Spotlight Trollhattan. De banenmarkt.

Belangrijk voor de ambities van Saab 2.0 zijn de omstandigheden in Trollhättan. Staatssteun helpt veel onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijven in de auto-industrie om daar te wonen. Een feit dat op het eerste gezicht voor de locatie spreekt. Toch is werkloosheid een probleem, zo niet in alle beroepsgroepen. Hoewel het aantal werkzoekenden onder de voormalige werknemers uit de verwerkende industrie hoog blijft, heeft de situatie bij voormalige Saab-werknemers en -ingenieurs zich positief ontwikkeld. De arbeidsadministratie heeft de laatste statistieken gisteren gepubliceerd.

Trollhattan als toeristische bestemming: de Juno passeert de brug bij Scandic Swania
Trollhattan als toeristische bestemming: de Juno passeert de brug bij Scandic Swania

Van de 1.448 zijn voormalige werknemers en ingenieurs van de autofabrikant alleen 114 geregistreerd als werklozen. De meeste Saabians hebben een nieuwe baan gevonden in de auto-industrie. Goed nieuws voor Trollhättan is dat de gevreesde massale emigratie ontbrak. 45% heeft een nieuwe baan gevonden in de gemeente zelf, 30% pendelt naar Göteborg en 2,5% naar het naburige Uddevalla. Met het voorlopige einde bij Saab in december opende 2011 voor sommige werknemers een nieuw perspectief. Rond 15% is verbeterd in hun nieuwe positie, de helft krijgt meer loon dan voorheen. De stap naar zelfstandigheid werd gewaagd door 47 voormalige Saab-medewerkers.

Ontwikkeling is een groot succes voor vacatures. Er zijn veel vraag naar Saab-ingenieurs, wat spreekt voor de kwaliteit van het bedrijf en voor de opleiding van de voormalige beroepsbevolking. Waarschijnlijk had men door de vraag meer succesvolle onderhandelingen kunnen afronden. Omdat, volgens Jonas Björkman van het uitzendbureau, de vraag onwaarschijnlijk was.

Missie volbracht, geen werk meer. Goede zaak! Het kantoor van de agent sluit daarom bij de 31. Juli.

Enkele statistieken werden ook geleverd aan de belegger nevs, en iedereen kon lezen in de krant hoeveel personeel nu is er aan boord. Voor National Electric Vehicle Sweden een goed jaar om te werken, na de overname, 163 mensen. Er zijn ook 100-consultants. Meer 180 werknemers moeten in augustus en september volgen, kondigde woordvoerder Mikael Östlund.

Is de vraag die in de kamer of de gewilde groep mensen voor een goed 2 jaar hun werk zal geven gewonnen in Gothenburg of door de overheid gesteunde ondernemingen. Misschien om de dagelijkse woon-werkverkeer te slaan en een, laten we zeggen, om start-up te beginnen. In vergelijking met de lokale krant in Trollhättan het nevs woordvoerder ziet dingen relaxed. Het vinden van medewerkers voor de aankomende productie is niet moeilijk. Er zijn veel sollicitanten voor elke functie, zowel voor werknemers als voor werknemers. Oke, we willen hem geloven. De enige vraag is, waarom schrijf je bepaalde sleutelposities steeds opnieuw uit?

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

3-gedachten ook "Spotlight Trollhattan. De banenmarkt."

  • Het herhaaldelijk uitschrijven van bepaalde plaatsen kan te wijten zijn aan het feit dat de zeer goed gekwalificeerde mensen ergens anders worden ondergebracht - hier zou NEVS dan deze mensen alleen kunnen winnen met betere arbeidsomstandigheden en vergoedingen. Herhaalde offertes zonder verdere actie zullen waarschijnlijk niet leiden tot het gewenste succes.

  • Dat is een hele krappe arbeidsmarkt. Omdat NEVS iets aantrekkelijks kan bedenken ...

  • Felicitaties aan het Zweedse Uitzendbureau! Ze hebben veel SAAB-ers terug in dienst genomen. Dat is goed voor het gevoel van eigenwaarde en de gezinnen die eraan hangen. Van de onzekerheid (inclusief de tijd bij VM) in de nieuwe tewerkstelling. Misschien met een nieuw / beter perspectief. Waarom zou een voormalige SAABianer dan zijn nieuwe baan opgeven en overstappen naar NEVS, zelfs als deze vakman niet precies weet waar en met welk voertuig de reis naartoe gaat ... .. Te smal
    / geïsoleerd informatiebeleid kan hier ook een nadeel zijn! Ook hier staat: NEVS, alsjeblieft boter met de vis !!!

Reacties zijn gesloten.