de Turbo X en de hint dat Hirsch AG er nog een te koop aanbiedt. Ik greep dat als een kans en belde meteen. Wat moet ik zeggen, resp. schrijven: Zal ​​morgen de 300 PS installeren !! Dus nogmaals bedankt voor je "bijdrage" ... De Turbo X - chauffeur uit het zuidelijke Alpenland!

  • blanco

   Een zeer goede beslissing! Veel plezier met de 300-paarden!

 • blanco

  Ik wilde dit overdragen aan LLK en Hirsch-Performance.
  Ik heb de krachtige 300PS-kit van Hirsch in mijn Turbo X.
  Dit jaar in juni had ik een prestatietest gedaan bij SHIFTECH Engineering.
  Het resultaat was: 281,3 PS bij 4.800 upm en 417 Nm bij een temperatuur van 18 ° C 990 mBar Luftdk.
  Hier is het antwoord van Hirsch aan mijn dealer:
  De aangegeven maximale prestaties van 280Ps zijn bereikt op ongeveer 4.800 upm en niet op 5.300 upm zoals het zou moeten zijn. Helaas is het probleem de hitte, dwz er was onvoldoende luchtkoeling tijdens de meting.
  De Saabs met de 2.8 V6 lijden aan slechte koeling (in het algemeen) en met een dergelijke meting, extreem. Omdat de temperaturen te hoog zijn geworden, heeft de SG het vermogen verlaagd.
  Het eindigt met de volgende zin:
  Ik hoop met deze informatie te kunnen werken en als de klant het niet zou geloven, kan hij langs komen en de meting hier laten doen.
  Ik ga geen meting doen in Zwitserland.
  Of 281,3 of 300PS Ik ben gewoon blij met mijn Turbo X, de beste Saab die ik ooit heb gehad.
  Met vriendelijke groet
  Kerel

  • blanco

   Ja, de hitte en de TX - ik beschouw de redenering van Hirsch als begrijpelijk, net zoals ik de 300 pk met de powerkit onder "koele" bedrijfsomstandigheden als echt beschouw. De TX is leuk en een geweldige auto, of hij nu 280 of 300 pk heeft.

 • blanco

  Kijk maar naar Maptun voor een Maptuner, heel interessant

 • blanco

  Als ik de uitleg van PhiBo en de fysica met de LLK blijf volgen, dan zou dat betekenen dat de auto in de winter ook meer vermogen zal hebben dan de oude LLK zou moeten hebben.
  Nu rijst de vraag of de extra kracht in de winter echt inzakt en zo ja, of het waarneembaar of maximaal meetbaar is?

  • blanco

   Ik rijd met de 9-5 2.3t uit 1999, dus ik kan niet spreken voor het hier besproken model. Maar uit eigen ervaring zou ik zeggen dat de prestatieverhoging merkbaar is. Als de temperatuur in de zomer oploopt tot boven de 30 graden, dan merk ik ook bij mijn eland dat de motor een stuk langzamer reageert. Er zijn ook ergens prestatiecurves voor andere SAAB-modellen ... kijk indien nodig gewoon naar Saabsunited, ik bedoel, iemand zou het daar hebben onderzocht. Aan de andere kant is de toename van het vermogen niet zo duidelijk uitgesproken bij koude temperaturen - het hangt waarschijnlijk af van de temperatuur waarbij de nominale vermogenscurve werd gemeten en hoe ver je ervan afwijkt in welke richting. Als de prestatiecurve is gemeten bij 15 ° C en ik rijd in de winter rond met een buitentemperatuur van 5 ° C, dan is de prestatieverhoging natuurlijk niet zo merkbaar als de prestatieverlies bij 35 ° C.

   Het feit dat de laadluchttemperatuur een rol speelt, kan echter al worden afgeleid uit het feit dat het op de datalogger als parameter in testbanken is geschreven.

  • blanco

   De Turbo X zou met de nieuwe intercooler iets meer vermogen moeten hebben, binnen het kader van wettelijke toleranties natuurlijk... Dit is nog niet vastgesteld, noch de lage buitentemperaturen noch de drukke snelwegen laten dit toe. Bij andere Saab-modellen, 9-3/1 en 900/1 was het verschil "meer merkbaar".

   • blanco

    Bedankt voor je twee snelle antwoorden.

    Leuk dat je het positieve neveneffect kunt nemen (lichte toename in prestaties onder dezelfde omstandigheden) en dat hij niet alleen meetbaar is.

   • blanco

    Dan zou het echt logisch zijn om de motor onder gecontroleerde omstandigheden op de proef te stellen en het vermogen te vergelijken - niet dat je voor 750 euro maar een paar slappe paarden krijgt ...

    • blanco

     Natuurlijk hangt het ervan af hoe je het ziet, omdat het niet in de eerste plaats om een ​​toename van de prestaties ging. De LLK zou echter de basis zijn voor een hogere prestatie tot 340-paarden. Zeer theoretisch natuurlijk, en niet haalbaar met het seriedeel.

  • blanco

   Of de extra kracht meetbaar of zelfs merkbaar is op de Saab is moeilijk te zeggen, maar het is waar dat op de Nardo high-speed ovaal wordt gewacht net voor zonsopgang om de Reckordfahrten te besturen.

 • blanco

  En ik dacht dat de problemen met de Turbo X de hoge watertemperatuur zijn en niet de temperatuur van de laadlucht. Dat was ook de reden waarom Hirsch de kit uit het programma haalde.

  • blanco

   Bij mijn weten is de hertenkit ontwikkeld om het probleem met de te hoge temperatuur op te lossen. Wat de LLK brengt, zullen we zien in de zomer, de hittetest is nog steeds in behandeling.

 • blanco

  Is dat ook beschikbaar voor de 2.0t (BioPower)? Ik merk ook de verschillen in hoe de lucht buiten is. Vooral in de zomer, wanneer het stadscentrum benauwd is, is het de eerste kilometers uit de ondergrondse parkeergarage extreem wendbaar - en na 30-40 minuten voelt het behoorlijk saai aan ... nauwelijks merkbaar van de turbo. Als er niets siste, zou je denken dat het kapot was ...

  • blanco

   Ja, de Intercooler is ook beschikbaar voor de 4-cilinder. Denk niet dat je daar iets mee kunt doen 🙂

 • blanco

  Vind het goed dat hier alternatieven worden getoond, Hirsch-prijs soms twijfelachtig, vooral de behandeling van flexibiliteit.

  Als Saab de garantie niet had toegestaan ​​om door te gaan met het afstemmen van herten, zou het gedrag zeker anders zijn ...

  Vooral bij chiptuning moet je twee keer nadenken, je kunt het eenmaal geïnstalleerd vergeten bij het overstappen naar een andere auto. Zoals ik heb gezien heeft Maptun mooie oplossingen die weer uitgebreid kunnen worden (extern ...)

  Interessant voor mensen die meer voertuigen hebben of misschien willen veranderen, deze apart te koop willen aanbieden of ...

  Zou het soms niet leuk zijn de verschillende Tunigvarianten-tijden te melden om tegen elkaar te rijden en te melden?

  Groet Frank

  • blanco

   Goede suggestie. Er zijn enkele lezers die Maptun hebben gespeeld in plaats van herten. Laten we kijken wat er aan de hand is!

  • blanco

   Hallo Frank,
   Bij Maptun kun je je auto zelf programmeren met de Maptuner, maar de software is getrouwd met je VIN, dus je kunt de software niet overbrengen van de oude naar de nieuwe auto.

   Ik verliet mijn auto direct bij km 0 Hirchen, maar toen de garantie weg was, schakelde ik over op Maptun vanwege de tuning van E85. Ik was gelukkig met beide en nu heb ik op mijn Maptuner de originele software, de software van Hirsch en van Maptun, en ik zou, als ik heen en weer wilde schakelen, 15 min. Nodig hebben. Eigenlijk moet ik gewoon voorzichtig zijn, omdat alleen de software van Maptun E85 geschikt is.

   • blanco

    Vanwege de E85 ging ik ook naar Maptun, in december was er 2012 ne ne 25% actie en sindsdien de 9-5 met E85.

    Mijn indruk: hij duikt vrolijk op en je merkt de meer pk's.
    Het verbruik bij de E85 is 12,5-14 liter, de liter kost € 1,12.

    Gelukkig hebben we hier een klein tankstation dat ook biedt.

    Groeten Andreas

    • blanco

     Toen de E10 een week geleden zo goedkoop was, had ik een tank vol met E10. De auto zag er moe en zwaar uit.

     Voor ons is de E85 momenteel op 1,07 € 🙂

     • blanco

      Het verschil tussen E10 en Super merk ik niet, maar met E85 is hij wendbaarder.

  • blanco

   Wel, ja.

   De prijzen van Hirsch zijn voor een wettelijke toegang tot KIT en MIT. Dit betekent dat een taxatie voor commercieel gebruik (geen individuele goedkeuring) is opgesteld. Maptun, Nordic, SKR, .. komen daar niet bij. Een enkele component is natuurlijk goedkoper dan een kit.

   Toen ik mijn 95 op dat moment in Zwitserland importeerde, kreeg ik onmiddellijk de bijbehorende rapporten van Hirsch-Performance om de 95 hier toe te staan. Dat was absoluut perfect en meegaand. Ik was daar en zag de mappen met rapporten. Iedereen die ooit om een ​​speciale acceptatie heeft gevraagd, heeft een idee van wat zo'n ding kost en dat moet worden omgezet naar de producten. Dit is een normale kostenberekening.
   Wat Hirsch-Performance niet doet, zijn dingen als Live SID, die niet in hun concept passen. Er zijn geen speciale verzoeken of alleen met geschikte contacten.
   En Hirsch-Performance communiceerde heel duidelijk al enige tijd geleden dat ze niets meer voor Saab produceerden en verkopen.

 • blanco

  De werkplaats komt me op de een of andere manier bekend voor ... maar de Valeo-radiator ziet er al schattig uit - de vraag komt meteen bij me op: "Groeit hij nog?"

  Ik moet op dit punt een punt invoegen: de intercooler beïnvloedt de dichtheid, koelere lucht is dichter dan heet, dus bij dezelfde volumestroom (kan worden beïnvloed door de leidingen en druk) is er een hogere massastroom van lucht in de richting van de verbrandingskamers, en dus dan de prestatie plus. En met de Maptun-koeler lijkt het koeloppervlak te zijn verdubbeld - dat heeft al een merkbaar effect.

  Je vraagt ​​je af of iemand heeft geprobeerd de gewichtschroef opnieuw te draaien of gewoon een paar euro wilde besparen - eigenlijk ondenkbaar voor een vlaggenschip als de Turbo X.

  • blanco

   Bedankt, dat was goed uitgelegd en beter dan ik kan ;-). Het koeloppervlak is zeker dubbel, de LLK gebruikt elke beschikbare millimeter.

 • blanco

  Ik zou de kit hebben genomen. Wat kostte de Maptun LLK?

  • blanco

   Rond 750,00 €, zie Maptun-pagina

   • blanco

    Geen geld. Maar wat doe je niet alles, alleen dat de auto in orde is.

    • blanco

     Dat klopt. Maar elke dollar waard en in verhouding tot de hertenkit (goede 2000,00 €) bijna goedkoop

Reacties zijn gesloten.