SAAB-nieuws. Ondertussen in Trollhättan ...

Zweden had deze week zijn Saab-schandaal. Drie voormalige managers werden ondervraagd, kort vastgehouden en vervolgens vrijgelaten. Kristina Geers, voormalig Saab-hoofdadvocaat, gaf in de tussentijd commentaar op Saabsunited over wat ik denk dat de belastingdienst ongepast doet. Voormalig Saab-blogger Swade schreef op zijn blog over "The Real Saab". Dit zegt eigenlijk alles wat er op dit moment gezegd moet worden. Omdat het niet echt een onderwerp is dat de moeite van het bekijken waard is.

Nieuws uit Trollhattan
Nieuws uit Trollhattan

Het herzien van het verleden kan van belang zijn voor de belastingadministratie en voor zakelijke journalisten. Maar dit is een autoblog en ik ben meer geïnteresseerd in de toekomst van het merk. En er lijkt gewoon veel te doen.

Als je van tijd tot tijd naar de vacatures van Saab 2.0 kijkt, vraag je je af hoe lang je nog steeds het deksel op de beroemde pot in Trollhättan kunt houden. De wervingsposten van 20 zijn de afgelopen paar dagen aanbesteed, en als ik correct meet, dan zal dit jaar rond 60 nieuwe banen krijgen bij Saab 2.0. Je hoeft geen helderziende te zijn voor interpretatie. De meeste van deze taken zijn alleen zinvol als u dicht bij de productie staat en een in feite gereed product in de rug hebt.

Daarnaast zijn er nieuwe vacatures voor consultants en de banen die nu steeds vaker naar externe dienstverleners in Trollhättan gaan. Gisteren was het weer tijd. Een andere dienstverlener, Techroi Fuelsystems, ontwikkelt een tanksysteem voor Saab 2.0. Naast Bengtsfors heeft het bedrijf al enige tijd een basis in Trollhättan en exploiteert het daar een prototype-laboratorium. De technologie zelf komt uit de "oude" Saab-tijden en de Techroi-startpagina heeft een foto van het nieuwe tanksysteem, gepubliceerd met toestemming van NEVS.

Alles lijkt op de goede weg te zijn. Het is slechts een kwestie van tijd voordat het gordijn opengaat. Het kan zijn dat NEVS het festival in Trollhättan als podium daarvoor gaat gebruiken. Omdat wat vrienden in Trollhättan vertellen ... het klinkt allemaal erg goed! We zullen waarschijnlijk binnenkort meer feiten krijgen en eindelijk ook iets te zien. Zoals een vriend me gisteren schreef, zal het "100% GM-vrij" zijn. Ik heb lang op zo'n e-mail gewacht! Als dat niet goed klinkt!

Tekst: tom@saabblog.net

13 gedachten over 'SAAB-nieuws. Ondertussen in Trollhättan ..."

 • Ik weet niet of iemand dit nu leest. Maar de Volvo C30 is een zeer goed voertuig en rijdt als een grote midsize-auto. Ten minste als een huurauto door de helft van Scandinavië. Helaas huurde Saab niet.

 • Beiden zouden leuk zijn. In mijn huishouden is er een kleine auto (“gedwongen” geen Zweed maar een Duitser) en een 9-5 SC. Tussenmaten zijn voor ons totaal oninteressant ...

  Helaas, omdat de boodschap natuurlijk goed is en toch spannend. Wat zal binnenkort worden onthuld?
  Men mag een Saab 2.0 9-3 II verwachten, maar de GM-vrije en onbekende details (motor, enz.) Houden mijn nieuwsgierigheid hoog.

 • Ik zie ook meer kansen. De tijd van de grote dozen is op een gegeven moment voorbij, wat klein zou zijn, compact zou worden aangekondigd.

 • Denk in het kleine autosegment om te brengen wat goed zou zijn. Omdat de Zweden ver achterlopen. Van Volvo is er niet echt iets daar.

 • Het maakt niet uit, het belangrijkste is een combinatie en een "echte" SAAB! 😉

 • De 9-5 II krijgt geen kans om opnieuw te worden uitgegeven. Maar de toekomst is open en ziet er niet slecht uit.

 • Dat is goed nieuws! Ga zo door! Het festival wordt spannend….
  Vandaag zag ik een 9-5 II met rode kentekenplaat (LG) in Lüneburg! Eindelijk is deze elegante limousine hier ook verkrijgbaar!

 • Ja, weet de problemen synoniem, mijn 9-5 stationwagon staat nu op 235000 km en had geen significante
  Reparaties maar nog steeds af en toe kleine pijntjes en kwaaltjes verschijnen, maar welke auto moet je wel
  Dodge, heb niets gevonden, dus we wachten op positief nieuws
  Zweden ……………

 • Het is vergelijkbaar met ons - TÜV- of DEKRA-keuring is pas in april, maar met bijna 240.000 km kilometers (zonder noemenswaardige grote reparaties!), Diverse afdichtingen zoals z. B. de Simmerring naar de aandrijflijn, etc. die aan vernieuwing toe zijn.

  Mocht u er echter achter komen welke problemen zich al voordoen bij vergelijkbare voertuigen van andere merken ver onder de 100.000 km, dan wachten we graag nog even op de "aanvulling" van Trollhättan!

 • Mijn vriend weet zeker dat je vanaf de herfst opnieuw kunt bestellen 🙂

 • Welnu ... gordijn dicht. De wereld heeft nieuwe SAAB's nodig.

 • Leuk om te horen dat er iets beweegt.

  Helaas verschijnen er steeds meer "kleine dingen" op mijn oude stationwagen.
  (Aan het eind van het jaar zou dat iets duurder kunnen zijn dan normaal bij TÜV ...) 🙁

  En daarom betrap ik mezelf erop dat ik aan "vervanging" denk ...

Reacties zijn gesloten.