SAAB-festival. De rondleiding.

Voor sommige vragen in het leven zoekt men naar antwoorden voor een lange tijd. Andere dingen antwoorden op zichzelf. Bijvoorbeeld de vraag over de Saab Spirit. In Duitsland is hij heel levendig en geniet hij van een goede gezondheid. Het bewijs hiervan werd afgelopen donderdag geleverd door de fans van het Zweedse cultmerk in Kiel.

Saab-evenement in Kiel: geen plaatsen meer beschikbaar.
Saab-evenement in Kiel: geen plaatsen meer beschikbaar.

Saab-voertuigen, van de tweetakt tot de ultramoderne 9-5 II, kwamen samen op het terrein van Saab Service Kiel om samen naar Zweden te vertrekken. Ons evenement zou om 15.00 uur beginnen, maar de eerste teams waren er al veel eerder. Destijds was de werf vol, en even later in Kiel was "Land unter". Er waren meer Saabs dan aangekondigd uit verschillende Europese landen ter plaatse. Er waren ook fans die het spektakel niet wilden missen.

Het team van de Autodealer Lafrentz, in uniforme Saab-shirts, zorgde voor een soepel proces. Aan de balie konden de deelnemers hun “welkomstpakketten” ontvangen. De koffieproductie bij de autodealer bereikte nieuwe hoogtepunten en de cake verkocht snel. Een interessant, kleurrijk publiek, fans van alle leeftijden en alleen maar blije, tevreden gezichten. Dit is hoe Saab leuk is!

Als vertegenwoordiger van de Duitse tak van de Saab Parts AB Jens Ehrke kwam namens algemeen directeur Jan-Philipp Schuhmacher. Gebonden aan een afspraak in Zweden, kon hij niet deelnemen aan de tour, maar wel op de volgende dagen. Na een korte toespraak met veel Saab-geest - een paar woorden kwamen van mijn kant - rolden de voertuigen richting Schwedenkai. Tweetakt geluid en turbogeluid gemengd in de Kiel-spits. De Rennsaab van Nico Gasparatos had verreweg het beste geluid en versterkte de aanwezigheid van vilt Saab. De dekken van de Stenaline Germanica zijn gevuld met Saabs. Wat - niet voor de laatste keer onderweg - interesse wekte bij Zweedse reizigers. En af en toe was er zelfs een "duim omhoog".

Dat brengt ons bij de andere Zweedse kant: de bureaucratie. Helaas kon de veermaatschappij ondanks de lijst met boekingsnummers geen dinerreservering voor 70 gasten maken. Dit kon ons plezier aan boord niet verhinderen. Omdat om 20.30 uur een groot deel van de Saab-reisgroep bijeenkwam in het buffetrestaurant, zich mooi had neergezet om vervolgens na verloop van tijd speciale Saab-groepen te vormen. Sommigen van ons gingen door met feesten, er vormde zich een feestmijl aan dek en de volgende ochtend kwam het ruwe ontwaken. Door de mannen in het zwart.

Zweden is een vreedzaam, gecultiveerd land. Normaal gesproken reis ik in en uit zonder dat iemand me opmerkt. De volgende ochtend was alles anders. De invoer was traag. De fout was de vriendelijke, in het zwart geklede mannen met hun alcoholtesters. De Zweedse overheid was aanwezig en riep om controle. Met een beetje geluk kwam ons konvooi over deze hindernis, wat achteraf voor absoluut amusement zorgde. Omdat we een goed gestuurde Saab in het team hadden. Wat op het eerste gezicht voor de hand lag, interesseerde me niet echt. De alcoholtest werd afgenomen door de passagier.

20 kilometer buiten Gothenburg, in de nieuw gebouwde en nog steeds niet helemaal klaar E45, we bijeen om de laatste 50 kilometers samen naar Trollhättan. Voor een dergelijke brengen van een groot konvooi Saab samengesteld door de Volvo City, bleek onmogelijk. Terwijl ongeveer 40 Saabs verzameld op een grote parkeerplaats, de Zweden rolde langzaam in hun Duitse auto's ons voorbij. Rolden met hun hoofden, waren enthousiast, lieten ons. Alleen te verdwijnen in haar Audi, VW en Mercedes in het omliggende platteland. Ja, men begrijpen deze natie.

Saabsunited heeft een korte film gemaakt over onze reis naar Trollhättan. Met de titel “de Duitse invasie”. Ik moet hieraan toevoegen dat het een zeer vreedzame en vriendelijke groep was, als die er was, die door Zweden rolde. Onze voorhoede was, om deze taal te blijven gebruiken, al aan het werk toen de film werd gemaakt, maar de Amerikaanse geallieerden die met ons op reis waren, waren op onverklaarbare wijze verloren. Maar verder waren we compleet.

Alle trollen in Zweden hadden goed weer geleverd en heel langzaam, gezien onze tweetaktmotor, naderden we Saab City. De veiligheidsdienst in de fabriek was niet enthousiast over onze aanwezigheid op het hoofdportaal en zei "... u bent zo veel". Omdat we met velen zijn, maar vredig, was er een foto van de hele tourploeg voor de Saab-fabriek. Voordat de fans zich verspreidden in de stad en op het festival, rees de vraag: "Doen we dat nu elk jaar?" Het antwoord is nog niet zeker. Maar als de omstandigheden het toelaten, waarom niet?

Tekst: tom@saabblog.net

Foto's: stine@saabblog.net

 

17 gedachten over 'SAAB-festival. De rondleiding."

 • Dat waren leuke dagen in Zweden. Zeer aardige mensen, geweldige auto's en superweather. Nogmaals bedankt aan Tom en familie Lafrentz voor de perfecte organisatie.
  Gunnar Larsson heeft een 30 in zijn presentatie. 9000 verjaardag voor de 2014, we zullen er zeker weer zijn als het gaat om dat.
  Na een geslaagde “uitstapje” door de vlooienmarkt op zondag, maakten we een omweg naar Stockholm, de oostkust had een zomer van 27 °, dus er hing een geweldige sfeer in de droomstad. Na een bezoek aan het VASA Museum zijn we maandag naar huis gegaan. De 902-Cab heeft de totaal 1500km gemakkelijk weer afgewikkeld.
  Groeten aan alle
  Gerd en Patricia

 • Beste Tom, Hartelijk dank aan u, autodealer Lafrenz en SAAB-Parts. Je hebt een geweldig evenement georganiseerd. De volgende keer dat ik er graag weer wil zijn. Met vriendelijke groeten uit Stuttgart!

 • Veel dank aan Tom en Ziehmy voor de geweldige foto-impressies, die ons SAABians die thuis bleven een goede indruk gaven van de ontspannen, vrolijke stemming! Hopelijk wordt het evenement herhaald in Trollhättan ... en dan staat de veerboot naar Göteborg ECHT vol met SAAB's! Gelukkig degenen die daar waren in Trollhättan! BEDANKT voor de berichtgeving tot nu toe! Ik kijk uit naar het vervolg….

 • Veel dank aan autodealer Lafrentz voor de geweldige ontvangst! "Het festival was weer geweldig en ik kijk uit naar de volgende!

 • Moin.

  Ik ben echt jaloers op alle geweldige foto's (en links).
  Niet zoveel "SAAB-fans" uit mijn omgeving leken er echter te zijn geweest (tenminste wat je kunt zien aan de voertuigborden op de foto's).

 • Hallo Tom!
  Ben je het daarmee eens? Een goed begin van ons geweldige Saab-weekend!
  Nogmaals bedankt voor uw organisatie!
  Vandaag hebben we een heerlijke maandag gehad in Zweden. Met een beetje verdriet zijn we eerder (uitzonderlijk zelfs punctueel) op de veerboot gerold met onze “war-painted” 99 om Gothenburg te verlaten richting Kiel.
  Het dagelijkse leven in Duitsland wacht ons morgen. Maar we zullen nog lang leven van de fantastische indrukken, de mooie auto's, de aardige mensen en de vele vrienden die we weer hebben ontmoet ...
  Zelfs als het niet zeker is hoe het echt zal gaan met Saab 2.0: de Spirit of Saab lijkt sterker dan ooit - en ja! Alstublieft opnieuw een Saab-festival in Trollhättan in de toekomst ...!

  Skickat van min iPhone

 • @Joachim dem er is niets toe te voegen ………………………………….

 • NEVS heeft het festival helaas niet gebruikt voor een beetje marketing - nu moet er meer aan het publiek worden gebracht in termen van productiestart.

  Wat eruit komt zonder nuttige public relations, konden we al onder GM waarnemen.

  Als het echt gaat beginnen in de nazomer, ten laatste nu, voor potentiële klanten, zou het begin van de planningsfase zijn: Welke modellen zijn beschikbaar? Welke prijzen worden er genoemd? Is er dan 2014 of 2015 ook een opvolger voor de 9-5?

  Vragen en mogelijk ook de intentie om te kopen, maar geen echte planningsmogelijkheid - een ietwat vreemde situatie.

 • Goed rapport dat je meer SAAB wil maken! De volgende keer (er is een volgende keer?) We zijn binnen! Groeten uit Midden-Franken!

 • Hallo,
  volgens TTELA helaas alleen dat men meteen kon beginnen en nog steeds over xNUMX collega zou willen aanpassen, er was niets meer daar de verwachtingen waarschijnlijk een beetje hoger waren (ja ook van mij)! Oh ja begin zou dan de herfst moeten zijn !!!

 • De verrassing was waarschijnlijk niet. Met NEVS komt nog steeds, ik ben aan het schrijven en ook erg moe ... 😉

 • Wat heeft nevs aangekondigd?

 • Leuke bijdrage - bedankt!

  Veel, veel meer foto's van de bijeenkomst in Kiel zijn te vinden op mijn website http://www.saab-ziehm.de in het gedeelte ACTIVITEITEN en vervolgens in de fotogalerijen - veel plezier met kijken!

 • Nou, dat geeft zeker nog een rapport ...
  Anders doe ik mee, leuk om te lezen en geweldige foto's, want je zou er graag zijn geweest!

 • Mooi verslag Tom, wat was de verrassing ... wat werd er aangekondigd door Nevs ???

Reacties zijn gesloten.