SAAB-foto. Saab 96 op IJsland.

IJsland komt op de foto van een Saab 96. Een vriend die op het eiland op reis was, heeft ons deze foto professioneel gestuurd. Het is gemaakt op de veerhaven Landeyjahöfn. Sommige Saabs zijn op pad in IJsland, maar het gefotografeerde model is niet alleen een zeldzaamheid voor Duitse termen.

Saab 96 tweetakt op IJsland
Saab 96 tweetakt op IJsland

Het is een Saab 96 van de Zweitaktära, waarschijnlijk van de jaren 1964 tot 1968. Saab heeft de V1966-engine in augustus geïntroduceerd bij 4, waarschijnlijk voor het bedrijf. De viertaktmotor draagt ​​trots het V4-embleem op het spatbord, dat de door IJsland gefotografeerde Saab mist.

Omdat Saab-coureurs al snel terughoudend waren met hun gewoonten, liepen ze achter de première aan bij de 1. Augustus 1966 Saab 96 met tweetaktmotoren van de band in Trollhättan. De geplande productie moet bestaan ​​uit 60% van V4-modellen, de rest moet tweeslag zijn. Het management had zijn klanten echter verkeerd ingeschat en de vraag naar de oude motor daalde sneller dan verwacht. 1967 was nog steeds toegestaan ​​in Zweden rond 500 Saab 96 met tweetaktmotor, 1968 er waren nog hele 28. En Saab wilde, met betrekking tot de traditionalisten, de tweetakt 5-jaren parallel aan de V4 aanbieden. Houden Saab-rijders zich niet vast aan gekoesterde dingen zoals algemeen wordt vermoed?

Het jaar waarin 1968 eindelijk tot een einde kwam. Saab legde de tweetakttijd op het bestand, en alleen in het oostelijke deel van ons land was er nog steeds een gelukkige Zweitaktsound. Maar dat is een heel ander verhaal dat tot een einde kwam met 1989.

Meer informatie over Saab Youngtimer en klassieke auto's staat op onze Youngtimer-blog.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: Richard voor saabblog.net

Een gedachte over "SAAB-foto. Saab 96 op IJsland."

  • Goede morgen Tom
    Nog een leuk artikel van jou.
    Veel groeten uit Zwitserland

Reacties zijn gesloten.