Achteruitkijkspiegel. Alleen de naam verandert.

Saab Parts AB verandert de naam in Orio AB. Je zou kunnen denken dat de naamgeving succesvol is of niet. Belangrijker zijn de feiten die ons allemaal aanbelangen. En de vragen die de naam verandert, stijgen. Het is duidelijk dat twee bedrijven in de Saab-wereld, waarvan we begrijpen dat ze bij elkaar horen, zich in verschillende richtingen ontwikkelen.

Saab-fabriek Trollhattan
Saab-fabriek Trollhattan

Voor ons, de Saab-chauffeur en ook voor de Saab-partners, verandert er niets. Saab Parts AB, onder de naam Orio AB binnen enkele weken, blijft de leverancier van Saab Original-vervangingsonderdelen. In de boodschap van gisteren aan de Saab-partner schreef CEO Lenhart Stahl:We blijven de enige leverancier van originele Saab-onderdelen en zullen op korte en middellange termijn nauwer samenwerken met Saab."Je zou dat als een belofte moeten zien. De Saab Helpdesk in Trollhättan blijft beschikbaar voor onze workshops. Daarnaast blijft het bedrijf eigendom van de staat, wat een stabiele ontwikkeling garandeert.

Een achtergrond van de naamswijziging is de uitbreiding van het assortiment. Bij Orio is gekozen voor een neutrale naam, die geen belemmering zal zijn in de uitgebreide distributieactiviteiten. Omdat u in Nyköping in de toekomst niet alleen originele Saab-reserveonderdelen zult verkopen; Er zijn meer merken toegevoegd. Dit verbreedt de klantenbasis en zet het bedrijf toekomstbestendig op verdere pijlers. Realistisch, omdat de distributie van Saab-onderdelen ondertussen zijn hoogtepunt had bereikt en in de toekomst langzaam maar zeker afneemt. In Zweden gaat men uit van een jaarlijkse afname van 6%, wat nadenkend maakt. Want aan de ene kant neemt het onvermijdelijk af met de toenemende leeftijd, het aantal alledaagse voertuigen, in ruil daarvoor bereiken steeds meer Saabs de oude- of Youngtimer-status.

Alles aan oudere voertuigen bloeit al jaren en meer en meer dealers realiseren zich dat wonen in deze niche, die al lang niet meer bestaat, comfortabel kan leven. In Nyköping is deze trend nog niet erkend. De levering van reserveonderdelen is aan verbetering toe en naarmate de oude Saab 99, 900 en 9000 populairder worden, kijkt u gewoon weg. Een klassiek onderdeel zou een investering in de toekomst en een lange termijn investering zijn.

Trouwens, met Engelse klassiekers met fabrikanten die al lang verdwenen zijn, is de levering van reserveonderdelen uitstekend; kleine bedrijven en fans hebben zich hier georganiseerd. Dat moet worden gezien als een waarschuwend voorbeeld in Zweden. Als u open gaten laat, worden de reproductie en distributie overgenomen door vindingrijke externe bedrijven. Lenhart Stahl heeft gisteren beloofd "Meer Saab dan ooit". Misschien zorg je dan voor onze oude schatten.

Een aanzienlijk licht werpt de naamsverandering op de situatie in Trollhättan. In de vroege zomer waren we nog steeds vol hoop dat er samen groeit, wat volgens logisch inzicht bij elkaar hoort. Nyköping heeft het distributienetwerk in Noord-Amerika en Europa en NEVS heeft - zoals we dachten - het product. Het product, een Saab voor Europa en de VS, ontbreekt en NEVS heeft zich gericht op China voor de Saab 9-3 revival. Zonder een product heeft NEVS geen verkoopnetwerk nodig, althans niet nu. De ontwikkeling voorafschaduwt dat het een tijdje langer dan gehoopt zal duren voordat we een Europese versie van de Saab 9-3 heruitgave zien.

In Nyköping kon je niet wachten tot een product dat klaar is voor productie zichzelf aankondigt bij NEVS. De tijd om te handelen was gekomen, en om de mogelijkheden voorbij te laten gaan, zou onachtzaam zijn geweest. Dat is de realiteit, of we het nu leuk vinden of niet! Lenhart Stahl zei gisteren in een interview met TTELA over de relatie met NEVS "..we hebben een normale klant-leverancier relatie ..". Saab Parts AB is een logistieke dienstverlener voor NEVS, niets meer en niets minder.

Het uit elkaar drijven van beide bedrijven hoeft niet voor altijd te worden ontwikkeld. Maar het geeft de huidige situatie weer. Laten we de positieve dingen zien! In Eschborn zit een toegewijd team dat voor onze reserveonderdelen zorgt. De bemanning heeft veel van Saab in hun bloed, ongeacht welke naam het bedrijf draagt. En focus op wat we hebben en wat we elke dag leuk vinden. Onze voertuigen! Met of zonder Griffin, met het Saab of het Saab - Scania-logo op de motorkap. Geweldige cult-mobiel uit Zuid-Zweden gewoon ...

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

8-gedachten ook "Achteruitkijkspiegel. Alleen de naam verandert."

 • Dus het hele proces is logisch. Eigenlijk kan het me niet schelen hoe heet het is, zolang de onderdelenvoorraad werkt. Onze SAAB's kunnen zo lang draaien, maar als bedrijf moeten ze natuurlijk rondkijken naar andere benen als NEVS niet verdrietig wordt.

  In onze steeds duidelijker wordende wegwerpmaatschappij - die nu ook van invloed is op auto's - beginnen sommigen langzaam te heroverwegen en is het slim om verschillende merken in het programma te nemen.

 • Het is logisch om oude voertuigen zo lang mogelijk zo lang mogelijk te besturen dan bij de allereerste Zipperchen over te schakelen op nieuwe producten. Dit geldt met name op ecologisch vlak - maar geldt ook steeds meer voor de financiële kant (zie nieuwe autoprijzen in vergelijking met zelfs kostbare reparaties).

  Dit is logischerwijs een meevaller dat de vereiste verkopen van nieuwe voertuigen gebeurt grotendeels in de Chinese markt - waar er grote behoefte om de achterstand op het gebied van auto's.

  Op de lange termijn de overname van Orio AB door nevs zal naar verwachting worden verleend, omdat er ook netjes geld gaat verdienen - in feite een slimme zet die mag doen door de staat, de uitbreiding van het bedrijf en vervolgens slaat later.

  Ondanks alle uitbreidingsplannen moeten we natuurlijk de vintage en klassieke auto's Groep niet uit het oog te verliezen - alleen voor marketing redenen: Een goed bewaard gebleven oude auto is nog steeds moeilijk te verslaan en dus een grote showcase voor de fabrikant!

 • In dat geval zie ik dit ook pragmatischer: zolang mijn 900er me overal kan krijgen en ik de onderdelen ergens kan vinden, kunnen ze zichzelf naar believen noemen.
  Eén ding is duidelijk: Saab is een sekte en dat zal niet veranderen na zulke oppervlakkige discussies.
  @ Detlef: Naar mijn mening kan de auto stil langer rijden dan naar het eerste Zipperlein

 • Als nevs niet in de slippers komt logischerwijs Saab Parts moet op zoek naar een nieuwe bron van inkomsten. Maar hoe moet dat als meneer Steel aankondigt dat er in de toekomst meer Saab binnen zou moeten zijn. Behalve nevs er maar op dit moment niemand voor de voortzetting van Saab Automobile kon staan. De vliegtuigfabrikanten zullen waarschijnlijk nauwelijks opnieuw beginnen met de productie van voertuigen. Voor NEVS lijken Europa en Amerika onbelangrijk en verwaarloosbaar. Het moet langzaam als er iets is om met nieuwe Saab, krijgt iets dat Saab dit moment doet opnieuw in de hoofden van de mensen. Voor de meeste mensen is Saab gevestigd en weg. In aanvulling op de Saab-rijders bijna niemand dacht Saab.Für mij verspild, betekent dit dat de naam Saab is verhöckert in de toekomst in China, en zal ik als mijn huidige Saab "niet besteed" is in staat om me te kopen elke nieuwe Zweedse auto meer, omdat het bestaat niet meer bij ons. Volvo ja er ook, maar het is niet mijn ding, en als ooit te veranderen, ben ik enigszins getint Duitse patriottische, en als ik kijk naar mijn Saab nauwer ankucke vind ik veel delen die te vinden is Made in Germany.

  • ... of Made in France (Valeo, koplamp) of Made in Spain (Bosch-brandstoffilter, GM-frame van achteruitkijkspiegel).

   Anders ben ik het ermee eens - NEVS geeft me soms de indruk dat ik een eerder dun programma wil kopiëren met de opmerking "Er zal nog veel meer binnenkort zijn!". Maar of dit te wijten is aan China-georiënteerde marktoriëntatie, ik durf te betwijfelen, men hoort immers nog minder in de richting. Houd er ook rekening mee: Chinezen kopen graag auto's, populair in Europa en Amerika, of lijken populair in hun ogen: Buick, VW, BMW. En hoewel de voorkeur wordt gegeven aan fabrikanten van topklasse die populair zijn in China, zou dit een argument zijn voor de Chinese markt, aangezien NEVS op zijn minst het SAAB-merk zou kunnen vestigen als een exclusief nicheproduct in Europa en Amerika.

   In dit verband merk ik dat Orio's bedrijfsnaam diepzinnig betekenisloos is - net als de namen van sommige Chinese onderdelenfabrikanten ("Top Up Industries Ltd." - produceert schakelaars en knoppen voor elektrische apparaten).

   • De eerste batch zou volgens NEVS naar China moeten gaan, dus het is keer op keer benadrukt. En natuurlijk hebben uw zorgen gelijk, maar we zitten helaas alleen bij de publieksbank 😉

    • Ik dacht dat China de voorkeur zou moeten geven aan elektrische auto's gebouwd op basis van de 9-3, die nu in productie is. Of kreeg ik het verkeerd? Dat komt waarschijnlijk van slecht perswerk.

     De zin bij de publieksbank ben ik het daarmee eens - behalve "helaas". Ik kan me trouwens niet een succesvolle "klantenkoop" herinneren ... en om eerlijk te zijn over een succesvolle management buy-out ...

     • Ben vandaag vrijgevig en steel het "helaas" hierbij. Omdat dat in het echte leven waarschijnlijk niets voor ons was. Fijne vakantie!

Reacties zijn gesloten.