Heropleving van het stadspark in Hamburg. ".. En dat drukt goed uit".

De traditionalisten onder de lezers moeten mij niet kwalijk nemen! Hoe graag ik de Saab 96 ook leuk vind, Saab is in de eerste plaats een turbo voor mij. Dat kan zijn omdat ik ben opgegroeid met turbo Saabs, omdat de lokale Saab-dealer om de hoek bij mij was. Met drie voertuigen en een prominente voormalige fabrieksrijder zal Saab op de 12. Hamburg City Park Revival vertegenwoordigd.

Laten we naar de proefrit gaan: Saab 900 van Nico Gasparatos
Laten we naar de proefrit gaan: Saab 900 van Nico Gasparatos

De Saab vloot bestaat uit een Saab 96, gedreven door de voormalige Saab rallyrijders Simo Lampinen, een Saab 99 rally en een Saab Turbo 900 de groep A, bestuurd door Nico Gasparatos. De zilveren Saab heeft nu, niet alleen onder Saab-fans, een zekere bekendheid verworven. De voorbereidingen voor de auto's zijn voltooid en het weekend is eindelijk zover.

De Saab-vlaggen staan ​​voor de Rallye Mobil Gasparatos-auto's blaas ... tijd voor een laatste controle en een korte trip met de Saab 900. De korte film zegt meer dan 1000 woorden. Zoals Nico zei: "... en dat duwt echt". Zo is het, de turbo maakt echt stoom.

Het weer in Hamburg moet in ieder geval goed op zaterdag en de temperatuur prognose lijkt ons sympathiek te worden. Turbo-weer is aangekondigd. Nico Gasparatos en zijn team kijken ernaar uit om een ​​bezoek aan de Saab fans kippenvel en Saab rally gevoel wordt aangekondigd. Saab is leuk!

Iedereen die van mij houdt, kan niet naar Hamburg, we leveren Saab-foto's van de Stadtpark Revival.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding en video: Gasparatos Automobile

 

2 gedachten over 'Heropleving van het stadspark in Hamburg. ".. En dat drukt goed uit"."

  • De heropleving van het stadspark was geweldig. Helaas was ik alleen in staat om het evenement op zondag bij te wonen. Toch was ik in staat om de 96 en de 99 aan het werk te zien. Helaas heeft de 96 ontvangen in de tweede ronde gelijk is aan een steen uit de frontman op de voorruit en moest de route verlaten met vernietigd voorruit. Maar het was geweldig om de auto te zien rijden, al was het maar voor een korte tijd.

  • Of het nu 96 of 900 I Turbo is - beide geweldige auto's! Daarom rijd ik ook in een 900 I Turbo Cabrio en mijn 93er RängTängTäng uit 1957, die gisteren zoals gewoonlijk zonder gebreken door de TÜV ging. Veel plezier in HH, ik was er graag geweest ...

Reacties zijn gesloten.