Rebus. Saab 9-3x Concept door Michael Maurer.

Hij was voor een korte tijd de drager van hoop in Trollhättan. Michael Maurer, Duitse designster, vandaag verantwoordelijk bij Porsche. In het jaar 2000 kwam hij van Mercedes naar Saab, werd het Executive Director Design. Spannende onderzoeken zoals Saab 9x en 9-3x komen uit zijn pen.

Saab ontwerp van .....
Saab-ontwerp door ... ..

En sommigen van ons rijden elke dag over Duitse wegen met een werk van Michael Maurer. De Saab 9-3 II is een van zijn ontwerpen. En de Saab 9-2x en 9-7x komen ook uit zijn pen. Hij lijkt niet zo gelukkig in Trollhättan omdat hij in 2004 overstapte naar Porsche, waar hij nog steeds werkt. Dat onthulde hij in een van zijn interviews. "Saab-beheer kost te weinig tijd voor ontwerp (en ontwerpers) ...Zei Maurer in 2004 tegen een grote Duitse autokrant. Daar had hij waarschijnlijk gelijk in op het moment van het bedrijf.

Het basisontwerp van Saab 9-3 is echter nog altijd tijdloos en zeer modern met de 2008-facelift. Degene van ons in de laatste foto raadsel weergegeven 9-3x-onderzoek, hier als tweedeurs coupe, was de sjabloon voor het gelijknamige productiemodel. Een beetje meer op lifestyle en off-road ontworpen afgeleide van de sportcombinatie, wat ik altijd erg leuk vond. Misschien is er een hint van de gehaalde Saab 9-3 II Coupe in de tekening, die nooit werd gerealiseerd of gepresenteerd aan het publiek.

De ontwerpen van Michael Maurer kunnen vandaag worden bewonderd in het Saab-museum Trollhättan. Tijdens een van mijn laatste bezoeken waren drie studies uit zijn tijd in Zweden zij aan zij, waarschijnlijk meer toeval dan de intentie.

Voor de publicatie van de 9-3x-studie was er een beperkte oplage van afdrukken van Saab, en bij Saab Parts (Orio AB) openden ze de "schatkamer" voor ons en brachten niet alleen deze zeldzaamheden naar buiten. We zullen, met de Duitse tak van Orio AB start als sponsor in de winter van 2013/14 een fotowedstrijd onder het motto "Saab & Snow". Want in Eschborn is er niets veranderd behalve de naam van het moederbedrijf. Saab is nog steeds een bedrijfsmodel en een passie die elke dag wordt geleefd!

De deelnemers hebben de kans op een Saab-ontwerp van Michael Maurer en niet alleen. Omdat er andere Saab-prijzen te winnen zijn, inclusief verzamelobjecten die - zoals deze Saab-schets - nergens kunnen worden gekocht. Anticiperen is de grootste vreugde; het wachten zal het waard zijn. Beloofd! Binnenkort meer over dit onderwerp op de blog.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeeldingen: saabblog.net

7 gedachten over 'Rebus. Saab 9-3x Concept door Michael Maurer."

 • Ik kreeg de afdruk van de 2001-9X op de AMI Leipzig 3 en ik ben er trots op dat ik hem bezit. Het is erg leuk, maar helaas is het niet gelukt

 • maar *

 • Hallo Tom, hij heeft ook de geweldige Aero voorspoiler ontworpen, toch?

 • Als je koekje zegt: Strikt genomen kan Renault nu ook chatten (sorry, de woordspeling moet in deze context gemakkelijk zijn). De Renault Dauphine - ooit erg populair in het gebied - had in het Duits de onofficiële bijnaam "Cremeschnittchen". Auto's kunnen echt een heerlijke hobby zijn ...

  9-2 en 9-7 hebben terecht hun plaats in de geschiedenis van SAAB, zelfs als ze waarschijnlijk aan het einde van de populariteitsschaal staan. En als je de geciteerde verklaring van Maurer leest, krijg ik de indruk dat er van hem werd verwacht dat hij geschikte kleding van plaatstaal zou breien voor de onderbouw van bedrijven, tegen een overeenkomstig budget. We houden van de 9-X, en de 9-3X, vooral de achterkant, zijn nu SAAB-handelsmerken, dus ik zou de ontwerper niet zo veel de schuld geven. Vooral als hij wordt gepocheerd door Porsche - ze nemen tenslotte niet iedereen mee.

  Nogmaals een mooi voorbeeld van een van de gemiste kansen in de SAAB-geschiedenis.

 • Ik vind het ook moeilijk met sommige Mauerer-ontwerpen, zie 9-7 en 9-2. Waarschijnlijk waren er vrij beperkte richtlijnen wat haalbaar was en wat de kostendruk was. Er is ook heel weinig materiaal en uitspraken van de ontwerper zelf in de pers.

  Ja, dat Oreo Biscuit is heerlijk en legendarisch in de VS.

 • De naam Orio klinkt nog steeds erg wennen, en ik kan nog steeds niet uitleggen hoe het zal overleven op de Amerikaanse markt. Ford dwong Ferrari ook om de F1-auto uit 2011 (?) Te hernoemen van F-150 naar F-150 °, waarschijnlijk zodat je zeker geen pick-up zou bestellen terwijl je naar een high-performance raceauto keek. Of geen pick-up bestellen uit angst voor een F1-auto. Maar het maakt niet uit, het zij zo, dan is SAAB Parts nu Oreo ... uh .. Orio.

  Maar wat zou interessant zijn om licht op te werpen: Grade 9-2 en 9-7 worden als een behoorlijke vergissing beschouwd, alsof ik me de "Saabaru", die helemaal niet in Europa wordt aangeboden, en als een opnieuw gelabelde Chevy Trailblazer, goed herinner. Op de middelste foto zou ik de 9-3X van voren hebben geclassificeerd als een 9-2 - ik heb dit front nog nooit op andere modellen gezien.

  In welke richting vloeide het ontwerp eigenlijk? of heb je opnieuw last van een vereenvoudigde presentatie van de voorwaarden door de pers?

 • Beste Tom,

  Geweldig idee van "Orio" en jij!
  Als het sneeuwt, haal ik de tweetaktmotor graag de garage uit voor een mooie serie foto's ... bij voorkeur voor de strooiwagens!

  Groeten uit het Hochsauerland

  Christoph

Reacties zijn gesloten.