SAAB-boek. Saab - het pad van een cultmerk.

Nog een Saab-boek? Ja, nog een nieuwe publicatie en een boek waarmee ik het ene of het andere probleem had. Een reden waarom de discussie van het boek zo lang duurde. Omdat ik mezelf telkens weer de vraag stelde: ik vind het boek leuk, of ik vind het niet leuk. De auteur Dieter Günter doet het niet zo gemakkelijk voor ons.

Saab-boek: de weg van een cult-merk
Saab-boek: de weg van een cult-merk

Het boek heeft 160 pagina's. Hiervan zijn 10 pagina's gereserveerd voor Volvo. Volvo? Nee, ik heb niets tegen de inwoners van Göteborg. Integendeel ! Wij Saab-fans zijn tolerant. Maar ... stel je voor dat er een nieuw BMW-boek was. Prominent - in het midden van het boek - zou dan 10 pagina's gereserveerd zijn voor Audi onder de noemer “Het andere Beierse merk”. BMW-fans zouden terecht in een storm terechtkomen. Saab-fans accepteren deze oplegging echter. Omdat het een oplegging is. Maar maakt dat het boek slecht?

Nee, want er zijn sterke kanten die redelijk met elkaar kunnen verzoenen. De foto's zijn erg goed, deels nog nooit eerder gezien. Het grafische ontwerp is van hoge kwaliteit en verfijnd, dus het is leuk om het werk in de hand te nemen en er doorheen te bladeren. Een ander pluspunt is de zeer goede vertelstijl van Dieter Günter. Ik weet en hou van zijn artikelen, die hij schrijft voor de FAZ, en zijn speciale manier van schrijven verzoent zich met de 10-pagina's Volvo. Je kunt de lange ervaring als motorjournalist voelen, en dan is er een specialiteit. Het boek weerspiegelt niet alleen de ontwikkeling van het merk Saab, het raakt ook herhaaldelijk de Duitse markt en zijn eigenaardigheden. Een onderwerp dat nog nooit is besproken in een ander boek over het cultmerk van Trollhättan.

De Saab-klassiekers worden heel mooi beschreven. De Saab 9000 krijgt ook zijn hoofdstuk en een passende plaats in de geschiedenis van Saab. Het zou zo kunnen doorgaan, denk je. En dan…. Ja, dan wordt een geweldige kans gemist. Dieter Günther had de Saab 900 II, Saab 9-3 I en Saab 9-5 I kunnen omschrijven zoals de modellen het verdienen. Maar hij mist deze kans. Waarom? De voertuigen van het GM-tijdperk worden in gecomprimeerde vorm besproken. Liefdeloos en jammer. Je zou kunnen leren van de Zweden. In Trollhättan heb je al te maken met het verleden. Er zijn ook enkele Cadillacs in het tijdschrift Saab Museum. Deze voertuigen zijn meer GM dan Saab. Maar ze maken deel uit van het verhaal en worden daarom niet slechter behandeld dan voertuigen met het Saab-logo.

Het laatste hoofdstuk gaat over de toekomst van Saab. De auteur heeft dit hoofdstuk pas aan het begin van het jaar geschreven om zo actueel mogelijk te zijn. De laatste zin van het boek is "Laten we vooruit kijken!" Een mooie afsluiting van een boek met een grote inconsistentie en een gemiste kans. Desalniettemin, vooral door de stijl van de auteur, een boek dat het lezen waard is, waar de positieve dingen de boventoon voeren. Dus een verzoenend resultaat?

Bijna! Ik vind het boek leuk, het heeft een vaste plaats in mijn boekenkast, dat geef ik toe. Maar het heeft een afdronk die ik niet voor mezelf wil houden. Omdat Delius Verlag tegelijkertijd zijn Saab-boek realiseerde, liep er ook een ander Saab-project bij een andere Duitse uitgever. De auteur, met een 100% Saab-achtergrond, had er niet aan gedacht om 10 Volvo-pagina's in een Saab-boek te plaatsen. Hij zou het GM-tijdperk zeker beter hebben behandeld en hij zou meer Saab in het boek hebben geplaatst op basis van zijn levensverhaal. Met de verschijning van "Saab - The Way of a Cult Brand" werd dit project opgeschort.

Dat is jammer, maar hopelijk niet het laatste woord. Omdat het Saab-verhaal doorgaat en niet stopt in het voorjaar van 2013. De nabije toekomst kan interessant worden en daarmee plaats maken voor een nieuwe Duitse publicatie. "Saab - The path of a cult brand" is verkrijgbaar in boekhandels en in onze fanshop.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

 

4 gedachten over 'SAAB-boek. Saab - het pad van een cultmerk."

 • Als de uitgever het project in de wacht zet, is dat uw eigen schuld. Dan mag er geen enkel Porsche-boek over het verleden verschijnen. Ik heb nu bijna alle Duitstalige publicaties over Saab gelezen. U kunt ze nog steeds kopen als u ze zoekt. Wat voor mij als boekpublicatie logisch zou zijn, zou de periode zijn vanaf 1997 met de introductie van de 9-5 tot heden. Al het andere is eigenlijk al bekend bij de fans. Maar elk boek heeft zijn rechtvaardiging en we kunnen dankbaar zijn voor elke verschijning. Er zijn ook lezers die weinig (re) achtergrondkennis hebben of willen.

  Weide zijn eigenlijk de Engelstalige boeken van Cole niet vertaald in het Duits?

  Mooie groet!

  Matthias

 • Aan het begin van de Volvo-pagina's wist ik niet of ik moest huilen of lachen. Tom brengt dat mooie charmante to the point. Bij BMW / Audi zou alles veel erger zijn geweest. Ik vind het boek leuk en alsjeblieft, beste uitgevers, maak nog meer SAAB-boeken!

 • ... het "SAAB-boek" -project in de wacht gezet. Ik kan alleen maar zeggen: wat jammer! Omdat ik voor mij kan zeggen: The Trent gaat naar het “tweede boek” !!! Waarom zo bang ??? Er zijn ook verschillende misdaadschrijvers, romanschrijvers, boeken over Italië of Zweden enz.!
  De Volvo-pagina's stoorde me niet. Maar het is te danken aan mijn "tolerantie" jegens mijn mede-Zweden. Anders lees ik het boek snel door inclusief de goede foto's! Leuke lezing voor een SAA zonnig weekend!

 • Ik kocht het boek met vreugde omdat precies, echt precies hetzelfde - mijn eerste Saab sierde de omslagfoto - de vreugde was nog groter toen ik de Volvo zag (kleur klopt niet) in het boek dat me vergezelde in mijn vrijgezellendagen voor de Saab 🙂
  Nu heb ik twee vliegen in één keer!
  Tom - natuurlijk heb ik nu een Aero V6 turbo xwd - dus maak je geen zorgen, ik heb niet de verkeerde Zweed.

  Groeten uit Davos
  Andy Hirschi

Reacties zijn gesloten.