Echtscheidingszaken - neem verantwoordelijkheid.

Echtscheidingen zijn moeilijke zaken. Verantwoordelijkheden moeten opnieuw worden gedefinieerd, het leven in een patchwork-familie stelt nieuwe uitdagingen aan alle betrokkenen. Na de scheiding van Saab Automobile AB en de Saab Automobile Parts AB wij Saab-chauffeur had 's nachts twee' ouders '. Beiden zijn hertrouwd en hebben nieuwe namen die niet aan Saab doen denken. Het ene deel wordt nu genoemd National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS), de ander de komende weken de naam Orio AB draagt.

Saab-onderdelen AB Fall Hoogtepunten 2013
Saab-onderdelen AB Fall Hoogtepunten 2013

Een niet gemakkelijk te begrijpen situatie. Voor beiden is het niet langer toegestaan ​​om de naam Saab om juridische redenen te dragen, maar producten onder deze naam te produceren en te distribueren, tegelijkertijd het merklogo ook op briefpapier te gebruiken en voor reclamedoeleinden. Zowel Trollhättan als Nyköping volgen in de grote, historische voetsporen van een traditioneel Zweeds merk. Zij zijn verantwoordelijk voor de merknaam en voor Saab-klanten. Hoe doe je het gerechtigheid?

Saab Parts AB verdeelt de reserveonderdelen voor onze voertuigen, bedient de helpdesk in Trollhättan. Langdurige Saab-medewerkers, voorheen vaak betrokken bij de ontwikkeling en nu in dienst bij Saab Parts, zorgen voor alle problemen rond onze voertuigen. Zij is verantwoordelijk voor het servicenetwerk in Europa en Noord-Amerika. Nyköping heeft eigen vestigingen op de belangrijkste markten. Duitsland en Oostenrijk worden verzorgd door Eschborn. Met de verhuizing van Frankfurt Saab benaderd ruimtelijk terug naar de Taunus, het voormalige huis van Saab Duitsland.

De terugblik: de achteruitkijkspiegel van Bloggers
De terugblik: de achteruitkijkspiegel van Bloggers

Als ik, zoals in de laatste dagen, mail krijg van Saab-partners, dan is dit georganiseerd vanuit Eschborn. De reclame-mailing is positief bezet, en doet denken aan de tijd dat Saab nog steeds auto's bouwde. Waardevol in stijl, uniek voor Saab. Ten minste twee keer per jaar is de wereld in orde. Omdat het team rond Managing Director Jan-Philipp Schuhmacher voor zichzelf zorgt. Het is niet alleen marketing, het is psychologie. Saab Post, Saab Give-aways, Saab-promoties, de Saab-klant voelt zich in goede handen.

Eschborn draagt ​​verantwoordelijkheid.

De Duitse dochter vervult merkbaar de rol van de fabrikant. Het gaat niet alleen om reserveonderdelen en hun distributie of de helpdesk. Het gaat ook over Saab-evenementen in Duitsland, die vanuit Eschborn worden ondersteund en gepromoot. Je praat er niet altijd over. Maar waar een Saab-vlag op klassieke auto-evenementen blaast, is vaak de tak van Saab Parts op de achtergrond betrokken.

Als de naamsverandering binnenkort in Orio AB plaatsvindt, neemt het enthousiasme voor Saab niet af. De blog staat voortdurend in contact met Swedish Distribution Services Germany GmbH, zoals het Zweedse bijkantoor wordt genoemd. Nieuwe ideeën die ons leven bij Saab zowel plezierig als opwindend zullen maken, zijn in de pijplijn. De Saab Spirit leeft in Duitsland en zoveel positieve betrokkenheid heeft implicaties. In het toenemende aantal deelnemende partners ziet men dat Saab nog steeds levensvatbaar is als een bedrijfsmodel. Maar niet alleen.

Zoals het artikel vandaag op saabblog.net verschijnt, komen internationale managers van Saab Parts AB bijeen om toekomstige strategieën te bespreken. Niet in Zweden, maar voor de eerste keer in de recente geschiedenis bij Frankfurt. Duitsland is een modelmarkt in de wereld van Saab en een rolmodel voor verdere ontwikkeling.

De andere ouder is merkbaar moeilijker met zijn rol. Er waren interviews die niet altijd als succesvol kunnen worden beschouwd. Bovenal is er de onzichtbaarheid op de Zweedse thuismarkt. Stel dat u een beeldcampagne in de media was gestart. Volgens het motto "Wij zijn er, we investeren in Zweden"Of"We bouwen auto's voor een nieuwe, groene toekomst". NEVS zou de merknaam een ​​nieuwe glans hebben gegeven en zichzelf in een positief daglicht stellen. Een merk uit Zuid-Duitsland bezet momenteel de niche-elektrische mobiliteit. NEVS zou een trendsetter kunnen zijn. De voor de hand liggende problemen die Trollhättan heeft om geschikt personeel te vinden, zouden kleiner zijn als men wist (eindelijk) waar NEVS voor staat. Doe goed en praat erover, een uitspraak die in dit geval van toepassing zou zijn. NEVS doet goed, investeert in Zweden. Alleen jij praat er niet over.

NEVS = verantwoordelijkheid nemen ziet er anders uit.

Er waren in februari Brieven van Trollhättan voor de Saab-partners. Wat kan de opmaat zijn geweest voor een dialoog die is ontwikkeld als korte termijn monoloog. Sindsdien is er niets gebeurd. In de late zomer kregen sommige handelaren opnieuw post uit Zweden. Wat ongerust, omdat slechts een paar dealers werden gecontacteerd. Na een paar dagen kwam het alles-wissen. De post kwam uit Nyköping, niet uit Trollhättan. Maar de reactie laat zien hoe gespannen de zenuwen van de Saab-partner zijn. Het gaat over economische belangen en over de toekomst van bedrijven. NEVS is hier verantwoordelijk, heeft verwachtingen gewekt met zijn schrijven. Je speelt niet met verantwoordelijkheid.

Wat overblijft zijn lauwe aankondigingen op Saab-evenementen in Zweden. En naast de belofte om het Saab-museum in de toekomst te ondersteunen, is het merk niet veel publiciteit-effectief geweest. Ze had de afgelopen maanden gepoetst kunnen zijn, had een goed gesprek kunnen hebben gehad. De man aan het hoofd van Saab moet een PR-consultant zijn. Schrijf de Zweedse pers ... Het ergste, omdat "niet veel gedaan"Is de positieve transcriptie van dingen. Drastisch zou je het anders kunnen beschrijven. Ongecoördineerd perswerk heeft contraproductieve artikelen gecreëerd van opgewarmde, oude modellen die in de toekomst van de lopende band zullen worden gerold. Dat is niet nuttig voor het merk.

Saab gedijt omdat er fans evenementen organiseren die het merk laten zien op klassieke auto-evenementen en Saab-blogs over de hele wereld. Het is geen geheim dat de zenuwen in de blogger-scene ook blanco zijn. Hier gaat de klok ... breken met de blogs, dan verliest het merk zijn sterke aanwezigheid in sociale media. Saab leeft ook via Saab Parts AB, die met succes de verantwoordelijkheid heeft genomen.

Trollhättan loopt het aftellen. Het bewijs van een opflakkering van de pre-productie met de herziene Saab 9-3 is verder geïntensiveerd. Over een paar weken zou het kunnen gebeuren. Soms kost het wat tijd om zijn rol te vinden en verantwoordelijkheid te nemen. Om te bepalen waar en voor wat u in de toekomst wilt zijn. Het is hoog tijd voor NEVS.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

12-gedachten ook "Echtscheidingszaken - neem verantwoordelijkheid."

 • Tom, geweldig in een notendop. Jammer dat de kansen nauwelijks worden benut en het veld wordt overgelaten aan positieve beeldvorming van negatieve pers en niet-mecenassen.

 • NEVS-SAAB gaat waarschijnlijk door met de SAAB-traditie. Geweldige producten (toekomst) maar praat er niet over. Kennen we alles van vroeger tijden? Jammer eigenlijk.

 • Nou, ik ben benieuwd of ik deze keer ook (nog steeds) reclamemail krijg van Eschborn.
  In de afgelopen jaren zijn we altijd op de een of andere manier "vergeten".

  En net vandaag heb ik me aangemeld voor inspectie en een paar andere dingen in mijn huidige SAAB-workshop. Ze zijn ook "officiële SAAB-workshop". Maar helaas, volgens hun eigen verklaring "nooit" in de SAAB-acties - jammer! 🙁

  Wel jammer dat er geen uniform uiterlijk / act is.

  PS:
  Gisteren kwam trouwens wederom een ​​"SAAB-rapport" op televisie:
  Het "deuntje" van de oude SAAB 96 van Henryk Broder.
  http://www.vox.de/epg/format/artikel/sendung/119682/auto-mobil-thema-u-a-die-tuning-profis-helfen-henryk-m-broder

 • Hi Tom,

  Men moet de mangal kant van NEVS niet de schuld geven op het gebied van marketing exclusief voor de huidige CEO Mattias Bergman - impulsen voor marketing zouden komen met een passend budget en komen van de top: Kai Johan Jiang en Karl-Erling Trogen (voorzitter).

  Mattias Bergman moet zeker zijn grenzen verleggen met de huidige dubbele last (noodoplossing als CEO + communicatieafdeling)) en aanvullend gebruik op verschillende andere gebieden (start van de productie, definitieve onderhandelingen met leveranciers, personeelszaken, enz.). Eigenlijk zie ik de vereiste marketingactiviteiten als een taak die moet worden aangepakt door het hele managementteam!

  • Als een probleem zie ik de factor tijd. De wereld en de markt zullen niet stoppen voor een jaar of twee en wachten tot NEVS zichzelf heeft opgelost. Men zou veel eerder moeten beginnen met het opbouwen van een media-activiteit om "zichtbaar / waarneembaar" te zijn. Het probleem is over het algemeen en niet alleen omdat er een nieuwe CEO is.

   • Ik blijf vrezen dat NEVS niet geïnteresseerd is in de Europese of Amerikaanse markt. Voor zaken in China (waarschijnlijk voornamelijk met de publieke sector) heeft mijn behoefte geen marketing in Europa. Het heeft waarschijnlijk weinig zin in de zeer competitieve Europese markt om te concurreren met de derde facelift van de 9-3, zelfs als innovatief zou moeten zijn. De "oude" 9-3 is van het grootste belang voor Saab Maniacs en ze zullen manieren vinden om de auto's onafhankelijk te maken van het distributienetwerk. Alle markten naast China zullen waarschijnlijk pas van de vroegste 2015 leren met een nieuwe ontwikkeling (hopelijk gebaseerd op het Phoenix-platform) van de opstanding Saabs.

 • Bedankt voor het "in een notendop" gebracht artikel!
  De sprakeloosheid van het bedrijf NEVS kan enkele facetten hebben: 1 overbelasting van de CEO's, 2) lage interesse in europ. Market ...., 3) geen of te weinig budget voor marketing, 4) GEEN marketingafdeling ???? .... Nu de eerste SAAB's zich van de band verwijderen, zou het nuttig zijn om positieve informatie te blijven geven toegeven! NEVS wordt wakker !!! Zelfs fans en nieuwsgierige mensen wachten niet voor altijd ....

 • Ik geniet nog steeds van mijn auto en kan nog een goede 1-2-jaren wachten tot er een nieuwe moet komen! Ik zou graag de mogelijkheid hebben om een ​​nieuwe Saab te kopen, ook een facelift 3. Part. Maar nu ben ik klaar om de "andere" Zweden te zien.

 • Helaas heb ik niets beters geleerd, hoewel ik me heel erg had gewenst.
  Toen bekend werd dat NEVS op het punt stond om het contract te winnen, nam ik stiekem afscheid van het merk Saab voor mezelf. Saab Parts heeft het zeer goed gedaan en doet dat natuurlijk nog steeds en is terughoudend om afscheid te nemen. Maar dat werkt alleen maar totdat mijn 9-3SC uiteindelijk de tijd zegent. Maar op een dag zal de dag komen. Met NEVS leeft de naam Saab in China voort, maar daar zal het gewoon de naam op een auto zijn, niets anders. Voor Saab Parts kun je zeggen: goed gedaan. Voor NEVS kan men zeggen: Beste Insolventsverwalter, wees alsjeblieft beschaamd, je hebt de foutste pruim uitgezocht.

  • Ik zou het niet zwart willen zien. De beslissende vraag voor mij is of de productie echt begint in de herfst zoals beloofd. Dan zou men zijn woord hebben gehouden en al het andere kon dan beter worden. Zoals Tom zegt

 • Dit G-woord wordt op een bepaald moment simpelweg overbelast. Ik weet niet waar sommigen nog steeds dit vertrouwen in nemen. Voor één herfst is het nu en binnenkort hebben we de winter. Aan de andere kant, zelfs als NEVS auto's maakt, hoor ik altijd alleen China. Excuseer me als ik iets heb gemist, maar wie heeft van NEVS al een verklaring gehoord over of, wanneer, hoe en welke Saab nieuwe auto's beschikbaar zullen zijn in Europa.

 • Alleen omdat je weken of maanden een kaart krijgt, wil dat nog niet zeggen dat de SAAB-wereld groen wordt. De marketing is gewoon amateuristisch en zelfs de dealers weten niet eens of je bij NEVS een rol speelt in de portfolio. Europa maakt op dit moment niet uit. Zelfs als de productie opnieuw begint, kan het maanden duren voordat een Duitse dealer een SAAB ziet. Dit alles zal hier in Europa niet voldoende zijn om weer op het goede spoor te komen. Ik ben een absolute fan van SAAB, maar je kunt de realiteit niet zomaar negeren. Het overleven van de lucht wordt steeds onwaarschijnlijker voor SAAB. Mijn volgende auto zal waarschijnlijk een VOLVO moeten worden.

Reacties zijn gesloten.