SAAB Nieuws. Nieuwe Saab 9-3?

Bijwerken 12 / 07 / 13

Tekeningen zijn opgedoken op de website van een Zweeds ontwerpbureau dat een nieuwe Saab 9-3 of een facelift zou kunnen zijn. De foto van de tekeningen die daar op een kantoordeur hangen, zou in april van dit jaar zijn gemaakt. Yovinn, de naam van het bedrijf, heeft ook voormalige Saab-medewerkers in dienst.

SAAB 9-3 facelift?
SAAB 9-3 facelift?

Is het een gerichte indiscretie of is het slechts een vingeroefening van een ontwerper? Beide zijn mogelijk. Autobedrijven zetten graag bij toeval tekeningen en foto's in het net, zodat ze kunnen worden gevonden. Meestal met een vriendelijke mail aan bekende journalisten. Tegelijkertijd was Saab in het verleden altijd een speelterrein voor Zweedse ontwerpers. Het merk heeft een magische aantrekkingskracht.

De foto's laten iets zien als een grote facelift op de bekende Saab 9-3. Terwijl het middengedeelte vertrouwde lijnen heeft en onveranderd blijft, zijn de voor- en achtergedeeltes herzien. De sedan lijkt dynamischer dan voorheen, en vooral de achterkant heeft gewonnen. Twee ontwerpen laten een coupé zien met een vertrouwd Saab-thema met blauwe achterlichten. Het zou leuk zijn als deze ontwerpen in de serie worden opgenomen. Tenminste met de tweedeurs is zeker de begeeringsvader van de gedachte. Het is niet realistisch dat NEVS-SAAB dergelijke uitgebreide veranderingen doorvoert voor een korte productruntime.

Dus droom of realiteit? Ervan uitgaande dat het ontwerp kan afkomstig zijn van de in april 2013, toen al spreekt alleen het schema van een ontwerp voor een grote facelift. En voor een compleet nieuw voertuig zijn er te veel bekende ontwerpelementen.

Addendum: Ondertussen heeft Markus Hallberg, CEO van Yovinn, TTELA laten weten dat ze niet voor NEVS werken. De schetsen zijn gemaakt door twee voormalige Saab-ontwerpers en dienden alleen 'voor uw eigen inspiratie'. Op deze manier zou je nooit klantprojecten publiceren, zegt Hallberg. Jammer. Uit de droom.

Tekst: tom@saabblog.net

Foto: yovinn

20 gedachten over 'SAAB Nieuws. Nieuwe Saab 9-3?"

 • blanco

  Helaas vals positief, er is geen samenwerking met NEVS, twee voormalige hoofdontwerpers bij Saab werken nu voor Yovinns en werden gebruikt voor hun eigen inspiratie. Klantconcepten zouden natuurlijk nooit op deze manier worden gepubliceerd ...

  • blanco

   Zo is het…

  • blanco

   Jammer. Ik zou graag hebben wat er op de deur hangt.

 • blanco

  Welnu, dat is het eerste betrouwbare teken dat NEVS echt auto's voor me wil bouwen. De 4-Türer is zeer succesvol en laat zien dat het originele model op dat moment al tijdloos was, anders zou het vandaag, meer dan 11 na de marktintroductie, niet mogelijk zijn om een ​​eigentijdse verschijning te creëren met slechts enkele veranderingen. Mocht dit ontwerp een echte planning zijn, dan wijst de toekomst duidelijk op Castriota-Phoenix (het front is een duidelijke aanwijzing voor mij).

  De zeer kritieke discussies, het ontwerp van de Castriota te veel leningen bij Porsche zou nemen (C-pijler / achterzijde), ik nooit echt begrijpen. Aan de ene kant werkte de hedendaagse Porsche-ontwerper in Trollhättan, aan de andere kant zijn er slechtere ontwerpen om mee te vergelijken. Denk maar aan wat BAIC het huidige ontwerp vindt.

  Als deze publicatie op deze manier daadwerkelijk door NEVS werd beheerd, lijken ze de juiste mensen te hebben gevonden (eindelijk !!!) Voor het marketinggebied ....

 • blanco

  Denk ook dat de onderste deur een 4-deur is. Zoals het lijkt te maken in de achterruit nog steeds kleine driehoekige ramen en ik heb gezien in geen coupe. Dus tik ook op de variant met verborgen deurgrepen. Ik vond de Alfa al leuk.

 • blanco

  Wauw! Deze ontwerpen zijn echt toekomstbestendig naar mijn smaak! 🙂 De bovenste variant zou een coole aero zijn en kan waarschijnlijk zelfs worden geïmplementeerd zonder grote veranderingen aan de plaatwerkdelen (alleen bumpers & lichten etc. aangetast). In het geval van de lagere variant kan ik het gevoel niet wegnemen dat dit een sportief 4-deurs model is, waarin de achterdeur is "verborgen" (deurgreep bijvoorbeeld geïntegreerd in het raamgedeelte en de dorpels aangepast - de voordeuropening anders zou het te kort zijn als enige ingang om gemakkelijk naar achteren te kunnen ...). Ik hou echt van de blauwe lichten!

 • blanco

  Gelieve ook in SC! De achterkant ziet eruit als een mix van Alfa 155 en Subaru, maar wil niet zeggen dat ik het niet leuk vind! Van voren is het naar mijn mening een zeer geslaagde doorontwikkeling van de laatste versie. (Nog meer inhaalprestige). Zoals ik in SC zei, ik zou het kopen.

 • blanco

  Ik lees in de reacties op het grootste aandeel alleen maar geklaag en gejammer. Kijk uit naar het feit dat er iemand is die opnieuw Saabs wil bouwen. Er zijn behoorlijk verschillende automerken verdwenen. Er is hier nog een toekomst. Zelfs als niemand weet hoe ze eruit ziet. Dus denk iets optimistisch.

  • blanco

   Ik denk dat dat vergelijkbaar is. Ik ben blij met elk nieuws dat iets te maken heeft met (mogelijk) nieuwe Saab-voertuigen. De ontwerpen zijn redelijk goed, althans wat je kunt zien en zelfs als het (helaas) alleen maar een vinger over had, gaf Tom me zijn artikel opnieuw een leuke lunchpauze.
   Bedankt Tom.
   Misschien zit de tekenkunstenaar daar en ontwerpt hij ook de 9-3 SC. De mijne is nog steeds in topvorm, maar als er een nieuwe auto was, weet ik niet of ik zwak zou zijn ...
   Uit voorzorg zal ik ook kijken naar mijn geldreserves 😉

   Groeten uit Lusatia. Marco

 • blanco

  Trekt bij mij de 'wil-willen-reflex' op gang. Tom, moet ik mijn aanbetaling met een vaste termijn uit voorzorg annuleren?

 • blanco

  Lijkt op een vingeroefening door een ontwerper, wat je zou kunnen doen. Vooral aan de bovenkant kan men zien dat alleen de bumpers voor / achter en de lichten zijn veranderd. Beide van toepassing op de huidige positie. Maar ik geloof ook dat NEVS een auto bouwt wanneer ik er echt voor sta

 • blanco

  Gelieve geen 2-deur te hebben. Behalve als een cabriolet natuurlijk!

  Goed, als een echte hatchback, die de oude 900 Turbo Coupe citeert.

  Maar dan precies goed en geen (Zweedse) Opel Calibra - waaraan de tekening me nu herinnert.
  En zelfs dat had langere deuren. Een buitengewoon vreemde en onbelangrijke coupé die Yovinn daar tekende ...

  Het enige dat ik er leuk aan vind, is dat het veel meer op werk in opdracht lijkt dan op fantasie of vingeroefening. Er stond duidelijk iets in het oefenboek ...

  Namelijk, om de haalbaarheid van een coupé te controleren onder zware specificaties (aspect fabricagekosten).
  Anders zijn de identieke daklijn en de korte deuren moeilijk uit te leggen. NEVS wilde gewoon zien wat eruit kwam. En dat is goed nieuws - eerder speculatie, maar tenminste!

  Het is goed mogelijk dat de 4-deur op zijn minst vergelijkbaar is of lijkt op de tekening.

  • blanco

   GEEN 2-DEURS - onthoud: FormFollowsFunction!

 • blanco

  Eigenlijk kan worden aangenomen dat we de Griffin-elementen in het voorste gebied weer zullen zien. Anders zou het voor NEVS weinig zin hebben gehad om deze onderdelen van de vrije markt terug te kopen. Het enige andere onderdeel zal waarschijnlijk de grill zijn. Tenminste voor nu. En de kap die “omhoog komt” bij een aanrijding met een voetganger, maar het ontwerp blijft waarschijnlijk bekend!

 • blanco

  Ik wou dat het ontwerp werkelijkheid wordt 😉

 • blanco

  Ziet er goed uit. Ga zo door!

 • blanco

  Behalve de tweedeurs zijn er geen enorme veranderingen.

  Is Yovinn een 'kameraad-in-armen' die ook concepten heeft ingediend of lijkt dit echt op het overgangsmodel?

  • blanco

   Hangt ervan af en is moeilijk te beoordelen alleen op basis van de tekeningen. Als de veranderingen aan de achterkant ook verdere wijzigingen in het Zweedse staal vereisen, dan zal het duur zijn.

   • blanco

    Tom,
    wanneer beide tekeningen nader ingaan, kun je zien dat slechts een deel van het bladmetaal is aangeraakt, namelijk de achterklep. De rest zijn lampen en het voorste en achterste schort, om zo te zeggen, de standaardonderdelen in een facelift.

    Deze zou kunnen worden twee mogelijke onderwerpen voor de nevs 9-3 maar het werken in dit bedrijf voor een paar maanden een paar ontwerper van Saab, met inbegrip van Matias Cindric, die volgens Linked-in profiel Chief designer - heeft geavanceerde ontwerp is door Saab Automobile AB en dat kunnen oude schetsen zijn uit zijn tijd bij Saab.

 • blanco

  Chic.
  Daarnaast een minder houten chassis.
  Ik zou het meteen kopen.
  Met vriendelijke groet!

Reacties zijn gesloten.