Spotlight Trollhattan. De Beieren komen eraan.

De volkstaal lijkt het precies te weten. Waar rook is, moet ook brand zijn, of - toegepast op onze situatie - waar veel geruchten de ronde doen, zal er ook ergens een waarheid zijn. Het BMW - Saab-gerucht bestaat al een hele tijd in Trollhättan, en waarschijnlijk zal er de komende jaren de een of andere opwindende waarheid over zijn. Minder spectaculair, maar voor sommige Zweden spannend in letterlijke zin, zijn de actuele gebeurtenissen, die op feiten zijn gebaseerd.

SAAB 9-5 Polis. Nachtleven in Trollhattan. Maar ... in de toekomst zullen we BMW rijden!
SAAB 9-5 Polis. Nachtleven in Trollhattan.
Maar ... in de toekomst rijden we BMW!

De Beiers komen eraan - vanaf oktober bij de ANA-rotonde

De beste plaats om auto's te verkopen in Trollhättan en om uw vlag te tonen, is de beroemde ANA-rotonde. Ooit was ANA, van oudsher een Saab-dochter, de grootste Saab-dealer ter wereld. Een paar maanden geleden verhuisden ze uit het opvallende E45-gebouw. De huurvorderingen van de GMAC Bank, ook hier, hebben de Amerikanen het uitstekend gedaan in het verleden en het onroerend goed dat tot in het kleinste detail werd ontvangen, was simpelweg te hoog.

Nu komt ANA terug zonder Saab. Vanaf 1 oktober worden BMW en Mini hier verkocht en onderhouden. Blijkbaar hebben BMW Zweden en ANA een talent voor drama. Omdat terwijl de stad in Trollhättan op 31 mei vol zat met Saab-fans, de eerste BMW's achter de spiegelramen stonden en politieke beroemdheden uit Trollhättan hun respect betuigden aan de BMW-managers. Paul Akerlund, de burgemeester van de gemeente, sprak van een "symboliek" en waarschijnlijk heeft hij gelijk. Zelfs als ik zijn symboliek anders zie dan hij.

In de stad zelf zijn er bepaalde emoties vergeleken met de aanwezigheid van BMW, wat begrijpelijk is en op het internet waren er weinig vriendelijke, licht nationaal geïnspireerde opmerkingen. Maar de tijden veranderen, ANA en Saab 2.0 hebben niets meer gemeen. De enige vraag is wie in Trollhättan de producten van de Saab-productie in de toekomst zal verkopen. Een nieuwe showroom zou snel worden gebouwd, er zijn nog steeds veel open ruimtes rondom de fabriek. Omdat de ANA-rotonde bezet is door BMW en Mini en dus goed valt. Tenzij wat hier is gebeurd, is meer dan een toeval. Omdat BMW zich in Trollhättan schijnbaar thuis voelt.

SÄPO en politie rijden - BMW

Op de 31. Mag het echt BMW laten kraken. In de toekomst zal ANA Specialbilar niet alleen Beierse motorfietsen omzetten voor politiegebruik. De Zweedse politie en de veiligheidspolitie, Genaamd Säpo, kan in de toekomst vertrouwen op de technologie van München. BMW uit de series 5er en 7er en BMW X5 worden in Trollhättan omgebouwd. Na de afschaffing van Saab hadden de autoriteiten de keuze tussen Volvo en Volkswagen. Slechts een paar BMW's zijn op pad in Zweden voor de Säpo, inclusief een X5 om de koninklijke familie te beschermen.

Dit zal nu veranderen voor de politie, maar werpt ook een vreemd licht op de toekomst van Saab. Het begin van de productie is (schijnbaar) binnen handbereik, maar je wilt het niet plannen met ANA. Of maakt het allemaal deel uit van een langetermijnplan? Een vriend zei serieus dat we onze volgende Saabs bij de BMW-dealer zullen kopen. Ik denk het niet.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

11 gedachten over 'Spotlight Trollhattan. De Beieren komen eraan."

 • Ik deel zorgen over GM's handelaren met meerdere merken, hoewel ik in het verleden goede ervaringen heb gehad, tenminste zolang de toegewijde Saab-meester daar werkzaam was. En er zijn ook opvallende kwaliteitsverschillen tussen de BMW-dealers. Ik had ook slechte ervaringen met de grote NL. Ik ben het eens met Tom's mening en zou mijn Saabs ook in de toekomst van Saab-dealers willen kopen. Daarvoor volg ik een andere benadering bij de aanschaf.

 • Koop de SAAB bij een SAAB-dealer - ja, dat is waarschijnlijk onze droom. Maar zoals het is met dromen: sommige komen uit, andere niet. Mijn ervaring bij de plaatselijke BMW-dealer was in ieder geval kilometers beter dan die met de Opel-dealer ...

 • Ik zou het liefst mijn Saab van Saab-dealers willen kopen, ook in de toekomst. Onze Turbo X kwam van de BMW-dealer, die het uitstekend deed. We hadden echter al twee BMW's in de bedrijfsvloot en het feit dat deze voertuigen tot het verleden behoren, ligt alleen bij de lokale BMW-dealer. Wat hier in de toekomst komt, is waarschijnlijk opwindend.

 • Nou, ik koop liever een SAAB bij een BMW-dealer dan bij een ongemotiveerde Opel-dealer, waar ik eerst door de Chev moet lopen ... nou ja, de Daewoo-afdeling om dan naar de kamer te gaan met de SAAB-modellen . En de werknemer spreekt dan ook een vloek uit omdat ik deze “auto's” heb afgewezen.

  Tom, komt een van je 9-3s niet uit de voorraad gebruikte auto's van een BMW-dealer?

  Toegang tot een dealernetwerk zou een belangrijke ontwikkeling zijn voor SAAB 2.0 en integratie in een bestaand netwerk zal veel eenvoudiger zijn dan het verwerven van nieuwe dealers en het bouwen van dealerships. Zowel FIAT als BMW hebben goed ontwikkelde infrastructuren, waarbij de economische situatie van de BMW beter is dan die van FIAT, die op regelmatige basis nieuwe verliezen kan melden.

 • Geen zorgen, er komt een oplossing als NEVS daadwerkelijk weer gaat produceren. Ik zie nu niet echt een probleem in Trollhättan, aangezien Joachim Lind, CEO van ANA, al heel vroeg publiekelijk bekend maakte dat hij beschikbaar was als dealer voor NEVS. En als het niet in de oude rotonde was (het zou sowieso veel te groot zijn), dan op de huidige locatie. Ik zie de situatie in Duitsland veel moeilijker.

 • Hi Tom,
  Het woord "nog steeds" tussen haakjes kan veel betekenen voor de korte of lange voorzienbare toekomst.

  Omdat de visie van je vriend die van de manager Sergio Marchionne benadert, wiens toekomstige ideeën van de grotere autofabrikanten duidelijk de nadruk leggen, omdat ze langzaam of snel de kleinere zullen "opeten", zij het met goede en slechte bijbedoelingen!

  Hoe BMW vervolgens de soberheidsmaatregelen zal ontwikkelen voor de toekomstige verkoopstrategie van elk afzonderlijk merk, BMW vertoont momenteel met MINI en andere concurrerende producten in dezelfde richting!

  Vanuit dit oogpunt verbaast me tegenwoordig niets. Omdat het "kleine woord" BMW al meer dan 1 jaar geleden voet aan de grond had gekregen bij Saab, hoewel het werd ontkend, maar zijn achtergrond van interesse had het toen waarschijnlijk.

  Hoe triest het ook klinkt uit mijn Saabist-mond, je visie op vrienden zal me in de toekomst niet langer commercieel verrassen ... helaas!

  We zijn altijd enthousiast om al je interessante blogverslagen te lezen, mijn complimenten.
  Greet Giampi

 • De beslissing van de politie is begrijpelijk. Er zijn geen vooruitzichten voor kopers.

  Als klant hebben we al 2006 verwacht in plaats van een nieuw 9-5-model, de tweede facelift van een verouderd platform. Het was nog steeds een bruikbaar voertuig, ik rijd het nog.

  Toen kwamen de winderige investeerders uit de klap van een Antonov, dan de gokkers met grote mond en nu de Chinezen, die niets over hun plannen onthullen, hoewel ze lijken te dicht bij de productie.

  Tegenwoordig sturen de Wallenberg's aalmoezen naar het museum, worden ze gevierd als weldoeners en hebben ze het geld dat ze verdienden met de verkoop aan GM elders al lang geïnvesteerd.

  Bruikbare producten zijn niet in zicht of wilt u in Europa een nu ook volledig verouderde 9-3 in de competitie versturen?

  Is er meer antimarketing?

  Op basis van de informatie die vandaag beschikbaar is, kunt u niet langer een beslissing nemen voor SAAB, ongeacht of 2.0 of wat dan ook.

 • Men kan alleen maar hopen dat in de komende jaren in aanvulling op de aangekondigde 9-3 modellen, een echte nieuwe SAAB 9-5 (9-5 III) in de wereld gekomen en een ontduiking is te voorkomen naar een ander merk van deze klasse.

  Toch valt het in mijn ogen (helaas) niet op, welke modellen we kunnen verwachten.

  Vanwege het beschikbare Phönix-platform moet echter worden aangenomen dat de zogenaamde upper middle class later weer beschikbaar zal zijn - omdat hierover al informatie is gegeven (uitbreidingen vanwege het genoemde platform).

  Een auto gemaakt door Quandt zou voor mij om verschillende redenen onbegrijpelijk zijn!

 • Er is niets mis met een BMW. In de zomer op een droge weg rijdt zoiets best aangenaam. Maar de chauffeurs met de gouden kettingen, het gebruinde solarium, de witte schoenen en zo vreselijk op!

 • Ja, de Zweedse staatsmacht. Ze rijdt nog steeds SAAB. Wij hebben zelf beslist om SAAB te blijven besturen. Een upgrade is in behandeling, nieuwere MY, minder mijlen. Preferred 2009 of 2010. De zoektocht naar een 9-3 SC is begonnen en het zal spannend zijn!

 • Een geweldige foto! Omdat mijn auto in Zweedse staatsexecutie is en met de juiste uitrusting.

  Nachtelijk, stedelijk en met de 9-5 SC van de Polis, onmiskenbaar Zweden, zoals men het land kent en liefheeft ... Echt een sfeervol plaatje.

  Er komt verdriet, omdat het waarschijnlijk ook een visueel (tijd) document is van een vertrekkend tijdvak.

  En er zijn vragen. Ik vraag me bijvoorbeeld af waarom ik als (Duitse) bestuurder meer of minder krampachtig zou moeten blijven proberen om meer Zweeds te zijn dan de Zweden zelf?

  Toch vervelend vind ik de Zweedse staat, die zou hebben met orders en toezeggingen SAAB tegelijk kunt opslaan als SAAB eigenlijk had iets recht om de 9-5 II en de 9-4 X goed te bieden en kon opstijgen. De perfecte voertuigen voor (Zweedse) koninklijke en officiële doeleinden.

  In de komende jaren zou ik graag een 9-5 II SC willen hebben als vervanging voor mijn verchroomde bril. Als er niets te vergelijken is met SAAB 2.0 en er is inderdaad niets in zicht, JA GOD, misschien wordt het wel een 5 Touring?

  Je kunt dit koppige land immers niet dwingen een auto-industrie te hebben. In dit opzicht heb ik ook begrip voor elke (voormalige SAAB) -dealer die zichzelf heeft geheroriënteerd. Of het nu in Zweden of elders is.

Reacties zijn gesloten.