IAA-nalezingen. Volvo Concept Coupé IAA 2013.

Vrienden van Zweedse auto's kunnen nauwelijks klagen over verveling. Saab is helemaal nieuw onder eigenaar NEVS en in Göteborg zijn alle tekenen aan verandering onderhevig. Nieuw platform, nieuwe motoren, nieuw ontwerp. Volvo is aan het veranderen. Hoe de toekomst eruit zal zien, hebben we kunnen zien op de IAA.

Volvo op de IAA: origineel en studie
Volvo op de IAA: origineel en studie

De Concept Coupe is de eerste van drie onderzoeken die zijn ontworpen om de weg vrij te maken voor de nieuwe Volvo XC90. Het wordt aan het eind van het jaar vrijgegeven, 2014, en zal het eerste zelfontwikkelde model zijn op een volledig nieuw platform sinds de opsplitsing van Ford. Volvo wil, of beter gezegd, moet krachtig groeien in de komende jaren en zich openstellen voor andere kopers. Een risicovolle onderneming, omdat je op zijn minst een klein beetje wilt zijn, zoals de Duitse premiumfabrikanten.

Bij een eerste blik op de persfoto's in mijn brievenbus kwamen er zorgwekkende lijnen op mijn voorhoofd. Is dit de toekomst van Volvo? Lijkt de Concept Coupé niet te veel op de mainstream uit Duitsland? De ontwerper van de studie, Thomas Ingenlath, komt uit de Volkswagen Group. Zijn stations zijn Skoda, Audi, Volkswagen. Hij is de man die de toekomst van design voor Göteborg zal bepalen. Kan een man met deze wortels een Volvo zijn? Zijn we eerlijk! Een foto is een foto. In de natuur zien de dingen er vaak heel anders uit. Dus ga naar de Volvo-stand!

Zijn inspiratie vond hij in Thomas Ingenlath Volvo 1800. Een sportieve coupé waarvan de comeback veel Volvo-vrienden wenst. Voor mensen die niet veel met Volvo kunnen doen, zweeft het origineel in de glazen koffer ietwat over de studie op het hokje. Dus de Volvo Concept Coupe legt zichzelf uit.

Als je in de trendy ogen van de coupé kijkt, ziet alles er anders uit dan op de foto's. De lijnen zijn aangenaam zuinig zonder saai te lijken. Een rechte en vervolgens afgeplatte lijn bepaalt het zijaanzicht. Dus wat zou je kunnen zeggen. Kon. Hoe duidelijk het Scandinavische design is, wordt pas duidelijk wanneer op dezelfde dag een volstrekt overdreven Mercedes S-Klasse, het nieuwe model, door het gezichtsveld rijdt. Rusteloze, bijna groteske lijnen, zoals bij alle nieuwe producten uit Stuttgart. De coupé is daarentegen prettig zakelijk en nu vind ik de Volvo nog leuker. Het eerste punt voor Ingenlath!

Het andere is de grill. Op de foto's die je bijna zou kunnen vermoeden gaat Volvo in de richting van Audi. De kwelling van Ingolstadt voor jaren met steeds meer opdringerige grille. Allemaal duidelijk, Ingenlath doet dat niet. De ontwerper blijft de traditionele Volvo-grill ontwikkelen. Hij leidt de herinterpretatie zachtjes naar binnen, op dezelfde manier als Maserati. De voorkant krijgt meer aanwezigheid en behoudt nog steeds een stukje zuidelijke lichtheid en elegantie. Een ander punt dat ik leuk vind.

Aan de achterkant speel je met design quotes die we ergens hebben gezien, maar die nieuw zijn voor Volvo in deze mix. Ik hou van de studie en voor mij is het de mooiste auto op de IAA van dit jaar. Het ontwerp van Volvo is, zou je kunnen zeggen, eindelijk in ontwikkeling. Het ziet er frisser uit en is nog steeds opvallend Scandinavisch. Helaas maakt de coupé geen kans op serieproductie. Jammer ! Maar de lancering van de lijn was succesvol en het zal interessant zijn om te zien hoe de gestroomlijnde coupé zich in de XC90 SUV zal bevinden.

En aan het eind nog een ding. Bovendien voelden wij - drie Saab-chauffeurs - ons verreweg het meest op ons gemak op de Volvo-stand. Heldere, Scandinavische designelementen, vriendelijk. Dat wisten we altijd al van de Saab-beursoptredens. En toch, ondanks de prachtige studie en de rustgevende sfeer, hand op hart, hebben we Saab gemist!

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeeldingen: saabblog.net

7 gedachten over 'IAA-nalezingen. Volvo Concept Coupé IAA 2013."

 • Er is hier te veel Audi te zien, sorry Volvo ...

 • Het ding met de bumper is helaas een zaak die in alle moderne auto's bijna vanzelfsprekend is geworden. Waarom ik een hele grille moet betalen voor de kleinste parkeerdrempel, weten alleen God en de hoofdontwerper ...
  PS Misschien komt het omdat je dan te dure reserveonderdelen kunt verkopen?

 • Hij heeft helemaal GEEN bumpers 😮 - zoals helaas ook veel andere "moderne" auto's 🙁
  Nee, ik vind dat onpraktisch!

  Form FOLLOWS functie !!!

  Sesi

 • De grill is het absolute neusje van de zalm, de rest - nou ja - had je waarschijnlijk ter plaatse moeten zien.

 • Ik hou van de voorkant - ik ben het ermee eens, het mooiste van Volvo dat je tot nu toe hebt getekend, een kleine Maserati, een kleine Jaguar. Voor mij past de achterkant echter helemaal niet. Nou, het doet me denken aan de grootsheid van Amerikaanse auto's, en is misschien ook bedoeld voor deze markt, maar het gaat helemaal niet met de meer vloeiende lijnen vooraan. Overigens zijn de dorpels achter te breed voor mij ... op basis van de voorganger moet ik zeggen dat zelfs Audi dat eleganter kan.

 • De voorkant en de zijlijn lijken te veel voor een show - Audi!

  De 1800 coupé achter glas daarentegen heeft een heel simpel en toch onmiskenbaar mooi design - Thomas Ingenlath moet nog veel oefenen zodat de eigenwijze Duitse designelementen niet overheersen!

 • Eigenlijk heb ik weinig van de vader van Nils. Maar deze coupe laat alleen maar de hoop dat Volvo opnieuw interessant zal zijn, althans op het gebied van design.

  Bij toeval zag ik ooit een heel vroeg prototype van de nieuwe XC90 in Göteborg. Hij was onderweg met een paar huidige XC90 en ik moet zeggen dat hij niet slank zal worden. Het was groot (Q7-achtig), de andere XC90 leek in vergelijking klein en erg onhandig. Nou, zoals de oude Volvo (740), vierkant, praktisch, goed.

Reacties zijn gesloten.