SAAB pers. Start productie. Heel licht… inderdaad.

De Zweden houden van harmonie. Onaangename dingen worden vermeden totdat het probleem - op de een of andere manier - is opgelost. Maar wat niet altijd werkt ... Het Svenska Dagbladet (SvD) heeft onlangs licht geworpen op de toekomst van de Zweedse auto-industrie. Het perspectief van Volvo wordt kritisch in twijfel getrokken. Maar niet zonder - men is erg Zweeds - om op de kleinste verbeteringen in de situatie te wijzen. Ze waren altijd eerlijk tegenover Saab, zelfs in de donkerste tijd, om nu een zeer uitgebreid artikel aan het merk te wijden. Wat er iets meer dan een week geleden was, is interessant. Maar niet op de manier waarop we hadden gehoopt.

Nationaal elektrisch voertuig Zweden
Nationaal elektrisch voertuig Zweden

Het gaat vooral om de start van de productie, die voor het najaar aan de media is aangekondigd. Er was ook een artikel met de kop "NEVS blaast leven in (de oude) Saab". Volgens SvD Information zal Saab 2.0 beginnen met een heel klein productieteam. De ongeveer 100 medewerkers die de afgelopen weken zijn gezocht, gaan volgens SvD in het najaar aan de slag met de Saab 9-3 Cabriolet. GM-producten worden uitgesloten als motorisering; volgens kranteninformatie zullen motoren van Fiat of BMW of van een Chinese bron worden gebruikt.

Het grootste deel van de productie zou naar China moeten gaan. Maar het moet mogelijk zijn om voertuigen te kopen bij eerdere Saab-dealers in Zweden. De cijfers blijven beheersbaar. In het voorjaar van 2014 komt de eerste elektrische Saab, ook op basis van de oude 9-3. Volgens SvD had NEVS grotere problemen met de leveranciers. Veel bedrijven willen geen onderscheid maken tussen Saab oud en Saab nieuw en worstelden met de leveringscontracten. Ze zijn nog steeds "verbrand" door de gebeurtenissen uit het Muller-tijdperk. Volgens een krantenbron is de betalingstermijn van Saab 2.0 slechts 30 dagen, wat een zeer korte doelstelling is voor de auto-industrie.

De toekomst op middellange termijn wordt met scepsis bekeken. In Quindao - de stad heeft een belang van 22% in NEVS - zal een nieuwe fabriek worden gebouwd in de vorm van een joint venture, waarvan de helft eigendom zal zijn van de gemeente en de andere helft van NEVS. Het proces is aan de gang en zal drie tot vijf jaar duren, waardoor de focus zal verschuiven van Zweden naar China. Omdat, volgens SvD, iedereen die gelooft dat onderzoek en ontwikkeling in Trollhättan zal blijven, ongelijk heeft. Quingdao krijgt invloed ten koste van de locatie in Zweden. De financiering - twijfelachtig. Het businessplan - ook.

Het is immers van cruciaal belang om een ​​positieve kasstroom te realiseren door grotere productievolumes. Wanneer dat zal gebeuren, kon Mattias Bergman van NEVS de SvD niet beantwoorden of wilde deze niet beantwoorden. Zo had Svenska Dagbladet nog maar één ding over in het volgende commentaar: NEVS veel succes wensen.

Commentator Nils-Olof Ollevik merkte op dat NEVS bijna een jaar heeft overleefd - zonder een enkele auto te bouwen. Hij hoopt dat naarmate de verkoop stijgt, er nog veel meer zullen volgen. Als alles goed gaat, ziet hij de toekomst van NEVS in China. En het hangt van veel, veel geld af. NEVS zal 1.2 miljard euro moeten nemen voor de wedergeboorte van Saab. Een som die waarschijnlijk klopt omdat we iets soortgelijks uit andere bronnen hebben gehoord. Vanuit Zweeds oogpunt zal het resultaat onbevredigend zijn. Als het verhaal goed gaat, is het een succes voor Quingdao. Als het niet lukt, wordt Trollhättan het hardst getroffen.

Teleurgesteld over het artikel over de start van de productie? Zeker, omdat we ons op de een of andere manier dachten dat het iets krachtiger zou zijn. Dat komt niet door de SvD. Het tijdschrift is conservatief - serieus, en wat we te zien krijgen is het resultaat van onderzoek en openbaar beschikbare feiten. Niet meer niet minder. Het is moeilijk te zeggen of alle dingen zo zullen zijn, maar het artikel toont een situatie die is ontstaan ​​door het informatiebeleid in Trollhättan. Met tegenzin hints en kleine waarheden presenteren is niet goed en kan het tegenovergestelde doen. Deze feiten prikkelen noch toekomstige werknemers, noch potentiële kopers van nieuwe auto's.

Slechts een paar maanden voordat u iets wilt verkopen, zou perswerk niet zo moeten zijn! Waar de vraag is, als je iets wilt verkopen. Blijkbaar stelt men met volle ernst in op de verkoop als een servicevloot bij aandeelhouder Quingdao. Wat een businessmodel!

Een ander probleem deed zich voor bij SvD: de zoektocht naar een nieuwe, vaste CEO voor NEVS. Tot nu toe is dat (blijkbaar) niet gelukt. Wie is verrast? In dit geval kan het alleen maar beter worden. NEVS is er de afgelopen maanden niet in geslaagd een imago op te bouwen in zijn thuisland Zweden. U heeft een groot, traditioneel Europees merk overgenomen, maar gedraagt ​​zich alsof u de frituur van de buren heeft gekocht. Dat kan niet ! Een campagne gebaseerd op het motto "We zijn hier en zullen vanaf 2014 weer geweldige auto's bouwen" of "Het Saab-verhaal gaat verder - de legende leeft" zou hebben geholpen. NEVS en het merk zouden zichtbaar zijn gebleven en iedereen in Zweden zou hebben geweten waar de belegger voor staat.

Na een goed jaar bij NEVS is het profiel nog steeds onduidelijk. In het beste geval kom je er als Chinese belegger met onduidelijke ambities mee weg. De eigenaren krijgen nu de bon overhandigd. Voor de derde of vierde keer worden belangrijke posities voor de start van de productie geadverteerd. Ondertussen met het briefje "dringend", dat klinkt een beetje smekend. Hoe aantrekkelijk is NEVS als werkgever? De stemming vindt plaats met de voeten, en het huidige resultaat is een duidelijke Watschn (Hoogduits = klap in het gezicht) voor NEVS. Want minder sollicitanten dan verwacht vinden de weg naar het hoofdportaal in de Stallbacka. Men moet de borden in Trollhättan serieus nemen en de koers aanpassen. Er is nog tijd!

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: Richard voor saabblog.net

 

13 gedachten over 'SAAB pers. Start productie. Heel licht… inderdaad."

 • blanco

  Dankjewel dabj voor het rapport, ik ben de laatste tijd sceptisch geweest over de start van de bouw in de herfst en
  werd niet misleid. Het is prima om maar met één model te beginnen, maar wie koopt er in de herfst / winter een cabriolet en deze auto als bedrijfswagen in China ??? Waar ze meer een 9 5 zijn dan een 9 3
  zou rijden, ik zou elektrisch begrijpen met het huidige Chinese autobeleid, maar het in Zweden produceren en het vervolgens naar China importeren ……. Ik moet het heel langzaam doen
  kijk rond bij andere fabrikanten, bij SAAB zie ik langzaam zwart

 • blanco

  Hallo, nu moet ik het goedmaken.
  Wat de vorige sprekers hebben gezegd, zegt bijna alles. Zelfs ik kan niet begrijpen hoe jij als autofabrikant bent, wie je nu wilt zijn, maar met zijn public relations, maar met zo veel te weinig. Dat is nog beter voor Dacia.
  Ik kan het al snel niet meer horen: "Zo zijn de Zweden ..." Ik leerde van een bekende Saab-dealer dat werkplaatsen in Trollhättan het nu nogal vervelend vinden om door werkplaatsen om hulp te worden gevraagd omdat - het is midzomer ... . zijn Zweden zo ?????
  Naar het festival:
  - er is een Saab 92 - precies zoals in het museum - op de parkeerplaats op straat ... en .... niets, zijn dat de Zweden ?????
  - Op de parkeerplaats van het museum staat een Saab 9-5 met 1 miljoen. 74.000 km ... en ... niets, zijn de Zweden ?????
  - zelfs de enige koffie / snackbar op het festivalterrein gaat zaterdag pas om 11 uur open, want zo is het, festival of niet, zijn dat de Zweden ?????
  De lijst kan worden voortgezet ...... ..
  Zo goed als de auto's zijn, zo ... eh ... de Zweedse mentaliteit is waarschijnlijk anders.
  Maar ik denk dat dat is hoe je een nieuw product niet op de markt kunt brengen.
  Het grootste deel van de wereld is niet zo SAAB-GEK zoals het hier is. Deze klantenkring is gewend om met een groot gebrul te worden uitgelokt.
  Nou, ik hoop dat de Zweden en half-Zweden wakker worden en laten zien wat ze kunnen doen.

  Omdat ik niet zo snel redelijke auto's verwacht, wissel ik mijn 9-5 SC in voor een nieuwere.
  Dus we zijn gewoon.
  Groeten uit Thüringen voor iedereen.

  • blanco

   Ze hebben de EV-1 ook niet in serieproductie genomen, ZOALS STOM - dat zijn de Zweden ??? !!!

 • blanco

  Als de banen in de NEVS-autofabriek in Zweden niet meer vervuld kunnen worden, dan zet dat me aan het denken. Er is zojuist te veel vertrouwen verloren. Geen wonder. Laten we verder wachten en we hebben meer vertrouwen dan de mensen in Zuid-Zweden lijken te zijn.

 • blanco

  ONVOLDOENDE AUTORITEITEN?

  Zoals Tom schrijft, wordt er gestemd met de voeten. Vele jaren geleden door klanten, daarna door de slechte moeder GM, in het VM-tijdperk door leveranciers, banken en de staat en nu willen mensen niet eens voor SAAB 2.0 werken ...

  Er zijn de afgelopen jaren discussies gevoerd over de positieve en negatieve visies van SAAB op verschillende SAAB-blogs. Sommige auteurs van een commentaar daar worden genoemd vanwege zijn bezorgdheid over anderen tot de discipline van de rosaroter, deels ronduit ronduit neergedaald als een pessimist, die onmiddellijk uitging van een manische depressie en een therapie werd aanbevolen.

  Je kunt nog steeds zoveel denkroze discipline oproepen, maar met een dutje achter een roze bril zul je niet meer het vertrouwen terugwinnen - van leveranciers, dealers of potentiële werknemers - en geen auto's bouwen. Zolang dat de staat is (geen auto's), hoeft u niet eens te praten over het vertrouwen van klanten.

  Je moet zeer verrast zijn over deze smudge tactiek van een vermeende grote belegger. De stilte in termen van publiciteit zou alleen zinvol zijn als NEVS wist dat ze met een echte knal konden worden gestopt en het publiek positief konden verrassen. Hopelijk komt er nog iets anders uit NEVS? Anders was het dat wel.

 • blanco

  Ik zou zo graag willen heel specifiek tegen welke prijs nevs een 9-3 CV zou kunnen bieden in AERO design met een liter 2.0 4-cilinder turbobenzinemotor en ongeveer 210-240 pk kennen. En misschien de leverancier verandering met zich meebrengt hier en daar een kwaliteitsimpuls, ik denk met name aan de plastic kwaliteit (materiaal uiterlijk, voelen).

  Voor de 9-3CV met conventionele schijf zie ik in elk geval een bepaalde markt in Europa / VS.

 • blanco

  Mitnahmeeffect is alleen de moeite waard als je met elke auto geld verdient. Misschien kun je nog steeds de beste prijzen krijgen met convertibles? Als bedrijfsauto in China waarschijnlijk eerder ongeschikt.
  Het kan er echt beter uitzien, maar andere fabrikanten beginnen zo synoniem met slechts één modelvariant. Zou beslist anders zijn dan andere.

 • blanco

  Bedankt voor het artikel, Tom! Ik denk dat dit je ogen zal openen voor het standpunt van de Chinese autofabrikanten, mogelijk ook van NEVS. CHINA is de focus van verkoop! De “rest van de wereld” is wellicht een “hobby” of een leuk afhaal effect. Maar GEEN focusmarkt. Dat heeft zeker consequenties. Wat valt nog te bezien. Ik blijf proberen positief te denken. NICO's opmerkingen zijn ook een realiteit….

 • blanco

  Achter de schermen kan de verslaggever van Svenska Dagbladet niet kijken.

  Men moet NEVS 'onhandige manier om zichzelf te presenteren niet beschouwen als een teken van toekomstig falen - maar een aanpassing, vooral naar goede marketing, is nu echt nodig !!!!!!!!

 • blanco

  Ik denk dat NEVS dat zou kunnen, als je wilde. Maar doelstellingen en afstemming zijn onduidelijk. Alleen de hoop dat alles beter is dan beschreven.

 • blanco

  Je kunt niet meer op een dood paard rijden. Hoe moeilijk het ook klinkt, ik geloof dat SAAB 2.0 geen rol meer zal spelen in Europa en geen kans heeft. Tenzij ze een echte explosie op de markt brengen. Er is gewoon geen vraag naar elektrische auto's. De enige elektrische auto die naar mijn mening echt klopt, is momenteel de elektrische smart en dat alleen als autodeelmodel voor steden. En een paar 9-3 cabriolets met BMW-, Fiat- of China-motoren samenvoegen ... Ik weet het niet.

  We hebben geluk dat we onze oude SAAB's in de garage hebben. Echt nieuwe, innovatieve en Scandinavische auto's met de SAAB spirit zullen waarschijnlijk niet meer komen. In China heb je heel andere ideeën over een auto dan in Zweden.

  Er is een heel veelzeggend citaat van de voorzitter van de raad van commissarissen, Volvo/Geely: “Volvo heeft één zwakte, en dat is het ontwerp. Het ziet er te Scandinavisch uit.” Ik denk dat dat veel zegt over de manier van denken in China.

  • blanco

   Ik denk dat de situatie niet als negatief moet worden gezien. In een individuele niche heeft Saab een kans in Europa - als de eigenaren dat willen. De vraag is of er de wil is om dat te doen. In China word je alleen geaccepteerd als je langdurig succes hebt in Europa, vooral in Duitsland.

 • blanco

  Top artikel! Sinds de SvD de situatie heeft bereikt naar bijna 100%. Maar misschien zal NEVS ons na de zomervakantie 😉 verrassen

Reacties zijn gesloten.